Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

іРуся

49 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 40-58 років

"Бандера, Шухевич — герої України!

 
 

 
 
 Фото: Анна Лакиза
 1/16 

13 жовтня в Полтаві провели марш вшанування воїнів УПА. Його організували активісти від партії "Свобода" напередодні святкування 71-річниці створення Української повстанської армії.

О 16.00 в центрі Полтави біля підземного переходу "Злато місто" збирається близько 100 людей. Зо двадцять молодих хлопців розгортають прапори "Свободи" та "ОУН-УПА". До людей підходять народні депутати-"свободівці" Юрій Бублик та Олег Сиротюк. Хлопець років 20-ти вишиковує людей в колону, бере гучномовець. За ним всі повторюють "Слава Україні, героям слава!". Всі йдуть вулицею Жовтневою, попереду колони депутати. Троє чоловіків тримають плакат з надписом "Вимагаємо визнати ОУН-УПА та присвоїти Бандері звання героя!". Активісти голосно кричать "Пам'ятай чужинець, тут господар українець!", "Бандера, Шухевич — герої України! Наша земля, наші герої". Колону супроводжують близько 30 міліціонерів.

"Все життя присвятив незалежності України, - говорить Віктор Педченко, називає себе націоналістом, був головою Полтавської філії Української Гельсінської спілки. - Коли йшло діло до проголошення незалежності України, я один з перших був "за", публічно виступав проти Горбачова. За те мене судили, у в'язницю не вдалося вкинути, тільки заплатив штраф 400 рублів".

Колона зупиняється навпроти театру Гоголя біля стендів з фотографіями воїнів УПА. Перехожим роздають листівки з текстом присяги воїнів УПА. Хлопець у светрі з надписом "УПА. Боротьба триває" читає присягу, за ним повторюють люди. Потім йдуть до пам'ятнику загиблим козакам. По дорозі колону розганяє чорна "дев'ятка", на великий швидкості їде біля людей, дехто ледь встигає відбігти.

"Це, мабуть, спеціально комуняки або регіонали прислали, щоб злякати, - каже жінка в колоні, у довгому плащеві та легкому шарфові. - Але нам все одно їхні залякування. В нас більше сили духу, ніж в тих щурів. Вони тільки й можуть, що таким способом з людьми спілкуватися. Хоч би раз показали свої обличчя".

Біля пам'ятника люди стають напівколом. Їм коротко розказують історію створення УПА. Перед людьми стає Юрій Бублик.

"Це наша інформаційна війна, якою хочемо здобути визнання тих людей, які боролися за Україну, - каже. - Завтра буде набагато масштабніша акція на Хрещатику. Запрошуємо всіх патріотів". Разом з Олегом Сиротюком та двома іншими активістами кладуть до пам'ятника жовті та сині ромашки, кланяються, хрестяться. Із натовпом співають гімн України. Після нього люди розходяться.

"Провокацій не було, бо їх не має кому створювати. Комуністи в Полтаві що є, що немає. Партія регіонів кожному платить гроші, щоб ті були в партії комуністів, - каже Юрій Бублик. - Завтра в Київ поїде десь 150 полтавців, везтимемо автобусами. Не можу сказати, де збираємося і в скільки їхатимемо, бо нас часто зупиняють автоінспектори, піджидають".

Активісти говорять, завтра в столиці на відзначення річниці створення УПА очікують близько 15 тисяч людей.

"В минулому році було десь 30. Наших хлопців ламала міліція та без причин затримували. Завтра ми цього не допустимо, бо будуть присутні народні депутати, захищатимемо людей, - продовжує "свободівець".

 Анна ЛАКИЗА
22

Коментарі

114.10.13, 07:30

    214.10.13, 09:28

      314.10.13, 09:37

        Гість: lkjmn

        414.10.13, 10:22


        Тільки червоно-чорні прапори боротьби приведуть нас під синьо-жовті прапори свободи!

          514.10.13, 19:30Відповідь на 4 від Гість: lkjmn


          Тільки червоно-чорні прапори боротьби приведуть нас під синьо-жовті прапори свободи!

            614.10.13, 21:05Відповідь на 4 від Гість: lkjmn

            Тільки червоно-чорні прапори боротьби приведуть нас під синьо-жовті прапори свободи!Добре сказано!!!
            А що до "визнання" через суди да через Верховну зРаду...- ті люди ЗАВЖДИ БУЛИ ГЕРОЯМИ У НАШИХ СЕРЦЯХ!
            Все інше - то вже "від лукавого"!
            Слава Героям!

              714.10.13, 22:22Відповідь на 1 від будьмо

                814.10.13, 22:22Відповідь на 2 від Brom_83

                  914.10.13, 22:22Відповідь на 3 від Білотур

                    1014.10.13, 22:23Відповідь на 4 від Гість: lkjmn

                    правдиве гасло.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна