Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Про Антарктиду, яку ви не знайдете в підручниках..

Що розповідають про Антарктиду в школі? Дуже холодно, лід, пінгвіни, в 1911-му люди вперше досягли Південного полюса. Однак це – величезний материк, повний загадок і явищ, які здаються чарівними. Ми вже чули про Кривавий водоспад і антарктичних динозаврів, але це далеко не все, що варто знати про найменш досліджений континент світу.

Отож, чим ще можуть здивувати Антарктида і люди, що живуть там. Виявилося, що багато чим.

1.

З 1994 року в Антарктиді заборонено утримувати собак, тому що вони переносять мікроорганізми, які можуть нашкодити місцевій флорі та фауні. Заборона поширюється й на інших тварин, а також на живі рослини. Саме тому на Новий рік полярники прикрашають лише штучні ялини.

2.



З 1995 року в Антарктиді щорічно проводяться марафон, напівмарафон і ультрамарафон. Температура під час забігів в середньому дорівнює -20 °С. Перший марафон був проведений в околицях станції Мак-Мердо, зараз вони проводяться на інших станціях.

3.

Metallica стала першою групою, яка виступила на всіх 7 континентах. Концерт в Антарктиді відбувся у 2013 році. Програма називалася Freeze ‘Em All, вживу її послухали 120 осіб, до числа яких увійшли переможці конкурсу від Coca-Cola і вчені.

4.

Часом в Антарктиді можна побачити перламутрові хмари, які можуть затягнути ціле небо. Вони з’являються на висоті мінімум 15 км і тільки коли дуже холодно, тому їх прийнято називати «полярними стратосферними хмарами».

5.

Біля берегів Антарктиди водяться єдині в світі риби з білою кров’ю. Вони так і називаються – білокрівки. При цьому в їх крові міститься спеціальна речовина, яка не дає їм замерзнути у крижаній воді, а замість луски шкіра риб покрита слизом.

6.

Колір льоду в Антарктиді залежить від кількості домішок і умов замерзання: новий морський лід – зеленуватий, молодий лід, який замерз у спокійних умовах, переливається блакитним кольором. Старий лід, з якого поступово випарувалося повітря, зазвичай синій. Біля вулканів лід чорний від попелу, а там, де багато планктону та інших живих істот, він може бути жовтим, червоним або рожевим.

На знімку – острів Десепшен, на якому знаходиться діючий вулкан.

7.

Одна пара познайомилася в Антарктиді через Tinder. Він, американський дослідник, працював на станції Мак-Мердо, а вона в той вечір перебувала в наметовому таборі в Сухій долині. Від нудьги, зайшовши в додаток, він раптом побачив, що за 45 хвилин польоту на гвинтокрилі знаходиться інший користувач. Вони зустрілися, але її відрядження закінчувалося на наступний день. Про продовження історії поки нічого не відомо.

8.

Антарктида нікому не належить, і тому для подорожі туди не потрібна віза. Проте потрібні діючий паспорт і спеціальний дозвіл.

9.

Це єдиний континент, на якому немає рептилій, мурах, кущів і дерев.

10.

В Антарктиді побував кіт за кличкою Місіс Чіппі. Він прибув з імперської трансантарктичної експедиції в 1914-1917 роках і був улюбленцем усієї команди. Судно, на якому кіт плив з господарем Генрі Макнішем, затиснуло льодами, і, щоб збільшити шанси на порятунок людей, капітану довелося пожертвувати котом і 5 їздовими собаками.

Прізвисько Чіппі носив і сам Макніш. Коли він узяв вихованця, то думав, що це кішка, тому назвав його Місіс Чіппі, в честь своєї дружини. Коли помилка виявилася, кіт вже звик до клички, тому переучувати його не стали.

У 2004 році на могилі Макніша у Веллінгтоні був встановлений бронзовий пам’ятник Чіппі.

11.

На станції Амундсен-Скотт є традиція, якій вже 62 роки: кожної зими всім разом дивитися фільм «Сяйво» і всі 3 версії кінострічки «Щось».

Якщо ви не дивилися: обидва фільми розповідають про те, як з людьми, замкненими в снігах, трапляється щось жахливе.

12.

У 1911 році до Південного полюса вирушили 2 експедиції. Обидві вони досягли мети, але назад повернулася тільки команда Руаля Амундсена. Роберт Скотт і його товариші загинули на зворотному шляху, а одна з їхніх баз тепер відкрита для відвідувачів. Мороз зберіг всі речі, що залишилися, аж до їжі.

14.

У жовтні 1970 рік біля станції Мак-Мердо на одній із злітних смуг впав літак «Пегас». Ніхто не постраждав, але двигун літака був пошкоджений, і «Пегас» лежить в снігах досі. При цьому його давно б замело, але люди, які приїжджають на станцію, регулярно зчищають з літака замети заради ефектних світлин. Злітну смугу перейменували на честь літака.

Бонус: отака листівка з Південного полюса



Тепер нам дуже хочеться відвідати Антарктиду і на власні очі побачити її неймовірну красу. А вам?

Джерело


10

Коментарі

14.07.23, 09:56

    24.07.23, 13:05

      34.07.23, 13:22Відповідь на 1 від GalinaKiev

        44.07.23, 13:22Відповідь на 2 від norma3

        дякую

          54.07.23, 15:43

            64.07.23, 18:12Відповідь на 5 від Вурдалак

              74.07.23, 18:53

              Ну так, жарко, але не аж настільки, щоб так радикально міняти температурний пояс.

                85.07.23, 08:12

                  95.07.23, 16:47

                    105.07.23, 17:31

                    Як вивчити ГеоГрафію на прикладі пісні:

                    "Ну, що тобі сказать про Сахалін?
                    На Острові помірная погода. -- (острів)
                    Прибій мій тільник просолив
                    І я живу біля самого Сходу. -- (на сході)

                    А пошта з пересадками летить з Материка
                    До найдальшої гавані Союзу, -- (найдальша Гавань)
                    Де я кидаю камінці з крутого бережка
                    Далекої протоки Лаперуза. -- (пролив біля Сахаліну)

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна