Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

День ангелів

21 листопада, Собор архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

Біблійне сприйняття ангела цілком однозначне: священний страх і трепет, людина падає ниць при вигляді величі, могутності і сяйва небесного посланця. Таке сприйняття так само схоже на сучасне уявлення про ангела як рожево-блакитну гламурну істоту з поштової листівки, як схожий грізний двосічний клинок на китайську пластмасову іграшку.
Ангели - посланці. Слуги Божі, могутні духи, яким Бог довірив тримати все Ним створене, підвалини неба і землі, вод і вогню, країн і народів. Інформацію про устрій ангельського світу популярні православні видання зазвичай
пишуть, грунтуючись на знаменитому трактаті «Про небесну ієрархію"  святого Діонісія Ареопагіта.
Але
«дев'ять ангельських чинів» - підрозділ досить приблизний, і сам трактат досить складний, неоднозначний, як і історичні відомості про його  автора.
У коментарях до цього трактату преподобний Максим Сповідник, один з
найосвіченіших святих отців, так пояснює вираз Ареопагіта «театр  ангельських імен»: «Чому він і називає це театром, пояснюючи, що  написані образи святих ангелів не відображають істину.
Бо на ділі вони не такі, якими їх уявляє Святе Письмо, але вони  зображуються так, щоб ми збагнули їх велич »(Комм. до гол. 2 указ.
Соч.).
Мається на увазі: ангелів, таких, як вони є по суті, ми ні зріти, ні знати не можемо, це знання перевищує міру грішної людини.

Проте те, що корисно і потрібно знати нам про ангелів, - дано. Про святого архангела Михайла, чиє ім'я означає «Хто як Бог!", ми знаємо,  що він - один з вищих чинів ангельських і що архистратигом, полководцем, він зветься недарма. Ангелам теж дана свобода волі, свобода вибору, але, як кажуть багато святих  отців, не так, як людям: ангели можуть зробити свій вибір - з Богом чи  без Бога - лише один раз. Колись  такий вибір зробив один з найбільших ангелів, могутній Зоряниця, і  повстав проти Бога, спокусивши в бунт, в розкол третину ангельських сил.
На небі відбулася битва. На чолі ангелів, вірних Богові і своєму призначенню, став архангел Михаїл, і воїнство бунтівників було повалено з небес, зі світлих ангелів ставши похмурими демонами. З тих пір християни шанують архістратига Михаїла як одного зі своїх покровителів в боротьбі з силами зла, з силами бісівськими.

Здавна ангели близько спілкувалися з людьми, виконуючи дане їм повеління. За проявами сил природи, за складними перипетіями земних доль люди бачили прояви небесних сил. І з тих самих пір донині велика спокуса людини впасти в те, що  називається ангелолатрією, ангелопоклонством - замість Бога поклонитися  Його слугам, обожити їх. Відлуння цих хибних уявлень видно і в діях котрогось сучасного прихожанина, який  виголошує молитву архангелу Михаїлу як магічне заклинання від нападок  ворогів, і в тлумаченнях настирливих «Свідків Єгови», які представляють  Христа як втілення архангела Михайла, і в стародавніх гностичних єресях.

Ми й ангели - творіння Бога, і Йому одному належить наше - і ангельське теж - поклоніння, належить слава. Недарма свято Собору архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних має свій початок в діяннях і постановах Лаодикійського собору, який ще в IV столітті звернув увагу вірних на небезпеку поклоніння ангелам замість  Бога, тварі - замість Творця.

Так, ангели - вірні служителі Божі, але - тільки служителі. А ми, люди, смертні грішні нікчемні люди, - ми хто такі? Хто ми, і наскільки ми великі й улюблені в Бога, якщо заради нас Він Сам  став Людиною, прийняв цю тлінну плоть, помер на хресті і воскрес? Якщо Пресвята, але земна людська Діва, стала Його Матір'ю, нині вшановується
Церквою «чеснішою херувимів і незрівнянно славнішою від серафимів»?
Вшановуючи і прославляючи ангелів Божих, не будемо забувати і ту царську честь і  важку відповідальність, яку Бог поклав саме на нас.

Журнал «Нескучный Сад»
5

Коментарі

121.11.11, 20:51

Сьогодні дуже цікаво висловився наш священник. Ангел -охоронець кожного із нас це наш бухгалтер. Він записує в свою книгу все що ми робимо.І коли приходимо на суд- відкриває цю книгу

    221.11.11, 21:38Відповідь на 1 від Горянка

    Думка цікава, але навряд чи він просто свідок... Маю причини з власного життя вважати, що це не так... Та й звідки ми знаємо, як він буде нести відповідальність за свого підопічного ? Якби вам доручили когось опікувати, а він виріс би нехорошою, м'яко кажучи, людиною - як мінімум, в очі людям дивитись незручно було б... Чи не так ?

      321.11.11, 21:41Відповідь на 2 від претендент

      Я трохи спростила. Там була доволі довга і повчальна притча про необхідність не тільки не грішити , а і робити добро

        421.11.11, 21:47Відповідь на 3 від Горянка

          521.11.11, 23:46

          Дякую, не забуваймо

            622.11.11, 09:14Відповідь на 5 від Вишиваночка

              722.11.11, 13:22Відповідь на 2 від претендент

              Думка цікава, але навряд чи він просто свідок... Маю причини з власного життя вважати, що це не так... Та й звідки ми знаємо, як він буде нести відповідальність за свого підопічного ? Якби вам доручили когось опікувати, а він виріс би нехорошою, м'яко кажучи, людиною - як мінімум, в очі людям дивитись незручно було б... Чи не так ?Він не тільки "свідок"!!! Може і втрутитись у "процес", з грацією "ОМОНівця", як до "подопічного", який відхилився від "завдання", так і до зухвальця, що заважає підопічному "виконувати ПРИЗНАЧЕННЯ"!

              А вибор покарань, як у ВЧК або німецької "фельшжандарерії" - як не смерть, то щось погірше...

                822.11.11, 20:16Відповідь на 7 від Східняк

                Нема в нього ніяких покарань... Мій мене за ноги тримав... На висоті...

                  923.11.11, 12:19

                  Дякую за статтю