Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Натуральне господарство-4. Лляна нитка життя. Добірка

    При натуральному способі ведення господарства господарям приходилось саморуч виготовляти собі тканини та шити з них одяг. Матеріалами для тканин були, в основному волокнисті рослини - льон, бавовна, коноплі, крапива. Найбільш цінними були лляні тканини. Лляне волокно, нитки з нього, а також тканини мають унікальні властивості, за які вони колись цінувались на вагу золота. Тканини з льону мають високу повітропроникність, добре вбирають вологу, не утворюють та не утримують електростатичних зарядів. Через те одежа з лляних тканих приємно холодить при жарі та приємно зігріває при холоді. Волокна льону мають антисептичну дію, лляна нитка розчиняється в клітинах людини без гниття, тому здавна використовувалась в хірургії, пов'язки з лляних тканин порятували немало людей від гнійних ран. Міцність волокон льону більша, ніж бавовняних, тому з нього виготовляли міцні канати, вітрила (при намоканні міцність лляних ниток збільшується). Надзвичайно цінним є також насіння льону. Насамперед це цілющі ліки, якими користуються і по наш час. Високоякісна олія з насіння льону годиться в їжу, широко застосовувались як основа для фарб і оліф.
     Історичні факти використання льону для тканини відносяться до древньої Індії 9000 років тому. Пізніше льон стали вирощувати в Ассирії, Вавилоні та Єгипті. Єгипетські мумії, яким більше 5000 років, загорнуті саме в лляну тканину. Пізніше льон почали вирощувати в древніх Греції та Римі. Наймасштабнішими посіви льону були в Єгипті, Верхній Італії, Франції та Іспанії. На Русі льон з’явився на початку першого тисячоліття нашої ери. Здавна на Русі льон використовувався для білизни та одягу. При цьому одяг з льняної тканини завжди вважався святковим та нарядним. Першим стандартом Росії, затвердженим Петром 1, був стандарт на льон. Якість лляного волокна визначали за довжиною нитки, яку отримують з одного кілограма волокна. Якщо довжина нитки 10 км, їй надають номер 10. Єгипетські майстри могли прясти нитки з номером 240.
    Властивість лляної олії швидко полімеризуватись з утворенням міцної, еластичної та довговічної плівки, а також хімічна нейтральність щодо мінеральних барвників, зробили її ідеальною основою для художніх фарб. Лляна тонка тканина - найкращий матеріал для художніх полотен. Тому і натхнення щодо льону ніколи в художників не пропадало, в мистецтві зафіксовано всі стадії виготовлення лляних тканин: посіви льону, збирання, обмолот (вичісування насіння), розстилання трести для вилежування, збирання в снопки та підсушування, тертя та вичісування костриці, формування мичок, прядіння пряжі, ткання полотен.
   Із 300 сортів льону , що  мають блакитні, білі та фіолетові квіти, найбільше поширені з блакитними. Не може нікого залишити байдужим   квітуче поле льону. Його глибока блакить настільки зачаровує, що, здається, небо перекинулось долу і тепер два неба.


Беркос М. Льон цвіте



24

Коментарі

125.01.13, 19:21

хорошая подборка катин! очень интересно

    225.01.13, 20:23

    с задоволенням прочитала, дякую, багато речей не знала...

      325.01.13, 21:15Відповідь на 1 від Грифон_

      В кожній такій картині своя тема, не так просто, як виявилось, зібрати їх так, щоб в одну канву. Дякую за оцінку!

        425.01.13, 21:20Відповідь на 2 від Незабудка*

        Радий, що почерпнули щось нове!

          526.01.13, 04:35

          замечательная подборка!! очень интересно рассказано !!! спасибоо!!!
          Всё время , пока любовалась картинами. звучала в голове старая песня в исполнении Мондрус ::

          Ходят волны на просторе -
          То ли поле, то ли море -
          Синий лен,
          Словно песня, словно пламя,
          Словно небо под ногами,
          Синий лен.
          Тихим шорохом прибоя
          Обручил меня с тобою
          Синий лен,
          Вновь мне сердце растревожил
          На глаза твои похожий
          Синий лен......

            626.01.13, 04:38

            Володя. а почему не в Художниках?? обидела тебя чем-то или по другой причине??

              Гість: Светля4ок

              726.01.13, 05:16

              Браво

                826.01.13, 10:05Відповідь на 5 від K-ATRIN

                Пісні Лариси Мондрус були одні з перших, записаних на моєму касетному магнітофоні в тих, 70-х, дякую за приємні асоціації!

                  926.01.13, 10:12Відповідь на 6 від K-ATRIN

                  Стаття, в цілому, ще не повна, я чомусь був впевнений, що вона в чернетці. ("Вдячність" -брав, "Обиду" - не брав)

                    1026.01.13, 10:13Відповідь на 7 від Гість: Светля4ок

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна