Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Легенди стародавніх українців. Велес.

Велес (“Небесний бик”) з’явився ще в п’ятому тисячолітті до н.е. з початком головування в зодіаку сузір’я Тельця (Бика). Тоді точка весняного рівнодення випадала на сузір’я Тельця і Велес (“Небесний бик”) став головним богом. 

Велес дуже шанувався серед простого народу. Василь Скуратівський (“Русалії”) пише, що кияни приносили жертви не Володимировим богам, а своєму Велесові, що стояв на Подолі. В той час, коли княжа верхівка давала клятви Володимировим богам, ремісники влаштовували релігійні обряди біля статуї Велеса (Волоса). До речі, одна з вулиць на Подолі і досі має назву Волоська. Також в Україні і досі розповсюдженими є похідні від слова "Велес" прізвища: Волохов, Волоський, Власенко.

Багато хто вважає Велеса богом худоби (“скотій бог”). Але в “Слові о полку Ігоревім” маємо іншу характеристику цього бога:

А чи так би заспівати тут,
Віщий Бояне, внуче Велесів...


Як ми знаємо, Боян – це славетний давньоруський співець-дружинник, який в 11 і на початку 12 століття оспівував подвиги руських князів, і як внук Велеса якось не в’яжеться з “богом худоби”. Так само, якось неправдоподібно виглядає, що Олег, Святослав і Ольга скріпляли з греками угоди, присягаючись “Волосом яко скотьїм богом”.

Велеса також вважають богом ремесел і промислів. На місці колишнього Велесового капиша біля Почайни на Подолі – залишки давні судоверфі. Тут – на сучасній Волоській вулиці – було торжище купців. Велес опікувався ще й торгівлею, адже слово “скот”, як слушно зауважив Іван Огієнко, в давнину “визначало взагалі багатство, гроші при міновій торгівлі, тому Велес – це бог багатства і всякого достатку, торгівлі, опікун купців, ніби латинський Меркурій”.

(с) http://aratta.com.ua

12

Коментарі

122.06.07, 17:33

Взагалі цікаво,але визначення "Легенди стародавніх українців" - не зовсім корректне,українців як таких тоді ще не було.Були слов"яни і русичі.

    222.06.07, 17:38Відповідь на 1 від Avenger

    Взагалі-то від русичів і пішли сучасні українці, тому абсолютно спокійно можні говорити "Легенди стародавніх українців"

      322.06.07, 17:39Відповідь на 1 від Avenger

      Взагалі цікаво,але визначення "Легенди стародавніх українців" - не зовсім корректне,українців як таких тоді ще не було.Були слов"яни і русичі.Хто б там не був, але, що мені в тих стародавніх подобається, так це те, що і у греків, і слов'ян не було однозначного поділу на «абсолютне зло» і «абсолютне добро», на відміну від молодших релігій.

        422.06.07, 18:04

        легенда славян, точнее Велес,Влас, Волосатый. Вел=Вал=Повелитель.
        А что касается Меркурия - у него был другой славянский аналог Семрег. Читаем наоборот=Гермес(в греческой мифологии)=Меркурий - в римской.

          Гість: СДЧ

          522.06.07, 18:10Відповідь на 1 від Avenger

          Взагалі цікаво,але визначення "Легенди стародавніх українців" - не зовсім корректне,українців як таких тоді ще не було.Були слов"яни і русичі.взагалі, якщо ми патріоти, то коректно буде навіть говорити, що все що придумано на землі все придумали українці, так як маскалі це собі присвоюють, а ми що хужі?

            edikkk

            622.06.07, 18:19Відповідь на 2 від stas_perf

            Взагалі-то від русичів і пішли сучасні українці, тому абсолютно спокійно можні говорити "Легенди стародавніх українців"пасмишыли автару++

              722.06.07, 19:17Відповідь на 5 від Гість: СДЧ

              Ага, і що Іісус Христос теж був українець .На заздрість "Клятим москалям" *blabla*

                822.06.07, 19:21Відповідь на 2 від stas_perf

                Ну не знаю...якось не звучить."Стародавні слов"яни"-набагато краще.Ми ж не кажемо,наприклад, на візантійців -"Стародавні
                турки"?

                  922.06.07, 19:28Відповідь на 3 від bobbie

                  Давньослов"янська міфологія взагалі дуже цікава,але,нажаль,дуже маловивчена.Я теж про неї знаю небагато,але хочу цей недолік виправити.

                    1023.06.07, 02:24

                    Чому ж такий спротив скрізь зустрічає найменування "українець" і "українській"?
                    В якій країні живемо, панове?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна