Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Гідно продовжити розпочате

Присвячую 20-й річниці Всенародного референдуму про Незалежність України 1 грудня 1991 року

епіграф: "Біда вимучить - біда й виучить"
(українське прислів'я)

Вступ

Розпочинаючи щось нове, варто не забувати, що "Все нове - це добре забуте старе", але і водночас варто враховувати, що "Коли двоє роблять одне і теж - це далеко не одне і теж"
Тобто досвід варто знати, пам'ятати і застосовувати, а при тому звичайно що потрібно розуміти новизну часу і його потреб, тобто робити модифікацію досвіду, а не тупо копіювати і провадити те, що колись виявилось дуже вдалим у певному минулому часі.
Так нещодавно, коли зайшла мова про актуальність багатьох тез Дмитра Донцова в сучасній Україні, - я зупинив апологетику свого опонента тим, що вказав на часову відстань ідей в майже 100 років, отже що було доречним на початках у ХХ сторіччі не може бути таким же у ХХІ віці - інакше де прогрес? А світ реально дуже і дуже змінився, як і Україна, тому Донцова вчити і знати треба, а ось впроваджувати в життя його ідеї маємо досить обдумано і вибірково.
Ще пригадую, як давно-давно дивився художній фільм про Сергія Корольова і там мені запам'ятався однин важливий епізод, де Корольов приймає кардинальне рішення припинити розробляти ідею ракет як монокомплексів, а робити їх у вигляді полікомплексу з відкидними ступенями тощо. Зміна була глобальна, що в радянські часи не віталось і Сергію Корольову одразу поставили у провину, що значить величезні народні кошти були витрачені бездарно і за це треба відповідати, на що Сергій Корольов розумно і відповів: завсім не марно були витратрачено гроші, а ми в процесі цієї роботи навчили, випробували на практиці і отримали висококласних фахівців-науковців,  а також вже маємо організовану конструкторсько-виробничу структуру, що сукупно дозволить тепер значно легше і швидше впоратися з новим завданням. І дійсно так відбулось.
Не даремно науковці при дослідженнях люблять приказувати: "Відсутність результату також є результат", а ще є гарна сентенція: "Не помиляється тільки той, хто нічого не робить". Тому я наперед зазначу, що все моє подальше монографічне думання я б волів перевести у поліобговорення задля чіткішого дослідження й вияснення досить складної теми, яку я окреслив як "Україна майбутнього в Світі майбутнього"
На моє щире переконання ми зараз знаходимось якраз у подібному стані готовності суспільства в Україні до значних соціально-політичних та економічних трансформацій. Питання в одному - у такій "дрібниці", як визначити: "А що ми маємо зробити?" Тобто треба на якась ейфорична "європейська держава Україна", а чітко промальована ціль з ясною для всіх громадян позицією України у Європейському та Світовому обширі.
За всі минулі 20 років я особисто не побачив жодної чіткої обгрунтованої програми державності суто для України. Безліч є узагальнених декларацій-прокламацій, але конкретної концепції я особисто не можу віднайти за жодною політичною силою чи окремим лідером. Може хтось знає - то підкажіть і покажіть таку, бо ситуація парадоксальна: всі клянуть і нарікають на сучасну владу, але якби вона раптово впала і пропала - ми б опинились в повній політично-економічні прострації, бо нема чіткої політичної антитези, як немає і відповідних згуртованих сил для переобирання влади. На мою думку: найгірший вид опозиції - це відсутність опозиції, що ми наразі й маємо в Україні.
Пройдені нами етапи суспільного поступу в Україні є дуже і дуже важливі, особливо їх мирна-безкровна і водночас революційна насиченість. Особисто я вважаю, що народ України у всій своїй різнобарвній багатонаціональній єдності визрів за пройдений час до становлення як активного громадянського суспільства.  Чи так це насправді - побачимо з часом.
Отже я розпочинаю пошук відповіді на споконвічне питання: "Камо грядеши?" - "Куди йдемо?"
Запрошую всіх бажаючих до аналогічних дій щодо пізнання існуючого досвіду, наукових знань, аналізу практичного результату і всього дотичного в дослідженні вищезазначеної теми.
Одразу зауважу, що і сам буду та інших підтримаю у подоланні різних  ідейних та ідеологічних стереотипів і фобій: для роздумів та дискусії важить думка та її обгрунтування, а не особисті симпатії чи антипатії або щось подібне.
Додатково хочу зазначити, що цю працю я розпочинаю в переддень визначної події: відзначення 6 листопада 2011 р.  величного ювілею - 200 років з часу народження Маркіяна Шашкевича, священнослужителя, якого поправу називають "Будителем української духовності".  Спочатку я думав саме цій людині та ювілейній події присвяти наступне дослідження, але вирішив, що проминулі 200 років були тим жертовним шляхом багатьох і багатьох пробудженних Маркіяном Шашкевичем до свідомості українців, щоб відбулись ці вагомі 20 років Української Соборної Самостійної  Держави.
Тепер для нас головне завдання: гідно продовжити розпочате!

Богдан Гордасевич
5 листопада 2011 р.
Львів - Рясне

Подальший план чітко ще не визначений, але найперше хочу обговорити кілька історичних та наукових праць, які вважаю основоположним, зокрема

1 "Історія Русів"
2. "Маніфест Івана Мазепи"
3. Політологічна теорія держави.
4. Історія політичних та правових вчень.
5. Фактична і політична економіка України.
6. Політична історіографія України.
7. Соціальна структура сучасного українського суспільства.
Тощо...
27

Коментарі

Гість: lkjmn

118.11.11, 09:46

У спадок від совдепії ми отримали багато чого - владну систему, економіку з ручним керуванням, а головне - бездуховність і повну байдужість, безпросвітну темряву в людських головах... Ви питаєте "Куди йдемо?", а куди іде сліпий безумець? Скільки українців читали Донцова, Касьянова і оцей Ваш перелік? Правильно - мало. Тому й бідні...

    218.11.11, 11:00

    Супер!!! Готова підтримувати Вас, пане Богдане, у цій праці!!!

      323.11.11, 11:27Відповідь на 2 від Julia Taneta

      Дякую!
      Перечитав ще раз і ваш позитивний відгук - тепер розсилаю всім.
      Головна ідея: Україна Справедлива!
      А де є справедливість, там немає ні бідних - ні багатих! Ні соціальних паразитів починаючи від держслужбовців, нардепів і незліченних пільговиків...
      (далі буде)

        423.11.11, 11:34Відповідь на 3 від Богдан Бо

        Дякую!
        Перечитав ще раз і ваш позитивний відгук - тепер розсилаю всім.
        Головна ідея: Україна Справедлива!
        А де є справедливість, там немає ні бідних - ні багатих! Ні соціальних паразитів починаючи від держслужбовців, нардепів і незліченних пільговиків...
        (далі буде)
        100%

          523.11.11, 11:44

          (далі буде) - чекатиму, пане Богдане...
          У спадок від совдепії ми отримали багато чого (Ман-О-Вар) - це так..., але, якщо спадкодавець - то він ще живий , та ми ще живемо в нього... ?
          Отож, напрям Вами визначений правильний... й ніщо не мінає без сліду...

            623.11.11, 11:49

            Пишіть. Звісно я не історик і не політолог але якусь думку маю. Можливу й хибну. Проте маю!

              723.11.11, 11:50

              Добра справа...

                823.11.11, 11:54

                  923.11.11, 12:09Відповідь на 5 від Zaremba

                  Я розумію, про що ви: "Якщо раб втратив господаря - це не робить його вільною людиною, бо рабською залишається його свідомість"
                  Мене не цікавлять "ностальгуючі совки" - нехай живуть і доживають, а я думаю як вільна людина для вільних людей.

                    1023.11.11, 12:26Відповідь на 9 від Богдан Бо

                    Я розумію, про що ви: "Якщо раб втратив господаря - це не робить його вільною людиною, бо рабською залишається його свідомість"
                    Мене не цікавлять "ностальгуючі совки" - нехай живуть і доживають, а я думаю як вільна людина для вільних людей.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна