18 фактів про найдорожчий гриб у світі.
Непривабливий
гриб з пікантним ароматом, що ховається у землі, здається, зробив все
можливе, щоб залишитися непоміченим людьми. Але гурмани легких шляхів не
шукають. Сьогодні найкращі екземпляри білого трюфеля продаються за
ціною золота. У той час як чорні, не червоніючи, називаються "чорними
діамантами".
Навколо
трюфеля завжди панувала містична атмосфера: стародавні римляни вважали,
що настільки екзотичний продукт з'являється при ударі блискавки у
грунт, а середньовічні алхіміки і зовсім наділяли гриб чаклунськими
властивостями.
Ціна за 1 грам трюфеля стартує у середньому від 5 доларів.
Різновидів
трюфеля багато, але найпопулярніші і найдорожчі – це чорний з
французького Перигора і білий з італійської Умбрії. Білий трюфель –
більш рідкісний вид, тому коштує дорожче і цінований вище. Його аромат
більш яскравий, мускусний, з терпкою горіховою ноткою.
Лише 10% зібраних трюфелів йдуть на продаж поштучно.
Ті, що не пройшли відбір відправляють на виробництво масел, соусів, кремів.
Життя трюфеля триває під землею і залежить від коренів дерева-сусіда, які насичують гриб поживними речовинами.
У свою чергу трюфель захищає дерево від деяких захворювань.
Сезон білих трюфелів триває з жовтня до грудня, а чорних – з листопада до березня.
Міжнародний
ярмарок білого трюфеля вже 88-ий раз проходить у світовій трюфельній
столиці – містечку Альба, що у італійському П'ємонті. Функціонує з 6
жовтня до 25 листопада 2018 року.
А у січні (з 18 до 21) 2019 року має відбутися 9-й Трюфельний фестиваль у долині Напа, що у Каліфорнії, США.
Найкомфортніші природні умови для трюфелів – у Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Україні.
Інтенсивний
стійкий аромат, за який і цінується трюфель, ні що інше як данина
законам природи. Щоб розмножуватися, гриб повинен залучити тварин, які
розпушать грунт і рознесуть спори трюфеля.
Трюфель занесений до Червоної книги України, а це означає заборону на продаж навіть штучно вирощеного на території країни гриба.
50%
світового врожаю трюфелів з'їдають у Франції. А найбільшим
постачальником у світі є Китай, де трюфелі вирощують у штучних умовах.
На заході України трюфель відомий давно під назвою "волове серце".
Цей
гриб у минулому столітті українці оцінювали на одному рівні з білим:
смажили його, гасили і навіть готували з делікатесом вареники.
У 100 г трюфеля – всього 31 ккал, 4,5 г білка, 2 г жиру, 0,3 г вуглеводів і 8 г клітковини.
Раніше
для пошуку трюфелів використовували свиней, але оскільки ті часто
одразу з'їдали "улов" і до того ж дуже пошкоджували коріння дерева, їх
згодом замінили спеціально навченими собаками, які можуть відчути аромат
гриба навіть на відстані 1 км.
2007 року китайський мільярдер Стенлі Хо купив білий трюфель вагою 500 г за $ 330 тис.
Трюфель вважається афродизіаком.
Також
йому приписують властивість зміцнювати імунітет і покращувати процеси
травлення. У той же час трюфель може викликати алергічну реакцію.
Яйця вважаються однією з найкращих гастрономічних "пар" для трюфеля. Класичним є і поєднання трюфеля з різотто і пастою.
Але
якщо взяти до уваги ресторанні меню, немає страви, у якій трюфель був
би недоречним: додають ароматний гриб і у азіатські страви, і у
вегетаріанські, і навіть у десерти, алкоголь і каву.
Коментарі
nebosklon
19.05.24, 15:37
Голубка
29.05.24, 16:03Відповідь на 1 від nebosklon
Дякую
Logic_man
39.05.24, 19:52
ajnbybz
410.05.24, 09:56
Смакота
WalKing
510.05.24, 13:51
Голубка
610.05.24, 22:06Відповідь на 3 від Logic_man
Кислица
711.05.24, 01:02