"Яблука доспіли, яблука червоні"... - писав якось поет Максим Рильський.
Так і я зараз на роботі вичитуючи методичний посібник ігор
"Цікаве образотворче мистецтво-2" і уминаючи яблука, згадала чудовий рецепт
яблучного джему, а може, радше, варення, не знаю, як і назвати цей продукт, тому що яблука у ньому повністю не розварюються, залишаються смачні скибочки, але варенням його теж не назвеш, тому що деякі яблука все-таки перетворюються на джемоподібну масу.
Але те, що виходить, дуже смачне, чудово зберігається і для нього потрібно зовсім мало цукру
(що за сьогоднішньої дорожнечі геть і не зайве!).
Так-от, зазвичай я беру відро яблук, чищу їх від шкірки та серцевини, засипаю 3-ма літрами цукру і однією склянкою оцту, накриваю наміткою та залишаю на ніч.
За ніч яблука пустять сік і трохи замаринуються.
Зранку я ставлю яблука на плиту і варю до готовності.
Не дуже довго, але й не мало.
Ви побачите, коли треба знімати, рідина звариться, і стане ясно, що пора вживати готовий продукт.
Варення, чи то джем, чи повидло (все одно, як назвати) зазвичай залишається золотистого кольору, запашне та смачне.
Я його закриваю у стерилізовані слоїки, інколи навіть капроновою кришкою, попередньо зверху засипавши тонким шаром цукру (на будь-який випадок). Хоча воно й так не псується.
Інгредієнти:
1 відро яблук
3 літри цукру
200 грамів оцту