Профіль

mukola1976

mukola1976

Україна, Рівне

Рейтинг в розділі:

Останні статті

Про коляди, про вибори, про вибори коляд(продовження)

  • 16.06.23, 12:33

                       А коли, наприклад, рівнодення? Астрономи розказують, що 20-22 березня. Але це дивлячись який прогноз погоди подивитися, якщо Єрусалимський – то так, якщо київський – то ні. Астрономічна весна у нас починається раніше. Але то таке, ми цьому тільки раді. Глобальне потепління, що не кажіть, допомогло нам  пережити цю зиму. Погода в різні роки буде різна, але загалом, в середньому буде теплішати ще з тисячу років. І пояснюється це зміною нахилу Землі до Сонця, так званою процесією. Окрім григоріанського та юліанського календаря є ще й зоряний, який цю прецесію враховує. Ближчим по значенню до зоряного календаря є, як це не дивно, юліанський. Можливо випадково, а можливо, що древні астрономи щось знали про це. Пояснення цього явища дуже складні і плутані. В мене пішло кілька років аби придумати якесь пояснення, аналогію, яке було б зрозумілим (прохання до астрономів проаналізувати те що я зараз пишу).

           Якщо ми в’їджаємо в тунель, у якому не видно краю і дивимося прямо, то ми завжди побачимо світло в кінці тунелю на однаковій віддалі від його кінця – так працює григоріанський календар. Календар зоряний, який враховує прецесію працює не так. Ми в’їджаємо в тунель і дивимося прямо, але їдучи по тунелю повертаємось повільно в сторону на певний кут(це зміна нахилу осі землі під час прецесії). Зрозуміло, що ми побачимо світло в кінці тунелю дещо пізніше. Будуть моменти коли ми повернемося назад і побачимо світло вже при виїзді з тунелю, а будуть коли ми зробимо повний оберт і побачимо світло, як і за григоріанським календарем. Так проходить цикл прецесії, що триває майже 26 тисяч років. Щоб побачити які зміни в природі дає це явище потрібно мати відомості принаймі за четвертину цього періоду, тобто більше 6000 років, практично потрібно визнати що ми про це майже нічого не знаємо, бо маємо такі сякі літописи, і то, неповні, обривками за 2-3 тисячі років.

           Який календар правильний? Питання не зовсім коректне. Похибка в один день між юліанським та григоріанським календарем набігає за 128 років. Враховуючи тривалість життя людини похибка в районі пів доби. Ні на сільське господарство, ні на щось інше це не впливає. Природа потрошку змінюється, і користуватися рекомендаціями двохсотлітньої давнини не завжди правильно. Бо були роки, коли у березні вже було посіяно, а були, що в середині квітня все ще лежав сніг, це місяць різниці між сусідніми роками. То що говорить вже за століття.

            В релігійному питанні люди старалися виробити якісь правила й визначення. Наприклад, святкування Пасхи було регламентовано Вселенським собором. Після реформи календаря католики виробили свій метод визначення Пасхи. Кожен календар хороший по своєму. Посівний бажано щоб враховував ще й місячний клас. Новий стиль нормально себе показує в короткостроковій перспективі, зоряний і ближчий до нього юліанський враховує процеси на десятки тисяч років вперед. Тому нам важко сприйняти те,  що за 2000 років новий рік змістився на 14 день. Для нашого коротенького віку усе здається незмінним. Хоча якби ми слідкували за Сонцем не на одному місці, а  переміщувались по землі, то зоряний час був би зрозумілим, бо переміщуючись, я так припускаю, можна знаходити на землі ті місця, які враховують прецесію. В цих питаннях, на жаль, політики більше ніж науки. Чого варта лише стаття 5 виборчого кодексу про перенесення дня позачергових виборів з останньої неділі жовтня чи березня, якщо тоді будуть свята. Наприклад,  березні 2024 року мають буду якісь перевибори, дасть бог війна закінчиться, тоді їх потрібно перенести на тиждень, а президентські, які прописані в конституції переносити не потрібно. Виходить, президента на католицьку пасху вибирати можна, а от сільських депутатів зась.

            Можна, звісно, шанувати чиїсь традиції і звичаї, та всім не догодиш. Тому, стараємося дотримуватися своїх традицій і звичаїв, і тоді нас будуть шанувати і свої і чужі.

Покращення (продовження)

  • 12.05.23, 15:55
 Друга складова куди йдуть гроші- власне майно підприємства, і його витрати. Якщо підприємство не банкрут і має майно, то питання зрозуміле, можна з ним домовитись, або забрати майно, але , якщо банкрут, чи немає майна, наприклад у редакції газети орендоване приміщення, можливо й техніка, тобто можна забрати якусь тисячу гривень статутного фонду, і то може. То тут виникає питання, А як забрати свої гроші і у кого?
Оскільки через дивіденди вивести гроші не можна, то будуть пробувати виводить через зарплати, премії, тощо, буде така схема, продавши продукцію( газети) отримають гроші і розподілять забувши про борг , тобто працювали ніби всі, і редакція газети і друкарня, а як їсти ,то дехто може й обійтися. Виправити цю несправедливість теоретично нескладно, у одних забрати лишнє ,а тому кому не додали віддати. Звісно будуть незадоволені. Ти вже отримав премію, а її забирають, а ти на щось розраховував. але є й  позитивний момент: робочі таких ділків часто або підтримують такі шахрайства, або їм байдуже - тож буде наука щоб не було байдуже. Застосовуючи такий принцип можна розкручувать і багатоходовки коли редакція комусь щось позичила, і байдуже чи це юридична особа чи людина.

Покращення

  • 25.03.23, 20:30
 В нашій країні є, на жаль, чимало шахраїв,  і багато з нас , як не всі , стикалися з цим  явищем , якщо не прямо ,то опосерадковано. І проблема  не тільки в тому  що є безсовісні люди , ай у  законодавстві , яке такі  речі по суті узаконює. Одна з таких схем шахрайства заснована на статті 96 цивільного кодексу, і іншими пов*язаними з нею статями (товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерні і так далі) , яка говорить, що учасник ,засновник  юридичної особи не несе відповідальності за зобов*язаннями юридичної особи.
  І так  є якась  юридична особа - банк , газета, кооператив , тощо. Припустим газета  замовила  в друкарні  послугу , та виконала замовлення , а газета не заплатила  ,і переєструвавши юридичну особу, повторила  це злодійство з іншою  друкарнею. В кращому випадку посадять директора фірми,як це було з " Бласко " , або не посадять нікого, наприклад Приватбанк. Вернемось до газети, чи когось посадять, то таке, річ часом потрібна, але основне питання , а де гроші??? 
   Розділимо відповідь на дане  питання  на дві складові- власне витрати підриємства, і девіденди членів юридичної особи. Почнемо з девідендів . І  так товариство в боргах ,а товариші  ділять бариші,отримують значиться неправомірну вигоду.  Я вважаю ,що в цивільному кодексі треба записать,що учасники юридичної особи не несуть відповідальності за зобов*язаннями  юридичної особи за умови, якщо вони  не отримали  прибуток  (дивіденди) з цих боргів . Тобто прибуток  ( дивіденди)  можуть бути виплаченні тільки після погашення боргів.  Ось так разом з поясненням написать  і в принципі цивільний кодекс стане кращим.

Про коляди, й про вибори, й про вибори коляд

  • 28.12.22, 19:41
І так,  спочатку трішки історії, яка як кажуть чомусь нікого нічому не учить. Жила була собі, як на свій час, найсильніша країна в Європі - Річ Посполита. Давала раду і тевтонцям, і москалям, і туркам перепадало, але якось сили тієї тай і не стало. Богдан Зіновій Хмельницький підірвав їй здоров"я, звісно не сам, були у нього помічники: якісь за гроші, якісь за правду, а якісь і за віру. Одна з причин, яка її погубила, була в законодавстві, прагненні бути цивілізованою, але не всяку "цивілізацію" можна без оглядки приймати, дещо краще робити самому.
     Почули в Речі Посполитій, що Папа Римській Григорій переходить на новий точніший календар, та й собі перейшли, щоправда не всі - православні ні. І до існуючих протиріч додалося нове. Получилось, що одні люди дрова рубають, а інші тим часом вже колядок співають. А потім міняються ролями і кожен з них думає, що він розумніший і набожніший. І якщо раніше вони розділялись, коли йшли кожен в свій храм, а на вулиці їх свято єднало, то після реформи календаря і тої єдності не стало. І з часом виникали все більші непорозуміння.
      Говорять, що перейшовши на новий стиль, ми порвемо з Москвою, і станемо ближчі до Європи. Хочемо ближчими до Європи, то треба їхати у Європу. І то, ми будемо ближчі до тих людей, до яких приїхали, бо в Греції святкують по своєму, а в Іспанії по своєму. Кожен край має свого святого, якого і шанує. Тож, святкування по чужому, то не ближче до Європи, а далі від України, неповага до своїх традицій. Звісно, ми всі на емоціях, війна є війна, але потрібно розуміти, що наші вороги того юліанського календаря не вони його придумали, а те що вони його використовують, то таке... Ви знаєте, цього року дехто з наших ворогів почав використовувати унітази і що нам з цього приводу комплексувати? Люди не комплексуйте, коли хочете тоді і святкуйте. Головне, щоб це святкування нам було і в радість і в користь. Щоб не було непорозумінь, бо непорозуміння між нами, то найбільша зброя ворога. Як на мене, то потрібно орієнтуватися на традиції, щоб ворог на цьому інформаційному фронті, був обеззброєний. Багато хто скаже, а як же прогрес, наука, адже новий стиль точніший за старий. Не дарма ж його застосовує цивілізований світ. Не все так однозначно... Невже ви думаєте, що наші злі сусіди, коли назвали місяць грудень "дєкабрьом" на латинський лад, то стали від цього більш цивілізованими? Потрібно розуміти, що найкоротший день 22 грудня не тому, що прийшло 22 грудня, а тому, що коли був найкоротший день то його записали 22 грудням. А могли записати 1, чи 5 і не грудня. Не календар керує сонцем, він лише веде статистику. І все ж таки наука говорить, що григоріанський календар точніший за юліанський, але та ж наука говорить, що є зоряний календар, який точніший і за той і за той. То може, перейти на зоряний календар?
      Пам"ятаю, за "совєтов", ялинки в школах частенько розпочиналися на католицьке різдво. Далі святкували свято Обрізання (це те, що більшість знає як Новий рік), далі ялинки продовжувалися і на католицьке Водохреще, а тоді канікули закінчувалися. Тобто, комуністи виходить тяжіли до католицьких свят. Випадково це чи ні, невідомо це мені. Але, що відомо і мені і вам, це те, що не на старий Новий рік, ні на Водохреще по старому стилю, вихідних за "совєтов" не було, і немає і зараз за вільної України. А якби ці дні зробити вихідними, то питання виникали б не у нас, а у московії. Бо там ці дні теж не є вихідними. Якщо депутати минулого скликання прийняли 25 грудня вихідним днем, то нинішні депутати мають на меті католицьку Пасху. Принаймі так можна зрозуміти з виборчого кодексу, який вони прийняли. Наша влада наробила багато помилок, які тепер виправляються великими жертвами. Тож давайте люди думати перед тим, як щось робити. І святкувати зі своїми ближніми, зі своєю родиною, зі своїм селом. А ворогу не треба віддавати ні своєї землі, ні своїх буднів, ні своїх свят.
      

Коні

  • 22.02.22, 21:05
Жив був кінь Чапа. Був він уже старенький, і тихо тягнув свою лямку. Може коли побрикати і хотів, але вже не вмів. Пасся він якось мирно у мого сусіда на буряках. Побачив це сусід і – «Ох і ах, тож на моїх буряках», його зловив і завів на буряки до Чапиного господаря. Сусіди трохи посварились, а кінь наївся. Жив був кінь Максимка. Був він молодий , неспрацьований і трохи часом полохливий. Якось його господар із сусідом вирішили, що пора його об’їздить. Запрягли у воза і родеу почалося. Першим наїздився сусід і вирішив, що скакати слід коло річки там м’якше приземлятися. А господар, як справжній капітан корабля поїхав далі у поля, і тримав до останнього вішки у своїх руках. Коротше, коня об’їздили, воза побили, а Максимченому господарю місяць ребра боліли.
Потягнув якось Максимка воза до млина. Там зерно з воза зняли і почали молоти. Кінь побачив пустого воза якого знову готують до роботи, а від роботи коні дохнуть ,подумав кінь, і почав втікати. А тим часом на перехрестя під’їхали хлопці із ДАІ. Як той коняка з возом не зачепив на повороті патрульної машини, то одному Богу відомо. Хлопці виглянули із за дерев, тай вирішили, що їх послали патрулювати дороги, а не іподром. І поїхали додому. Таких історій було багато в кожному селі, а зараз менше, бо коней менше, бо люди переходять на трактори, та й то до пори. Бо як продать землю, то нащо треба тоді ті трактори. Колись я десь читав, що на Кубі, ніби щороку проводили військові навчання по відбиттю військової атаки. Військові відпрацьовували свої дії, а цивільні в дні навчань повинні були їздити на конях, волах, мулах і так далі. Бо під час війни палива для транспорту може і не бути, а їздить, орать, скородить треба. Тож перевірялись коні, упряж, вози і так далі. А з такою політикою, як у нас ми будемо ходити пішки, копати лопатою і загрібать граблями, тай трактора на відміну від коня при потребі не з’їси. При теперішніх цінах на паливо собівартість роботи конем мало чим відрізняється від собівартості роботи маленького тракторця. Але кінь хоче їсти кожен день, а трактор лише коли працює. Тож для селянина, який як правило, крім городу, паю ще десь працює, або їздить на заробітки- коник в тягар. А щоб не так тяжко було селянам продавать коней, землю уряд і партія підвищують податки ,ціни. Що тут ще додать- треба цю політику мінять, бо інакше життя коням невидать.

Надзвичайно надзвичайний стан

  • 20.01.22, 19:35
За що тільки поліція не штрафує , і за маски експериментальні, і за вакцини експериментальні, і за відсутність документів.Люди природньо обурюються . Говорять , що такі повноваження у поліції будуть лише після введення надзвичайного стану. Мені здається , що люди не зовсім праві. Повноваження будуть , але не всі.
Стаття 4. Умови введення надзвичайного стану

Надзвичайний стан вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим.

Надзвичайний стан може бути введений в разі:

1) виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (стихійного лиха, катастроф, особливо великих пожеж, застосування засобів ураження, пандемій, панзоотій тощо), що створюють загрозу життю і здоров’ю значних верств населення;

2) здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;

3) виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

4) виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;

5) спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;

6) масового переходу державного кордону з території суміжних держав;

7) необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Стаття 18. Додаткові заходи правового режиму надзвичайного стану у зв’язку з масовими порушеннями громадського порядку

У разі введення надзвичайного стану з підстав, зазначених у пунктах 2-7 частини другої статті 4 цього Закону, додатково можуть здійснюватися такі заходи:

1) запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби);

2) перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках - проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян;
Стаття22
Передбачені цим Законом обмеження конституційних прав і свобод громадян, які можуть бути застосовані за умов надзвичайного стану, є вичерпними і розширеному тлумаченню не підлягають. Строк їх застосування не перевищує строку, на який вводиться надзвичайний стан. Введення інших обмежень забороняється.
Перевірка документів проводиться при безпорядках, а не при пандеміях. В принципі чи в тебе документи президента, чи Папи Римського , чи Митрополита, чи самого Патріарха, чи звичайної людини з карантинної території тебе випустять , лише після зняття карантину. Причому випустять і без документів.
Виходить Кабінет міністрів в своїй постанові приписав поліції такі повноваження яких вона не мала б навіть при надзвичайного станні.

Червоні наступають

  • 31.10.21, 21:21
По всій УКРАЇНІ розгортається наступ червоних зон. Найбільш рішучі дії червоні планують , як завжди на сьоме восьме листопада.В 1917 було захоплено телефон , телеграф , пошта і банк. Якщо в вас є гроші в банку чи на карточці, то майте на увазі, що вони є, але не у вас ,тож краще купить за них щось про запас. Подумайте також про засоби зв'язку оскільки відключити телефон чи інтернет конкретній людині ,чи цілому регіону не проблема. Єднайте зусилля по підтриманню конституційного ладу.Разом ми дамо цим викликає раду.

Надзвичайна подія

  • 22.07.21, 00:08
На Азоті рвануло. Кажуть нітро гази. Рівнечани невдоволені .Ні сирен  ,ні оповіщень. Кажуть безпечні. .Тим більше треба було попередить, що буде  на дурняк веселящий газ

Передайте Шевченку

  • 14.06.21, 22:53
 Передайте Шевченку, що потенціал в команди в принципі є . Але щоб його розкрить, то треба в атаці щей здалеку бить, а в обороні  щільно опікувать суперників , не давати їм грати в пас, і перемога буде в нас.

Не такий страшний ковід19

  • 24.10.20, 22:03
   Як показує Білоруський досвід ,що  не такий страшний ковід 19 , як вибори 2020. Киргизький теж показує,а Америка влітку показала , що  і вона нестабільна. До речі у нас теж  вибори взавтра ,і карантин .Хоча як роз* яснив Конституційний Суд України карантин вводять при надзвичайному чи військовому стані, а вибори  під час цих станів не проводяться, Тож вибори  і карантин одночасно буть не можуть. Укрупняти райони постановою згідно конституції  теж   не законно, тож і вибори до них  теж не законні. Голосування за партії в крупних отг, та в район  і в область людей заплутає, тай воно не конституційно,бо обирати ми маємо депутатів ,а не партії. А ковід ,як  і будь -яку болячку потрібно лікувати , а не тестувати чи асфальтувати. Витраченних на тести грошей вистачило б  не на одну тисячу апаратів  швл чи на інші потреби . Тож думайте люди.думайте.