Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

lykasha

51 рік, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 38-50 років

Дегустація сухпаю Данії (меню 19)

Продегустувавши вітчизняні сухпайки дійшов до висновку, що попри різне пакування основних страв (бляшані банки, реторт-пакети) і різні види основних страв (швидкорозчинні пюре, сублімовані каші), чогось незвичного годі очікувати. Наповнення може бути ідентичним, відрізняючись лише виробниками. Крім того, з третього сухпаю почали повторюватись кава, мед та джем. Не кажучи про однакові галети. Тому не хотілось оглядати схожі набори. Хіба що, як продовження, розглядав купівлю зарубіжного сухпаю. І тут, як на диво, натрапив на розіграш на Ютубі: за донат на ЗСУ можна було виграти іноземний військовий набір харчування. Тож вирішив поєднати приємне з корисним — і виграв датський сухпай!

Перед зйомками я не знав, це разовий чи денний індивідуальний раціон. Та й, власне, дегустацію відкладав якнайдалі. Як виявилось згодом, недаремно.

1. Перший продегустований закордонний MRE вразив асортиментом. Датський сухпай виявився добовим, на 3846 ккал. Меню доволі різноманітне та численне: мюслі з малиною, рис з шинкою, томатний суп з макаронами, яловичі джерки, тунець у воді, мокрель в томатному соусі, брюссельський паштет, фермерський паштет, цільнозерновий пшеничний хліб, цільнозерновий житній хліб, арахіс з ароматом барбекю, тістечко з ароматом лимону, шоколад, злаковий батончик з ароматом карамелі, протеїновий батончик з ароматом карамелі, цільнозерновий бісквіт, масло з фундука (лісового горіха), малиновий джем, абрикосовий джем, яблучно-персикове пюре, сушена журавлина, драже (пастила) з чорної смородини, напій персиковий, напій лимонний, напій з какао, сублімована розчинна кава (2 шт.), чай зелений (2 шт.). І це лише їжа! А ще є серветки, ложки, зубочистки, жувальні гумки і навіть зубна щітка!

З таким асортиментом дегустація була хоч і цікавою, але виснажливою. А сам огляд вийшов ну дуже масивним — давно не було фотозвіту на 75 фоток. Що казати про відео, яке стало рекордно довгим, на 47 хвилин. До того ж, в процесі зйомки вирубило електрику. Однак знайомством із зарубіжним військовим пайком все одно лишився задоволений!

2. Вперше трапився сухпай у коробці. Це незручне пакування, оскільки його складніше переносити, ніж поліетиленовий пакет. Крім того, продукти складені в розсип. Розділяти на прийоми їжі потрібно самостійно. Мабуть, на власний розсуд, бо інструкції не було. Але порадувало, що дрібниці поклали в два прозорі пакети з зіп-застібкою.


3. Вміст сухпаю настільки величезний, що довелося розкладати на підлозі.


4. Столові прилади представлені лише двома ложками (напевно, на вечерю не передбачали основну страву). Проте які! Вони товстіші та міцніші, ніж вічизняна.

5. Основних страв дві. Одна з них — рис в стилі Сатай з шинкою (135 г.). У ній, крім рису та шинки, ще є арахіс і соєвий соус, імбир, а також... карамель.


6. Готувати просто — необхідно залити окропом. До рису необхідно 300 мл. води. Для мюслів — 100 г. Позначки, до якого рівня треба лити гарячу воду, розмічені на упаковці. Правда, ззовні (тому потрібно дивитись на просвіт).


7. Рис Сатай з шинкою виглядає дуже апетитно. І пахне приємно спеціями, імбирно.

8. Видно рис, смужки шинки, зелень, моркву, дрібні шматки арахісу. А ще чомусь є бульйон.

9. Смак незвичний: солодко-солоно-гострий. З пряним ароматом імбиру. Рис розсипчатий. Арахіс з рисом — дивне поєднання, але смачне (здається, що таке вже їв, але не міг згадати). Шинка, як шинка. Прожовується гарно. Дуже смачно, хоч і незвично. Оцінка найвища — 5 з 5.


10. Ця страва дуже сподобалась, незважаючи на екзотичність. Післясмак залишався ще довго.


11. Мюслі з малиною (теж 135 г.), напевно, передбачались на сніданок. Вони зроблені з пшеничних, вівсяних та житніх пластівців, а також зі сушених яблук та малини. Крім того, в переліку інгредієнтів є молоко.


12. Реторт-пакети зручні. Є надрізи для розкриття упаковки, але вміст розсипається.


13. Поки дегустував рис з шинкою, мюслі охололи. Але навіть холодними виглядають непогано і пахнуть малиною.


14. Як не дивно, каша з пластівців солодка. Відчуваються сушені яблука, чого не скажеш про малину. Є молочно-йогуртовий присмак.


15. Попри те, що мюслі я не люблю — ці сподобались. Вівсяні пластівці в цій страві м'які, без лушпайок. Тому теж ставлю найвищий бал — 5.


16. Після мюслів захотілось пити. Тож вирішив заварити зелений чай. Його в пайку, до речі, аж дві штуки.


17. На лицьовій стороні вказано строк придатності. А на зворотному боці — інструкція з приготування.


18. Чай, як звичайний зелений чай, який мені не подобається (ще й заварка потрапила у чашку). Має слабенький аромат зеленого чаю та терпкуватий смак. Але так і повинно бути. Тому можна поставити 5.


19. Далі спробую цільнозерновий бісквіт. Їх в сухпайку аж три. Мабуть, на сніданок, обід і вечерю.


20. За виглядом схоже на цільнозернові хлібці. Але за смаком більш нагадують галети. Однак при цьому бісквіт солодкий і м'який. Непогано. Правда, хлібці були поламані. Тому поставив четвірку.


21. Продовжу тістечком з ароматом лимону. Вперше натрапляю на такий десерт в сухпаї.


22. Крім упаковки, тістечко загорнуте в папір.


23. Тістечко за виглядом нагадує запіканку. Пахне лимоном. Але... воно покрилось пліснявою. Хоча термін придатності до грудня 2024-го. Як воно могло зіпсуватись в закритій коробці?


24. Випічка солодка на смак. З ароматом лимону (завдяки ароматизатору). За консистенцією тістечко м'яке та вологе (можливо через це і зацвіло). Якби не пліснява, оцінив би вище, а так лише четвірка.


25. Продовжив енергетичними батончиками — злаковим і протеїновим. Причому обидва з ароматом карамелі.

26. Перелік інгредієнтів чималенький, але це звичайні енергетичні батончики з пластівців (а цільнозерновий ще й з родзинками). Лише пахнуть карамеллю. Знизу злаковий, зверху — протеїновий батончики.


27. Злаковий батончик — це звичайний енергетичний батончик. Він дуже солодкий. М'який. З кукурудзяними кльками. Аромат карамелі був, але те не, щоб дуже пахучий. Оцінка — 5.


28. А ось протеїновий на смак, як сода. Плюс — солоний і твердіший. Так що його не рятує навіть шар з карамелі, типу іриски. Оцінка: 3.


29. Суп швидкого приготування томатний з макаронами. Але про це написано лише на зворотній стороні. Цікаво ще й те, що такий суп, лише у більшій порції, скоріш за все, вже куштував раніше. Здається, він був у наборі гуманітарної допомоги.


30. Швидкорозчинний суповий порошок пахне томатами.


31. Готовий томатний суп швидкого приготування з кружальцями макаронів виглядає прикольно. Смак кисло-солоний, насичений, томатний. Має аромат помідорів і цибулі порей. А ось макаронинки занадто м'які.


32. Перевага цієї страви не лише у вигляді й смаку, а й у тому, що це не просто бульйон, а повноцінний суп. Тому оцінив на 5 балів!


33. Яловичі джерки теж стали відкриттям. Це м'ясний снек — шматочки маринованого, в'яленого та сушеного м'яса.


34. В пачці, окрім м'яса, лежав пакетик з вологоутримувачем.

35. Ось такі яловичі джерки з ароматом барбекю.


36. Шматочки в'яленого м'яса тверді. Вони солодко-солоно-гострі (відчувається чорний перець). Солодкість через те, що у складі є абрикосове пюре та концентрат ананасу. Дивне поєднання, оскільки солодке і гостре м'ясо сприймається незвично і неоднозначно. А від солі захочеться пити. Тому ставлю лише 4.


37. Зі снеків був іще арахіс. Теж зі смаком барбекю.


38. Виявилось, що це глазурований арахіс.


39. Глазур хрустка, солодко-солоно-гостра (дуже гостра). Однак якогось аромату не відчув. Арахіс не твердий. Але через надмірну гостроту та відсутність аромату поставив 4. Та й солодкість у глазурі ні до чого.


40. Оскільки від яловичих джерок та арахісу захотілось пити, вирішив випити розчинну каву. Її аж три пакети(!). Однак, нажаль, вона ноунеймна. Правда, на одному пакетику підписано, що колумбійська.


41. Висипав каву у чашку. Додав цукру.


42. Кава ароматна. Запах, наче, кавовий. Але пересмажена. Дуже гірка і кисла. Не впевнений, що це саме кава, а не сурогат. Тому оцінка — 3.


43. Чорний шоколад. Привертає увагу срібляста блискуча упаковка незрозумілого кольору.


44. Шоколад пахне шоколадом (ну а чим же ще?). 72% какао.


45. Гарне поєднання гіркоти та солодкості. Причому не надто твердий. Так що оцінка: "відмінно".


46. Рибні пасти та паштети продегустував гуртом, оскільки зйомки затягувались. Намазки були представлені тунцем у воді (так і написано!), мокреллю в томатному соусі, фермерським паштетом і брюссельським паштетом.


47. Відкрив рибні пасти та паштети. Їх об'єднує пастоподібна консистенція, але при цьому відрізняються розмірами.


48. Тунець у воді простий. Проте він не зовсім перетертий і відчуваються волокна риби. Але, нажаль, дуже солоний. Хоча все одно смачний і відчувається, що консерва з тунця. На 5.


49. Мокрель в томатному соусі дуже нагадує якісну кільку в томатній пасті. Попри те, що консистенція пастоподібна, у ній теж є рибні волокна. Моя оцінка: 5.


50. Фермерський паштет на макрозйомці. Він має аромат шинки/свинини. І, судячи за інгредієнтами, справді виготовлений зі свинини і свинячого ліверу. В самому паштеті навіть видно шматочки м'яса. Дуже смачно. На 5.


51. Брюссельський паштет також пахне свининою, як і попередній, однак він має рідкішу консистенцію, оскільки у масі менше свинини. Цей паштет більш рідкий, схожий на вітчизняні паштети. Тому оцінка — 4.


52. Борошняні вироби доповнює цільнозерновий пшеничний хліб.


53. Але він нагадує тістечко, а не хліб.


54. Ну а на смак це щось середнє між бісквітним тістечком і хлібом з висівками. Тісто не надто сухе. Солодкувате. Оцінити важко. Проте такий хліб корисний і смакує непогано, якщо враховувати, що висівки гірчать. Але поставив найвищу оцінку — 5.


55. На черзі ще один хліб — цільнозерновий житній. З вівсяною клітковиною і дріжджами.


56. Він більш схожий на хліб, але має кислий аромат. Щось типу бражки. Видно цільні зерна. На смак — житньо-пшеничний хліб. Як не дивно, майже не кислить. Однак я не люблю темний хліб, тому оцінка — 4.


57. А тепер залишаються фруктово-ягідні джеми: абрикосовий і малиновий, а також яблучно-персикове пюре. Їх теж буду дегустувати гуртом.


58. Стіки зроблені з надрізом, щоб було зручніше відкривати.


59. Малиновий джем ароматний. Але кислий. Зрідка попадаються кісточки. Тому оцінка лише 4.


60. Абрикосовий джем, здається, ще ароматніший і солодший. Спочатку він мав рідку консистенцію, а потім пішла густіша. І хоч у ньому є ароматизатор (що відчувається) і барвник, такий джем мені сподобався. Оцінка: 5.


61. Ну а це яблучно-персикове пюре. Без ароматизаторів і барвників. Відрізняється рідкою консистенцією.


62. Прикольно намазав у формі серденька. А ось пюре якесь занадто водянисте, розбавлене. Проте непогане на смак: солодко-кисле. Нагадує пюре для дитячого харчування. Але аромат слабо вловимий. Так що оціню на "добре" — 4.


63. А ще ж є горіхове масло (з фундука (ліщини)) з какао.


64. Виглядає не дуже? Схоже на арахісову пасту з какао. Почитав інгредієнти — так і є. В основі пальмовий жир, лісові горіхи, молоко та какао. Проте смачно. Оцінив на 5.


65. І це ще не все! Ще залишились солодощі. Зокрема, сушена журавлина.


66. За виглядом і смаком нагадують родзинки. Тільки з присмаком журавлини. Сподобалось! Тому ставлю 5.


67. І останній з солодощів — міні з чорної смородини.


68. "Міні" виявились пастилою у формі напівсфер. А згори вони схожі на яблука. Цікаво, що пахнуть базиліком, а не чорною смородиною. Через це знижую бал до 4. А так, це натуральні солодощі, без цукру. На смак кисленькі.


69. Наостанок залишились напої. Какао на 200 мл.


70. Гаряче какао солодке, ароматне. Пахне ваніллю. Так що оцінка найвища — 5.


71. І ось, підійшли до останніх продуктів датського сухпаю — розчинних порошкових напоїв з ароматом лимону і персика. З натуральними барвниками. А в ролі підкислювача — яблучна кислота (Е296).


72. Розпочну з лимонного. Напій вийшов ароматним (пахне лимоном), солодко-кислим (можна було ще розбавити). За кольором схоже на справжній сік з лимону. Оцінка найвища — 5.


73. Розчинний порошковий напій з ароматом персика здивував насиченим кольором. Невже так може зафарбовувати екстракт моркви і буряка? Щодо аромату, відчувається запах персика. Смак солодко-кислий. Зрозуміло, що штучний (цукор, кислота, ароматизатор, барвник). Але смакує добре. Тому оцінюю на 5.


74. На цьому їжа закінчилась. Проте ще є вологі серветки (2 види). Вони звичайні. Хіба що пахнуть неприємно.


75. А ще в датському сухпаю є маленька зубна щітка! Вона особлива тим, що містить зубну пасту (хоча гадки не маю, як це зроблено). Щетина м'яка. Так що гарна зубна щітка. Не в кожному пайку є такий засіб гігієни.

Можна було ще показати жувальні гумки. Однак за відсутності декількох зубів і за наявності пломб, коронок і коронкового мосту жуйки заборонені. Боюсь проковтнути та не хочеться, щоб відвалились коронки. Тому не можу оцінити наскільки вони гарні, та як довго тримають аромат. Вибачайте!

Щодо загальної оцінки, датський сухпай оцінив би на 5-. За 10-бальною шкалою це було би 8. Сподобались величезний асортимент продуктів, смачні рис і мюслі, пасти і паштети, велика кількість напоїв, сушена журавлина, зубна щітка. Не сподобався смак арахісу, джерок та запліснявіле лимонне тістечко. А ще можу зазначити, що у закордонних сухпаїв акцент не на основних стравах, а на асортименті додаткових смаколиків. Нарахував аж 27 продуктів. Це чималенький перелік. При цьому цей набір досить поживний. Мені вистачило б і на півтори дні. Хоча чистого експерименту не вийшло, оскільки частину їжі залишив на потім і "доганявся" печивом.

Ну а ще ця дегустація разом зі зйомками видалась виснажливою. На фотозйомку витратив аж 490 кадрів! Тому індивідуальні раціони харчування нескоро захочеться.

Читати інші дописи:

Відео:


6

Останні статті

Коментарі

анонім

11.04.24, 01:18

Цікавенький привіт із Данії

    22.04.24, 02:10

    За запліснявіле тестечко поставив би 1 і не їв би.

      32.04.24, 02:10

      Тістечко не їв би.

        42.04.24, 14:06Відповідь на 3 від Nech sa paci

        Тістечко не їв би.Я виїв там, де не було цвілі.

          52.04.24, 21:56Відповідь на 4 від Makcімаліст

          Вона ж могла розповсюдитися на мікроскопічному рівні. Можливо...

            63.04.24, 19:37Відповідь на 5 від Nech sa paci

            Вона ж могла розповсюдитися на мікроскопічному рівні. Можливо...Напевно, точно. Однак треба було спробувати.