Першотравневий марш зелених анархістів в Донецьку

Першого травня в усіх обласних центрах України відбувались урочисті марші в пам'ять минулого розмаху святкування Дня солідарності робітників.

За сприяння Донецької обласної державної адміністрації такий марш пройшов і в Донецьку. В ньому приймали участь представники різноманітних профспілок, включаючи і анархістів-антиглобалістів. Однак, крім звичних для анархістів гасел про свободу і Нестора Махна несли вони і баннер "Права животных, свобода людей. Один путь, одна борьба."

Крім того, на площі Леніна, де по закінченню маршу був проведений урочистий мітинг, і в Центральному парку культури і відпочинку ім. О.С. Щербакова, де відбувались основні народні гуляння, анархісти і представники ініціативної групи "Люди за права тварин" роздавали зоозахисні листівки.

Нагадаємо, що 19 грудня 2010 року в парку Щербакова відкрився дельфірнарій, який, за результатами численних перевірок, не має дозволу на використання червонокнижних дельфінів-афалін у видовищних заходах, споруда дельфінарію не приймалась до експлуатації Державною інспекцією з архітектурно-будівельного контролю, немає дозволу на експлуатацію дельфінарію від Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій. Тому суспільство треба інформувати про такі порушення прав тварин і людей. Всього було роздано тисячу листівок проти утримання дельфінів в дельфінаріях.

В Донецьку існує два притулки для безпритульних тварин. Частина коштів на їх функціонування виділяється з міського бюджету, частина - з пожертв приватних осіб. Також постійно потрібні не лише гроші, а й робочі руки. Тому роздавались листівки з закликом до людей ставати волонтерами притулків для безпритульних тварин. Було роздано дві тисячі таких листівок. І якщо хоча б 10 % людей, які взяли ці листівки, відгукнуться на цей заклик, то у притулку з'являться нові робочі руки, нова моральна підтримка і нові спонсорські гроші, що дозволить поліпшити умови існування тварин тут. А ще, можливо, хтось візьме собаку чи кішку з притулку додому і вона знайде новий притулок.

Також активістами було роздано 800 листівок з загальних прав тварин.

Сподіваємось, люди дослухаються до інформації в листівках і перестануть відвідувати видовищні заходи з використанням тварин, викидати домашніх тварин на вулиці, ористуватись хімічніми засобами, які тестують на тваринах. І таким чином наш світ стане трохи кращим.

День Землі

День Землі був вчора. Про нього читайте нижче. А завтра в Києві в Маріїнському парку з 11:00 і до вечора приходдьте на масштабний фестиваль Дня Землі!

День Землі (англ. Earth Day) — відзначається щороку 22 квітня, ця назва, що використовується по відношенню до різних заходів покликана  спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого природного довкілля планети Земля. День Землі - це цивільна ініціатива, вона відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій. Перша «одноразова» акція цього дня пройшла в 1970 рік у США.... В даний час у більшості країн День Землі ігнорується політичними діячами (з Вікіпедії, укр.).

Починаючи з середини 1980-х років проявилися ознаки глобальної екокризи: споживання людством відновлюваних природних ресурсів перевищило можливості живої природи планети їх продукувати. На основі підрахунків цих показників щорічно визначається «день порушення балансу споживання» («overshooting day», «Hereinfall Tag»):  1987 р. — 19 грудня, 1995 р. — 21 листопада, 2007 р. — 6 жовтня, 2009 р. – 25 вересня. Таким чином, можна простежити тенденцію пришвидшення темпів вичерпання річного біоресурсного потенціалу планети та експлуатації біосфери за рахунок нащадків, що супроводжується необоротним виснаженням природи планети. Прогнозується, що як наслідок у найближчі десятиліття драматичним чином деградуватиме біосфера, що загрожує існуванню людей. 

9-10 березня 2009 року в Бонні (Німеччина) відбулася  зустріч Робочої групи ООН  високого рівня з питань загроз  природі планети. 50 висококваліфікованих  експертів розглянули механізми  глобальної стратегії збереження  біосфери на період після 2010 року, обговорили інструменти втілення плану дій щодо збереження біотичної різноманітності. У результаті зустрічі висунуто ряд концептуальних пропозицій щодо діяльності ООН у цій сфері. Було звернуто увагу на фундаментальне значення біорозмаїття у функціюванні біосфери, підтриманні стабільності клімату та життя на планеті, у тому числі існування сучасної цивілізації. 

Учасник зустрічі в Бонні, д.б.н. Ярослав Мовчан зазначає: «Стан біогеоценотичного покриву  України сьогодні характеризується його серйозним руйнуванням, спричиненим антропогенним впливом. Такий вплив пов’язаний насамперед із розвитком сільського господарства, гірничо-видобувної, металургійної та хімічної промисловості, населених пунктів, енергетичної та транспортно-комунікаційної сфери. Руйнування біогеоценозів та їх компонентів, у тому числі фітоценотичних, явища спустелювання, дегуміфікації, посилення процесів ерозії, підтоплення та фрагментації – виразні прояви екокризи. Мова йде про загрозу природній основі існування людства, держав та спільнот. 

Власне тому ця тематика стала одним із пріоритетів  сьогодення і зумовила потребу в започаткуванні політичних консультацій високого рівня з метою оцінювання ситуації та опрацювання варіантів наступної діяльності на рівні світових організацій та національних урядів. Кризовий стан світової економіки дає додатковий шанс щодо переорієнтації сучасної цивілізації з споживацького розвитку на екологічно-збалансований. Мова, зокрема, може йти про зелені інвестиції, альтернативну енергетику, інноваційні технології, створення стратегічного партнерства між країнам і різними секторами нового типу, залучення різних груп населення до такої еко-реформи. Ситуація закінчення терміну дії Кіотського протоколу може також стимулювати збереження біорізноманіття та формування глобальної планетарної угоди щодо живої природи».      
 

 В рамках  цьогорічного відзначення Дня  Землі варто задуматися, як ми  живемо, що ми робимо з живою  природою, і що буде завтра (і  яке воно буде!). Щодня ми довідуємося  про нові випадки знищення природного довкілля: риби в Київському і Канівському водосховищах, на Пслі і на Десні, про замерзлих звірів в пересувному зоопарку, про дельфінів в банках-дельфінаріях, про вирубані сквери в Харкові, Києві, Львові та ліси по всій Україні. Що далі і заради чого? Ще трохи грошей конкретному олігарху? І проблеми для всіх нас на багато років? Без позитивних зрушень в нашій свідомості, практиці природокористування, в способах і рівнях споживання майбутнє як сучасної цивілізації, так і Української держави є проблематичним. Майбутнє починається сьогодні, з нашого двору і міста, вулиці і лісу, річки і моря. І чи світ даруватиме нам радість життя в здоровому природному довкіллі, чи це буде бетон, смог, сміття, пеньки і джипи – залежить також від нас.   

Приєднатися до події

Екологічний пікет

У п'ятницю - 16 квітня 2010 року, 8:30-11:00 біля Донецької міської державної адміністрації відбудеться пікет.

Питання, які виносяться на пікеті:

забудова скверу 30-річчя Перемоги; Скверу вже 35 років. Він садився взимку 1975 року "Зеленбудом" і ветеранами війни. Завдяки скверу поруч побудували Палац дитячої і юнацької творчості. Якщо сквер забудують, будуть вирублені дерева. натомість з'явиться автостоянка. Не буде де проводити спортивні тренування спортивних ґуртків Палацу. Дітям перекриють нормальний підхід до Палацу. Врешті-решт, буде попрана пам'ять ветеранів;

забудова скверу будівельників; аналогічна проблема - вирубка зеленої зони;

гуманний метод регуляції чисельності собак; гроші на стерилізацію, закладені у Програмі гуманної регуляції тварин в Донецьку, діваються невідомо куди;

скасування районних рад. Скасуваннятрайонних рад призведе до перевантаження міської ради і більш повільного розгляду нагальних для населення питень.

Організатори - різні екологгічні рухи Донецьку.

Паралельно у стінах міської ради буде проходити засідання депутатів, на якому мусять відповісти на питання громадян, поставлені на пікеті.

Приєднатися до події

Прибирання біля ставу

17 квітня 2010 року на честь всесвітнього Дня довкілля і українскього Дня навколишнього середовища в Донецьку пройде прибирання другого міського ставу (ліворуч від проспекту Богдана Хмельницького).

Організатори: культурний центр "Акрополь" і донецька обласна організація сталого розвитку "Троянда вітрів"

Приєднатися до події

Неделя против опытов на животных

С 19 по 25 апреля 2010 года во многих городах России и странах мира состоится Международная неделя защиты лабораторных животных. Неделя проводится ежегодно и приурочена к 24 апреля — Всемирному дню защиты лабораторных животных, который признан Организацией Объединенных Наций и проводится на всех континентах с 1979 года.

В эти дни тысячи людей предпринимают действия, которые направлены на то, чтобы индустрия вивисекции прекратила свое существование. Научная, образовательная и иная исследовательская деятельность может вестись без причинения смерти миллионам животных, но, несмотря на это, жестокость и убийства продолжаются.

Животные и люди физиологически отличаются друг от друга, и реакция на различные воздействия на организм у нас разная - в том числе и реакция на различные вещества, а значит результаты экспериментов на животных опасно переносить на людей, что подтверждают многочисленные случаи смертей и тяжелых последствий для тех, кто принимал препараты, испытанные на животных. Так что вопрос использования животных в экспериментах напрямую затрагивает интересы каждого человека.

Эта неделя также известна как «Неделя антививисекционных действий» или «Неделя лабораторных животных». Противники вивисекции и сторонники гуманной науки проводят просветительские акции, показывая видеофильмы и рассказывая о том, что скрыто в застенках вивариев. Также проводятся акции протеста, которые призваны привлечь внимание общественности к проблеме.

В этом году акции в разных странах направлены против «Huntingdon Life Sciences» (HLS). HLS - крупнейшая в Европе лаборатория (базируется в Великобритании), специализирующаяся на экспериментах на животных. Подробности по ссылке: http://zhestokosti.net/boikot/hls.htm

Поддержите действия за отмену вивисекции!

Что вы можете сделать?

1. Раздать листовки и расклеить наклейки.
Это может организовать каждый человек, уделив этому немного времени. Макеты можете скачать по ссылке http://zhestokosti.net/dl/notests.zip (22Мб) или изготовить самостоятельно. Присылайте нам свои варианты листовок и наклеек. Для распространения листовок в общественных местах никаких разрешений не требуется. Подробнее об этом читайте здесь: http://animalrights.ru/node/253

2. Написать письма.
Направьте письма в организации, которые извлекают прибыль из мучений животных в лабораториях. Например, они могут оплачивать эксперименты или предоставлять услуги по поставкам оборудования, кормов и т.п. Образцы писем клиентам и дистрибьюторам HLS: http://zhestokosti.net/vivisection/hlsletters.html

3. Провести информационный стол.
Для этого необходимо распечатать листовки, буклеты, подписные листы. Обращайтесь к нам, чтобы получить макеты или скачайте их здесь: http://zhestokosti.net/dl/notests.zip (21Мб). Возможно, мы сможем выслать вам некоторое количество готовых материалов для распространения. Советы по организации инфостола: http://animalrights.ru/node/205

4. Вывесить баннер в общественном месте.
Достаточно нарисовать баннер краской по ткани, затем найти подходящее место, где его увидит много людей. Придумайте красноречивый призыв, который обратит внимание на проблему использования животных в экспериментах. Пример: http://www.indymedia.org.uk/images/2008/10/410793.jpg

5. Провести пикет или митинг.
В соответствии со статьей 31 Конституции РФ граждане имеют право собираться мирно и проводить мероприятия. В законе №54-ФЗ расписан порядок организации и проведения таких мероприятий. Для проведения пикетирования необходимо направить уведомление в администрацию района, где планируется мероприятие. Если пикетирование проводится одним человеком, подавать уведомление не требуется. Мероприятие с использованием звукоусиления называется «митингом», и перед его проведением также требуется уведомить администрацию. Образец уведомления здесь: http://animalrights.ru/node/252

6. Посетить организации причастные к экспериментам на животных.
Названия и адреса этих организаций известны общественности. Выясните время их работы, приготовьте обращение, иллюстрации жестокости и прийдите в офис руководства. Расскажите им, как приходится животным, пытки которых ими оплачены. Списки адресов клиентов HLS смотрите здесь: http://zhestokosti.net/vivisection/hlslist.html

7. Организовать собрание с видеопоказом или медиа-презентацией.
Исследователями проблемы использования животных в экспериментах собрано достаточно видео- и фото-доказательств жестокости, происходящей в лабораториях. Используйте эти материалы для того, чтобы наглядно показать и убедить аудиторию поддержать действия за отмену вивисекции. Напишите нам, чтобы получить диск с видео и фотографиями.

8. Распространить информацию о положении лабораторных животных в интернете.
Распространите ссылки на статьи, видеозаписи и изображения, показывающие положение животных в лабораториях. Используйте для этих целей социальные сети, форумы, блоги, сайты с открытой публикацией, а также статьи на популярных сайтах, где есть возможность комментирования. Ссылки на ресурсы по теме:
- Страница кампании SHAC Россия: http://zhestokosti.net/shac
- Страница кампании «За отмену вивисекции!»: http://zhestokosti.net/vivisection/index.html
- Живой журнал: http://stopanimaltests.livejournal.com/
- Вконтакте: За отмену вивисекции
- LiRu: http://www.liveinternet.ru/community/lj_stopanimaltests/
- Mail.ru: http://blogs.mail.ru/community/stopvivisection/

9. Подписаться на рассылку инициативы «За отмену вивисекции!».
Подпишитесь на нашу рассылку для оперативного получения информации о кампании «За отмену вивисекции!», где размещаются анонсы и отчеты о проведенных мероприятиях, а также сведения об обновлениях на интернет-ресурсах, новых публикациях и др. Введите ваш e-mail в поле и нажмите «submit» здесь: https://lists.riseup.net/www/subscribe/shac-russia Вам придет письмо со ссылкой, по которой надо пройти, чтобы активировать подписку.

10. Сделать пожертвование.
Международная неделя в защиту лабораторных животных организована за счет личных средств участников и добровольных пожертвований. Чтобы узнать, как сделать перевод, свяжитесь с нами.

Контакты
Отправляйте информацию о планируемых и проведенных мероприятиях, макеты печатных материалов, фотографии с мероприятий, а также задавайте вопросы по e-mail [email protected]

Новости
Для получения последних новостей следите за обновлениями в ЖЖ сообществе http://stopanimaltests.livejournal.com/ и на сайте http://AnimalRights.ru/ , а также подпишитесь на рассылку, как описано выше.

"Никогда не верьте, что несколько неравнодушных людей не могут изменить мир! На самом деле, только им это и придется сделать". - Маргарет Мид

Инициатива «За отмену вивисекции!»
SHAC Россия

Приєднатися до події

Кинофестиваль

17 апреля 2010 года
Ко Дню окружающей среды
Кинофестиваль "Устойчивая Жизнь"
Фестиваль проводится Донецкой областной экологической организацией устойчивого развития "Роза ветров" при поддержке Донецкого городского совета
Адрес: проспект Б. Хмельницкого, 106, ДонНТУ, корпус № 7, ком. 402
Вход свободный
Расписание кинопоказов:
9:30 "Свидетель" (США, 2000, режиссер Дженни Штейн) История эволюции сознания одного обычного человека. Во время просмотра фильма Вы окунётесь в атмосферу любви и эмпатии к животынм
11:00 "Барака" (США, 1992, режиссёр Рон Фрике) Непрерывный видеоряд, в который вошли кадры красивейших мест планеты. Всё это под соответствующее звуковое оформление, которое ещё больше привязывает к экарну
12:30 "Корпорация" (Канада, 2003, режиссёр Марк Ачбар) Высоко-информативно, нередко шокирующе и поучительно о Корпорациях, которые правят миром
15:00 "Неудобная правда" (США, 2006, режиссёр Дэвис Гуггенхейм) Обладатель двух Оскаров! О глобальном потеплении из уст кандидата в президенты США 2000 г. Альберта Гора
16:50 "Кто убил электромобиль" (США, 2006, режиссёр Крис Пайн) О том, почему не пустили на авторынок машины с электрическими двигателями, и кому это было выгодно
19:00 "Дух времени-2" (США, 2008, режиссёр Питер Йозеф) Продолжение нашумевшего фильма "Дух времени". Фильм раскрывает теорию заговора, рассматривает Федеральную Резервную Систему США, разоблачает американские корпорации
Телефон для справок: (062) 338-08-21
Обсуждение он-лайн: http://www.sustainable-cities-net.org.ua/guestbook.php

Приєднатися до події

НЕпонятный забор в сквере Победы

В Донецке в очередной раз разгорается скандал вокруг строительства гостиницы для ЧЕ в сквере у Дворца пионеров на бульваре Шевченко (бывший Парк им. 30-летия Победы, созданный в 1975 г. по инициативе ветеранов ВОВ). Напомним, донецкие экологи борются за зеленые насаждения уже больше года. Вместе с жителями Донецка они провели несколько митингов и добились проведения общественных слушаний о целесообразности этой стройки. Под давлением общественности мэрии даже пришлось на некоторое время приостановить вырубку деревьев в сквере. Но, как показывают события последних дней, появления новой гостиницы в зеленой зоне не избежать.

По данным председателя организации «Экологическое движение» Сергея Денисенко, в ночь на 3 апреля работы в сквере возобновились. «Сегодня» побывала на месте закладки скандальной гостиницы и убедилась, что вокруг будущей стройки появился забор (вчера рабочие-турки устанавливали последние секции). Экологи продолжают настаивать, что строительство гостиницы возле Дворца пионеров незаконно. «Ворошиловский райсуд Донецка принял в производство несколько исков от экодвижения. Они рассматриваются больше года. На время разбирательств суд вынес постановление с запретом вести какие-либо подготовительные и строительные работы», — заявил «Сегодня» Сергей Денисенко.

На очередные обвинения экологов ответил сам мэр Донецка. На пресс-конференции во вторник Александр Лукьянченко заявил, что место под строительство занимает 0,4 га, притом что общая площадь парка — более 70 га. Дескать, незначительная потеря для города. При этом инвестор (ООО «Флора». — Авт.) возместит потерю вырубленных деревьев. «Гостиница — пятизвездочная, вокруг нее будет соответствующий уровень благоустройства. Застройщик также компенсирует стоимость вырубленных насаждений. Эти деньги будут направлены на озеленение города», — пояснил «Сегодня» начальник пресс-службы горсовета Максим Ровинский. При этом в мэрии заявили, что не располагают информацией о решении суда о запрете работ. Представители же застройщика пока не комментируют ситуацию.

Суд дозволив забудову Національного парку

На виконання постанови Господарського суду Донецької обл. Святогірська міська рада має задовільнити зазіхання ТОВ "НДІ безпека дорожнього руху в Донецькі обл." на 15 га заповідних земель під будівництво бази відпочинку. Забудова планується на території національного природного парку «Святі гори», з видом на Святогірський монастир.

 

Національний природний парк "Святі гори" - природна перлина Донбасу, кандидат до списків «7 природних  чудес України» та «7 духовних чудес України». Ще б пак - ріка Сіверський Донець, крейдяні гори, сторічні дуби, глибокі озера. До того ж, на правому березі Сіверського Дінця знаходиться Святогірська Свято-Успінська лавра, перші монастирські печери котрої почали вирубатись у крейдяній скелі з 1625 р.

Багато хто прагне приїхати до Святогірську помолитися, охреститися, відпочити, засмагнути, подихати повітрям тощо. Тому ще з часів СРСР тут створено багато пансіонатів та баз відпочинку, а також санаторій "Святі гори". Непогано на здачі квартир заробляють і місцеві мешканці, яких на автовокзалі з оголошеннями "здам кімнату/квартиру" стоїть не менше, ніж на кримських вокзалах. Звісно, це дуже прибутковий бізнес. Так, схоже, вважає і донецьке ТОВ "НДІ дослідження безпеки дорожнього руху". У 2007 році це ТОВ звернулось до Святогірської міської ради з метою оренди 15 га біля річкової станції в районі Дубового Гаю.

Дубовий Гай - ділянка старовікових дубів площею в 130 га від м. Святогірськ до с. Богородичного, повністю знаходиться в складі національного природного парку (НПП) "Святі гори". Старовікові дуби насаджувались в усі часи існування Святогірської Свято-Успінської лаври, ще починаючи з заснування першого її монастиря в 1625 р. Дубовий гай входить в господарську зону НПП і зону регульованої рекреації. Ділянка, в межах зони регульованої рекреації є частиною екологічної стежки НПП. На території Дубового Гаю ростуть червонокнижні рослини - рябчики шаховий і руський

В 2007 р. ділянку почали просити в оренду під побудову бази відпочинку. Та міська рада згоди на це не дала, адже будівництво на території НПП "Святі гори" не вписувалося б у вимоги до заповідного режиму. Тому дирекція НПП "Святі гори" не підписала дозволу на таку оренду. Не для того, грубо кажучи, створюють національні парки.

Однак, за час з 2007 р. встиг змінитися директор національного парку, який за сумісництвом є й депутатом міської ради Святогірська. Мабуть, новий директор вирішив більш правильно, ніж його попередник, розцінити статус господарської зони НПП. А господарська зона передбачає, що забудова території можлива з дотриманням збереження особливо цінних природних об'єктів.

І ось 20 серпня 2009 р. ТОВ "НДІ..." знов перейшло до наступу, цього разу через суд. За рішенням Господарського суду Донецької області було задоволено вимогу ТОВ на право укладення договору оренди земельної ділянки. Суд постановив міській раді задовільнити бажання ТОВ - надати 15 га біля річкової станції в оренду під будівництво бази відпочинку родинного типу. При цьому суд керувався лише положеннями Закону України "Про оренду землі", не враховуючи Закон України "Про природно-заповідний фонд" та Земельний кодекс України.

Як роз'яснює Президія вищого арбітражного суду від 27 червня 2001 р. № 02-5/743, передача земельних ділянок до оренди Є  ВИНЯТКОВОЮ КОМПЕТЕНЦІЄЮ міських рад, і суди не мають до цього втручатися. І здавалось би, все в руках міської ради. Вона могла опротестувати рішення суду в термін, передбачений законодавством, та робити цього не стала. Більше того, як повідомляє відділ Держкомзему в м. Слов'янську Донецької обл. (лист № 254 від 22 березня 2010 р.), Святогірська міська рада 14 вересня 2009 р. затвердила матеріали вибору місця розташування майбутньої бази відпочинку. Однак, вибір місця ділянки не надавався на погодження відділу Держкомзему у м. Слов'янськ (Святогірськ є містом районного підпорядкування і має погоджувати свої дії з районними органами). До того ж, у своєму рішенні Святогірська міська рада не керується Законом України "Про природно-заповідний фонд".

Цікавим є й те, що Дирекція Національного природного парку "Святі гори" дала Дозвіл на будівництво бази відпочинку сімейного типу за умови збереження червонокнижних видів на території ще до суду. Однак, що цікаво, в Держаному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Донецькій обл. про плани будівництва бази відпочинку на даній території нічого не відомо (що зазначає лист № 11-1196 від 19 березня 2010 р. за підписом начальника Управління ОПНС С.В. Третьякова). Це може значити, що таке тривожне будівництво не проходило Державної екологічної  експертизи.

Таким чином, ТОВ "НДІ" вдало замулює очі всім держустановам, користуючись не повним пакетом дозволів від установ і не повним перечнем Законів України.

Громадськість м. Святогірську, а тепер вже - й громадські екологічні організації українського масштабу продовжує відстежувати тривожну ситуацію, що склалась завдяки рішенню суду в НПП "Святі гори".

 

Рішення суду можна завантажити за адресою:

http://narod.ru/disk/19368811000/sud_sv.g.rar.html

Розіп'ята Природа

Ми йдемо степом. Свіжий нічний вітер приємно обдуває обличчя, розвиваюче моє неслухняне довге волосся. Небо усіяне зірками, але ми в них майже не орієнтуємося. А якщо є лише широкий степ і лише зоряне небо, то куди і за якими орієнтирами ми йдемо? Та просто напростець блукаємо просто неба.

Аж раптом застигаємо. Я ніби скам'яніла, настільки жахнулась побаченого. Десь вдалині посеред степу маячили турбини ГАЕС, освітлені мільярдами вогнів.

Одна з турбин мала чіткі обриси хреста. Хреста, на якому була розіп'ята Природа. Природа - жінка без віку, гарна до нестями, була розіп'ята на хресті цивілізації і стікала кров'ю гліду і шипшини, яка заливала її білосніжну зимову сукню. Зелені очі були байдуже прикриті. Свіжий нічний вітер розмітав її неслухняне довге волосся кольору вечірнього сонця.

Повторна перевірка дельфінаріїв знов показала їх незаконність

Результати перевірок та приписи Державної екологічної інспекції лишаються нецікавими керівництву дельфінаріїв. Запланована повторна зупинка роботи незаокнних закладів.

Як повідомило Національному екологічному центру України Державна екологічна інспекція України (лист № 5-10/317/0/1-9 від 10 березня 2010 р. за підписом М. Кострова), в лютому 2010 р. були екологічною інспекцією були здійснені повторні перевірки дельфінаріїв в Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, Києві, Львові, Севастополі та інших містах Автономної Республіки Крим.

У більшості дельфінаріїв до сих пір не оформлені права на землю, споруди не погоджені з територіальними органами Міністерства охорони навколишнього природного середовища, відсутні висновки державних екологічних експертиз про вплив дельфінаріїв на навколишнє середовище, не взяті Дозволи Міністерства на утримання в неволі морських тварин та центральних органів виконавчої влади з питань ветеринарної медицини на використання тварин у видовищних заходах, що порушує Закони України "Про Червону книгу", "Про тваринний світ", "Про захист тварин від жорстокого поводження".

За даними перевірки дельфінаріям винесені приписи щодо усунення вимог природоохоронного законодавства, тільки якщо за два місяці від минулої перевірки цього не було зроблено, чи підуть дельфінарії назустріч Закону цього разу? Деяких керівників дельфінаріїв притягнуто до адміністратівної відповідальності. Функціонування Одеського дельфінарію і Київського дельфінарію "НЕМО", що належать ТОВ "НЕРУМ" тимчасово призупинено (хоча як відомо з попередніх повідомлень, пломби з дельфінаріїв були зірвані власниками). До того ж, державна екологічна інспекція направила листи до Міністерства оборони України і Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України про вжиття заходів щодо вилучення та передачі червонокнижних дельфінів-афалін із Київського дельфінарію "НЕМО" до науково-дослідного центру збройних сил України "Державний океанаріум".

Сподіваємось на поверення дельфінів до більш сприятливих умов утримання.

За неофіційними даними, на цьому тижні Державною еколоігчною інспекцією та Прокуратуром м.Києва планується повторна акція зупиненян роботи столичного дельфінарію «НЕМО» та його опломбування.