Блазні проти Героїв

Здавалося б, щойно висохло чорнило під рішенням Вищого адмінсуду про скасування звань Героїв України Романа Шухевича та Степана Бандери, як назріває черговий скандал із політичним душком. У Вищому адміністративному суді перебуває чергова порція справ за позовом сумнозвісного донецького «месника» Володимира Оленцевича, якому надто муляла героїзація Бандери та Шухевича. Цього разу Оленцевич хоче відібрати звання Героїв у поета (до речі, теж донеччанина) Василя Стуса, пісняра Володимира Івасюка та диригента й керівника Української капели бандуристів ім.Тараса Шевченкау США Григорія Китастого. Аргументація у Володимира Оленцевича «залізна» — з нею він виграв і справи по Бандері та Шухевичу: всі нагороджені Герої України не можуть називатися такими, бо не були громадянами України.

«Заберуть, бо загнали себе у глухий кут»

Юрій Шухевич, син командувача УПА, переконаний: Вищий адмінсуд ухвалить рішення у справі Стуса, Івасюка та Китастого на користь Оленцевича. «Я не сумніваюся, що так і буде, — каже Герой України. — Адже там аналогічна ситуація, як і в справі Романа Шухевича. Дві інстанції Оленцевичу відмовили, але він подав касаційну скаргу, і її задовольнили. Тепер слово за Вищим адмінсудом. І рішення його буде аналогічним, тільки дуже скандальним. Бачте, це вже пішла справжня лавина».

Пан Юрій певен: свого часу, ухваливши рішення у справі Бандери та Шухевича на користь «донецького» Оленцевича, ВАСУ загнав себе в глухий кут: «Бо тепер, якщо суд не прийме аналогічне рішення при подібних обставинах і мотивації, то тим самим визнає, що попередні ухвали по Бандері та Шухевичу були політичні. І якщо логічно дивитися, то такі самі підстави «зняти» Героя України є і щодо Олексія Береста (радянськийгерой ІІ Світової війни, який встановив Прапор Перемоги на даху німецькогоРейхстагу.— Авт.), генерала Кузьми Дерев’янка (приймав капітуляцію Японії), навіть ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Адже всі вони формально не були громадянами України. Вони були громадянами СРСР». Небіжчик не може мати громадянства. Але...

Насправді аргумент Оленцевича, який узяв до уваги суд, не тримається купи. «І Бандеру, і Шухевича могли нагородити званням Героя України посмертно, — каже Роман Орєхов, адвокат Степана Бандери молодшого. — Як правник я повторював це не раз: небіжчик не має громадянства. Відтак говорячи «посмертно», нагороджуємо того, хто вже не має жодних громадянських, цивільних або політичних прав. А тому й немає жодного значення, громадянином якої країни він був. Бо ж тепер він уже не громадянин! Це зрозуміло будьякому юристу!»

У справі Стуса та Івасюка Роман Орєхов теж налаштований не надто оптимістично. «З огляду на ті рішення, які приймає ВАСУ, будьякий найбридкіший і найбезглуздіший вердикт є цілком можливим, — каже адвокат. — Адже сьогоднішня судова система тупо прислуговується чинній владі й не здатна на власне правове слово. І навряд чи хтось перейматиметься моральними питаннями під час розгляду справи по Івасюку чи Стусові. Формально суд має такі ж самі підстави. І враховуючи судову практику, яку сам для себе створив Вищий адмінсуд у справі Бандери та Шухевича, укази щодо Стуса та Івасюка теж можуть бути скасовані». Син не проти дегероїзації батька

Син видатного поета, дисидента і політв’язня Василя Стуса, Дмитро, ситуацію навколо можливої дегероїзації свого батька оцінює спокійно. Каже, сприйме будьяку ухвалу суду. «Я думаю, що будьяке рішення не додасть авторитету повністю скомпрометованій українській судовій системі. Та ще й підірве й без того невисокий авторитет звання «Герой України». Те, що може відбутися, звісно, неприємно для мене, перш за все, тому, що це стосується імені мого батька. І не хочеться, щоб його політики в різні боки смикали. Але щодо самого звання Героя України... Я не ходив на вручення і вважаю, що Василю Стусу це було не потрібно. Мене ж значно більше цікавить, щоб видавали книжки, щоб був створений повноцінний музей Василя Стуса», — каже Дмитро Стус, відомий своєю лояльністю до Президента Януковича. Зараз Дмитро Васильович — член Гуманітарної ради при Президентові України. Натомість популярний письмен­ник Василь Шкляр заявляє, що вся ця історія із масовою дегероїзацією — це «фарс, який, окрім як ганебних почуттів, нічого не викликає». «Це звання взагалі варто анулювати, і за зовсім іншими критеріями слід давати Героя України. Тільки вже при іншій владі, — каже автор «Чорного ворона». — І без Бандери та Шухевича вже немає сенсу когось достойного вшановувати. А якщо врахувати, що це ж звання має якийсь Білаш, віршарик із Донецька, то який сенс його взагалі давати нашим справжнім героям?»

Водночас Степан Хмара, довголітній політв’язень радянських концтаборів, переконаний: ми не можемо проігнорувати можливе рішення Феміди. «Я ще сподіваюся, що суд схаменеться і не ухвалить ганебних рішень, як це було у справі Бандери та Шухевича. Але якщо, не дай, Боже,таке рішення по Стусу та Івасюку буде прийняте, то це стане справжньою ганьбою. І всі українці, які себе такими вважають, мають відповідно прореагувати. Таке неможливо проковтнути, бо це образа честі й гідності кожного українця. Ми маємо публічно висловити свій протест, і насамперед щодо влади. За такі політичні рішення вона має нести відповідальність».

 

АВТОРА! Вічний позивач Володимир Оленцевич, донецький адвокат, упродовж останніх шести років не може спокійно жити через героїзацію «неугодних» йому українців. За цей час він подав до суду десятки позовів щодо визнання незаконними та скасування указів Президента Ющенка про нагородження державними нагородами багатьох відомих осіб. Зокрема, оскаржив героїзацію Степана Бандери, Романа Шухевича, Олекси Гірника, який спалив себе на знак протесту проти радянської тоталітарної системи. Не подобалося Оленцевичу нагородження орденом Ярослава Мудрого V ступеня міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка (цікаво, що тепер цей же суд і розглядатиме касаційні скарги Оленцевича, а Пасенюк став суддею КС).Частина заяв Оленцевича стають підставою для влади Януковича реалізовувати свої наміри щодо боротьби з антирадянськими й антиросійськими елементами, «всілякими бандерівцями» тощо.

 

ФЕМІДА Як було з Бандерою?

Останнє рішення Вищого адмінсуду у справах щодо героїзації Бандери та Шухевича ще раз підтвердило наявність політики в цьому питанні: ВАСУ, як писала «УМ», відмовив у допуску до провадження Верховного Суду справи про позбавлення лідера ОУН Степана Бандери і головнокомандувача УПА Романа Шухевича звання Героя України.

Нагадаємо, після рішення Вищого адмінсуду 2 серпня про дегероїзацію Бандери та Шухевича залучені сторони захисту мали намір звернутися по правду до Верховного Суду. Однак тепер, за законом, заява про перегляд судового рішення в адміністративній справі подається до Верховного Суду через Вищий адмінсуд. Ухвала ВАСУ однакова для всіх заявників (а таких було добрий десяток): судове рішення у справі Бандери та Шухевича не може бути оскаржене у Верховному Суді. Одначе адвокат Степана Бандери молодшого Роман Орєхов переконаний: зарано ставити крапку в цих справах. «У нас є ще низка механізмів у національному законодавстві, яка дозволяє порушувати ці справи ще неодноразово, — каже адвокат. — Не забувайте також, що у Степана Бандериє далеко не один нащадок, і ніхто, окрім онука лідера ОУН Степана молодшого, не був залучений до справи. Думаю, хтось із них окремо або ж і разом спокійно зможуть звернутися з апеляційною чи касаційною скаргою до Донецького окружного адмінсуду».Крім того, Юрій Шухевич, син командувача УПА, та Степан Бандера молодший уже звернулися до Європейського суду з прав людини з відповідними позовами.

http://umoloda.kiev.ua/number/188/0/70883/

Львов решил поддержать голодовку донецких чернобыльцев

Украинская ветеранская организация направила в Донецк своих членов, в знак солидарности с людьми, которые голодают перед облуправлением Пенсионного фонда в Донецкой области. Об этом сегодня заявил глава украинской организации ветеранов Игорь Коцюруба во время пикета возле Львовской ОГА.

«Афганцы Львовщины солидарны с Донбассом. Я не говорю с чернобыльцами, а именно с Донбассом. Мы направили туда своих коллег, членов нашей организации в поддержку тем людям, которые там сейчас голодают возле Пенсионного фонда», — отметил Коцюруба.

Он призвал политиков не делить украинцев на афганцев, чернобыльцев, учителей или пенсионеров, а также призвал прекратить делить Украину по географическому положению.

«Мы — один-единственный украинский народ. И когда мы объединимся, мы снесем к чертовой матери этот преступный режим. И только тогда мы построим соборную, украинскую, нормальную цивилизованную державу,
за которую боролись и умирали наши предки, и за которую уже 20 лет боремся мы», — подчеркнул глава украинской ветеранской организации.

Кроме того, активист обратился к жителям Донбасса с просьбой «убить режим, который они породили».

«Я сейчас обращаюсь не к политикам, а к народу. Донбасс! Львов с вами! Мы приедем! Но хоть прошу вас: вы его (режим — ред.) породили — вы его и убейте», — завершил свое выступление Коцюруба.//golosua.com

Азарова хотят екнуть нахрен палкой

Одна из участниц акции протеста пришла под Кабмин с палкой. Уверяет,
что только таким способом можно напомнить власти кому она служить
должна.

– Я не несу палку Азарову, я его хочу этой палкой йокнуть, чтобы он ноги
протянул. Я пришла Азарова убить нахрен. Он говорит, что лучше стало
жить, все дешевле стало. Еврей маханый! Наоборот – стало хуже жить. При
Сталине за насильство расстреливали. А наш Президент насиловал, крал
шапки и стал Президентом. Из него такой Президент, как из меня
проститутка, – говорит женщина.

Цензор

В Крыму из Ленина сделали зайца ФОТО

Минувшей ночью в Севастополе в Детском
парке был совершен акт вандализма в отношении памятника Владимиру
Ленину. Об этом сообщает е-Крым.


Неизвестные облили памятник красной краской и надели на него новогоднюю маску зайца



Кроме того, на постаменте памятника нарисовали звезду Давида и нанесли надпись «жид».

Источник: НОВОСТИ.dn.ua

Облом Росії на виборах в Північній Осетії

Грузинский регион Цхинвали, где в воскресенье состоялся второй тур президентских выборов, находится в напряженном ожидании. Во вторник Верховный суд республики может отменить результаты голосования, согласно которым кандидат от оппозиции Алла Джиоева с разницей в 4,5 тысячи голосов победила кремлевского выдвиженца Анатолия Бибилова. Российские СМИ, которые пристально следят за развитием «неожиданного» сценария, уже констатируют провал Кремля, официальная же Москва пока хранит стыдливое молчание.

Сама Джиоева, призвала Анатолия Бибилова «проявить свою гражданскую позицию и достойно признать свое поражение», а также отдельно обратилась к президенту и премьеру России Дмитрию Медведеву и Владимиру Путину. «Определенные силы Южной Осетии пытаются дестабилизировать ситуацию. Мы ждем, что ЦИК объявит реальные результаты выборов. В противном случае я не гарантирую развития по нежелательному ни для нас, ни для России сценарию», — предупредила Джиоева.

Анатолий Бибилов, до того не появлявшийся на публике, в середине дня скупо сообщил штурмовавшим его штаб репортерам, что «в день голосования практически на всех участках на избирателей оказывалось давление, их подкупали, открыто агитировали», и что подкупили даже членов ЦИК, сообщает «Коммерсант».

 Газета называет произошедшее в Цхинвали крупным поражением Кремля на постсоветском пространстве, ведь президент Медведев публично поддержал Бибилова. Проигрыш в маленькой оккупированной республике, опасен для Москвы накануне парламентских и президентских выборов — он демонстрирует слабость Кремля, говорится в статье.

Еще более жестко высказывается «Независимая газета». Ясно одно: московский сценарий выборов в республике, буквально всем обязанной России, не прошел. Претендующая на роль супердержавы страна оказалась не в состоянии и со второй попытки легитимно усадить своего ставленника в кресло президента республики с населением, официально едва превышающим 50 тысяч человек.

 Издание также напоминает о публичной поддержке Анатолия Бибилова президентом РФ Дмитрием Медведевым, который неделю назад встретился с ним в Буро (б. Владикавказ) и без экивоков дал понять, что это именно тот человек, есть его выбор.

Далее газета приводит мнение неназванного источника в Цхинвали. «Если даже Бибилов удачно опротестует итоги, как он будет работать?! — удивляется тот. — Мы же все знаем, что и как было, и его рекламную кампанию с намеками — Москва не поддержит республику, если не проголосуете за меня, — в Южной Осетии не скоро забудут».

 Более того, по словам источника, Россия может «проиграть» вдвойне: если аннулируют итоги выборов в ЮО, нынешний президент Эдуард Кокойты сможет попытаться провести во власть своего человека на новых выборах. Этого Москва не дала ему сделать на нынешних и в стопроцентной лояльности южных осетин теперь может возникнуть «изъян».

Москва потеряла дар речи, а российским оккупантам пришлось опровергать слухи, но примечательно то, что Кремль и российский МИД пока никак не прокомментировали неожиданный провал своего кандидата, продолжает тему «Газета.ru». Российские каналы также утратили интерес к теме выборов в Цхинвали. Например, в новостях на Первом канале о выборах вспомнили только в самом конце выпуска, на 35-й минуте: ведущая ограничилась сообщением, что объявление результатов голосования откладывается на день.

 Алла Джиоева дала накануне интервью «Русской службе новостей», в котором заявила, что действия Верховного суда республики, если он решит отменить итоги голосования, выйдут за рамки правового поля. «Тем самым мы лишний раз будем свидетелями того, что в Южной Осетии закона как такового нет, то есть он не работает», — сказала победивший кандидат.

 Отдел мониторинга Кавказ Центр

На Болдырева подали в суд

Вчера народный депутат фракции Андрей Парубий («Наша Украина—Народная самооборона») подал заявление в Генпрокуратуру и СБУ с просьбой возбудить в отношении народного депутата Юрия Болдырева (Партия регионов) уголовное дело.

Об этом сообщает «Коммерсант-Украина».

Поводом послужило выступление господина Болдырева на посольских вечерах посла РФ в Украине, посвященных 65-летию Нюрнбергского процесса. Народный депутат, в частности, заявил, что «в одних границах содержать Галичину и Донбасс, Галичину и Крым можно только силой», а поэтому устойчивой страна станет после того, как избавится либо от Востока, либо от Запада. «Я за то, чтобы она избавилась от Галичины»,— отметил Юрий Болдырев.

В заявлении Андрея Парубия депутат обращается к ГПУ и СБУ с просьбой возбудить уголовное дело по ч. 2 ст. 110 УК («посягательство на территориальную целостность и неприкосновенность Украины»; которая предусматривает лишение свободы сроком от 3 до 5 лет). «Усматриваю, что в действиях народного депутата Юрия Болдырева присутствуют признаки преступления, предусмотренные ч. 2 ст. 110 УК, а именно публичный призыв лица, представляющего государственную власть, к изменению пределов территории или государственной границы Украины»,— указывается в заявлении господина Парубия. По его мнению, подобные заявления «способствуют расколу страны». «Таким образом, разыгрывается российский сценарий, цель которого не допустить сближения Украины с Европой. Заявление Болдырева — только элемент этого внешнего сценария»,— пояснил «Ъ» Андрей Парубий.

Ранее господин Болдырев заявлял, что в его словах «нет оснований для возбуждения уголовного дела, так как я вправе высказывать свое мнение». «Подобные заявления публично я делаю не в первый раз, Генпрокуратурой меня не испугать,— заявил он «Ъ».— Галиция, Закарпатье и Буковина вошли в состав СССР либо в результате действий сталинского режима, либо путем сговора с фашистской Германией. Украина может стать консолидированной только в случае отделения Востока или Запада. Я за то, чтобы отделилась Галиция, как самое чужеродное тело для Украины. Это мнение разделяет 98% населения Украины».

Вчера же Юрий Болдырев, комментируя обращение господина Парубия в правоохранительные органы, заявил, что это свидетельствует о том, что больше политику заявить не о чем. «Он (Андрей Парубий.— ред.) — просто дурак»,— заявил «Ъ» господин Болдырев.

"ОБКОМ"

Дніпропетровськ будував... Мазепа

Версію про причетність Катерини II до виникнення обласного центру археологи розгромили вщент. У Дніпропетровську виявлено археологічний пам’ятник світового значення — Богородицьку фортецю. Доктор історичних наук, професор, науковий керівник науково–дослідної лабораторії археології «Придніпров’я» Дніпропетровського національного університету імені Гончара Ірина Ковальова у важливості знахідки переконана. Адже вона повністю змінює уявлення про дату заснування Дніпропетровська і людей, які зіграли в цьому вирішальну роль. Копати доведеться ще 30—40 років

Як стверджує авторитетний науковець, на території фортеці, що розташувалася у місці впадіння Самари в Дніпро, люди жили ще з кам’яного віку.

— Ми знаходили там артефакти часів і неоліту, і бронзового віку, — розповідає Ірина Ковальова. — Пізніше тут, на початку дніпровських порогів, почала збиратися вольниця: слов’яни, половці, монголи, що внаслідок якоїсь причини були змушені покинути соціум. У ХVI столітті на цьому місці виникло козацьке поселення Самарь, яке у деяких документах іменується містом.

Після приєднання України до Росії у 1654 році це місце, зручне зі стратегічного погляду, стало об’єктом російської експансії. У 1686 році з ініціативи уряду і за найактивнішої участі Івана Мазепи, як засвідчує Ірина Ковальова, тут розпочалося будівництво фортеці.

Як неодноразово писала наша газета, дніпропетровська влада вперто «тримається» за фальшиву дату заснування обласного центру — 1776 рік, коли імператриця Катерина II начебто заклала нинішній обласний центр. При цьому висновками поважних науковців ніхто себе не переобтяжує. І навіть не зважає на те, що Катерина II якщо й мала причетність, то тільки до задуманого будівництва Катеринослава–Кільченського. Однак цим планам втілитися в життя так і не судилося. До того ж це місто мало постати за межами нинішнього Дніпропетровська. А Самарь чи Богородицька фортеця територіально входять до сьогоднішнього обласного центру. І хоч, як стверджує Ірина Ковальова, нині досліджено щонайбільше 5 відсотків цієї території і копати необхідно ще 30—40 років, уже є чимало знахідок,що переконливо підтверджують наявність тут бурхливого життя задовго до того, як у краї почули про існування імператриці Катерини.

Будівельник із тугим гаманцем уже «перевернув світ» Серед сенсаційних знахідок — скелет чоловіка, виявлений в одній із землянок. Запрошені археологами медики стверджують, що нещасний помер від легеневої чуми, яка лютувала у регіоні у 1735—1739 роках. За припущенням науковців, це був будівельник, який копав землянку. Отож його поховали на місці одягненим і взутим та ще й із... гаманцем, набитим монетами настільки туго, що можна говорити про переворот у нумізматиці першої половини XVIII століття на території Придніпров’я. Виявлено 21 срібну «чешуйку» Петра I, які чеканили до 1718 року, 3 п’ятаки–«хрестовики» 1726—1729 років і 4 монети номіналом півкопійки 1731—1735 років.

— Що стосується срібних копійок, то вперше зафіксовано таке пізнє їх ходіння, — пояснює старший науковий співробітник лабораторії археології «Придніпров’я» Володимир Шалобудов. — Справа в тому, що в 1718 році Петро I видав указ, що «час покінчити зі старими вошами», тобто срібними монетами. Вони були дуже незручними і дорогими у виробництві. Ці монети викуповували в населення, вилучали з обігу, і назад до казни вони не потрапляли. Але на територію сучасного Дніпропетровська, який був окраїною імперії, укази доходили значно пізніше, і населення, навіть після виведення «чешуйки» з обігу, продовжувало нею розраховуватися.

Науковці тепер порушують питання про взяття Богородицької фортеці під охорону, інакше Дніпропетровськ може втратити археологічний пам’ятник світового значення. А Ірина Ковальова бачить усі підстави для того, щоб створити тут археологічний музей просто неба, наголошуючи при цьому, що всі розкопки вони ведуть коштом спонсорів. Влада ж поки що унікальну знахідку вперто «не помічає». Як не крути, підстав для такої неуваги може бути тільки дві — неусвідомлення значимості такого історичного скарбу або ж страх гучним визнанням фактору Богородицької фортеці розбити вщент офіційну «катерининську» версію «появи на світ» нинішнього Дніпропетровська. http://umoloda.kiev.ua/number/219/0/70744/

Краматорский горсовет изгнал российского инвестора

23 ноября краматорские депутаты проголосовали за расторжение договора аренды водоканала. Об этом сообщает «Восточный Проект».

На рассмотрение сессии Краматорского горсовета был вынесен вопрос об инициации расторжения договора аренды коммунального предприятия «Краматорский водоканал».

Формальным поводом для этого послужила большая задолженность предприятия за аренду. Из-за этого городской бюджет в этом году недополучил порядка миллиона гривен.

Кроме того, сам договор аренды уже больше полугода находится на доработке. Рабочая группа внесла в него 63 изменения, но не все они нашли согласие у российских инвесторов.

Вопрос о расторжении договора вызвал острое обсуждение в сессионном зале. На заседании присутствовали представители арендаторов Галина Семенова и Виктор Скобликов.

«Мы готовы пересмотреть договор, но в разумных рамках, устраивающих обе стороны, — обратилась к депутатам Галина Семенова. — Что касается долга по аренде, часть суммы мы перечислили в пятницу, а оставшуюся погасим до конца этого года».

В ответ краматорские депутаты выдвинули еще целый ряд претензий к инвестору.

По словам Виктора Панкова, арендаторы специально тянут время и не корректируют документ, чтобы «поймать нас на чем то, расторгнуть договор якобы по нашей вине и снять штраф в размере 70 миллионов
гривен».

«…Складывается впечатление, что люди из России пришли к нам, как к „хохлам“, ничего не понимающим в экономике…», — цитирует Панкова obs.in.ua.

Николай Кутепов добавил, что предложенная арендаторами инвестиционная программа не содержит конкретных мероприятий и сроков.

Присутствующий на заседании сессии народный депутат Георгий Скударь высказал свое мнение: «Договор аренды надо аннулировать, для этого есть все основания. Инвестиции не делаются за счет повышения тарифов и местного бюджета, как это написано в договоре аренды».

После обсуждения вопрос поставили на голосование. За расторжение договора высказались 26 депутатов, против — два, воздержались — шесть.

В Сумах из-за Януковича запретили яйца

Сумчан не пускали в продуктовый магазин, расположенный рядом с театром юного зрителя, где пребывал президент Виктор Януковича.Жителей города не пускали люди, отвечающие за безопасность президента, пишет сумской сайт «Данкор».На перекрестке улиц Академической и Покровской (на последней находится Театр юного зрителя) собралась толпа сумчан, желающих пройти в магазин.Милиция и охрана в штатском их не пускала. «Нам хлеба нужно купить!» — «Чуть позже», — отвечала охрана.Кроме того, как рассказали «Данкору» работники на сумского насосного завода, в связи с приездом на предприятие Януковича, им запретили проносить яйца в любом виде.Тему яиц подняли и сумчане, увидевшие президентский кортеж на ул. Покровской возле ТЮЗа. «А яички здесь раздают?», — шутили прохожие.

Источник: Украинская правда

В Украине ликвидирована русская банда Дугина

По сообщениям украинских СМИ, 9 ноября суд в Харькове вынес постановление о роспуске (ликвидации) за антиукраинскую деятельность финансируемой  и управляемой из Москвы банды «Евразийский союз молодежи». Русско-ФСБшная банда  оперировала в Харькове и в других регионах Украины. Самая известная акция –символическое уничтожение герба  Украины на горе Говерла в октябре 2007 года. Ее координировал из Москвы офицер-«политолог» ФСБ  Александр Дугин.

Отдел мониторинга Кавказ Центр