хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Вплив 3d-друку на медицину в останні роки...

Изображение
3D-друк і сканування торкнулися практично всіх сфер людського життя. Адитивні технології використовуються в авто- і авіабудуванні, текстильній промисловості, кулінарії, для конструювання ракетних двигунів і створення унікальних прикрас. Не оминули інновації і галузь охорони здоров'я. Більш того, саме адитивні технології змогли перетворити медицину, значно підвищивши якість і ефективність обслуговування пацієнтів.
Експерти вважають, що цей рік стане переломним для технологій 3D-друку в області охорони здоров'я. За статистикою, з 2009 року щорічний приріст індустрії 3D-друку становить 25%. Очікується, що вже в кінці поточного року обсяг ринку адитивних технологій перевищить суму в $ 5 мільярдів. Причому такому стрімкому зростанню сприяє не тільки промисловість, але і медична сфера, що включає ринок стоматології.
Изображение
Як розвивалися адитивні технології в медицині в минулому році
У 2015 році адитивні технології стали активно використовуватися в самих різних галузях охорони здоров'я. Зокрема, лікарі почали робити імплантати і протези згідно індивідуальних параметрів кожного пацієнта. Подібні 3D-друковані вироби мають ідеальну форму, не завдають неприємних відчуттів і підлаштовуються під руху тіла. Крім цього, медики навчилися робити реалістичні тривимірні моделі внутрішніх органів для підготовки до операції. Такі наочні посібники врятували не одне життя, так як після ретельного планування хірургічного втручання медики могли швидко, точно і ефективно проводити всі необхідні дії.
Стрімкий розвиток адитивних технологій в галузі охорони здоров'я часто пов'язаний з діяльністю великих компаній, що розробляють рішення для 3D-друку. Яскравим прикладом такої діяльності може служити організація Stratasys, яка в минулому році інвестувала чималу суму коштів в новаторські розробки для медицини.
Як йдуть справи на ринку адитивного виробництва медвиробів сьогодні
Завдяки 3D-друку лікарі змогли розширити рамки можливостей медицини і запропонувати пацієнтам більш якісний рівень медобслуговування. Тому не дивно, що зараз на ринку спостерігається підвищення попиту на рішення, пов'язані з адитивним виробництвом. Це змушує великі компанії на кшталт Medtronics і Siemens вкладати великі суми коштів в нові розробки, щоб випередити своїх конкурентів.
Важливо відзначити, що в медицину набагато простіше впровадити інновації, ніж в інші сфери. У галузі охорони здоров'я також є суворі вимоги до якості продукції та послуг, що надаються, проте нові методи лікування впроваджуються з більшою ретельністю, ніж нові способи виробництва. Наприклад, Управління з санітарного нагляду за якістю медикаментів США дозволив проводити і застосовувати 3D-друковані імплантати трахеальних шин, за рахунок чого лікарі змогли набагато ефективніше лікувати респіраторні захворювання.
Сьогодні можна виділити три сфери охорони здоров'я, які істотно змінилися за рахунок адитивних технологій:
Створення ортопедичних пристроїв - 3D-друковані імплантати для хребта, колінних і стегнових суглобів в точності відповідають оригіналу і дозволяють вилікувати пацієнтів з дуже складними захворюваннями кісток, в тому числі і вродженими.
Створення протезів - адитивні технології дають можливість швидко виготовляти доступні і функціональні протези, які ідеально підходять під параметри конкретного пацієнта.
Біодрук - вирощування штучних органів і тканин вважають майбутнім трансплантології. Вчені вже досягли колосального успіху в даній області, тому можливо, що незабаром замість донорських органів пацієнтам будуть пересаджувати 3D-друковані життєздатні аналоги.
Експерти вважають, що наступною галуззю медицини, яку перетворить 3D-друк і сканування, буде хірургія. Вже зараз для зниження інвазивності і підвищення точності операцій лікарі використовують робототехніку і різні інноваційні пристосування. Але в будь-якому випадку відповідальність за проведення операції цілком і повністю лежить на хірургах. Адитивні технології не зможуть цього змінити, проте зможуть дати лікарям нові, більш ефективні інструменти. Наприклад, ті ж біосумісні імплантати, які ідеально встають на місце ураженої кісткової тканини, зводячи необхідність повторного хірургічного втручання до нуля. Дані вироби виготовляються з якісних нетоксичних матеріалів, зокрема з різних видів металів, що дозволяє їм бути міцною і надійною заміною кісток.
Изображение
Вчені зайнялися активною розробкою методу вирощування штучної шкіри за допомогою 3D-друку

Дослідники багатьох країн бачать потенціал в аддитивному виробництві штучних аналогів живих органів і тканин. Особливо хвилює вчених питання 3D-друку шкіри, на якій медики зможуть проводити експерименти і яку можна буде використовувати навіть для пересадки.
Метод виготовлення живої шкірної тканини намагаються знайти ось уже більше десяти років. Однак тільки тепер за допомогою адитивних технологій вчені змогли навчитися вирощувати органічні клітинні структури. Різні органи і тканини, створені за допомогою 3D-друку, були пересаджені піддослідним тваринам і успішно прижилися. Тому очевидно, що незабаром вчені доб'ються своєї мети і навчаться вирощувати повноцінний замінник людської шкіри.

Можливо, першими, хто зможе надрукувати штучну шкіру, будуть шведські дослідники з центруSkinResQU при Технічному університеті Чалмерса, які запустили проект з вивчення потенціалу технологій біоДРУКУ.
За словами вчених, запуск подібного проекту був викликаний необхідністю отримання дослідних зразків для тестування методів лікування різних форм раку шкіри. Крім того, 3D-друковані тканини дозволять лікувати літніх людей, у яких через діабету часто спостерігаються виразки шкіри, які заподіюють їм чималі страждання.

Сьогодні експериментальні тести проводяться на шкірі тварин або донорських примірниках. Однак потреба в більш якісних зразках тканин зростає з кожним днем. Адже крім досліджень, лікарям необхідна 3D-друкована шкіра, щоб пересаджувати її людям, які мають значні опіки.
На даний момент в проекті SkinResQU задіяно 15 експертів, кожен з яких керує своєю групою фахівців. В майбутньому число кваліфікованих співробітників збільшиться вдвічі.
Відзначимо, що розробками в області біодруку також активно займається відомий виробник косметичної продукції L'Oreal. Не так давно компанія уклала договір про співпрацю з біотехнологами зOrganovo, щоб створити 3D-друковану шкірну тканину, яку можна буде використовувати для тестування нової косметики і парфумерії.
0

Коментарі