Свое Мнение. Ржач.


Мои знакомая из города Энергодара на днях рассказала о своей соседке.

Соседка тоже живёт в Энергодаре (Запорожская область), а её отец по имени Додик (ему под семьдесят) давно проживает в Израиле. И вот в разговоре по скайпу он появился перед камерой, прижимая компресс к левому глазу, под которым «светился» приличный синяк. Дочь взволновалась:

- Папа, что случилось?

- Эх, доченька, я-то ещё хорошо отделался, а вот моему соседу Мареку таки точно не повезло, ему заехали по голове кирпичом.

- Как, я ничего не понимаю, у вас что, опять взбунтовались арабы?

- Таки нет, доченька, хуже, нас бьют проклятые москали!

- Кто??? Ты можешь объяснить толком, какие «москали» в Израиле?! — в тревоге воскликнула дочь.

- Ты понимаешь, я с Мареком пошёл вчера к украинскому посольству, мы же таки с Украины. И что мы такого сделали, только два раза успели крикнуть «Слава Украине!», как нас стали закидывать камнями русские евреи, которые за Россию. Мы их зовём москалями. Больше всего меня поразила соседка Софа, с которой мы двадцать лет живём на одной площадке, так они с сыном тоже кидали в нас с Мареком кирпичи и камни и кричали, что мы «бандеровские морды». Кто-то ударил меня, я еле успел добежать до машины, а Марека-таки увезли в больницу! Ты можешь себе представить, в Союзе я был «жидовской мордой», а теперь в Израиле стал «бандеровской мордой»! Как тебе это нравится? Ладно, пойду поменяю компресс.

- Папа, завтра я обязательно тебе позвоню!

На следующий день, выйдя на связь, дочь увидела отца с какой-то железной штуковиной на голове. Спереди коряво свежей краской было написано: «Украина».

События в Украине разделили на два лагеря- Папа, что опять случилось, что за кастрюля у тебя на голове?

- Доченька, это не кастрюля, а наша израильская каска, я надел её, чтобы мне не разбили голову. Мареку стало лучше, и мы с ним опять пойдём к украинскому посольству, но теперь в касках.

- Папа, вы что там, вообще с ума посходили, тебе же скоро семьдесят?! На кой вам на старости лет подставлять голову под камни и кирпичи?! Не ходи ни к какому посольству, слышишь?!

- Как не ходить, как не ходить, если мир начинает сходить с ума? Вчера возле святой для всех иудеев Стены Плача русские евреи подрались с украинскими. И ты знаешь, русские таки побили наших, потому что их было больше. Тут же все смотрят российские каналы!

- Подожди, папа, но ты ведь тоже был за Россию?

- Да, был. Но ты же сама мне сказала, что у вас тихо и никто не оскверняет еврейские синагоги, значит российские каналы врут. И Марек подтвердил. Вот я и встал на сторону Украины, мы же таки оттуда переехали в Израиль. Россия хочет захватить Украину, и я волнуюсь за тебя.

- Папа, у нас в Энергодаре никогда не было синагоги, и потому её никто не мог осквернить, а станция надёжно охраняется, как любой атомный объект. У нас всё спокойно. Папа, я прошу тебя, сиди дома, ты же можешь пострадать!

- Ну, теперь у меня есть каска. А москали совсем обнаглели, они забрали у нас Крым! Нет, я пойду к украинскому посольству и буду кричать «Слава Украине»!

 Я просто передрал эту статью. Без смеха и гордости читать просто невозможно!

«Громада більший чоловік, ніж пан,»

«Громада більший чоловік, ніж пан,»-
гласить народне прислів’я. У цьому переконалися мешканці сіл Руда, Прибужани та селища Добротвір, що в Кам'янка-Бузькому районі, створивши територіальні громади

Лариса МАРЧУК , Віче №3, 2014

Того дня, коли я завітала в село Руда, йшов мокрий сніг, налипаючи на одяг. Гурт людей на автобусній зупинці приязно запросив мене під накриття в затишний бокс.

– Цю зупинку ми самі зробили, – чи то хвалиться, чи то констатує факт привітна жіночка й продовжує: – А все почалося зі створення місцевої територіальної громади.

Слово за словом – знайомимося: «Ярослава Костунь, мешканка Руди». Розповідає: все, що відбувається в селі, їй не байдуже.

– Іще зовсім недавно отак на зупинці стояли односельці й нарікали: і те не добре, і там щось погане побачили. Й так безнадійно змалюють картину, що настрій геть псується. З тим і розійдуться по хатах, – далі ділиться роздумами пані Слава. – Якось у село приїхали чергові орендарі. Виплачуючи мізерну орендну плату, почали підсовувати старим людям для підпису незаповнені договори оренди на їхні паї. А ті, хоч як прикро, навіть не поцікавилися цінами, не порівняли, не проаналізували своєї вигоди. Усе відбувалось, як у кошмарному сні: мовляв, виходу немає, слід погоджуватися на те, що є.

Тож жінку обурили така безвихідь і покірність односельчан. Спало на думку, що слід змінювати цю ситуацію та, як власникам землі, диктувати свої умови. Треба створювати територіальну громаду села. Саме таке право гарантує Конституція України. Про яке, на превеликий жаль, мало хто знає, бо не цікавиться цим.

Вона проштудіювала Основний Закон держави. А там чорним по білому у статті 140 визначено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Основний Закон держави дає можливість територіальним громадам села, селища, містабезпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляти майном, що є в комунальній власності; встановлювати місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечувати проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснювати контроль за їх діяльністю. Громади також вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

З огляду на гарантії Конституції виникла пропозиція створити територіальну громаду села Руда. Розпочали з формування комітету громадських представників територіальної громади. До його складу ввійшли односельці та інші особи, які добровільно й на безоплатній основі виявили бажання працювати на благо громади, жертвувати на суспільні потреби свій час, розум і працю. Їх обрали на загальних зборах більшістю голосів. Очолив комітет голова територіальної громади села Руда Іван Олексійович Байор.

Вирубування лісу гуртом зупинили

Треба було докласти чимало зусиль, щоб люди повірили у свої можливості. Процесу утворення територіальної громади села Руда дещо своєрідно «посприяла» Прибужанівська сільська рада, до складу якої входять мешканці сіл Руда, Руда­Сілецька, Гайок, Прибужани. Місцеві депутати, котрі замість того, щоб захищати інтереси селян, концентрували увагу на не завжди реальних програмах, припускалися в роботі багатьох прикрих помилок. Тож територіальна громада з перших днів своєї діяльності насамперед зажадала звіту сільської ради. Представники комітету стали постійно відвідувати сесії, цікавитись, куди йдуть гроші з місцевого бюджету. Зрештою «відшукалися» кошти, отримані від оренди невитребуваних паїв. Їх повернули в бюджет сільської ради. Поетапно здійснили переоцінку землі та встановили адекватну вартість оренди паїв.

Селян давно турбувало незаконне вирубування лісу, який свого часу належав місцевому колгоспові, адже садили його самі мешканці. Встановили, що за погодженням голови сільради колишні колгоспні ліси передали в комунальну власність конкретному підприємству, працівники котрого все довкола вирубали, залишилися тільки тріски та сміття. Громада почала розслідування із залученням тележурналістів, юристів. У важкій боротьбі люди зупинили незаконне знищення лісу. Після цього стосунки з підприємством розірвали в масштабах району й за клопотанням людей прийняли рішення про повернення цих лісів у власність територіальних громад краю.

Селян украй непокоїв аварійний стан дренажних систем, які в попередні роки періодично ремонтували та очищали. Вода із села стікала аж до насосної станції й викачувалася в річку Західний Буг. Нині в центрі села Руда утворилося смердюче болото.

– Ми порушили це питання на районному рівні, пішли на прийом до депутата Верховної Ради. Зрештою нас почули й підтримали: виділили з екологічних коштів 50 тисяч гривень на відновлення стічних канав та очищення стічних вод. Усі гроші використано в повному обсязі, – розповідає Ярослава Костунь. – До речі, цей приклад мав продовження. Прибужанівська сільська рада скористалася нашою ідеєю, роздобула й собі 100 тисяч гривень екологічних коштів для потреб сіл Прибужани та Руда­Сілецька. Відрадно й те, що в Прибужанах також почала діяти територіальна громада.

Земля не Калитчина, а народна

Сплив уже рік відтоді, як активно запрацювала територіальна громада села Руда. Їй удалося розв’язати низку проблем місцевого значення. Територіальна громада – юридична особа публічного права. Тож згідно із законом, як власник земель, на яких проживають її члени, контролює, кому й за які кошти земля здається в оренду, як від цього наповнюється бюджет сільради, на що витрачаються гроші.

Сьогодні територіальні громади сіл Руда та Прибужани вважають першочерговим завданням захищати свої землі від екологічної катастрофи, яка загрожує довкіллю. Річ у тім, що рішенням сесії Львівської облради на землях громади передбачений видобуток сланцевого газу. А селяни прийняли спільне рішення про заборону його розвідки та видобування. Підписалися під документом й члени новоствореної територіальної громади селища Добротвір. Відбулися загальні збори, завдяки Інтернету всі присутні подивилися фільми про технологію видобутку сланцевого газу, одержали документальні свідчення про катастрофічні наслідки такої діяльності, адже вода в річках та водоймах не буде придатною для використання. Жахливо, але тільки на території Львівщини заплановано поставити 200 тисяч свердловин із вежами, що призведе до цілковитого знищення земель сільськогосподарського призначення.

– Територіальна громада селища Добротвір, землі якої і так розташовані в зоні екологічного ризику (тут понад 50 років працює Добротвірська ТЕС), із тривогою сприйняли рішення депутатів облради, – сказала член територіальної громади Ганна Сологуб. – Адже довкола селища – мальовничі озера, ставки, розкішний Західний Буг, які є багатством і гордістю наших краян і всього цього ми не хочемо втратити. Ми зібрали необхідну кількість підписів, провели віче жителів селища й одностайно сказали: «Ні! – видобутку сланцевого газу на території Добротвора».

Коли голова селищної ради заодно з територіальною громадою

Ініціативу громади підтримав голова селищної ради Добротвора Роман Ніколаєв.

– Якщо територіальна громада активно працюватиме й діятиме за Конституцією та в рамках Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», то для мене це велика поміч. Бо один у полі не воїн. Я маю чимало проблем, які самотужки не завжди можу розв’язати. Ось для прикладу своєрідний «камінь спотикання»: Добротвірська ТЕС орендує в громади чималі площі землі, а податок до бюджету селищної ради не платить. Сподіваюся, члени територіальної громади Добротвора допоможуть мені вирішити це питання.

Мешканка Добротвора Марія Жуковська активно працює в комітеті громадських представників, у складі якого 31 особа. Вивчають досвід й інших територіальних громад, які діють в Україні. Пані Марія вважає, що залучити людей до активного життя, замислитися над тим, що можна змінити та як зробити своє село чи селище квітучим, – справа, яка вартує того, щоб піти на безкорисливу жертву: віддати свій особистий час для громадського добра.

– У суспільстві, де відбувається процес переоцінки цінностей на користь матеріального, а не духовного, людям важко повірити, що можна для когось щось зробити просто так, не очікуючи фінансової компенсації, – продовжує розмову Марія Жуковська. – А я цим живу. Мені приємно бачити, скажімо, як радіють діти, коли ми, вивчивши їхні листи­побажання на адресу святого Миколая, за зібрані кошти наших членів громади придбали подарунки, реалізувавши дитячі мрії. Також усією громадою врятували понад 100 лелек, які торішнього березня ледь не загинули від голоду й холоду на наших водоймах. «Чим живете ви?! – запитую добротворців. – Підніміться з диванів, не лише проголосуйте за краще життя, а й самі спробуйте виявити ініціативу, залучити до цієї справи сусіда, приятеля! Зробіть так, щоб біля вас ставало добре іншим! Адже критикувати ми вміємо, а треба прагнути виправити те, що хтось не так зробив. Тож позбудьтесь агресії, необґрунтованих претензій! За бажання завжди можна знайти вихід із будь­якої непростої ситуації».

На думку Марії Жуковської, найбільша проблема в роботі територіальної громади полягає в тому, що дехто з очільників органів місцевого самоврядування вбачає в її діяльності зазіхання на владу. Але законодавчо влада належить громаді й громада має право контролю над владними структурами, тож і вимагає звітів про діяльність будь­якого голови. І це є нормою, записаною в Конституції України.

– Я знаходжу спільну мову з нашою територіальною громадою. Бо насильно людей ощасливити не можна, – вважає голова селищної ради Добротвора Роман Ніколаєв. – Коли ініціатива виходить від членів територіальної громади, тоді ми маємо перспективу поступу громадянського суспільства, а відтак і держави в цілому.

Краще не скажеш.

http://www.viche.info/journal/4049/

Финита ля комедия

ФИНИТА ЛЯ КОМЕДИЯ
01 апреля 2014, 07:28
Дмитрий Орешкинполитолог, вед.научн.сотрудник Института географии РАН

Острая фаза украинского кризиса миновала. Главный вопрос - рискнет ли Путин вводить войска на Восток Украины решен: не рискнет. Хотя военно-экономическая и геостратегическая логика прямо требовала ввода. Оросительный канал, электричество, сырье для промышленности и вывоз произведенной продукции - все это диктует необходимость взять под контроль инфраструктуру прилежащих областей. Иначе Крым - осажденный эксклав. Слабые портовые терминалы заведомо не готовы к приему возросшего потока грузов, поэтому россказни о снабжении по морю, равно как и о строительстве моста через Керченский пролив (минимум 3-4 года) - досужая пропаганда. Кроме того есть фактор Приднестровья, которое оказалось в тисках между недружественной Молдавией и еще более недружественной (теперь) Украиной. Так что сухопутный коридор Луганск-Одесса вплоть до границы с Приднестровьем - необходимая с тактической точки зрения вещь.

Однако военной логике противостоит логика политики. В Кремле не ждали такой сплоченности Запада. Предполагалось, что пошумят и заткнутся - как с Грузией. Но перспектива санкций третьей степени оказалась совершенно реальной - и по трезвому рассуждению, режим может их не выдержать. Во-вторых, с каждым упущенным днем нарастает боеготовность украинской армии - уж какая она ни есть. Без стрельбы точно не обойдется, а коллективный Путин вовсе не хочет цинковых гробов и славы инициатора братоубийственной войны на чужой территории. В-третьих, стратеги просчитались с оценкой социальной поддержки. Киевскую власть и западенцев на Востоке не любят - но этого мало, чтобы радостно приветствовать зеленых человечков без опознавательных знаков. Особенно, если те будут стрелять. А стрелять - см. выше - придется. Восток Украины, безусловно, хотел бы большей самостоятельности и независимости. Именно поэтому он не готов взамен Киева безоглядно уйти под Москву. Напротив, сознавая слабость нынешних киевских властей, восточным регионам выгоднее вести торг о повышении статуса как раз с ними, а не с безальтернативным Кремлем. 

Подтверждением неготовности кремлевской Корпорации к эскалации стало приобретение И.Сечиным упавших в цене после крымского аншлюса акций «Роснефти» на 1 млрд. рублей. Сечин отлично информирован, и если бы он ожидал обострения, повременил бы недельку-другую, пока курс не провалится еще ниже - что неизбежно случилось бы после вторжения. Стало быть, не ожидал. Вопрос, откуда у него в кармане в нужный момент возник лишний миллиард, оставляем в стороне. 

Ночной звонок Путина Обаме и последовавший за ним разворот самолета Дж. Керри для парижской встречи с Лавровым был ясным сигналом о желании обговорить условия отступления в обмен на разблокирование Приднестровья и «федерализацию» Украины. Американцы, вопреки искренней вере патриотической общественности, не дураки. Прочитали сигнал так, как его следовало прочитать: наступать Кремль боится. 

Можно только посочувствовать министру Лаврову. Ему выпало защищать позиции, которые удержать в принципе невозможно. Он сделал все что мог, с горя запустив перед встречей кучу небылиц про Приднестровье, «Правый сектор» и снайперов. Не для Керри, конечно - а подстелить соломки патриотической общественности. Чтобы ей было что жевать, когда нечего говорить. Но у политики свои правила - если партнеру заранее ясно, что ты взвесил плюсы и минусы вторжения и понял, что задницу надерут слишком больно, глупо требовать, чтобы в награду за заботу о собственной заднице тебе еще отвалили дипломатических пряников. Посему г-н Керри проявил предсказуемую несговорчивость: никто, уважаемые господа, вас в крымскую мышеловку не тащил. Вот и кушайте свой бесплатный сыр, убеждая сторонников, что прищемленный хвост совсем не болит. США сухо настаивают на подключении к переговорам киевского правительства - того самого, о нелегитимности которого громко рассуждают в Кремле. И ведь, похоже, придется согласиться - коль скоро надежды на дестабилизацию и откол Восточной Украины не оправдываются.

Взвесим сухой остаток. Амбициозная история начиналась с обещания вернуть Украину (всю целиком!) в сферу влияния Москвы, встроив ее в Таможенный союз и евразийскую систему ценностей. Это программа-максимум. Она, очевидно, провалилась. Настала очередь программы-минимум - забрать под крыло хотя бы Восток Украины вместе с Крымом. На языке Корпорации это обозначается кодовым словом «федерализация». Первым эту замечательную идею еще во время оранжевой революции 2004 г. озвучил директор Института стран СНГ К.Ф.Затулин. Тогда он выражался смелее и интерпретировал «федерализацию» как приглашение украинскому Западу проваливать в свою Европу, а Востоку вернуться в сферу влияния России. Отличие тогдашних корпоративных представлений о «федерализации» заключалось в иллюзии, будто Восток по умолчанию включает в себя Киев. Сегодня амбиции сократились: мы слышим страстные речи про «наш» Харьков и Донбасс; реже про Одессу. Киев за 10 лет полегоньку откочевал на Запад - естественный результат большей привлекательности европейской системы ценностей в сравнении с патриотическими байками Корпорации.

Полезно иметь в виду, что термин «федерализация» в устах Ангелы Меркель и других европейских политиков подразумевает нечто совсем иное - чисто внутренние статусные отношения между землями и федеральным правительством в рамках единого суверенного государства. Примерно как в федеративной Германии или в федеративных США. Скорее всего, передела территориальных статусов Украине все равно не миновать - но она очень постарается обойтись при этом без братской помощи Кремля. 

30 марта стало ясно, что программа-минимум тоже провалена. Коллективный Путин вынужден удовлетвориться символической победой в Крыму, которая откликается краткосрочным всплеском популярности и долгосрочными финансово-экономическими трудностями содержания дотационного эксклава в проблемном окружении. Плюс нарастающая международная изоляция. Плюс ожидаемая блокада Приднестровья - а вы на что рассчитывали? Плюс ожидаемые действия Запада на нефтегазовом направлении. Победные фанфары отзвучат, а проблемы останутся. 

Сорвать выборы нового президента Украины не удается. Хотя попытки, несомненно, продолжатся. Республиканские элиты (пока?) демонстрируют способность к компромиссу и формируют вменяемые предвыборные союзы. При этом кандидатам с Востока априори будет тяжелей: Янукович грациозно изъял миллионы разочарованных избирателей из электората Партии Регионов. Путин не менее изящным ходом вычел еще 1.5 миллиона крымских голосов. Так что новый президент будет скорее киевским, нежели донецким. Москве так или иначе придется иметь с ним дело - в гораздо менее комфортных условиях, чем полгода назад, когда Кремль только заваривал кашу с обольщением Украины. 

Несложно предвидеть дальнейший ход событий. Компенсируя провалы на украинском и международном фронте, Корпорация будет вынуждена сосредоточиться на завинчивании гаек во внутренней политике. Затыкать последние независимые СМИ, через которые просачивается объективная оценка действий руководства, бороться с интернетом, голосить о «пятой колонне» и жаловаться на империалистическое окружение. А какой еще реакции со стороны ближайших соседей (Прибалтика, Финляндия, Грузия, Молдавия…) вы изволили ожидать, с кондачка вводя войска на территорию независимого государства? Кто и что, кроме НАТО, может гарантировать безопасность и суверенитет этих стран, где тоже живут русские люди, которых Кремлю вдруг захочется защитить?

С переходом украинского кризиса в долговременную холодную фазу, когда решающее значение приобретает soft power, европейская система продолжит понемногу наращивать свои социальные и экономические преимущества, на которые Кремлю ответить нечем. Если, конечно, не считать ответом зеленых человечков без опознавательных знаков и взвизги Раши Тудеян, на которые уже давно не обращают внимания - как не обращали на болтовню ТАСС, который всегда был уполномочен заявить нечто экзотическое. 

Западу спешить некуда. Он неплохо чувствует себя, понемногу поднимаясь из экономического кризиса на волне новых технологических решений. В том числе в области энергетики. А вот про путинскую трубопроводную империю такого не скажешь. Те, кто сравнивает действия Путина в Крыму с действиями Гитлера в Судетах и в Австрии, упускают из вида важное обстоятельство. Гитлер развернул экспансионистскую программу на фоне мощного экономического роста, связанного с выходом из глобальной депрессии 30-х годов и началом нового длинного кондратьевского цикла. Экономический ветер дул в паруса этого гада. 

Путин в отчаянии схватился за Крым на фоне очевидной рецессии в нашем хозяйстве - надеясь прикрыть болезненную неудачу с Таможенным союзом. Если убрать бубны ТВ-шаманов, радоваться абсолютно нечему. Убедить себя, что 2 миллиона граждан Крыма это больше и лучше, чем оставшиеся на раздраженной Украине 43 миллиона - задача не для среднего ума. Боюсь, даже несравненный Д.Киселев не сможет с необходимым напором дуть (или что он там делает) против ветра очевидности. 

Прогноз погоды ясен: мышеловка захлопнулась. Бесплатный телевизионный сыр закончится через полгода, если не раньше. Трубопроводной Корпорации остается только топырить пальцы через решетку вслед спокойно обгоняющим ее развитым странам. Корпорацию не жалко - ей самое место в зоопарке. Жалко тех, кого она сожрет или раздавит в своей клетке, прежде чем помрет от недокорма по хорошо известному образцу. Жалко Россию, которая опять заходится в бурных, продолжительных аплодисментах, переходящих в овацию.

Громада по-українські. Хвіст виляє собакою.

26.03.2014 01:18

Вони (органи влади) кажуть : Треба надавати найбільше повноважень на місця. Ми (український народ, територіальні громади) зауважуємо : Ви спочатку візьміть ці повноваження у нас. 

Інна Плотнікова, ГО "Самоврядна громада"

 Відразу ж зауважу, що в цій серії статей будемо користуватися лише Конституцією України та Європейською хартією місцевого самоврядування. Оскільки закони, які наприймала Верховна Рада України є суперечливими та такими, що по своєму духу багато в чому нівелюють Конституцію України. Метою цієї серії є спроба подати складний і навмисне заплутаний чиновниками і судами матеріал доступною простою мовою з найменшим застосуванням термінів та незрозумілих визначень. Оскільки пам’ятаємо: терміни і складність подачі матеріалу – це змова, зброя чиновництва проти простих громадян.

Це дозволяє нам сама Конституція, згідно ст. 8 якої, конституційні норми є нормами прямої дії, а згідно ст. 9 Конституції - Європейська хартія місцевого самоврядування є частиною національного законодавства України.

Також вкажемо на те, що при тлумаченні Конституційних норм будемо перш за все виходити не з її букви, а з її духу –справжньої мети Конституції – благоденствія людини, громадянина, що проживає на території держави Україна.

 Велика біда нашого народу, що він не знає своїх прав, не вміє читати та розуміти норми  Конституції України у системному зв’язку між собою.

Проте, не станемо в цьому дорікати народу, адже більшість суддів та чиновництва демонструють повну нездатність такого, що вже говорити про простих громадян.

Впевнений у тому, що демонструють, тому що насправді вони розуміють: якщо показати народу справжній зміст Конституції України, то є вірогідність втратити можливість й надалі  дурити та обдирати український народ – справжню владу і реального власника національного багатства в Україні.

Так, згідно ст. 5 Конституції України лише ми з вами, український народ, є єдиним джерелом влади в Україні і це наше право влади не може бути узурповане ні державою, ні її органами.

Насправді, воно узурповане державою та її органами протягом 20 з лишнім років.

Держава Україна – це перш за все територія (ст. 2 Конституції) на якій проживає український народ, який є власником землі, надр та інших природних ресурсів (ст. 13 Конституції). Кожен громадянин має право  користуватися природними об'єктами права власності народу.

Отже, кожен громадянин України є власником частини власності українського народу, іншими словами співвласником національного багатства (всіх нагромаджених суспільством духовних та матеріальних благ).

 Як же реалізувати право кожного громадянина як співвласника на право власності українського народу?

Для цього Конституція передбачає діяльність територіальних громад-власників. Зокрема ст. 7 гарантує і визнає в Україні місцеве самоврядування, що є, згідно ст. 140 є правом територіальної громади - жителів села, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення.

Ті, хто не бажає правильного розуміння українським народом цієї норми, не бажають тлумачити її у системному нерозривному зв’язку з цитованою вище ст. 13 Конституції. Оскільки саме таке прочитання Конституції покаже, що територіальна громада – це  об’єднання не лише жителів-громадян, а й частини власності українського народу – майна, що знаходиться на цій території – землі, річок, озер тощо.

І це що вперто приховується від українського народу.

Отже, Україна має багатство, власником якого є український народ, а український народ здійснює повноваження власника через об’єднання громадян (кожного співвласника національного багатства) у територіальні громади, сукупність яких складає державу України.

А тепер пригадуємо, що основним джерелом влади є народ (ст. 5), який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Проте, органи влади «забули», що їх «влада» не виникає з повітря,  а надається їм українським народом (сувереном), який діє через територіальні громади, як об’єднання громадян-співвласників майна українського народу на певній території.

Отже, з усього вказаного вище випливають висновки:

1. Влада належить українському народу, а не органам влади. Органи влади лише ретранслюють волю суверена – українського народу.

2. Влада українського народу структурована «громадянин-територіальна громада-український народ», де: громадянин – співвласник багатства України, територіальна громада – об’єднання громадян та співвласників багатства України на певній території, український народ – суверен, якому належить верховна влада.

Тобто влада суверена (українського народу) формується через здійснення громадянами через територіальні громади правомочностей власника багатств України (національного багатства). 

А якщо взагалі по-простому, то виходить, що в нас хвіст (органи державної влади) виляє собакою (українським народом, як сувереном), що само по собі є нонсенсом. 

Далі буде.

Ігор Кізіма,

магістр права за функціональною спеціалізацією «Державне управління та місцеве самоврядування» 

 За довідками та додатковими роз’ясненнями звертайтеся до 

громадської організації «Суспільний договір»

 Величезна подяка Риммі Білоцерківській, праця якої спонукала автора до написання цієї серії статей

 

Никогда не воюйте с Украиной!

Никогда не воюйте с Украиной! Мы страна с безупречной военной стратегией, гибкой тактикой и непобедимой армией. Мы просто очень скромные, нам не нужно гордиться будущими победами, мы сами про себя все знаем и смотрим на соседей бряцающих оружием и все время кого-то там побеждающих как на недоразвитых.
Мы помним про 4! Украинских фронта, что каждый третий Герой Советского Союза был украинец, мы единственные кто, продолжал вести боевые действия спустя 10 лет!!! после окончания Второй Мировой на своей территории. Мы герои, все, без исключения и мы об этом знаем. Нет, мы не ненавидим своих врагов, мы их презираем, это наша сила, наш дух, мы настолько вольная и свободолюбивая нация, что разоружаем континенты своим пацифизмом и вооружаем врагов своим пофигизмом и полным пренебрежением к их доблестям и оружию. Мы всегда знаем что победим, дойдем куда угодно, на Мальту, Берлин, Вену- нами движет сила освободителей а не завоевателей. Мы откровенно презираем все империи, но безудержно любим все Республики.
Никогда не пытайтесь нас завоевать, у нас такой опыт партизанской борьбы и подполья, что это будет последняя ваша страна которую вы оккупировали. На этом погорели Австро-Венгерская, Российская и Советская империя. Мы разлагаем изнутри порядок и сеем хаос. Это на генетическом уровня, память предков. Мы по духу воины, по роду и по призванию. Мы можем месяцами танцевать на Майдане, откровенно издеваться над Беркутом, доводить его до белого каления, 15 минут на разгон Майдана превращается в месяцы. Только у нас Герои могут с деревянными щитами и палками идти на вооруженный спецназ. Мы вселяем леденящий ужас в своих врагов, мы парализуем их страхом, сковываем их трепетом и заставляем бежать. Мы редко добиваем врагов, мы можем подойти к Москве- а потом передумать ее поджигать, поскольку нам становится неинтересно, победив врага полностью, мы теряем свой боевой дух, свое глобальное позиционирование, свою справедливую миссию.
Мы очень точно идентифицируем внутреннего врага по страусиным туфлям а внешнего по имперским замашкам. Мы пуп Земли ее Центр.
Мир крутится вокруг нас. Мы можем устроить глобальную заварушку, только из-за того, что нам не понравилась Йолка. У нас безупречная стратегия, мы можем годами притворяться безобидными селюками, прекрасно зная, что в один прекрасный момент тихо пустим слюнку в балаклаву, мирно засыпая на итальянской мебели в Хонке.
Мы универсальны, полилингвистичны, разобщены, разбросаны по свету, индивидуальны, мы каждый сам по себе уже боевой отряд- и в этом наша Сила. Только у нас могут бандеровцы охранять синагоги, евреи создавать сотни самообороны, русские быть украинскими националистами, а крымские татары скандировать "Крим- це Україна!".
Мы мягкая сила, жидкие как вода, легкие как воздух и невидимые как Дух. Наши враги всегда в нас ошибаются, друзья нас чувствуют и понимают.
Никогда не воюйте с Украиной, как только вы подумали как нас завоевать, мы уже думаем де в вас будуть краще рости огірки. Нічого особистого, просто ми такі є. Слава Україні!

Прогноз Бориса Акунина.

  • 17.03.14, 09:14
Борис Акунин: Я сейчас думаю не про Украину

Жители Крыма еще не раз пожалеют о возможном отделении от Украины 
Я сейчас думаю не про Украину. То есть и про Украину, конечно, тоже, но это в концов концов, хоть и родственная, но ДРУГАЯ страна, у которой свой путь. Я желаю этой стране всего самого лучшего. Она доказала мужеством и кровью, что она – Страна. Думаю, всё у нее будет хорошо и без Крыма. Запад не поскупится на помощь, чтобы сделать Украину витриной демократических ценностей. Крымчане наверняка еще горько пожалеют, что отделились.

Но гораздо больше меня сейчас занимает обозримое будущее собственной страны – России.

Оно выглядит мрачно.

Я хочу спросить тех соотечественников, кто бурно радуется грядущему, заранее предрешенному присоединению Крыма (а таковых, кажется, большинство): уважаемое большинство, ты хоть понимаешь, во что нам всем обойдется этот трофей?

Нет?

В результате того, что Россия ввела на территорию ДРУГОГО ГОСУДАРСТВА свои вооруженные части (что бы там ни врал «божья-роса» Путин), произойдет следующее:

- Россия окажется сначала в политической изоляции, а затем и в экономической. Деньги уплывут за рубеж, инвестиций не будет, а нашему газу и нашей нефти мир быстро найдет замену, так что топливные сверхприбыли закончатся.

- Всё это вкупе с неминуемым скачком военных расходов повлечет за собой спад экономики и падение рубля, а затем, вероятно, и отмену его конвертируемости. Так что с Анталией, Египтом и Таиландом придется распрощаться.

- Резко подорожают импортные товары, а многие просто исчезнут.

- Валютных запасов хватит ненадолго. Чтоб было чем платить зарплаты и пенсии, правительство включит печатный станок. Это приведет к инфляции и еще большему росту цен. А потом платить бюджетникам все равно станет нечем. И государство станет банкротом.

- Для того чтобы гасить растущее недовольство, режиму придется вести себя всё жестче, всё беззаконнее. Интернет будет кастрирован и цензурирован; про обычные СМИ нечего и говорить. Число политзаключенных будет все время увеличиваться, и в эту категорию начнут попадать люди, далекие от политики. Любой протест станет наказуем.

- Да, благодаря крымской авантюре Путин обеспечил себе пожизненную власть. Приговорил себя к ней. Теперь он просто побоится уходить в отставку. Но только пожизненность эта вряд ли окажется длинной. И закончится она известно чем. Когда нет легального механизма смены обанкротившегося режима, включаются механизмы революционные. А революция в многонациональной стране, к тому же обладающей ядерным оружием, это очень страшно.

Я не пугаю и не каркаю. К сожалению, всё это не просто очень вероятно, а практически неизбежно. Разве что произойдет чудо.

В общем, с грядущим присоединением Крыма тебя, бедное ликующее большинство.

Звернення до жінок Росії

У місті Кам'янка-Бузька на зборах голів територіальних громад Украни матері Украни прийняли звернення до жінок Росі ...

Слава Исусу Христу!
Уважаемые матери, уважаемые жены, дочери солдат, офицеров России! «Чужих сыновей не бывает"!
С таким призывом мы обращались к матерям, женам нашего «Беркута», (когда солдаты этого военного формирования избивали, убивали наших детей, нас, только за то, что народ Украины, независимо от национальности, не хотел больше работать на бандитов и воров, на всю банду, которая называлась властью), и просили остановить своих сыновей от измены Родине, от преступлений. 
В Межигорье, одной из резиденций В. Януковича, бывшего президента Украины, который сбежал вместе со своими «шакалами» в Россию, даже унитазы были золотые… 
Эта банда грабила всю Украину и умышленно разделяла ее. Народ Украины не разделит ничто! 
Вашему Президенту и бандитам, которые назывались властью Украины, не удастся вернуть Украину в рабство! Наша молодежь, наш народ – украинцы, русские, татары, белорусы, грузины, армяне … заставили «Беркут» сбежать с Киева. 
У нас не было оружия! С Богом, молитвой, верой в справедливую победу, народ Украины значительно очистил власть от бандитов и воров, которых приняла Россия и которые штыками ваших солдат хотят вернуть себе награбленное. 
Им это никогда не удастся!
Весь мир, народ Украины помнят залитую кровью Прагу … которая сейчас стала процветающим европейским государством. 
Народ Украины помнит залитый кровью Киев бандами Муравьева в прошлом столетии …
…. Весь мир, вся Украина помнит, когда украинские и русские солдаты сражались против вторгнувшихся на наши земли вероломных фашистов…
Сейчас Ваши солдаты вероломно ворвались на территорию нашей Украины - полуостров Крым, планируя операции по захвату всей территории Украины. 
И это делает русский солдат!
Помните! Во время второй мировой войны благодаря героизму своих солдат и офицеров, Украина была одной из стран, победивших фашизм.
Народ Украины, наши солдаты, наша молодежь не допустят фашизма, который сапогом обманутого российского солдата намеревается растоптать нашу независимость!
Начало войны, которую Россия хочет развязать против Украины, станет концом существования Российской империи ...
Остановите своих солдат, свою армию! У вас много внутренних неразрешенных вопросов.
Танками, ракетами, оружием, коварной грубой ложью Вы никогда не уничтожите независимую европейскую Украину!
Во избежание кровавых провокаций немедленно отзывайте Ваших солдат, Ваших сыновей с Крыма. Помните что пролитая, не дай Бог, кровь Ваших и Наших сыновей, упадет на Ваши головы и покроет позором Россию, которая подняла оружие против народа Украины!
Уважаемые матери, жены, дочери солдат, офицеров России!
Не для смерти, а во имя жизни, мы, матери сыновей Украины и России, рождали и воспитывали своих детей!
За Вашу и Нашу Свободу!
За безопасную честную, мирную службу наших сыновей на территориях своих государств! Во имя мира и жизни на нашей планете!

Принято на собрании глав териториальных общин Украины, 02.03.2014

Ура! Процес пішов!

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА АСОЦІАЦІЯ 
ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ
18002. м. Черкаси, вул. Смілянська, 2 кв.169. тел. 564873. E-mail: [email protected]

ЗУПИНИТИ АНТИКОНС
ТИТУЦІЇЙНІ РІШЕННЯ НОВОЇ ВЛАДИ !

Перемога Київського Майдану, здобута надзвичайно дорогою ціною, в небезпеці!
Заяви 23 лютого з трибуни ВРУ народних депутатів України Одарченко, Ар»єва та інших про необхідність термінових виборів міського голови у Києві та інших містах свідчить про те, що нова влада, отримавши посади завдяки загиблим, побитим та покаліченим на Майдані, не збирається будувати демократичний устрій в Україні на основі закону.
Ще жахливіше те, що народні депутати своїми заявами підтвердили незнання Конституції та законів України.
Адже вибори міського голови та міської ради можна проводити лише при наявності первинного суб»єкта місцевого самоврядування – територіальної громади, яка є основним носієм його функцій і повноважень (Ст.6 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).
Але в природі відсутня юридична особа приватного права з назвою "Київська міська територіальна громада"! То звідки може взятись посада міського голови чи рада неіснуючої територіальної громади???
Київ поділений на райони, тому в столиці можливі лише вибори до районних рад, так як, згідно ч.5. ст.6 закону України «Про місцеве самоврядування в України», у містах з районним поділом, територіальні громади районів у містах, являються суб»єктами права власності.
І лише обрані районні ради у містах з районним поділом мають право, згідно ч.1 Ст.143 Конституції України, ч.4. Ст.16 закону України «Про місцеве самоврядування в України», обрати орган для вирішення спільних питань по забезпеченню життєдіяльності міста та обрати його керівника.
Доцільно відразу переходити до муніципальної форми управління, яка ліквідує монопольний вплив голови муніципалітету на прийняття рішення та ліквідує вплив на прийняття управлінських рішень політичних партій, які є найбільшим злом в державі.
Таких механізм виборів стосується стосовно всіх міст з районним поділом.
Такі заяви народних депутатів свідчить лише про те, що народні депутати не знають елементарних законів про створення юридичних осіб Конституції та законів про місцеве самоврядування, або свідомо готові порушувати чинне законодавство!!! 
Звертаю Вашу увагу про неконституційність вимог народних народних депутатів Одарченка, Ар»єва та інших про необхідність виборів міського голови м.Києва та інших міст, в яких відсутні чиновники, від імені органів самоорганізації населення, вимагаю від керівників нової влади припинили боротьбу за посади всупереч чинного законодавства! 
Прикро, що нова влада з перших днів порушує Конституцію та законодавство України, порушує права органів самоорганізації населення України !

З повагою, 
Голова Черкаської міської Асоціації 
органів самоорганізації населення 

В.О. Миколенко.

Поширюйте досвід!

Проект рішення "Програма дій Дрогобицької громади" яке виноситься сьогодні на віче:
План дій Дрогобицької громади


Перемога в Україні буде тоді, коли ми змінимо систему влади. Події у Верховній Раді після повалення режиму Януковича показали, що існує велика небезпека того, що завоюваннями революції скористаються для зміни правлячої верхівки, а не демонтажу антинародного управління. 

Дії влади в цей період характеризуються зовнішніми косметичними змінами, пристосуванням і не бажанням, змінювати щось по суті. 

Це діється не тільки в Києві чи Львові, а й у нас у Дрогобичі. Міська рада оголосила проведення сесійного засідання 28 лютого. За десять днів до цього мали бути оприлюдненні проекти рішень, які виносяться на це засідання. На сайті міської ради на ранок 24 лютого немає жодних проектів рішень. 
Засідання постійних комісій ради відбуваються без попереднього повідомлення громадськості та публікацій рішень, а отже без участі громадськості. 

Це суперечить Плану дій Народної ради Дрогобича, затвердженого дрогобицьким Майданом і показує, що чинне керівництво міста не здатне забезпечити проведення демократичних змін в місті. 
У відповідності до Статті 5 Конституції України Дрогобицька громада приймає такий план дій.

План дій Дрогобицької територіальної громади

Від міської ради вимагаємо:
1. Від міського голови Дрогобича Радзієвського, першого заступника Коростельова, секретаря ради Метика скласти повноваження.
Термін виконання: 9 год. 25 лютого.

2. Від депутатів Дрогобицької міської ради провести о 16 год. 25 лютого позачергову сесію на Дрогобицькому Майдані.

3. У випадку не виконання до вказаного терміну керівництвом міста нашої вимоги, вимагаємо першим питанням порядку денного сесійного засідання розглянути питання недовіри вказаним особам.

4. Наступними питаннями порядку денного розглянути:

- обрати секретарем ради голову Народної ради Дрогобича;
- відправити у відставку весь склад виконавчого комітету;
- обрати новий склад виконавчого комітету за пропозицією Ради ВО “Майдан”;
- створити тимчасову комісію з розслідування діяльності керівництва міської ради 2010-2014 років;
- затвердити чисельність депутатів міської ради наступного скликання у кількості 36 осіб;
- змінити голів постійних комісій.
- перейменувати площу Ринок на площу Героїв Майдану;
- підготувати пропозицію та всенародно обговорити найменування чи перейменування вулиці чи площі нашого міста на честь Героїв Небесної Сотні.

Раді ВО “Майдан” доручаємо:

1. Сформувати народну комісію з розслідування діяльності та зловживань посадовців міської влади, правоохоронних органів, прокуратури протягом 2010-2014 років із залученням представників територіальної громади та відповідних контролюючих структур та тимчасової депутатської комісії.

2. У відповідності до Конституції України створити територіальну громаду, як юридичну особу із створенням відповідних представницьких органів;

3. Організувати народну люстраційну комісію для перегляду кандидатур, які претендуватимуть на посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

4. Рекомендувати органам влади при прийомі на роботу керуватись результатами роботи люстраційної комісії.

5. До початку виборчої кампанії виборів до міської ради розробити Кодекс депутата Дрогобицької міської ради, в якому передбачити зобов'язання майбутнього депутата протягом всього терміну виконання депутатських обов'язків не приватизувати землю та майно громади, не отримувати пільг та інших преференцій від міської ради, не працювати на посадах у міській раді чи комунальних підприємствах та установах міської ради, які ставлять депутату у залежність від міського голови, а не громади міста. 

Дрогобицька громада декларує:

Зміна системи влади Україні — незворотний процес. Дрогобицька громада не допустить до повернення “старих часів”, узурпації влади в Україні та на наших теренах.

Для цього:

1. Від Верховної Ради України вимагаємо призначення позачергових виборів Верховної Ради України та місцевих органів влади. Якщо Верховна Рада України в найближчий час не призначить термін позачергових місцевих виборів, вимагатимемо саморозпуску Дрогобицької міської та Львівської обласної ради та організації таких виборів.

2. Вважаємо, що до міської ради Дрогобича, Львівської обласної ради не мають права кандидувати особи, які обирались або працювали у органах влади, а також особи які не пройшли люстрацію. За таким же принципом рекомендувати призначати осіб у правоохоронні, контролюючі органи та інші силові структури.

3. Нашу владу повинні представляти нові обличчя, які дотримуватимуться принципів народовладдя, підзвітності і підконтрольності влади територіальній громаді, які чесно працюватимуть на благо нашої держави та міста.

Народ України дорогою ціною життів кращих синів України виборов своє право на встановлення влади в нашій державі. Ми не маємо права зрадити ідеали всіх тих, хто боролись за нашу свободу і пам'яті бійців Небесної сотні. 

Слава Україні! Героям слава!
Прийнято на вічі у місті Дрогобичі 25 лютого 2014 року

Читати всім обов"язково!

Перші кроки для встановлення конституційного устрою в Україні. Створено новий сайт.