"Крымчанин! Гордись прошлым"

  • 13.06.12, 23:00
Такий бігборд розміщено біля місця масових розстрілів людей нацистами. Фото: cun.org.ua

Навпроти меморіалу "Місце масових розстрілів радянських громадян в роки Другої світової війни у 1941-1944 рр." у мікрорайоні ім. маршала Жукова м. Сімферополя розміщено бігборд Партії регіонів із зображенням актора В. Тихонова у формі штандартенфюрера СС. Бігборд присвячено відомому радянському письменнику Юліану Семенову. На ньому написано: "Крымчанин! Гордись прошлым"

Про це Gazeta.ua повідомив голова Кримської організації Конгресу Українських Націоналістів Василь Овчарук.

"Там є меморіальний комплекс тим людям, які були розстріляні німцями в роки війни. Там дітей стільки було. Я ходив по місцях розкопок. Там стільки дитячого взуття, частин шинелей, трошки кісточок. Це страшно", - розповів Овчарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму програми телебачення без згадок про Януковича просто не дають в ефір

Націоналіст вважає, що бігборд Партії регіонів із використанням нацистської символіки ображає пам'ять мільйонів загиблих від рук нацистів мирних людей.

"Я би з розумінням сприйняв, якби Тихонов був би у формі радянського офіцера. Він же багато ролей грав. Але мене вразило одне, що біля цього місця, де перепоховані останки жертв нацистів, таке кощунство. У мене слів немає. Я не можу зрозуміти тих людей, які світлу пам'ять про невинно убієнних просто спаплюжили", - обурився Овчарук.

На його переконання, реклама з есесівською формою біля меморіалу — це насмішка і нерозуміння дійсності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуніст згадав, як Колесніченко у вишиванці захищав "бандерівщину", а потім "сів на проросійську тему"

"Чи кримчанин повинен гордитись, що їх розстрілювали? Я шокований нахабністю, зверхністю, безправністю "регіоналів" та людською амнезією", - додав націоналіст.

За його словами, люди їздять на роботу мимо бігборда і не проявляють жодної реакції.

"Уже настільки у всіх апатія, що вони вже готові, щоб і до них прийшли і таким чином розправились і там би знову поховали", - наголосив Овчарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Севастополі збирають підписи на підтримку "мовного" законопроекту Колесніченка

Представник КУН заявив, що розміщувати політичну рекламу із зображенням штандартенфюрера СС, навіть якщо це відомий кіногерой, є неприпустимим.

"Тому ми закликаємо місцеву владу відреагувати на цей ганебний факт і зняти політичну рекламу Партії регіонів із нацистською символікою з бігборда", – підсумував голова Кримської організації Конгресу.
Джерело: Gazeta.ua

Регіонали не заплатили обіцяного «захисникам» російської мови.

  • 07.06.12, 23:19
Регіонали не заплатили обіцяного «захисникам» російської мови
tsn.ua

Молодих людей, яких збирали під Радою 5 червня на мітинг на підтримку мовного законопроекту, ошукали. Про це програмі Гроші заявили учасники мітингу.

За "захист" російської мови обіцяли по 160 грн., але грошей так і не дали, йдеться в сюжеті.

"Спочатку ми взагалі не знали, за що ми йдемо. Нам просто сказали - мітинг. Мітинг за українську мову. А потім ми прийшли, нас закрили в цю залізну коробку, а потім сказали, за що і не випускали. Гроші пообіцяли, але грошей немає взагалі", - повідомила одна з обдурених "прихильниць" російської мови.

Вона також додала, що прийшло смс-повідомлення, що "160 гривень, о 09:00 збір біля колон стадіону Лобановського".

"Нас усіх ведуть, а потім протягом години платять гроші. В результаті мітинг закінчився о 14:00, ми простояли до 16:00", - заявили "прибічники" ПР.

На питання, хто обіцяв розрахуватися за участь в акції на підтримку російської мови, молоді люди заявили: "Люди від Партії регіонів".

Після мітингу натовп зі сотні людей намагався виловити тих, хто обіцяв розрахуватися, але їх не вдалося видзвонити.

"Якщо були на мітингах, якщо обіцяли гроші заплатити, усі партії завжди платили, а це - партія Президента, яка кинула школярів, студентів", - обурився один з "обдурених".

"Пізніше політичні найманці передзвонили журналістам і повідомили, що без камери агресивний невідомий дістав з кишені пачку грошей. Кільком найвитривалішим мітингуючим дісталося по 30 гривень на проїзд замість обіцяних 160-ти", - заявляють автори матеріалу.

Як повідомлялося, 5 червня біля Верховної Ради зібралося близько двох тисяч прибічників Партії регіонів.

Суд у справі тещі Колесніченка не відбувся через хворобу судді.

  • 07.06.12, 22:14
На фото - головуючий суддя, його помічниця, прокурор і сторона потерпілої в залі засідання. Фото Тетяни Шустрової у Facebook

Судове засідання у справі Валентини Македон – тещі народного депутата-регіонала Вадима Колесніченка не відбулося. У судовому залі Апеляційного суду Черкас спалахнув скандал. Суддя Швидкий закрив засідання.

Тещу депутата звинувачують в завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості виховательці дитсадка "Золотий Ключик" у місті Жашків Галині Хрущ. Восени 2007 року вона залила в горло виховательці нашатирний спирт. У лютому 2010 року Звенигородський суд виправдав Македон. Вона повернулася на роботу й отримала компенсацію 47 тисяч гривень. Потерпіла жодної компенсації не отримала.

Учора до потерпілої Галини Хрущ з Жашкова зайшла мати одного з її вихованців. Жінка передала слова завідувачки дитсадка Валентини Македон: "У Черкаси їхати не треба. Суду не буде". Разом із тим від канцелярії суду жодних повідомлень не було.

Зранку 7 червня Галина Хрущ відбула в Черкаси. З нею поїхали її захисники. В обласному центрі їх чекали численні представники мас-медіа. За кілька хвилин до 10 години до них підійшла помічниця одного з суддів і запитала: "Хіба вас не повідомила Валентина Македон, що суду не буде?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тещі Колесніченка, яка "напоїла" підлеглу нашатирем, заплатять більше 56 тисяч

Це запитання обурило потерпілу.

"Я залишала в суді свій номер телефону, однак мені ніхто не подзвонив. А Македон могла б не так явно демонструвати, хто в цьому суді господар", - зауважила Галина Хрущ.

Рівно о 10-й всіх викликали до зали. Суддя Микола Швидкий заявив, що через хворобу одного з суддів суд переноситься на невизначений термін. Прізвище судді і його хворобу назвати відмовився.

"Цим судом давно керує "Вадік-нашатир", а всі судді плазують перед ним, – заявив адвокат потерпілої Іван Морщавка. – Ми відмовляємося покидати залу суду, поки нам не повернуть кошти за проїзд. Суд був зобов'язаний повідомити про перенесення засідання завчасно. Натомість це чомусь зробила теща Колесніченка. Вона давно була в курсі справи".

Вадим Колесніченко — голова підкомісії Верховної Ради з питань звільнення суддів та реагування на порушення законодавства у сфері правосуддя.

За російську мову голосували 62 депутати-фантоми.

  • 06.06.12, 21:35
Журналіст знайшов на сайті парламенту підтвердження порушень під час ухвалення законопроекту про мови.

Фото: Макс Левин
Новини по темі:
Три нардепи просять на враховувати їхніх голосів за закон про мови
Опозиція не зорієнтувалася щодо мови через Литвина
У "Реформах заради майбутнього" голосували за мову потайки

За ухвалення в першому читанні законопроекту про засади державної мовної політики проголосували 172 депутати, а не 234, як було офіційно оголошено.

Про це у своєму блозі написав журналіст Сергій Андрушко з посиланням на письмову реєстрацію депутатів за 5 червня, оприлюднену на сайті Верховної Ради.

Як з'ясувалося, один із депутатів, який голосував за законопроект, офіційно перебував у цей час у відпустці, ще один - був у відрядженні, ще один - хворів, решта 59 парламентаріїв, голоси яких були "за", на цьому засіданні не були письмово зареєстровані.

Усього незареєстрованих або тих, хто хворів чи був у відрядженні, на момент ранкового засідання 5 червня виявилося 62 депутати (чиї голоси відображено електронною системою "за" ухвалення закону).

Читайте: У "Реформи заради майбутнього" голосували за мову потайки


Якщо відкрити, наприклад, сторінку народного депутата Андрія Деркача, то можна побачити, що він 5 червня проголосував "за" законопроект про засади мовної політики.

Водночас на його ж сторінці в розділі "письмова реєстрація" можна побачити, що він цього дня - в офіційній відпустці.

Олексій Плотніков, який теж проголосував "за" на ранковому засіданні 5 червня, у цей час перебував у відрядженні.

А навпроти прізвища колишнього спікера парламенту з комуністичної фракції Олександра Ткаченка в письмовій реєстрації зазначено, що в день голосування за мовний закон він "хворіє", хоча його голос враховано.

Читайте: Троє нардепів просять не враховувати їхні голоси за закон про мови


Серед депутатів, які проголосували за закон, але не були письмово зареєстровані, - Ринат Ахметов, син Президента Віктор Янукович, Ірина Бережна, Інна Богословська, Таріел Васадзе. Це тільки з фракції Партії регіонів.

Колишній б'ютівець, а нині позафракційний Валерій Писаренко, який теж проголосував "за", - також не зареєстрований на засіданні.

"Оскільки законопроект вважають затвердженим, якщо за нього проголосували 226 депутатів, цей можна вважати незатвердженим, адже очевидно, що "за" нього особисто проголосували тільки 172 народні обранці", - написав журналіст.

"Де дешевий газ?" Донецьк пройшов протест проти мовного закону.

  • 05.06.12, 21:05
Фото: pauluskp.livejournal.com
1/8 Донетчани натякнули, що не забули про справжні проблеми держави

У Донецьку почалися протести проти мовного законопроекту.

"Акція вийшла хорошою і проведена була красиво. Основний посил протестуючих підтримую повністю - це не захист однієї з мов, а заяву, що захищати нічого не потрібно, з російською мовою в Донецьку і так все в порядку", - цитує Цензор.НЕТ блогера pauluskp.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нунсівець": Ніхто не зрозумів, що мовний закон поставили на голосування. Тому все пройшло тихо

Політична символіка не використовувалася - тільки українські прапори. Але представники політсил були присутні серед організаторів та учасників. Присутні цікавилися "чи стане газ дешевше російською?" і чому парламент зайнятий абсолютно непроблемним питанням.

Учасники провели театралізовану виставу. Протестувальники в образі Януковича, Ківалова і Колесніченко в прямому сенсі вішали присутнім локшину на вуха. У відповідь люди їх закидали старим взуттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НУ-НС заявили, що прийняття "мовного" закону може зірвати тільки бійка

Заяву з підписами 40 осіб принесли в обладміністрацію, де чиновники після короткої перепалки взяли та зареєстрували її, з дотриманням усіх формальностей, - штамп поставили і номер привласнили.

Мета мовного закону,загострення ситуації в Україні.

  • 05.06.12, 20:53
Мирослав Попович: потрібно виходити на мітинги. Фото: radiosvoboda.org

У мовному аспекті, закон, що сьогодні проголосували депутати в першому читанні, нічого не змінить, адже русифікація країни продовжувалась і усі 20 років незалежності.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України Мирослав Попович.

"Як йшов процес русифікації по Україні усі 20 років незалежності, так він і буде продовжуватися далі. І у нас у школі українські діти між собою на перерві говорять російською, і це буде продовжуватись і розширюватись", - зазначив філософ.

Проте, мовне питання буде й надалі зачіпатися, оскільки комусь дуже потрібно розпалити ситуацію в Україні.

"Але тут є політичний бік справи. Через те, що цей закон був прийнятий через коліно, там не було спокійної вдумливої роботи над перспективою мовного розвитку України. Для цього потрібні спеціалісти, а не горлопани-політики. І тому будуть нав'язуватися сценарії силового розвязання, які ми бачимо останні два роки. Це робиться для того, щоб створити напружену обстановку, зіграти на слабких місцях опозиції, в якої слабке місце — це російськомовне населення, яке б за інших умов проголосувало за опозиційні гасла. І загострити ситуацію так, щоб можна було вводити надзвичаний стан і забороняти будь-які зібрання, що і відбувається у сусідів", - зазначив Попович.

Окрім того, Попович додав, що це може бути вигідно тим силам, що сьогодні хочуть повернути Україну в імперію.

"Для них це прямий шлях, саме на цьому педалювати".

Вихід може бути один, вважає філософ: "Потрібно виходити на акції протесту — мало ми виходимо. Мало масових акцій, які б дійсно були демонстрацією настроїв мас і школою для тих же самих мас. І треба вибирати такі пункти, які будуть вражати в саму політичну суть влади".
Джерело: Gazeta.ua

ВР затвердила "мовний" закон у першому читанні- хто як голосував

  • 05.06.12, 20:08
1/9

Сьогодні у Верховній Раді був розглянутий "мовний" закон "регіоналів" Колесніченка та Ківалова.

Законопроект був прийнятий за основу і тепер чекатиме на друге читання у парламенті.

"За" проголосували 234 депутати. Трибуна та президія ВР у цей час були заблоковані, а опозиціонери стояли біля своїх місць.

Однак останні не завадили голосуванню. Вони свистіли та вигукували "Ганьба!"

Біля Верховної Ради проходить мітинг за і проти мовного законопроекту "регіоналів".

Не зважаючи на сильну зливу, люди не розходяться, а навпаки прибувають.

Зокрема від Європейської площі підійшла ще одна колона мітингувальників із символікою "Батьківщини".

Окрім того на мітингу закликали бойкотувати Євро-2012.

"Не буде мови - не буде Євро", - вигукнули зі сцени, що викликало хвилю схвалення.

Також учасники акції пообіцяли з усіх стадіонів під час футбольного чемпіонату кричати "Спасибо жителям Донбасса". Учасники мітингу прокричали цю текстівку з десяток разів. Наразі мітинг продовжується, у Маріїнському парку збільшилась кількість правоохоронців, але поки вони стоять на місці.

"Черновецький вирішив зіграти у свою гру"

  • 04.06.12, 21:06
Михайло Басараб вважає, що рішення Черновецький прийняв самостійно. Фото: vgazeti.net

Мер Києва Леонід Черновецький самостійно прийняв рішення про відставку. Таку думку висловив політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб у коментарі для Gazeta.ua.

"Швидше за все це самостійне рішення Черновецького, - переконаний політолог. - Попри те, що його списали з рахунків і не розглядали як самодостатній політичний фактор в українському політикумі, він вирішив зіграти у свою гру. Тому прийняв таке рішення у не зовсім вигідний час для голови облдержадміністрації Олександра Попова, команда якого ще не визначилася з датою виборів міського голови".

На думку Басараба, відставка Черновецького не означає, що вибори в Києві відбудуться найближчим часом.

"Секретар міськради Галина Герега може виконувати обов'язки мера протягом півроку, - зазначив експерт. - Але рішення про вибори має прийняти Верховна Рада, яка контролюється нинішньою владою. Враховуючи законодавче свавілля, яке показала парламентська більшість, я не виключаю, що вибори можуть перенести на пізніший час. Якщо "регіонали" розумітимуть, що Віталій Кличко здатен перемогти Попова з великим відривом, вони відтягуватимуть виборчу кампанію якнайдалі, ігноруючи норму Конституції".

Призначення виборів у Києві одночасно з парламентськими дає як позитиви, так і негативи для влади, упевнений політолог.

"Якби в столиці симпатики "регіоналів" переважали, їм доцільно було б провести вибори в один день. Але одночасне проведення кількох кампаній мобілізує виборців, а це вигідніше Віталію Кличку, бо Київ — це його територія. Якщо він переможе на виборах мера і проведе до парламенту свою фракцію, то вибере посаду міського голови. Для нього це буде непоганим трампліном для балотування в президенти 2015 року. З іншого боку, владі легше застосувати адмінресурс, коли кілька виборів проводиться одночасно. Так що вони ще будуть думати, на яку дату призначати вибори мера", - зауважив ексепрт.

Басараб вважає, що Черновецький балотуватиметься до Верховної Ради по Дарницькому округу столиці.

"Він неодноразово перемагав раніше у Дарницькому районі. До того ж поки політичні "важковаговики" не заявляли про балотування в цьому окрузі. Черновецький зажди був гнучким у домовленостях з владою, тому він може мотивувати людей, які приймають рішення, певною сумою, щоб йому не заважали перемогти. Це не найгірший кандидат для нинішньої влади", - резюмував політолог.

Нагадаємо, мер Києва Леонід Черновецький 1 червня написав заяву про відставку за власним бажанням. Про це йдеться у заяві, розміщеній на персональному сайті столичного голови.

Українського політолога затримали в Домодєдово.

  • 03.06.12, 22:49
Олександр Солонтай. Фото: zakarpattya.net.ua

Відомий український політолог Олександр Солонтай був затриманий в неділю після прильоту до Росії в аеропорті Домодєдово без пояснення будь-яких причин. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на відповідального секретаря федерального політради опозиційного руху "Солідарність" Михайла Шнейдера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може збільшити список нев"їзних українських політиків

"Олександр прилетів до Москви, щоб прочитати лекцію активістам політради московської "Солідарності" про політичну ситуацію в Україні. Він є директором програми "Практична політика" Інституту політичної освіти. Його затримали прикордонники, не пояснюючи жодних причин. Зараз він перебуває в Домодєдово в ізоляторі ", - розповів журналістам Шнейдер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затуліна впустили в Україну, а Дугіна відправили додому першим же рейсом

Він також повідомив, що відомий російський правозахисник Лев Пономарьов уже звернувся в прокуратуру, щоб вони розібралися в цьому затриманні.

"На наш погляд, воно є абсолютно невмотивованим і незаконним", - додав відповідальний секретар.

Коментарів з боку правоохоронних органів з даного питання поки не надходило.

Тепер влада може провести вибори мера Київа, коли їй буде зручно

  • 02.06.12, 23:31
Куликов вважає, що влада може провести вибори, коли їй буде зручно
glavcom.ua

Народний депутат Кирило Куликов вважає, що після заяви Леоніда Черновецького про відставку з посади Київського міського голови, влада може провести вибори мера столиці, коли їй буде зручно.

Про це йдеться в коментарі Куликова щодо відставки Леоніда Черновецького.

Як зазначив народний депутат, "сьогодні відбулася подія, якого мільйони киян чекали протягом останніх шести років - Леонід Черновецький написав заяву про відставку з посади Київського міського голови".

"Я, як голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу, вважаю, що казнокрад Черновецький повинен був піти з поста мера не за власним бажанням , а за вироком суду за багаточисленні порушення законів України ", - зазначив Куликов.

Він також пообіцяв, що всі порушення, вчинені попередньою владою Києва, "будуть обов'язково розглянуті", і заяві Черновецького "за власним бажанням буде дана жорстка і справедлива правова оцінка".

При цьому Куликов відзначив, що згідно Конституції України, в 2004 році, за рішенням КС було незаконно прийнято рішення щодо повноважень Л.Черновецького. "Згідно із законодавством, повноваження Черновецького закінчуються 3 червня, тобто - завтра! З цієї причини Верховна Рада зобов'язана в найкоротші терміни розглянути питання про призначення виборів мера Києва. Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування", вибори мера Києва повинні відбутися через 2 місяці. В даний час Леонід Черновецький пише заяву про звільнення - увага! за добу до закінчення своїх повноважень. Говорити про наступні вибори - сьогодні вже не можна. Це юридичний факт ", - підкреслив К.Куликов.

Він зазначив, що відповідно до Закону України Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, ст. 491: "Місцеві вибори можуть бути черговими, повторними, проміжними або першими, які проводяться у разі формування нових місцевих рад (далі - перші місцеві вибори).

Отже, в даній ситуації з Черновецьким можна говорити лише про позачергові вибори, зазначив К.Куликов. Він пояснив, що "згідно Закону України" Про місцеве самоврядування ", повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених статтею 79 цього Закону, тягне за собою звільнення його з посади. Не пізніше, ніж на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка в даний час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням про призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови ".

Тобто, зазначив Куликов, "зараз замість Черновецького виконувати службові обов'язки міського голови буде Галина Герега, яка протягом 15 днів зможе звернутися до Верховної Ради, щоб влада визначила, коли призначити вибори". "Тепер влада може їх провести, коли їй буде зручно ", - сказав Куликов і припустив, що таким чином Черновецький "поквитався з владою ".

Він переконаний, що "знову повернулася ситуація, що влада в черговий раз приймає рішення замість киян і суперечить думкам Києва".

Як повідомлялося, мер Києва Леонід Черновецький 1 червня написав заяву про відставку. Депутати прогнозують, що обов'язки київського міського голови буде виконувати секретар Київської міської ради Галина Герега.