Ультрас «Шахтера» провели футбольный турнир в честь УПА

14:24 / 17.10.2011

Организаторы говорят о преследованиях со стороны правоохранителей

фаны, хулиганы, болельщики, ультрас Шахтера

Как стало известно «Багнету», на днях на Донетчине ультрас донецкого «Шахтера» провели турнир в честь годовщины создания УПА.

Напомним, националистические организации страны 14 октября на Покрову провели в Киеве и регионах страны марши, посвященные созданию УПА и направили Виктору Януковичу просьбу сделать этот день государственным праздником.  

«…в одном из городов Донбасса среди молодых фанатов «Шахтера» состоялся футбольный турнир, посвященный 14 октября - дню создания УПА. К сожалению несколько команд не смогли приехать на турнир, поскольку имеют проблемы с милицией, которая оказывает на фанатов настоящие репрессии. Победителей и побежденных на таких турнирах не бывает. Поэтому все насладились встречей, потому что на стадионе встречаться все труднее и труднее», - сообщают ультрас «Шахтера».

Напомним, ранее мы сообщали, что за ультрас киевского «Динамо» взялись даже депутаты после скандальной речевки «Спасибо жителям Донбасса…» на матче «Динамо» - «Карпаты».

Устроили ли участники турнира «махачи» после игр, и кто победил в них, при этом не сообщается. Как сообщают ультрас «Шахтера», за ними очень пристально следят правоохранители и могут применить санкции.

Джерело

Як козаки газ експортували

Моя теща Галина Костянтинівна багато років працювала петрографом у Науково-дослідному інституті геологорозвідки. У інституті був відділ оцінки запасів. За оцінками цього відділу власних запасів нафти і газу Україну мала на б 300 років.Я не зміг на жаль знайти якихось документів на цю тему бо оцінка проводилася в кінці 60-х років минулого століття але попутньо натрапив на багато цікавих деталей які показують теперішні "газові" стосунки України і правонаступниці СРСР Росії у зовсім конкретному світлі.Стаття Сергія Шевченка, опублікована у журналі "Зовнішні справи" - спроба заглянути в історію  газових стосунків України і СРСР (Росії)
 
/ Сергій ШЕВЧЕНКО, кандидат історичних наук, доцент

Лише впродовж 1950 р. були відкриті Долинське нафтове – на Івано-Франківщині, Радченківське газонафтове і найбільше в СРСР – Шебелинське газове – на Харківщині родовища. Майже втричі збільшився видобуток газу в УРСР з уведенням у дію Більче-Волинського й Рудківського родовищ. Із 1950 по 1958 рр. його видобуток зріс усемеро, й становив майже 9,5 млрд. куб. м. У 60-х роках відбулася подальша інтенсифікація експлуатації надр у Західній Україні (добування сірки, вугілля, газу, нафти, калійних солей). У ході виконання семирічного плану на Україні було відкрито 41 нафтове і газове родовище, що привело до помітного збільшення видобутку енергетичних ресурсів. Якщо 1950 р. у республіці отримали 300 тис. т. нафти, то 1958 р. – 1,2 млн. т., 1965 – 3,6 млн. т., а 1969 р. – 13,4 млн. т. Семирічку по “чорному золоту” УРСР завершила достроково, 18 липня 1965 р., а 28 серпня, єдиною із союзних республік, виконала семирічний план видобутку „блакитного палива” (причому, шебелинці виконали свою програму за п’ять років, зобов’язавшись дати понад план ще 50 млрд. куб. м. газу, що й було зроблено).

Видобуте з українських надр далеко не в повному обсязі використовувалося для розвитку української економіки. Скажімо, досить перспективним був розвиток господарства Західної України. Розташовані там підприємства працювали на устаткуванні, вивезеному з Німеччини. Цей регіон був багатий на сировинні та енергетичні ресурси, мав удосталь робочої сили, знаходився у центрі Європи, і експорт промислових товарів звідси був би рентабельнішим, ніж із інших регіонів СРСР. Проте боротьба з бійцями УПА, примусова колективізація призвели до депортації частини населення на Схід у 40–50 роках. Ще частина змушена була туди виїжджати постійно чи тимчасово в пошуку заробітку. Союзні міністерства проводили „оргнабори” на освоєння цілини, будівництво БАМу і російських ГЕС, розробку родовищ Сибіру. Тож попри те,що з 1945 по 1951 рр. промислове виробництво Західної України зросло на 230%, магістральні трубопроводи потягнулися до інших республік і держав (Росія, Білорусь, Прибалтика, Польща). УРСР таким чином відводилася роль сировинного додатку. 1962 р. було відкрито першу чергу магістрального нафтопроводу „Дружба”. Він зв’язав, зокрема, Україну з Польщею, Східною Німеччиною, Чехословаччиною та Угорщиною. При цьому слід враховувати, що чернігівська, полтавська і сумська нафта, на відміну, скажімо, від волзької, була хорошої якості, не містила сірки, а отже, не потрібні були установки з очищення нафти та її утилізації. Українська нафта у 60х роках була вдвічі дешевшою від краснодарської та у 2,7 разу – від бакинської. Після розробки родовищ на Чернігівщині було виявлено,що та нафта є на 10 % дешевшою від татарської, яка до того вважалася найдешевшою в СРСР.

Подібне становище було і з газом.Шебелинський газ, видобуток якого становив 20% від загальносоюзного (частка України в ньому становила третину) постачався, крім українських міст, також до Москви, Бєлгорода, Курська, Орла, Брянська, Білорусі, Литви, Латвії, Польщі та Чехословаччини. Природний газ із Дашави надходив до Ленінграда. На початку 1960 рр., за даними Центрального державного архіву вищих органів влади і управління, Україна забезпечувала 100% (!) союзного експорту газу.

СРСР відносився до держав, експорт нафти й газу яких, включно з реекспортом, становив не менше половини поставок товарів і послуг. Структура зовнішньо-економічних зв’язків Радянського Союзу із західноєвропейськими партнерами в цілому була характерною, швидше, для малорозвинених країн, оскільки в його поставках акцент робився на енергоносії та інші види ресурсів. Так, на початку 80-х років сировина в радянсько-англійському експорті становила 90%, в т. ч. нафта – 30%. СРСР був серед головних постачальників природного газу й нафти до Західноїмеччини. А членам Ради Економічної Взаємодопомоги радянські енергоносії продавалися за значно нижчими, ніж світові, цінами. Вагома частина цих ресурсів, особливо газу, постачалася з України. На цьому втрачалася можливість отримати значні валютні надходження. 1974 р. тонна радянської нафти реалізовувалась союзникам за 18 інвалютних крб., водночас як на світовому ринку вона коштувала 62 крб. Поставки із СРСР забезпечували, наприклад, потреби Чехословаччини в нафті на 96%, газі – 100%. На радянській нафті створювалися підприємства й цілі галузі промисловості в сусідніх державах. Зокрема, в Польщі було збудовано Плоцький нафтопереробний і нафтохімічний комбінат. На початку 70х рр. кожен четвертий промисловий працівник цієї держави переробляв сировинні матеріали, отримані з Радянського Союзу. Та готова продукція із східноєвропейських країн за межами їх спільного ринку та економічного простору була малоконкурентною. На виробництво товарів тут витрачалося у 2,5 разу більше сировини, енергоносіїв, ніж в індустріальних країнах Заходу.

Розвиток промисловості Східної Європи забезпечували й інші види ресурсів, сировини, корисні копалини з України. 1950 р. від мереж Ужгородського енергокомбінату Угорщині та Чехословаччині надано 3 млн. кВт.годин електроенергії. Ця подача не мала обмежень і збоїв. Саме в УРСР було збудовано найбільшу міжнародну підстанцію напругою 400 кВт та перші в Європі на цій напрузі міждержавні ЛЕП Мукачево– Лемешанизатоплювалися родючі землі, спотворювалися прибережні оазиси флори та фауни внаслідок будівництва ГЕС, а потім АЕС, струм від яких ішов за кордон. Діяла об’єднана енергосистема країн – членів РЕВ „Мир”. Отже, у минулому Україна була одним із найпотужніших паливно-сировинних районів Європи. Ще у 1980 р. республіка виробляла 252 млн. т умовного палива, із яких 42 млн. т вивозилося за її межі. Та у 80ті роки енергетичний комплекс УРСР був визнаний неперспективним, гроші почали вкладати переважно у східні райони Союзу. Обладнання ж в Україні виявилося зношеним. Внаслідок екстенсивної системи тут швидко скорочувалися мінеральні та енергетичні ресурси, виснажилися високоякісні природні запаси Дашавського і Шебелинського газових родовищ.

Після вичерпання в республіці, в основному, нафти і газу, союзним центром було зроблено акцент на інші джерела енергії, корисні копалини. Так, 1989р. в УРСР добули 180 млн. т вугілля, 1100 млн. т залізної руди. Експорт республіки в частці СРСР становив 95% цих ресурсів. Москва нав’язала Україні також надмірну повинність із розвитку атомної енергетики. Адже на її території обсягом 2,6% площі СРСР було збудовано або будувалося близько 40% атомних енергоблоків. Попри те, що проти будівництва Чорнобильської АЕС виступали відомі спеціалісти, учені, в т. ч. президент АН УРСР Б.Патон, її було споруджено в густозаселеному районі.

Такою була плата українців у 1950–1980 роках за перебування у складі СРСР з авторитарноплановою, екстенсивною системою господарювання та ідеологічними “інтернаціональними” пріоритетами. Та спадщина до цього часу впливає на економічну, зокрема, енергоресурсну ситуацію в Україні. Однак за 16 років незалежності, навіть при такому історичному чиннику, ситуація мала б істотно поліпшитися завдяки концентрованим зусиллям національної влади та новоствореної української буржуазії.

АТЕНТАТ НА КУРАТОРА СОБІНСЬКОГО. ДАРИНІ СТЕПАНЕНКО ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Ввечері, 19 жовтня 1926 року у Львові,на вулиці Королівській, біля брами Грюнвальдської
 бурси пролунав постріл .На мокрий львівський брук впала літня людина.Це був куратор львівської шкільної округи Станіслав Собінський.

 

День 19 жовтня 1926 року у Львові виявився мрячним: з самого ранку небо затяглося хмарами, ввечері почав накрапати дрібний останній дощ.
У цей мокрий осінній вечір тільки центр міста освітлювався ліхтарями, а подальше вбік, було все темніше й темніше. Перехожих на вулицях ставало рідше й рідше (кому взагалі хотілося виходити з теплої хати?
)Пусто було й на вулиці Королівській (тепер Й. Сліпого), що йшла вбік під кінець Зеленої та виходила на незабудовані пагорби в напрямку гори св. Яцка й на Снопків. Тільки вкінці вулиці Королівської знаходилася т.зв. Грюнвальдська бурса (польське технічне училище).
Уважний перехожий міг би зауважити, що в тіні одного з будинків стоять два вдягнуті в куртки, з кашкетами на голові, хлопці. Але на вулиці не було жодної людини, то й ніхто цих хлопців не бачив.
За хвилину надійшла пара – хлопець із дівчиною, залюблено тримаючись один одного. Йшли вони вільною ходою, а коли порівнялися з молодими людьми, хлопець кивнув головою, після чого пара перейшла на другий бік вулиці і без поспіху попрямувала донизу вбік вулиці Зеленої.
Невдовзі від Зеленої надійшла інші пара – літній чоловік із жінкою. Вони також не поспішали, оскільки в цьому місці вулиця Королівська йде вгору.На віддалі кількох кроків за ними рушили два хлопця в куртках та кашкетах. 
Коли перша пара підійшла під браму Грюнвальдської бурси, один з хлопців вихопив пістолет із кишені і вистрелив чоловіку в потилицю. Той без жодного звуку звалився на землю. Юнаки побігли в бік гори св. Яцка і зникли в темряві.
Вбитим виявився Станіслав Собінський – куратор львівської шкільної округи (начальник управління освіти). Він мешкав на території Грюнвальдської бурси, і разом із жінкою вертався додому з кіна. Тут, на порозі бурси, о 18 годині, 19 жовтня 1926 року зустрів він свою смерть.
Викликаному поліцією лікарю швидкої допомоги залишилося ствердити, що куля увійшла Станіславу Собінському в потилицю й прошила мізок наскрізь, від чого той і помер.
***

 

ЕКСКУРС ДО ІСТОРІЇ
Полонізацію українського шкільництва у Східній Галичині (Західній Україні) проводила Кураторія Львівської Шкільної Округи, що простягалася на Львівське, Тернопільське і Станіславівське воєводства. На її чолі стояв куратор Станіслав Собінський.
Через нього в Західній Україні не лишилося жодної української державної семінарії, жодної гімназії математично-природничого типу, жодної державної фахової школи.
А з 1 березня 1924 року кураторія львівської шкільної округи усунула українську мову від внутрішнього й зовнішнього урядування в усіх державних і приватних гімназіях та фахових школах. А законом було заведено і юридично затверджено назви «руський» і «русинський», замість український. За це й поплатився своїм життям куратор шкільництва Станіслав Собінський.
Бойовиками УВО, які ліквідували Собінського були 19-ти річний Роман Шухевич-«Дзвін» та 20-ти річний Богдан Підгайний-«Бик».
Польській поліції так і не вдалося встановити, хто саме виконав вирок.

 

Сергій Чаплигін

 

Цю статтю не пускають на Фейсбук  тут тому прийшлося скопіювати.

Про націоналізм

Народ, не имеющий национального самосознания – есть навоз, на котором произрастают другие народы.
П.А. Столыпин

Спасибі жителям Донбасу

Спасибо жителям Донбасса За президента с автобазы С образованием в три класса И несудимого два раза. За клептомании проказу, За золотые унитазы, За Крым в обмен на скидку к газу, За плагиат, что виден сразу. За Украину для людей, За прокуроров и судей, За олигархов тесный пир, За welcome back to русскій мір. За имидж глупой быдломассы Спасибо жителям Донбасса! А ось ще  один віршик Спасибо жителям Донбасса за йолку, двери и венок, За украинского поэта и за «роздягнених жінок». За кровосиси и капусту с китайской гречневой крупой… Спасибо жителям Донбасса за управление страной.

Когда шагаешь по проспекту, вздымая сине-жёлтый флаг, Смотри, за каждым перекрёстком тебя встречает автозак. Накроет кодекс пенсионный, задушит кодекс трудовой… Спасибо жителям Донбасса за управление страной.

А если ты срифмуешь слово созвучно с именем Донбасс, То городам отключат воду, то городам отключат газ. П**пец брутальный наступает своей безжалостной ногой Спасибо жителям Донбасса за управление страной.

К вопросу о происхождении Украины и украинского языка

  • 04.09.11, 21:28

А. Н. Онимченко | 2.09.2007 19:48

14
Почитал я здесь рассуждения некоторых фашиствующих представителей пятой колоны Москвы и решил ответить им профессионально. Мое филологическое образование дает мне право рассуждать об этих вопросах в гораздо большей мере, чем их потуги

Почитал я здесь рассуждения некоторых фашиствующих представителей пятой колоны Москвы и решил ответить им профессионально. Мое филологическое образование дает мне право рассуждать об этих вопросах в гораздо большей мере, чем их потуги доказать дилетантские теории, которые ими считаются заведомо истинными.

Украина имеет к Киевской Руси гораздо большее отношение, чем Московия, и лингвистически, и географически. По своей грамматической структуре украинский язык гораздо ближе к так называемому "древнерусскому языку", этот язык в такой же мере может быть назван и "древнеукраинским". Фонетически украинский язык тоже имеет гораздо больше общего с "древнерусским", чем московитский: московитская манера о читать как "а", е как "и" и оглушать согласные в финальной позиции и перед согласными не имеет ничего общего с языком Киевской Руси. На этом расхождении написания и произношения основан, кстати, используемый "падонками" "олбанский" язык. Для примера запишем мудрствования нашего "гения" фонетически (я избегал тех крайностей до которых доходят падонки в своих приколах). Вот что получилось: "Миня дафно расдражают расгаворы асоба свидомых пра триста-пидисят лет акупации. Придлагаю фсглинуть на итоги этай акупации. Размер тиритории увиличился мнагакратна, причом свидомые к этаму ни имеют ни малейшива атнашения. Зато праклинают Расию ригулярна. За што?"Так какой язык неполноценный? Какой изык праизашол ат изыка Киифскай Руси?:)))))))))))

Подавляющее большинство серьезных лингвистов убеждено в том, что все восточно-славянские языки окончательно оформились со всеми своими особенностями и сходствами к 17 веку. (В качестве самого доступного и надежного источника отсылаю тех, кому хочется проверить это утверждение на Википедию). Ну а стоит ли говорить о несерьезных "ученых", таких как Фамнека, который Москву производит от Гога с Магогом, на том основании, что слово "Москва" начинается с буквы "м", и на том, что, конечно же, еще убедительней, что значение Гога с Магогом в библии умом не понять, так же как "умом не понять Россию", которую он именует "Мегалион-татарией", – решать читателю.

Претензии к тому, что в украинском много полонизмов и основанные на этом утверждения о его какой-то "неполноценности" также нелепы по своей сути, поскольку в лексиконе московитского языка также преобладает заимствованный языковой фонд. По утверждению некоторых лингвистов (могу дать ссылку, если очень надо) одни только заимствования из болгарского языка в публицистической лексике занимают до 80!!! %. Утверждение о неполноценности какого бы то ни было языка на том основании, что в нем много заимствований совершенно несостоятельно. В любом современном и развитом языке заимствования занимают значительное место. Это последствие самого процесса языкового развития. В современном английском языке заимствований до 70%. И с точки зрения среднего современного англичанина язык "Беовульфа" выглядит как иностранный язык. Утверждения таких "экспертов" как Ходдусенко не содержат даже количественного показателя удельного веса полонизмов в украинском языке. Очень часто, слово, которое кажется "полонизмом" им только кажется, поскольку оно не похоже на вошедшее в обиход московитского языка болгарское заимствование, которое вытеснило из него исходное слово, выглядевшее как "полонизм". Сравним для примера некоторые юридические термнины украинского и московитского языков. Украинскому "доказу" соответствует "доказательство", суффикс -ство происходит из болгарского, ну а "доказ" поищите в Русской Правде Ярослава Мудрого (кстати, название документа является не аутентичным, то есть его так стали именовать по прошествии многих лет, после того как Киевская Русь перестала существовать, так же как и так называемый "древнерусский язык"). "Свидетель" и "свидок" дают ту же самую картину суффикс -тель болгарский по происхождению, а "свидок" от исходного "видока" отличается только лишь присоединением аутентичного исконноукраинского префикса "с-". Забавно сравнение западноукраинского диалектизма "вуйко" с московитским "дядей". В Киевской Руси слово "дядя" отсутствовало, вместо него употреблялось слово "уй". А "дядя" происходит из детского лепета...

Так что, господа истинные кацапские арийцы, помолчали бы вы лучше, о том, в чем не разбираетесь. Слава Україні! 

Янукович присвоїв звання своєму політтехнологу

Неділя, 07 серпня 2011, 09:50

Президент Віктор Янукович присвоїв Юрію Левенцю звання "Заслужений діяч науки і техніки України".

Відповідний указ опубліковано в суботу на сайті президента.

Левенець є директором Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України.

Як сказано в указі, звання присвоєно "за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, багаторічну плідну діяльність".

На виборах президента 2004 року Левенець працював у штабі Януковича. Його підозрюють в причетності до організації "транзитного сервера" і схеми фальсифікацій результатів голосування.

             Джерело

Увага всім! Конкурс

  • 10.07.11, 01:33

 

                                                              Шановні користувачі порталу I.UA!

В цьому році ми будемо святкувати 20 річницю Незалежності України.Наша незалежність виборювалася протягом століть кров’ю наших предків.Вшановуючи їх пам’ять та відзначаючи таке важливе для нас свято,оголошуємо конкурс «Україна-це МИ». Ця акція НЕ являється політичною чи агітаційною за будь яку політичну силу, проводиться за фінансової підтримки громадського об’єднання «Біла Стріла» та під патронатом адміністрації порталу.     Предмет конкурсу-роботи користувачів I.UA патріотичного змісту,які заявляють не лише      про любов автора до України,а й допомагають пробудити це почуття в байдужих.Конкурсні роботи будуть оцінюватися в чотирьох номінаціях: СВІТЛИНА, ВІДЕОРОЛИК, ВІРШ, ПРОЗА(оповідання, нарис, замітка).До участі приймаються роботи користувачів сайту зареєстрованих не пізніше 1  червня цього року(частковий захист від клонів).Від одного користувача може бути прийнято не більше двох робіт у всіх номінаціях за виключенням номінації «СВІТЛИНА»(не більше 5 фото).Роботи мають відображати цікаві події цих самостійних 20 років очима українців,красу нашої Батьківщини,мудрість та звичаї народу,велич історії.Вітається гумор.    

Роботи можна буде розміщувати у відповідно створених для цього каналах:

1.Світлина-       http://photo.i.ua/channel/1910

2.Вiдеоролик-   http://video.i.ua/channel/991/)

3.Вiрш-             http://blog.i.ua/community/3272/

4.Проза-           http://blog.i.ua/community/3270    

Вимоги до робіт:-Якісні фото (зняті не на мобільний телефон) повинні мати EXIF (службовий роздiл, в якому є технiчна iнформацiя про свiтлину), напр.:http://www.imageup.ru/img134/2011-07-05_235304698889.jpg.html.-Вiдеоролик тривалістю не більше 5 хвилин. Відео має бути авторське. Кліпи з логотипами телеканалів, кіностудій, відеостудій тощо до розгляду братися не будуть. При написанні замітки, оповідання та ін. можна використовувати будь яку широковживану в нашій країні мову, але перевага надається роботам написаним на державній мові України.(детальнішу інформацію можна отримати в конкурсних каналах та співтовариствах в першій головній замітці)

Роботи прийматимуться протягом 21 дня від початку оголошення конкурсу.Стартуватиме захід «Україна-це МИ» 11 липня 2011 р.,фінішуватиме 31 липня 2011 р.   З 1 по 5 серпня вашу творчість оцінюватиме неупереджене журі(членами жюрі є модератори каналів та товариств,які не беруть участь у конкурсі). По вiдборі 10 робiт в кожнiй номiнацiї в створених каналах та спiвтовариствах,вiдбудеться голосування користувачiв порталу з 6 по 22 серпня. Т-то переможців оберуть самі користувачі сайту.      Переможці в кожнiй номiнацii будуть оголошені 23 серпня 2011 р. Головний приз  в кожнiй з номiнацiй складатиме 1000 (одну тисячу) грн.  Крiм цього, буде також багато заохочувальних призiв. Нагородження переможців вiдбудеться відразу після уточнення способу передачі призу.

Паспортних даних,ідентифікаційного коду та ін. особистої інформації НЕ ТРЕБА!  Сподiваючись на активнiсть користувачiв порталу, бажаємо перемоги авторам найбiльш цiкавих робiт та вiтаємо всiх з наступаючим Cвятом Незалежностi! !

 

                                                                                                  З повагою,ініціатори конкурсу «Україна-це МИ»

Велике прохання розіслати  цю замітку друзям.