Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Святвечір


Колись дідух українці замість ялинки ставили на найпочеснішому місці у хаті.
Дідух – не просто обов’язковий атрибут на столі на Святвечір, а уособлення чогось сакрального, відродження давніх звичаїв.
Колись обов’язковим атрибутом новорічно-різдвяних свят була не ялинка. Дідух, а не зелене деревце приносили додому! А робили святковий символ із того зерна, яке вирощували самі.
Наші пращури дуже шанували дідух як оберег. Він, за народними уявленнями, захищав оселю від злих духів, приносив злагоду до родини, сприяв затишку та миру у домі.
Дідухи можна робити не тільки з жита, але й пшениці, вівса. Коли починають робити дідух, дотримуютьсяся традицій і плетуть дідухи щонайменше з трьома ярусами. Бо вважається , що будова дідуха втілює в собі сьогодення, минуле та майбутнє. Жито завше на верхівці, другий ярус – пшениця, а внизу – овес. Коли небагато є пшениці, можна вівсом наповнити другий ярус. Тільки пшениця все одно обов’язково повинна бути внизу, хоча б трішки і  ніби підпирати всі верхні яруси. А верхівки дідухів у має прикрашати соломяний янгол або зірка.
  Щоби мати вдатну прикрасу дому до різдвяних свят, треба спочатку посіяти жито, пшеницю, овес потім вручну серпом вижати, тоді добре просушити, далі розділити по колінцях, посортувати. Коли все це зроблено, треба мочити та плести. Багато кропіткої праці потребують дідухи. Для дідухів потрібно брати зернові з «пустим» колоссям – коли зерно ще не достигло. Такі дідухи не будуть осипатися. Добре зроблений дідух може десятиліттями зберігатися в кімнаті, захищеній від вологи та сонця.
Предки вірили, що чим багатше виглядає дідух, тим урожайнішим буде рік, тому прикрашали його засушеними квітами та стрічками.
Про оздоблення різдвяного символу, аби той виглядав святково потрібно подбати заздалегідь. У теплу пору зібати біля дому та на полях квіти-сухоцвіти. На полях зірвати волошки, конюшину польову, мак дикий, а також різні трави – пажитницю, осокові, безсмертник, трясучку, лисохвіст, перлівник, тимофіївку та інші трави.
 От безсмертник – символ довголіття, здоров'я, безсмертя людської душі, тому має обов’язково бути в дідуху. І ось цими усіма травами-квітами і прикрашємо свої дідухи.
Оберегове значення рослин йде ще з давніх-давен. Бо пращури вірили в силу оберегу та вважали, що своє помешкання необхідно захищати від знегоди, злого духу, недоброго ока. Ось так від давнини і до сьогодні кожна рослина заповнює певну нішу.
Згідно із традиціями наших дідусів-бабусів, дідух потрібно було завжди спалювати після Різдвяних свят,бо він може втягувати у себе всю енергетику в домі, при цьому, як хорошу, так і погану.
Дідух — це символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців. Дідух встановлювали на покуті — найпочеснішому місці у хаті. Цікаво, що дідух може стояти в домі замість ялинки.
Ще на початку ХХ століття в українських селах на Різдво ставили не ялинку, а сніп. Робили дідухи з зернових, з яких випікали хліб.
 А щодо вічнозелених красунь, то ялинки від Європи з’явилися і в росії. До росії та України новорічні звичаї привіз Петро I. Ось так у XX столітті ялинка стала важливим атрибутом зимових свят. Прикро згадувати, скільки тисяч дерев вирубується щороку заради традиції. Хоча встановлення зеленого деревця – то й не наша зовсім традиція.

Стирено з тернопільского сайту
6

Коментарі

130.12.21, 12:08

Хоча встановлення зеленого деревця – то й не наша зовсім традиція.
Ялинки-дідухи-обереги-пращури-врожаї-жито-паш ениця-Ісус-діваМарія-різдво... У такій синкретичній каші не легко бачити саме НАШІ традиції

    230.12.21, 13:34

      330.12.21, 13:37Відповідь на 1 від Lulu

      Хоча встановлення зеленого деревця – то й не наша зовсім традиція.Ялинки-дідухи-обереги-пращури-врожаї-жито-паш ениця-Ісус-діваМарія-різдво... У такій синкретичній каші не легко бачити саме НАШІ традиціїЗнайти витоки аутентичних традицій і звичаїв, особливо коли всі писемні джерела - християнські та ще й через тисячу років, практично неможливо. Тому й квітнуть усілякі рідновіри, які сміливо втілюють "древні" традиціії у міру відпущеної їм фантазії Але все ж збереглися частково от такі первісні речі як дідух і все з ним споріднене - цю думку й хотів донести.

        Гість: alt-code

        430.12.21, 14:36Відповідь на 1 від Lulu

        Хоча встановлення зеленого деревця – то й не наша зовсім традиція.Ялинки-дідухи-обереги-пращури-врожаї-жито-паш ениця-Ісус-діваМарія-різдво... У такій синкретичній каші не легко бачити саме НАШІ традиціїЛюдям потрібно у щось вірити

          530.12.21, 18:06

          Я питаюсь робити Дідуха, але опита не маю

            630.12.21, 21:11Відповідь на 5 від Эйч

            Я питаюсь робити Дідуха, але опита не маюНічого, думаю в селах ще пам"ятають це