Великдень

ВЕЛИКДЕНЬ

Вербиці та Новоліття 7518

Сьогодні в Україні далеко не всі зуміють пояснити, чому головне свято Весни має три назви - ВЕЛИКДЕНЬ, ПАСХА або ж ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОСОВЕ. Більшість же людей над цим навіть і не задумуються. Та і не дивно - звикли жити за принципом: яка різниця, за що п'єш, - аби більша чарка. В той же час свята ці абсолютно різні як за часом виникнення, так і за своєю суттю та обрядовістю.

ВЕЛИКДЕНЬ - свято, час виникнення якого губиться у сивій давнині. Дослідники визначають йому на наших землях не менше 7000 років. Уже в цей час визначилася космогонічна сутність свята, склалася його унікальна та багатюща обрядовість, включаючи святкування Вербиці, розпис писанок, випікання короваю (Великодної Бабки) тощо. Відзначалося як свято Весняного Сонця і Природи, що відроджувалась після зимо­вого сну, як свято Перемоги Світла над Темрявою, Дня над Ніччю, Сонячного Світла Весни над нічною темря­вою Зими. Безпосередньо свято ВЕЛИКОДНЯ відзначалось відповідно до астрономічного положення Сонця -після весняного рівнодення, коли день ставав довшим за ніч (Великий день). Період святкування охоплював цілий цикл свят, пов'язаних одне з одним, але різних за обрядом проведення, змістом, значенням тощо. Можна тільки дивуватися та захоплюватися мудрістю Наших Предків, що відкрили космогонічну сутність свята ВЕЛИКОДНЯ на тисячоліття, на весь період існування Сонячної системи.

ПАСХА - це свято, пов'язане з виходом юдеїв з єгипетського рабства. Назву "паска" святу дало гебрейське слово "pesach" (перескочення). При цій події, за Біблією, господь Яхве повбивав в "єгипетській землі кожного перворідного від людини аж до скотини". Щоб не зачепити своїх (яхво)обраних і не понищити юдейські сім'ї, він наказав їм помазати свої двері кров'ю жертовного ягняти. Ці будинки він обминув (перескочив) і на відзна­ку цього наказав юдеям у всі часи святкувати святу Пасху-перескочення (Книга Вихід, 12. 1-14), Як бачимо, в основу свята Пасхи покладено біблійну легенду про вихід юдеїв з єгипетського рабства, отже це свято ні за суттю, ні за обрядовістю не є і не може бути українським. Це свято юдеїв.

ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОСОВЕ - це свято почали відзначати порівняно недавно. Рішення щодо необхідності святкувати ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОСА виніс Нікейський собор у 325 році н.е. Відповідно на Україні це свято почало впроваджуватися лише після насильницького хрещення Русі у 988 році. Як бачимо, в основу свята покладений міф щодо воскресіння Ісуса Христоса. Отже, ні місце виникнення цього христия-нського свята, ні суть його, ні обрядовість не мали при своєму виникненні ніякого відношення до України. Цс свято християн.

Тож, всі три назви свята відрізняються за часом і місцем виникнення, світоглядною сутністю та обрядовістю. Так, наприклад, високі запашні обрядові хліби 1 Іаші Предки називали Великодними бабками чи Вели-кодними короваями ще до недавнього часу (до середини XVIII ст.). Українцям заборонялося нести на Проводи калачі, писанки і крашанки, які присвячувались душам покійних Предків тощо...

Ми не проти християнського Воскресіння Христосового чи юдейської Пасхи. Та не треба їх змішувати. Хай кожний народ святкує свої свята , за своїми обрядами і в свій час. Але називати одне свято іменем іншого, підміняти поняття - то є вже дуовна агресія.

Отож українці, думаймо, робімо висновки, навертаймо свою історичну пам'ять, прадавні свята і обряди наших і Предків. Пишімо писанки, святкуймо Вербицю, і святкуймо ВЕЛИКДЕНЬ!

Протест! Президентові України Януковичу В.Ф

                                        Президентові України Януковичу В.Ф

                                                          Протест!

                                 Шановний Віктор Федорович!

Громада українських язичників "Православ’я" висловлює свій протест проти ініційованої минулим Президентом акції по зняттю памятника Т.Г.Шевченку на його могилі в м. Канів, та заміні його на хрест. Готовність до реалізації цієї акції висказав Петро Андрійович Ющенко на радіо Культура.

27.02. в Каневі відбулася нарада по цьому питанню. Присутній на цій нараді нащадок Шевченка Валерій Красицький, гостро розкритикував і опротестував цю варварську акцію. Просимо Вашого втручання в недопущенні проведення цієї антиукраїнської дії. Протест! Президентові України <br>Януковичу В.ФХрест, це знаряддя вбивства. На ньому у всі віки розпинали злочинців.Під цим знаком було живцем спалено,катовано та колесовано мільйони людей по всьому світі.Його потрібно взагалі заборонити, як символ під яким твориться зло. 

Голова Громади:Кагадій Володимир Володимирович

Посилайте протести по поводу зняття пам,ятника Шевченку, за такими адресами!!!

01220 Київ вул Банкова 11. Президенту України,

01004 Київ. Вул. Грушевського 12/2 Кабінет міністрів,

01601 Київ вул. Івана Франка-19 Міністерство культури. Обговорення теми на форумі->
Джерело: http://www.svarga.kiev.ua/

Терміново!!! увага!!! звергателі чи вершителі?

ЗВЕРГАТЕЛІ чи ВЕРШИТЕЛІ?

або кому пам'ятник у Каневі…зайвий.Ї

Кожна справа повинна творитися з ПРАВА. Це нетавтологія - арійське розуміння кожного вчинку і його діяння повинно спиратися на ПРАВО, тобто на досвід минувщини сконцентровано-згущений у ЗВИЧАЄВОМУ ПРАВІ. Як писав наш Поет «тойді, як праведно жили». Справа - З Права. Ми, нащадки аріїв, через віки сформований в український народ, самі того не усівідомлюючи, від світоглядного рівня до побутових забобонних застережень, ці традиції несемо їх і досі. Незважаючи на деструктивні зовнішні чинники, котрі роз'їдають, вимивають, руйнують і намагаються знищити пам'ять народу навіть на генетичному рівні. Для цього «воріженьки» впроваджують цілу систему по, як зараз в інформативну епоху кажуть, -перезавантаженню свідомості.

Одним з дієвих засобів збереження пам'яті про часоплин минувшини це, власне, винахід людством останніх кількох тисячоліть –встановлення пам’ятників.

Вони постають з різних причин і мотивацій.

Посилайте протести по поводу зняття пам,ятника Шевченку, за такими адресами!!!

01220 Київ вул Банкова 11. Президенту України,

01004 Київ. Вул. Грушевського 12/2 Кабінет міністрів,

01601 Київ вул. Івана Франка-19 Міністерство культури. Обговорення теми на форумі->

[ Далі...... ]

Ярослав-Валерій Красицький

Канів – Київ  05.03.10              

 

Інтернету загрожує цензура

Інтернету загрожує цензура

Національна комісія з питань захисту суспільної моралі, яка, по суті, є головним державним
цензором, розробила законопроект «Про зміни до закону про захист
суспільної моралі».
Найближчим часом він буде поданий на розгляд Верховної Ради. Найбільш резонансною виявилася норма проекту закону, що вимагає від провайдерів протягом
однієї доби обмежувати доступ до інтернет-ресурсів, що визначаються
комісією.
Крім того, документ зобов'язує провайдерів терміново надавати правоохоронним органам
інформацію про особу користувача, який поширює інформацію, «що завдає
шкоди суспільній моралі».

Документ ще не пройшов перше читання, а проти його прийняття виступають інтернет-провайдери та
правозахисники, вважаючи, що в разі його прийняття в український
Інтернет прийде цензура.
До речі, у своєму прагненні ввести цензуру у Всесвітню мережу Україна не одинока. Значних успіхів на цьому шляху досягли такі країни, як Китай, Туніс і Білорусь.

Джерело.

Агора / Agora 2009. Фільм.

Назва: Агора Оригінальна назва: Agora Рік виходу: 2009 Жанр: Драми Тривалість: 141 хв. Режисер: Алехандро Аменабар У ролях: Рейчел Вайс, Макс Мінгелла, Оскар Айзек, Ашраф Бархам, Мікаель Лонсдаль, Руперт Еванс, Річард Дерден, Самі Самір, Мануель Коші Випущено: Іспанія В Олександрії відбувається бурхливе зростання популярності релігії християнства, прихильники якої намагаються силою повалити стару віру богів і захопити владу над містом, зробити Олександрію повністю християнської. Фільм «Агора» - історично нарис про науку й віру, де події розвиваються у плетиві з політичними інтригами. Для всіх любителів історії віри і наук, життєвої драми і рокових доль цей фільм просто захопить!
Завантажити фільм Агора / Agora 2009

Славянский музей "Ukranenland" в городе Torgelow

Славянский музей "Ukranenland" в городе Torgelow <br>(Передняя Померания. Германия)

Легендарные Укры (украане, укряне, украны) — это
западнославянское племя, поселившееся в VI веке на востоке современной
германской федеральной земли Бранденбург. Земли, некогда принадлежавшие
укранам, сегодня называются Уккермарк.
В 6-7 веках на эти земли с востока приходят славянские племена укров и селятся в основном в
необитаемых местах, строя поселения и крепости.

Впервые Укры удостоились упоминания в 948 году от Р.Х. в Уставе епископа
Бранденбуржского.Укры, как и другие славянские племена проживали на
территории современной Восточной Германии между реками Эльба и Одер.

На территории Восточной Германии до сих пор встречаются славянские
топонимы, в частности земли, некогда принадлежавшие украм, сегодня
называются Уккермарк. Впоследствие многие славянские племена под
натиском саксов исчезают с этих территорий.

По летописям датского историка Saxo Grammaticus (c. 1150-1220) последняя славянская крепость в
регионе рек Эльба и Одер была захвачена саксами в 1168 году - это был
славянский замок Аркона, после чего последовала массовое переселение
колонистов из Германии, а славянские племена постепенно начинают
ассимилироваться и исчезать с этих земель.
Однако до сих пор сохранилась последняя этническая общность западных славян на территории
Германии - лужичане, представители которой до сих пор используют
славянский язык.

Немецкие историки полагают, что позднее название
"Ukera" или "Терра Ukera", означает приграничье. Укры оставили
бесчисленное количество топонимов в Уккермарк, посмотрев на карту
региона, можно обратить внимание, что почти каждое название
заканчивается на "..ов", что свойственно славянским племенам.

[ Далі.......... ]