Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Залежність від зомбі

  Тема «зомбі та зазомбованості» і була, і набула чималої актуальності, тому і варто цю тему обговорити й розставити смислові акценти. Занадто часто трапляється в розмові, що після палкої дискусії тільки під кінець стає зрозуміло, що говорячи про одне й те саме, кожен розумів під тим зовсім інше. Водночас кожен з учасників дискусії вважав свого опонента «зазомбованим», тому що він ну зовсім не розуміє та не сприймає його незаперечних доказів і чіткої логічної послідовності висновків. Щоб уникнути подібного непорозуміння – я одразу вказую, що маю на увазі говорячи про «зомбі та зазомбованість»

 Не маю бажання заглядати в словники, як і досліджувати перехід терміну «зомбі» з фільмів жахів або виясняти варіанти значення цього запозичення, а просто даю своє визначення поняття «зомбі» як явища: стала система ідейних і світоглядних уподобань у людини, яка не має потреби їх змінювати чи підправляти. Раніше був більше поширеним термін щодо подібного явища як «фанатизм», але тепер він перейшов до переважно спортивної сфери вживання особливо щодо футболу у вигляді «фанати», «фани» тощо. Ще раніше вживали термін «антагонізм», який гарно відтворено в іронічній формі у народному прислів’ї: «Ти йому: – Печене!,  а він тобі: – Варене!» Тобто щодо дурниць від самого початку сперечка може бути принципово безкінечна. Аналогічна ситуація щодо сучасного розуміння «зомбі»: людина сприймає тільки таку інформацію, яка їй подобається, а будь-яку іншу відкидає автоматично. Своєрідний фільтр чи захисний екран психічного характеру, який просто неможливо подолати, тому що людина керується тезою «іншого від мого не знаю і знати не хочу!».

 В чому головна риса людини думаючої і публічної? В тому, що вона свої думки і погляди намагається порівнювати з думками і поглядами інших людей, а з того робити корекцію власного світогляду. Навпаки, для людини-«зомбі» все  чітко і однозначно ясно, тому апріорі вона і тільки вона має право на правду, а всі інші не згідні з нею – помиляються. Простіше кажучи: вони всі дурні, бо не згідні і не розуміють мого, що є розумне, бо то ж я знаю! То є сама правдива правда з усіх правд!..


 


І ось з цього виникає ситуація, яку я визначаю одною великою бідою для суспільного буття і спільного життя людей за демократичного устрою: залежність від зомбі. Як відомо, основою співжиття людей за демократії є принцип так званого «суспільного договору», тобто коли люди спільно обирають владу і форму її діяльності. Одним словом: домовляються! Домовляються щодо правил спільного співжиття. Ось тепер і поясніть розумним як мають вони домовлятись з тим, хто є «зомбі» і ні про що домовлятись не хоче, бо тоді він має «поступитись принципами», а то для нього є неможливим! Все – приїхали! Скінчилась демократія і починається класична «охлократія», тому що домовлятись у будь-якому випадку треба і розумний поступається більше своїми правами та добрами отим затятим і принциповим «зомбонутим». Знову класична народна мудрість: «Нехай буде гречка, аби не сперечка!»

 Зараз невеличкий ліричний відступ цілком дотичний до піднятої проблеми. Якось моя донька, коли була десь у 5-6-річному віці, дуже посперечалась з іншою дівчинкою-ровесницею, а щоб якось доньку заспокоїти і толерантно виховати, бо ж педагог за освітою, я поважно сказав: – Знаєш, доню, коли сперечаються два дурні, то першим поступиться розумніший. Донька на кілька хвилин задумалась над моєю загадковою фразою, а тоді випалила просто геніальну відповідь, яка фактично і керує нашим світом: – То чому ж вона першою не поступиться, якщо вважає себе розумнішою за мене?

 Одна з головних причин світової деструкції полягає, на мою думку, саме в тому, що розумні люди постійно поступаються дурням-«зомбі»! Поступаються, бо не мають кращого вибору. Чому так? А ось так! І вся відповідь. Якби знаття, то я розповів би не криючись і одразу, а не розпочинав цю балачку про не пійману качку. Власне сам йду на лови і друзів з собою запрошую. Ціль ловів проста: як зробити, щоб наше життя було чесним, правдивим і розумним, а не таким, яким воно є зараз: дурним і огидним, переповненим різноманітними проблемами «путин и распутиц»… Наразі ж: «Пливе кача…»

 Для мене особисто є чітке розуміння, що допоки критична маса «зомбі» з бюлетенями в руках коло виборчих кабінок не поменшає до рівня нижчого за домінуючу щодо людей розумних – доти очікувати на позитивні зрушення в суспільстві є примарною справою. Складність проблеми полягає ще й в тому, що ні освіта, ні культурна, ні соціальна градація не рятує від перебування людини в стані «зомбонутого придурка».  Прикладів безкінечна кількість як в Україні, так і поряд з нами. Чого одна Олена Бондаренко варта або Єфремов, Медведчук, обидва Табачники, Мельник та його побратим по ректорству чудо-юдо Поплавський тощо. Ще гірше з ситуацією, що бути «зомбі» вигідно, бо раз розумні люди поступаються своїми інтересами на користь непоступливих дурнів, то який дурень захоче набиратись розуму? Вигідно бути дурнем, а розумним – ні!


 


На жаль, але так є, що розум –  це і щастя, це і карма, це і кара кожному, хто його має: більша поступливість і менша зажерливість, більша чесність і  менша зовнішня гоноровість та, відповідно, незначна увага публіки, а звідси і менша популярність, без якої не варто ставати політиком, щоб пробувати бути обраним керівником до влади. Парадокс! Але так є! І тоді навіть розумна людина починає корчити з себе дурня! І люди на це як то кажуть: ведуться! Що і хто нас зомбує? Чи не ми самі себе? Феномен політика Ляшка тому яскравий приклад: всі бачать і знають, що це просто блазень і не більше того, але він популярний і за нього голосують! Чого ще треба? Ляшко явно корчить дурня, тому що дуже розумно це робить, але хто тоді ми всі? Для кого працюють наші блазні?  Власне заради того я і почав цю всю розмову, щоб вияснити: ми хочемо жити в цирку? За класичним «хліба і видовищ»? Найвища ланка еволюції – паразит? До речі, рекомендую охочим до виключно «хліба і видовищ» дослідити етимологію цього слова «паразит», що мало досить характерне вживання ще за часів Древньої Греці та імператорського Риму.

 За тим і «повертаємо на круги своя», щоб визначитись: це нас зомбують чи ми самі себе зомбуємо? Самі починаємо прикидатись дурниками, щоб краще стало жити в розумінні достатку – так? Так! Зомбі живеться комфортно, то навіщо себе обділяти? А не будемо. Логічно? Логічно! З тим проблем немає: самі себе зазомбуємо і заживемо прекрасно! Але постає дивна дилема: довкола теж сновигають одні зомбі, а жити хочеться серед людей… Хочеться гарних, розумних, щирих і порядних людей як друзів, сусідів, співробітників, керівників тощо. Хочеться, а нема! Навколо одні зомбі! Всім з розумом жити важко – всі його зреклися. І то зовсім не жарт! Не гра в парадокси – то життя! Наше реальне життя! Придивіться уважно довкола, а найбільше – у відображення в дзеркалі. Хіба це все не зомбі? Де тут розумне життя розумних людей? Де?! 


 


Відповідь залиште для себе, як і вирішувати вам самим, ким і чим бути: зомбі або людиною розуму.  А я від себе додам головну прикмету того, хто є зомбі: коли звучить виключно монолог і тільки монолог зовні – ця людина є зомбі. Вона виражає і слухає одну себе і тільки себе. Більше нікого! А там, де звучить діалог чи полілог, де люди спілкуються належним чином вислуховуючи і сприймаючи уважно та обережно думки одне-одного – там зомбі немає. Гарантую! Не даремно мудрець Платон писав свої філософські трактати як Діалоги – розум є сукупність окремих знань, різного досвіду, унікальних прозрінь та винаходів. Розум – це взаємообмін думками, це взаємопорозуміння і це взаємодія людей одне з одним, комунікація на рівні честі і взаємодовіри. Для зомбі це неможливі речі і, власне, по цьому їх відстежують і визначають. І… Ні, не знищують, а обминають. Всього-на-всього: обминають. Для розумної людини цього достатньо. Але за тим всім вони залишають свою соціальну залежність від зомбі не вирішеною проблемою нашого часу.


Богдан Гордасевич

17 липня 2014

92%, 12 голосів

0%, 0 голосів

8%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
11

Коментарі

1121.07.14, 13:09

    1221.07.14, 13:31Відповідь на 9 від Богдан Бо

    Зомбуванню піддаються ті, хто самі цього хочуть - без такого бажання зомбувати неможливо. Хто не бажає думати власною головою, а це переважно..."Богдане, очоче зомбується людина, яку підготували до того. Згадайте, що робили з укр. дітьми татари, щоб вони втратили пам'ять про рідну землю. 70 років совєтського виховання зробили свою справу. Найлегше зомбуються вихованці диттячих будинків, інтернатів. Людина фізично неспроможна самостійно мислити.
    Зустрічаю таких не через раз, а значно частіше. Для підтвердження своєї думки наводять факти, які її не підтверджують, а навпаки заперечують.
    Нестача йоду також сприяє розумовим розладам. Тема, якої Ви торкнулися, не має однозначного рішення: "без такого бажання зомбувати неможливо". Багато уваги розвитку дитини, приділяв Олекса Тихий

      1321.07.14, 13:35Відповідь на 12 від LudmylaV

      Його педагогічні роздуми так і лишилися в машинописах. При підтримці його сина мені вдалося зібрати їх докупи. Видала невеликим накладом "На перехресті думок". Педагоги у захваті.

        1421.07.14, 14:13Відповідь на 13 від LudmylaV

        Його педагогічні роздуми так і лишилися в машинописах. При підтримці його сина мені вдалося зібрати їх докупи. Видала невеликим накладом "На перехресті думок". Педагоги у захваті.
        Перепрошу, а в Інтернеті не викладати? Було б корисно. І мені цікаво.

          1521.07.14, 14:15Відповідь на 12 від LudmylaV

          Погоджуюсь, що це складне питання.

            1621.07.14, 14:54Відповідь на 14 від Богдан Бо

            Його педагогічні роздуми так і лишилися в машинописах. При підтримці його сина мені вдалося зібрати їх докупи. Видала невеликим накладом "На перехресті думок". Педагоги у захваті.Перепрошу, а в Інтернеті не викладати? Було б корисно. І мені цікаво.Богдане, я Вам вислала книжку на "мотлох" . Відгуки на книгу є в інтернеті (в газ. "Україна козацька". Текст книги викладати в інеті поки не буду. Хочу показати Осипу Зінкевичу. Зараз у нього готується одим томом мій двотомник про Аллу Горську. У нього умова: відсутність попередніх друків та в інеті. Окрім того потрібна згода Володимира Тихого. Вам же я дарую. Наклад був мізерний - проба.

              1721.07.14, 14:56

              пропоганда была и будет.

                1821.07.14, 16:41Відповідь на 16 від LudmylaV

                Зрозуміло.

                  1921.07.14, 16:46Відповідь на 17 від vesna_

                  пропоганда была и будет.
                  Ви, напевно, читали по-нетівськи, тобто навскіс вириваючи фрази з тексту, тому не зрозуміли: пропаганда - діло нікчемне, якщо немає бажання індивіда на сприйняття. У РФ боготворять Пукіна в більшості тому, що а для чого бути проти і шукати проблем, якщо значно простіше і ВИГІДНІШЕ ним захоплюватись.
                  Зомбування не можливе без згоди і бажання особи! Пропаганда - вторинна, психіка - первинна!

                    2021.07.14, 20:36Відповідь на 19 від Богдан Бо

                    У РФ боготворять Пукіна в більшості тому, що а для чого бути проти і шукати проблем, якщо значно простіше і ВИГІДНІШЕ ним захоплюватись.
                    Зомбування не можливе без згоди і бажання особи! Пропаганда - вторинна, психіка - первинна!
                    Але там багато хто й боїться висловлювати негативну думку. "На всіх язиках все мовчить".

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна