Профіль

barragtu

barragtu

Україна, Острог

Рейтинг в розділі:

Важливі замітки

Останні статті

Про ввічливість? хаотично

  • 18.03.12, 20:33
Ввічливість... Який дивний винахід людства. Корисний? Хм... Не знаю, чесно. Ще одна ширма, за якою ховається скрючене від постійного приховування, злякане від можливого болю чи просто сильних почуттів, остаточно зіжмакане від бажання підлаштуватися під загально прийняті стандарти трепетне справжнє "я". 
Особливо далеко в цьому плани просунулись англійці. У них на питання "How do you do?" навіть думати над відповіддю не треба – просто штампанув у відповідь те саме і все, обов’язок виконано. Як у Ільфа з Петровим якийсь там чиновник придумав собі купу штампів на всі випадки життя і клепав їх, не напружуючи те, що колись задумувалось Творцем, як мозок, на усілякі управлінські папіряки.

Стандартна фраза "як справи" і такі ж чергові й готові на будь-які випадки "нормально" чи "дякую, добре". Прикриваючись ними ніби темними окулярами від зайвих очей, що можливо (ай-яй-яй) проникнуть в душу, ми розминаємось зі старими друзями, новими знайомими, посміхаємось і йдемо далі. Куди? Транзитні люди...Навіщо ж витрачати на них щось окрім чергових фраз?

А що, як вони не транзитні? Що, як за них треба чіплятися, як насінинці за землю, і приростати, прихилятися душею.  Але відкритись страшно, бо можуть не зрозуміти, не захотіти, проміняти і т.д.  Могильник можливої любові, дружби, спільності душ і думок – ось вона вічливість.  

Хоча, що було б, якби на ці питання ми справді давали щиру відповідь? Чи готові ми до неї, справжньої? До чужих проблем, невирішених питань, нездійснених сподівань… Чи навпаки радості, щастю, що хлинучи з очей, затоплює світ нескінченним бурхливим потоком? (як не дивно чужу радість нам, егоїстичним, пережити буває ще важче, хоча і в цьому зізнаватись ми не вміємо) Чи готові самі ділитися тим, що так далеко надійно сховано?

Можливо рацію мав Тютчев, коли писав «Молчи, скрывайся и таи И чувства, и мечты свои - Пускай в душевной глубине Встают и заходят оне…», адже «Как сердцу высказать себя? Другому как понять тебя? Поймёт ли он, чем ты живёшь? Мысль изречённая есть ложь…». 

А може й ні…

Ех, знати б, коли закінчувати ввічливість і починати відвертість…

...Ох, я не Фауст. Я тільки жінка...

ЛЕЙТМОТИВ ЩАСТЯ
Мені  страшно  признатися:  я  щаслива.  
Минають  роки,  а  ти  мені  люб.  
Шаліє  любові  тропічна  злива  —  
землі  і  неба  шалений  шлюб.  
Вколисана  в  ніч,  тобою  омита,  
хитає  мене  серед  білого  дня.  
Ковшами  самотності  сплачене  мито  
за  всі  незнання  і  за  всі  навмання.  
Нещасть  моїх  золоті  обжинки.  
Душа  моя,  аж  тепер  сп’янись.  
Ох,  я  не  Фауст.  Я  тільки  жінка.  
Я  не  скажу:  “Хвилино,  спинись!”  
Хвилино,  будь!  
Лише  не  хвилиною,  
а  цілим  життям  —  хвилюй  і  тривож!  
Аж  поки  мене  понесуть  із  калиною  
туди…  ну  звідки…  Тоді  вже  що  ж…  
                                          Ліна Костенко

Про альтруїзм? Аж ніяк...

  • 18.03.12, 18:54
"Щастя - суворий господар. Служити щастю, особливо щастю інших, значно складніше, ніж служити істині, якщо ти не сформований так, щоб служити сліпо"
Олдос Хакслі "О дивовожний новий світ"

Про хіть? мабуть

  • 18.03.12, 18:45
"Її погляд світився захватом, але в цьому захваті не було й тіні хвилювання, збудження, адже там, де повна задоволеність, там збудження вже немає"
Олдос Хакслі "О дивовожний новий світ"


Я знайшла свого Шевченка

Все життя вважала себе партіоткою. Тим не менше творчість Шевченка мене ніколи особливо не хвилювала. Пережований і заяложений шкільний курс його творів просто набив оскому. Смішна шапка, вуса і хмурі вуса - таким поставав його образ в моїй уяві. Можливо, саме він перешкоджав перечитати-таки його твори, а може просто лінь, та то і не так важливо. 
Ідеалізований, спрощений і вознесений - і такий далекий. Принаймні для мене. А з іншого боку - друга крайність - намагання деякими квізідослідниками "розвінчати", покопатися в білизні і звичках, щоб знайти невідповідності тому сакралізованому образу. 
Коротше, якось складно це все було для мене і нецікаво. А тут переді мною поставили завдання - допомогти вигадати ідею для виховного заходу до Шевченкових днів, нову і неординарну. Отак якось це і змусило задуматись, а що означає Шевченко для України і для мене особисто. Почала шукати, читати, слухати. 
І знайшла - читаю, насолоджуюсь. Подорослішала чи що? 
Постає питання - а для чого я це все пишу?
А для того, щоб привітати Вас зі святом, друзі, бо Шевченко для України не ікона, не символ, а батько. Батько нації - справедливий, різкий, суворий, пронизливий, але незмінно люблячий. 
   




 

чому я не святкуватиму 8 березня

Цього року я не святкую 8 березня. 
Набридло з вічливості чи вдаваної політкоректності дякувати за те, що хтось вітає мене зі святом, що має стійку асоціацію з епохою, яку я зневажаю. 
Якось так склалось, що чоловіків вітають 23 лютого так ніби авансом, а вони натомість 8 березня дарують нафталінові гвоздики чи кволі тюльпанчики і кажуть якісь чергові фрази про жіночність, весну і красу. Та і весь цей лютнево-березневий парад "ніби"-свят мене особливо дратує: 14 лютого - комерціалізований спопсований проект, 23 - коли чоловікам, соромлячись, нагадують про їх і так священний обовязок - захищати, і 8 березня - як натяк в пору сфемінізованих емансипованих "сильних" жінок про їх призначення - нести красу, любов і ніжність. 
Хіба для того, щоб бути Жінкою, треба день? Тим більше з такою неоднозначною репутацією як 8 березня? Думаю, ні. Для цього треба життя. А ще надійний чоловік поруч, як би банально і несучасно це не звучало. 
А ще головна і остаточна причина - мені захотілось перечитати Шевченка, по-справжньому. Без шкільних рафінадно-патетичних або мученицько-альтруїстичних штампів, а вперше вільно, осмислено і по-дорослому. І якось дивно, бридко і неправильно, що дні Великого Тараса затьмарені дивним спогадом радянської епохи. 
  

халепця...

  • 05.03.12, 19:46
побачила, що Арбеніна їде в Рівне. Зраділа) але ніяк зайти не можу, де замовити квиточки. просто халепа(

п'ятничного вечора...

  • 24.02.12, 20:34
продовжую відкривати для себе "Кому вниз". вражень просто море. хто слухав, знає, буду рада поспілкуватись)

хохлушка?!

Що це? скільки можна! обурливо
В Росії випустили горілку "Хохлушка" з головою Тимошенко
В російських продовольчих магазинах з'явилася горілка "Хохлушка" з гумовою кришкою, виконаною у вигляді голови Юлії Тимошенко. За словами продавців московських магазинів, цей напій не є російським винаходом. Горілка виготовляється в Казахстані компанією "Акрос" і невеликими партіями експортується до Росії. Випуск продукту почався більше 2 років тому, тоді посольство України в Казахстані просило призупинити випуск горілки з головою Тимошенко. Посол Україні в Астані Микола Саливон також писав протести. Але, незважаючи на обіцянки казахських офіційних осіб, продукт не перестав випускатися. Більше того, тепер фірма "Акрос" зареєструвала торгову марку "Хохлушка" і в Росії. На сьогоднішній день в Москві вартість такого напою еквівалентна 40 гривням за півлітри. Це одна з найдешевших горілок в російській столиці.

Вразило...

Шевченко+рок = ну дуже сильно. 
РОЗРИТА МОГИЛА

Світе тихий, краю милий,

Моя Україно,

За що тебе сплюндровано,

За що, мамо, гинеш?

Чи ти рано до схід сонця

Богу не молилась,

Чи ти діточок непевних

Звичаю не вчила?

«Молилася, турбувалась,

День і ніч не спала,

Малих діток доглядала,

Звичаю навчала.

Виростали мої квіти,

Мої добрі діти,

Панувала і я колись

На широкім світі,

Панувала... Ой Богдане!

Нерозумний сину!

Подивись тепер на матір,

На свою Вкраїну,

Що, колишучи, співала

Про свою недолю,

Що, співаючи, ридала,

Виглядала волю.

Ой Богдане, Богданочку,

Якби була знала,

У колисці б задушила,

Під серцем приспала.

Степи мої запродані

Жидові, німоті,

Сини мої на чужині,

На чужій роботі. 

Дніпро, брат мій, висихає,

Мене покидає,

І могили мої милі

Москаль розриває...

Нехай риє, розкопує,

Не своє шукає,

А тим часом перевертні

Нехай підростають

Та поможуть москалеві

Господарювати,

Та з матері полатану

Сорочку знімати.

Помагайте, недолюдки,

Матір катувати».

Начетверо розкопана,

Розрита могила.

Чого вони там шукали?

Що там схоронили

Старі батьки? Ех, якби-то,

Якби-то найшли те, що там схоронили,

Не плакали б діти, мати не журилась.