цензура по рашенськи

Редакція газети "Нова Бурятія" три доби вирізувала з 50-тисячного накладу статтю про танкіста, пораненого у бою під Дебальцево, повідомляє "Радіо Свобода".

У березні російська "Нова газета" опублікувала  інтерв'ю з пораненим під Дебальцево російським танкістом Доржі Батомункуєвим з Бурятії. Військовослужбовець розповів, як потрапив в Україну і чому президент Росії Володимир Путін відмовляється визнавати присутність російських військ на Донбасі.
Доржі Батомункуєв був героєм телевізійного сюжету про зустріч російського співака Йосипа Кобзона з пораненими бійцями " ДНР" в опіковому центрі Донецької обласної центральної клінічної лікарні, а його ім'я стало відоме після інтерв'ю російській "Новій газеті".
СМИ: Статью о бурятском танкисте ножницами вырезали из тиража российской газеты
У кінці минулого тижня в газеті "Нова Бурятія" повинна була вийти стаття про Батомункуєві, в якій мати солдата скаржилася на відсутність допомозі з боку Міністерства оборони Росії. Проте в останню мить публікацію видалили з сайту видання і вирізували з 50-тисячного паперового накладу.
Причому, за словами в.о. головного редактора газети "Нова Бурятія" Тимура Дугаржапова, статтю вирізували вручну, ножицями. На це у співробітників редакції пішли три дні.
"Зараз я це розглядаю як випадок забавний", - відмітив Дугаржапов.
Рішення видалити статтю про бурятського танкіста він пояснив тим, що її публікація на сайті газети "Викликала якийсь жахливий потік відвідувачів з України, там полилася така величезна кількість коментарів, абсолютно незрозумілих, агресивних, і ситуація почала виходити з-під контролю".
В той же час журналіст бурятської газети " Аршан" Аркадій Зарубок, який першим розповів про видалення статті про танкіста Доржі Батомункуєва з сайту і з друкарської версії газети "Нова Бурятія", переконаний в причетності до події російських спецслужб.
"Я вважаю, що це спецслужби. У нас досить вільна преса в регіоні, як це ні дивно, в сусідніх регіонах такої свободи немає, за моєї пам'яті це перший випадок за останні 10-15 років, коли публікація вилучається із вже віддрукованого накладу", - відмітив він.

прикольні дорожні знаки

Виявляється, не на всіх дорогах світу знаки сходяться. Деякі попередження можуть здивувати і неабияк веселити. Тут зібрані вказівники, над значенням яких водіям довелося неабияк поламати голову.
Дорожні знаки

Не "донкіхотити"! 

Ось так можна зазнати слави в Чехії

Перехід таки є і він таки платний! (такий знак стояв на Подолі)

Ось як має виглядати вказівник "дорожні роботи" (особливо в Україні)

Обережно, їжачки! + туман = Їжачок в тумані

На цьому переході НЛО викрадає людей!

А ось в російському Іжевську так робити не можна

Увага, повії! (наші окружні явно не доукомплектовані знаками)

Цією дорогою повзають п'яні (дивно що це румунський знак)

Тут, мабуть, не раді автомобілістам

Трохи криміналу

Зона ламання підборів

Важкі пішоходи (тіпа черепахи??)

Їздити на безголових конях заборонено

Ну точно головна - внатурі

Мабуть, найдобріший дорожній знак. Поступися дорогою качечкам!

Дотик до проводів призводить до миттєвої смерті. Штраф 200 доларів.
Незвичайні дорожні знаки і покажчики

Ласкаво просимо в аварію.
Незвичайні дорожні знаки і покажчики

Обережно, крокодили їдять інвалідів.
Незвичайні дорожні знаки і покажчики

Обережно, крутий схил. Слідкуйте за сечовипусканням!
Незвичайні дорожні знаки і покажчики

Туалет.
Незвичайні дорожні знаки і покажчики

велосипедисти - будьте ....

класний знак, якщо супутниця приваблива!

без слів...

традиційний знак для Росії

як добре, що в нас не має таких знаків

вибух, що ледве не викликав землетрус )

Великий вибух: у зірки Playboy луснули груди під час стриптизу

З венесуельської моделлю і співачкою Діос Каналес стався нещасний випадок, який довів її до лікарняного ліжка: під час спортивного тренування у дівчини .. лопнули груди. 

28-річна венесуелка відома публіці не стільки своїми піснями, але своїми численними пластичними операціями і великими грудьми. Під час недавнього тренування Діос оступилася і впала, приземлившись на свою шикарну грудь. Здавалося б, ось вона, користь від такого розміру - м'яка посадка і ніяких тобі травм. Але все виявилося дуже погано: під час падіння імплантати не витримали ваги дівчата і лопнули. Фахівці вважають, що вони були неякісними. Як би там не було, деякий час Діос доведеться валятися на лікарняному ліжку, передає Starslife


Красуню прооперували, про що вона повідомила у своєму фотоблозі. Діос продемонструвала свій бюст після хірургічного втручання та запевнила фанатів, що з нею все буде добре.

а ви уявіть, щоб було, як би рвонуло ось це: tits death

 Результат пошуку зображень за запитом "силіконові груди прикол"

10 типів людей, яких краще уникати

Часто буває так, що на наше життя мають великий вплив певні особистості. Це хтось з вашого оточення, кого ви знаєте особисто, з ким спілкуєтесь, чи навіть ким захоплюютесь. Вони непередбачувані, загадкові, здатні вразити і змінити вашу думку на певні речі. Однак, є й інший типи людей.

Це люди, шкода від яких значно перевищує користь від спілкування з ними. Та погодьтеся, щоб прожити своє життя якнайкраще, нам варто оточувати себе тільки хорошими людьми.

Ще важливіше вміти уникати тих, які несуть у ваше життя негатив. Ми повинні розуміти, наскільки сильний вплив люди чинять один на одного, тому дуже ретельно відбирати тих, з ким постійно спілкуємося. Хитрість у тому, щоб навчитися уникати в своєму оточенні людей певного складу характеру, так званих «токсичних людей». Ось їх типи:

1. Задаваки

Люди, які постійно намагаються виглядати ефектними для того, щоб щось компенсувати і довести самим собі свою значимість. Але ж ви прекрасно знаєте, скільки вони коштують насправді.

Демонстрація чого-небудь і спроби змусити навколишніх людей заздрити – марна трата часу, коли ви намагаєтеся відчути себе кращим за рахунок інших. Люди, які себе так ведуть, не повинні належати до ваших друзів.

2. Невігласи

Я говорю не про ті випадки, коли людина обмежена настільки, що цього не виправиш. Я маю на увазі таку тупість, яка є результатом роздутого его і свідомого небажання вчитися на досвіді інших.

Більшість з нас знають, як мінімум, одну-дві людини, які поводяться нерозумно і постійно приймають неправильні рішення, абсолютно не вчаться на власних помилках. І це може тривати все життя.

3. П’явки

Мабуть, у кожного з нас був один або кілька друзів, які завжди були абсолютно не проти “халяви за чужий рахунок”. Коли у наших друзів настає чорна смуга в житті, немає нічого поганого в тому, щоб, наприклад, пригостити їх випивкою, чи чашкою кави кілька разів.

Проблема виникає тоді, коли людину повністю влаштовують подібні умови, і вона не робить жодних спроб для поліпшення свого фінансового становища.

4. Ледачі

tumblr_mnb9wyKy3a1rfovzio1_500

Лінь – це хвороба, ще й дуже заразна. Ледачі люди роблять ледачими інших. Чим більше часу ви проводите в їх товаристві – тим менш рухливими стаєте самі.

Морально стійкі, сильні духом особистості не можуть залишатися осторонь від того, що відбувається. Оточіть себе ледачими людьми і незабаром ви помітите, як зменшуються ваша продуктивність і здатність отримувати задоволення від життя.

5. Ті, хто живе під кредом «Живеш тільки раз»

Розуміння того, що ми живемо тільки раз, дозволяє прожити дуже насичене та цікаве життя. Головне – правильно трактувати цей вислів.

Хтось вважає, що «Живеш тільки раз» це «Нумо витрачати час даремно і витворяти дурні веселі речі, щоб потім, можливо, померти в процесі!». Ні, «Живеш тільки раз» – це «Нумо робити щось осмислене, значуще. У тебе тільки один шанс. Не зіпсуй його!»

6. Базіки

У тих, хто більшу частину часу проводить, працюючи язиком, рідко залишається час на те, щоб серйозно займатися чимось ще. Морально здорові люди не люблять пустих розмов, вони справедливо вважають, що їх вчинки говорять самі за себе. У базік ж немає нічого, крім порожніх слів.

7. Ті, хто у постійній депресії

m220075071

Мається на увазі не хімічний дисбаланс у мозку і депресія як діагноз. Мова йде про людей, які тільки ведуть себе так, як ніби у них постійна депресія. Вони вічно погано себе почувають, скаржаться на те, як їм складно жити і як їм не пощастило.

Але успіх – це не вікенд довжиною в життя. Якщо ваше життя погене, швидше за все, це здебільшого (якщо не повністю) ваша вина. Не оточуйте себе подібними людьми – вони можуть навести сум на кого завгодно!

8. Ті, хто залишається в своїй зоні комфорту

Якщо ми хочемо прожити життя цікаво і захоплююче – нам необхідно уникати тих, хто не бажає залишати власну зону комфорту і робити що-небудь. Всі, кого ви зустрічаєте на вашому життєвому шляху, це ваші супутники в подорожі, нехай і на кілька секунд.

Люди, які поруч, мають на нас більший вплив, ніж ми можемо уявити. Тому, якщо ви зібралися регулярно залишати власну зону комфорту, не витрачайте час на тих, хто не готовий робити так само. Просто їх мотузка недостатньо довга для деяких підйомів вгору.

9. Ті, хто не вміє мріяти

Ті, хто не вміє мріяти, по-справжньому і не живуть. Життя полягає в тому, щоб вірити, що все буде добре – не тільки у вас, але і у всіх. Це змушує людей мріяти і сподіватися на те, що зміни – завжди на краще.

Ті, хто не здатний мріяти, не дозволять мріяти і вам. Також вони спробують усіма силами довести вам, що ваші мрії залишаться лише мріями.

10. Ті, хто не вірить

4

Гіршими за тих, хто не мріє, можуть бути лише ті, хто мріє, але не вірить, що мрії втіляться в життя. Ті, хто не вірить в себе, не можуть дати нічого й іншим.

Вони невдахи – не мають ніякого впливу на світ і обставини. Вони живуть у дуже депресивному світі, де нічого від них не залежить. Вони пливуть за течією і ніколи навіть не намагаються досягти успіху.

Не думайте, що на них можна покластися в скрутні часи. Якщо вони не вірять у себе, то з якого дива вони повірять у вас?!

Автор тексту: Paul Hudson

ціна питання "Кримнаш"

МОСКВА, 31 марта. /ТАСС/. Суммарные потери экономики РФ от воссоединения Крыма с Россией в течение 3-4 лет оцениваются в $150-200 млрд. Такое мнение высказал сегодня глава Комитета гражданских инициатив, бывший министр финансов РФ Алексей Кудрин, выступая на "круглом столе" в ТАСС, посвященном 15-летию избрания Владимира Путина президентом России.

"В течение 3-4 лет это может составлять от $150 до 200 млрд, - отметил Кудрин. - Это суммарно, косвенные и прямые потери". "Это очень примерная оценка, но она пока, на мой взгляд, примерно такой и будет", - добавил эксперт.

К косвенным потерям от воссоединения Крыма с Россией Кудрин отнес, в том числе, санкции и изменение отношения к российской экономике. Прямые потери, по его мнению, связаны с финансовыми ограничениями из-за санкций, а также "прямые расходы, которые несет РФ". По его словам, воссоединение Крыма с Россией "будет стоит нам примерно в год от $6 до 7 млрд".

 http://tass.ru/ekonomika/1868496


ВВП - З РІЧНИЦЕЮ!!!

30 березня 2014 року харківські фанати проспівали пісеньку, яка невдовзі стала справжнім хітом.

За словами фанатів, пісня є рімейком на "стару" кричалку харківських ультрас: у первісному варіанті йшлося про екс-президента ФФУ Григорія Суркіса. Уперше приспівка документально зафіксована в Харкові 30 березня 2014 року, коли її  виконали на спільному марші фани "Металіста" і "Шахтаря". 

До слова, лише один нижченаведений ролик набрав на відеохостингу понад 1 мільйон переглядів.


від скіфів до кіборгів - українські воїни всіх часів

Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині. Захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

Які вони — українські воїни Х, ХVІІ, ХХІ століть? Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

Скіфські воїни - VІ -ІІІ ст. до н. е.Бій скіфів зі слов'янами, автор Васнєцов

Як відомо, скіфи створили першу на території України державу — Велику Скіфію. Ця держава була військовою організацією. Воїнами ставали не лише всі працездатні чоловіки, а й більшість жінок Великої Скіфії. Скіфи постійно воювали з Херсонесом і Босфорським царством. У 331 р. до н. е. перемогли і знищили військо Олександра Македонського. Кажуть, це була перша нищівна поразка армії Македонської імперії, яка тоді ще й перебувала на піку своєї могутності. І ця поразка відбулась на території сучасної України. Відомою є також війна скіфів з перським царем Дарієм, під час якої вони вкотре показали себе непереможними воїнами.

Якщо говорити про «воєнний менталітет», то можна сказати, що скіфи були досить жорстокими. Деякі давні джерела навіть розповідають, що ті колекціонували черепи убитих ворогів (такі свідчення дає Геродот), пили людську кров (у знак укладення договору, наприклад) та використовували людську шкіру у побуті. До зброї і воєнної підготовки ставились дуже серйозно. Наприклад, аби досконало оволодіти технікою натягнення тятиви лука, скіфські дівчата припалювали собі праву грудь ще у дитинстві.

Взагалі лук з отруйними стрілами був однією з основних збройних одиниць наших предків. Скіфський лук як особливий вид зброї навіть згадується у «Іліаді».Іншими були короткий меч акінак, бойова сокира та дротики. Чи не найбільшого значення у бою надавалось кінноті.

Екіпіровка залежала від соціального становища, рівня забезпеченості та навіть віку воїна. Скіфи перед боєм одягали литі шоломи. Цікаво, що пояси з металевим набором були винайдені саме скіфами.

Отже, Скіфія була могутньою державою, а скіфи — великими воїнами.Можливо, нам важко зрозуміти їхні уявлення і світогляд з відстані нашого часу, та однозначно до нашої ери весь світ керувався зовсім іншими, часто незрозумілими для нас законами.

Дружинники Київської Русі - ІХ – ХІІІ століттяTJKRciIlOek

У час існування Київської Русі військовому мистецтву надавалось особливого, великого значення.
Воїни були добре тренованими та готовими у будь-який час іти в бій. Армія могутньої держави була оснащена всіма сучасними засобами для оборони та наступу. Основними ворогами Київської Русі, як відомо, були монголо-татари, раніше – половці та печеніги.

Особливістю українських військ цього періоду було те, що воєнні формування складали окремі роди русичів. Дружинники були не тільки воїнами, а й радниками князя. Велике значення тоді мало народне ополчення, яке, власне, і називали словом «воїни».

Цікаво, що ще у давній період Русі існувала незвичайна традиція — «постриги».Хлопчики вже у віці 3-4 років ставали на шлях воїнів. У давніх переказах українські воїни зображені як надзвичайно хоробрі і вірні своїй Батьківщині. Разом із підлеглими у бій завжди ішов князь і також вступав у битву з ворогами.

Основною зброєю того часу були короткі списи, мечі, луки і ножі-скрамасакси. Щодо обмундирування, то шоломи у русичів були гостроверхими, тіло і навіть обличчя захищала кольчужна сітка. А щити були дерев’яними. Спорядженню верхового коня теж надавалось великого значення.

Характерним було те, що перед початком бою військо завжди молилось. Такі відомості подані вже з часу, коли народ був похрещеним. Основу князівських збройних загонів складали дружинники-лицарі. Чи були це лицарі у нашому з вами сучасному розумінні? Мабуть, так, адже лицарство як явище, поширене у середньовічній Європі, було і у нас. Наприклад, князь Святослав, за свідченнями літописців, був дуже хоробрим, понад усе цінував честь воїна, рівність побратимів та був готовий до самопожертви. «Святослав був хоробрий, легкий на ходу як барс, у поході не возив а собою ні казанів, ні наметів… і як ішов із ким воювати, то посилав перед себе своїх послів, щоб вони оповістили при те ворогів, кажучи: «Іду на ви».

Руси здобули собі славу відважних і вправних воїнів. Відомо, що їхні загони не раз перемагали кількісно переважаючі сили ворогів. Візантійський літописець Лев Діакон так писав про них: “…роси, що здобули славу переможців у сусідніх народів, вважаючи за величезне лихо втратити її і бути переможеними, билися відчайдушно“.

Козаки - XV – XVIII століття32752972

Українців називають козацькою нацією, за звичаями, традиціями, за духом. То що ж означає насправді цей козацький дух?

Варто зауважити, що період козаччини сам по собі був дуже насичений і про козацтво як про єдине збірне поняття говорити важко. Козаки були різними і боротьба їх була різноплановою: ці воїни захищали українські кордони від турецько-татарських завойовників і самі нападали на територію Османської імперії; вони служили гетьманам і були вільними; воювали у королівських військах і провадили національно-визвольну боротьбу. Та тим не менше, козаки навічно прославились як надзвичайно розумні, хитрі і вправні воїни. Вони були сильними і витривалими.Боронити християнську віру від невірних було їхньою ідеологією.

Із виникненням Запорізької Січі про козацтво почали говорити як про організоване військо з чіткою воєнною структурою. Верховним воєначальником був гетьман, далі йшли полковники, сотники і десятники. Всі посади були виборними. Паралельно із запорізьким розвивалось і реєстрове козацтво.

Козаки дуже добре володіли фортифікаційним мистецтвом: оточували себе валами і ровами, перейти які було неможливо. А якщо доводилось розкладати табір – розставляли довкола вози. Французький військовий інженер Боплан так писав про це: «500 татар не наважуються атакувати 50-60 козаків, якщо ті йдуть під захистом табору, а 100 козаків за табором можуть відбитися і від тисячі поляків». У козаків були добре розвинуті кіннота, піхота та навіть флот. У XVII столітті їхню піхоту вважали найкращою в Європі. Вміло стріляли з рушниць, мушкетів та володіли холодною зброєю. А ще характеризувались неабиякою спритністю та вмінням виходити зі, здавалося б, безвихідних ситуацій. Бо ж кажуть, були серед них навіть характерники.

«Ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, їх не брали». Так говорили про легендарних характерників. Вважали, що вони знають таємну силу речей, знають майбутнє та вміють те, що звичайному воїну не під силу. Письменник Андрій Чайковський пише про них: «Хто меткий та хитрий, вміє собі порадити, дістає від товариства прикметник характерника, якогось надчоловіка, котрого куля не бере і котрий самого чортяку вміє окульбачити і заставити собі служити».

Опришки - XVI – XIX століття0000

Опришки були воїнами-повстанцями. Вони боролись проти панського гніту: польської шляхти, австрійських та угорських панів, молдавських бояр. Тих, хто поводився зверхньо та несправедливо із простими людьми. Таких вони грабували, нападаючи зненацька і знову тікаючи у свої засідки. (А скільки є легенд про награбовані і досі незнайдені скарби опришків). Збирались у ровти і жили в горах майже цілий рік. Опришки діяли у довколишніх територіях Карпат: від Галичини до Закарпаття.

Опришки самі походили з селян і відповідно мали неабияку підтримку мешканців довколишніх поселень. Місце перебування опришків завжди трималося у найсуворішій таємниці і ніхто з людей не міг видати її. В опришках були вишколені бійці, загартовані фізично і стійкі морально. Юнаки наполегливо вчились бойових прийомів у старших, опановували мистецтво володіння зброєю.

Одягались опришки насправді просто, у сорочки та сукняні плащі. Зброя їхня змінювалась із розвитком техніки військової справи. Спершу стріляли з луків, далі – з рушниць і пістолів. Та улюбленою їх зброєю були дуже гострі топірці – бартки. Ця особлива зброя була ще й красивою: ширшу частину прикрашали найрізноманітнішими орнаментами, а вужчу або закручували у ріг, або витісували у формі коника, тощо. Кажуть, обряд посвячення в опришки проходив із демонстрацією вміння володіти топірцем, на цій зброї навіть складали присягу. Бартку використовував і сам очільник опришків – Олекса Довбуш. (А застрелений він був, за легендою, срібною кулею).

Деякі історики зазначають, що опришки – дуже малочисельні загони. Та це не зовсім так. Відомо, що вони воювали разом із гайдамаками на Великій Україні. У різні часи опришки штурмували і заволоділи королівським замком у Новотанці, замком у Сяноку, захопили Богородчанську фортецю та фортецю Пнів. Тож це були досить потужні військові формування, які залишились у народній пам`яті легендарними месниками, непереможними героями.

Січові стрільці - ХХ століття (1914-1920 роки)

Сотня Січових Стрільців. поч. 1918 р. фото: vijsko.milua.org

«Ой у лузі червона калина
Похилилася.
Чогось наша славна Україна
Зажурилася.
А ми тую червону калину піднімемо,
А ми нашу славну Україну,
Гей, гей, розвеселимо!»
Так звучить відомий у народі гімн січових стрільців. То були справді важкі для України часи – Перша світова війна. З одного боку Росія, з іншого Австро-Угорщина, та січові стрільці боролись за свою – Українську державу. Стрілецький рух почав формуватися ще задовго до війни. Національно свідома молодь була об'єднана у організації «Сокіл» та «Січ», де плекалась мораль національної єдності, проводилась хороша фізична підготовка.

Січові стрільці фактично стали підрозділом Армії УНР. Добровольча військова формація згодом стала організацією на засадах регулярного війська. Перші січові стрільці були сформовані із галичан. Не секрет, що входили вони до складу австрійського ландштурму. Та важливо, що організація була сформована з українців, на чолі який стояли теж українські командири.

Австро-Угорська імперія сама остерігалася військової потуги українства, тому з кількадесят тисяч добровольців відібрала лише 2,5 тисячі. Згодом військовополонені, що вийшли з австро-угорської армії, утворили 1-й курінь. Курінь січових стрільців мав за мету захищати Центральну Раду від більшовиків.

Окремий загін Січових Стрільців став на чолі повстання проти гетьмана Скоропадського після проголошення ним федерації з Росією. У вирішальному бою наші таки перемогли гетьманських дружинників.

Січові стрільці мали свої полки піхоти та артилерії, кінний полк. Військовий вишкіл у них називався муштрою. Та головною все ж була самодисципліна. Одягали стрільці характерні «мазепинки» та червоно-чорні стрічки на верхній одяг. Використовували кріси, багнети, гранати. Цікаво, що для навчання військової справи спеціально було видано близько десятка україномовних підручників. Писали їх українці самостійно, часто й від руки.

Січові стрільці були чудово організованим формуванням національно свідомих, думаючих людей, носіїв високих ідей і благородних ідеалів. Ідеологією січових стрільців була єдина і незалежна Україна зі всіма своїми територіями. Важливо, що УСС були першою спробою створити українську національну армію для захисту Української держави не лише від східного ворога, а й від західного. Вони відчайдушно боролись за волю України.

Вояки УПА - 1942—1954 рокифото: Нескорений32

«Якби у французької армії був такий дух, як в УПА, то німецький чобіт ніколи не топтав би Францію» – сказав колись Шарль де Голь. Перші загони УПА організував отаман Тарас Бульба-Боровець. Підпорядковуючись уряду Української Народної Республіки, Українська Повстанська Армія боролась проти радянських і німецьких військ. Протягом всього існування УПА німці намагались її знищити: це були масові акції, зокрема розстріли. Більшовики теж не відставали: влаштовували засідки та великі бої. Росіяни діяли підло: перевдягаючись у форму українців, нападали на місцеве населення, щоб посіяти ненависть до наших воїнів.

УПА, яка була партизанським формуванням, ділилась на 4 групи – Північ, Південь, Захід, Схід (дуже малочисельна). Це була кавалерія та артилерійські загони. Армія не була регулярною, тому не мала постійної амуніції. Нерідко одягали трофейну німецьку чи радянську. Та коли шили форму самостійно (вона була зеленою) –зображали на ній тризуб. Відомо, що пряжки виготовляли із відстріляних гарматних гільз. Медикаменти, їжу, побутові предмети, навіть зброю для вояків збирали самі селяни добровільно. Колишні вояки розповідають, що їм було заборонено щось вимагати від людей, та й потреби такої не було, ті самі віддавали, що могли. Солдатам доводилось переховуватись у лісах та хащах. Купались у річках, там і прали одяг. У час, коли не було боїв, вдосконалювали свої навички. Розпорядок дня був чітко розпланований: підйом, молитва, руханка, умивання, сніданок, військові заняття і т.д.

Хоч солдати УПА не володіли достатнім запасом озброєння, вони все ж мали хорошу військову підготовку. Ці хлопці відзначались надзвичайно сильним патріотичним духом, вірою в ідею української соборності, аж до готовності самопожертви заради неї. У своїй присязі кожен з них обіцяв: «В цій боротьбі не пожалію ні крови, ні життя і буду битись до останнього віддиху і остаточної перемоги над усіма ворогами України».

Самооборона, «укропи», кіборги - Наш часЗахисники Донецького аеропорту.  фото: Роман Бочкала

На час здобуття Україною незалежності наша армія була однією з найбільших в Європі, до того ж, оснащена ядерною зброєю. Та практично за 10 років число військових скоротилося більш як на половину, у рази зменшилась кількість військової техніки та озброєння. Україна відмовилась від ядерної зброї,отримавши гарантії суверенітету і безпеки (від Росії зокрема), вірячи у мирне майбутнє. І ось, коли Росія вже почала впроваджувати свій підступний план нападу на незалежну державу, Збройні сили України виявились не зовсім готовими до війни. Ніхто не сподівався нападу “дружньої” сусідки.

Та він стався. Саме у час, коли інша частина українського військового потенціалу була добре сформована і готова до всього. Це були добровольці. Ті, хто пройшов Майдан, хто захищав Крим, ті, хто розумів, що відбувається насправді. В Україні почали формуватись добровольчі батальйони. Вони укріпили сили військовослужбовців. Українці, як ніколи єдині в ідеї незалежності і цілісності держави, стали консолідувати сили у допомозі армії. Крім техніки, зброї та обмундирування, які надає солдатам держава, всім потрібним забезпечують їх і волонтери. Люди шиють маскувальні сітки, бронежилети, купляють автомобілі і новітню техніку.

Сучасні українські воїни користуються приладами нічного бачення, артилерійськими установками різного типу. У розпорядженні армії сучасні бронебійні машини та реанімобілі, безпілотні літальні апарати, тощо. Українське військо сильне фізично, та головне – морально. Вони відчайдушні та незламні, наче кіборги.

Кіборгами почали називати захисників Донецького аеропорту. За надзвичайну витривалість, сміливість та безстрашність. Адже вони, на великий подив усіх, перебуваючи у нерівних позиціях з російськими військовими, тримались до самого кінця, так і не здавши позицій ворогові. Ще одне слово, яким нарекли наших військових росіяни – “укропи”. Зневажливе у їхньому розумінні, похідне від “Український Опір”, це слово стало сприйматись у нас як позитивне. Українці самі називають себе “укропами”, вірячи у добру силу правди, що, наче зелена рослина, відганяє злих духів. Сучасні українські воїни – це знову ті, хто взявся за зброю, щоб захистити державу. Їх називають воїнами світла, бо вони світлі і воюють за правду. Вони сильні, як ніколи. Вони продовжують боротись, бо ми мусимо перемогти.

http://vsviti.com.ua/ukraine/34575