На бронетанковых заводах рабочих отправляют в отпуск за свой сче

На бронетанкових заводах робочих відправляють у відпустку за свій рахунок - немає грошей
ЕКОНОМІКА | СР, 2016-11-23 19:05
Версія для печатіВерсія для друку
За словами глави концерну "Укроборонпром", в зв'язку з недофінансуванням доводиться зупиняти підприємства.
У сфері відповідальності Укроборонпрому знаходяться 105 підприємств, 56 з них - прибуткові, шість готуються до ліквідації. Про це повідомив на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони глава концерну Роман Романов, передає ЛігаБізнесІнформ.
Романов зазначив, що Міністерство оборони досі не отримало достатнього фінансування, в тому числі на замовлення Укроборонпрому.
«У листопаді близько 500 осіб з Житомирського бронетанкового заводу ми змушені відправити у неоплачувану відпустку. Львівський бронетанковий завод - 150 осіб », - сказав він.
Романов підкреслив, що в зв'язку з недофінансуванням доводиться зупиняти підприємства

Гарна новина від h_s_x2 - фейк

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 16 жовтня 2015 (!!!!!!!!) року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 08 вересня 2015 р. Тобто, постанова не набула законної сили до нині. А отже, слід чекати до рішення апеляційної інстанції. P.S.
Рано радіти і нєфіг вводити людей в оману!

Міносвіти, українські діти і «русский мир»


Ну, що українці, ви вже стали раком? Ще ні? Ну то ставайте. Фу, як грубо? А я не знаю, як назвати те, що витворяє департамент середньої освіти Міністерства освіти України.

Непотопляємий директор департаменту МОНу 24 жовтня 2016 року розіслав листа (фото1) місцевим органам управління освіти з клопотанням провести опитування серед учнів 7-11 класів.

Фото №1

Фото №1

Опитувальни підготувала Академія педагогічних наук України!!! (фото 2 і 3) Звинуватити науковців цієї структури в непрофесіоналізмі не повертається язик, то ж звинувачую їх у навмисних антидержавних діях. Науковці через опитувальник застосовують психологічні прийоми та маніпулюють свідомістю дітей, нав’язуючи їм думку, що Україна може бути поділена на окремі країни або думку, що Україна – це «єдіная страна з Росією».

Дивимося опитувальник

1. Опитувальник російською мовою (це квіточки порівняно з тим, що далі).

2. В опитувальнику є питання «Я бы хотел(ла), чтобы Украина присоединилась к политическому и экономическому союзу с Россией». Мало того, що такого питання не повинно бути в принципі, так на нього ще пропонується 8 варіантів відповіді!!! Дітям нав’язується думка, що така ситуація можлива, над нею дітям ще пропонується подумати, щоб вибрати, який варіант з восьми їм підходить. Такий варіант можливий на 2, 3, 4, 5, 6 чи 7 балів.

3. «Я бы не голосовал (ла) за кандидата-женщину на пост президента» А це що за постановка питання? Уже в ньому закладене нав’язування думки, що президент-жінка – це ненормально. І знову пропонується 8 варіантів відповіді (не нормально тільки трошки на 2 бали, чи не нормально аж на 7 балів) Це несприйняття всіх жінок, чи хтось почав антипрезидентську кампанію проти когось? Діти тут при чому?

Фото №2

Фото №2

Продовження опитувальника

4. «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы». На скільки однакові вибрати 7 варіантів відповіді.

5. «Украина и Россия должны быть одним государством». Якщо не згоден – це 1 бал, а якщо дитина згодна, то треба над цим поміркувати!!! згоден – це 2, 3, 4, 5, 6, 7 балів.

Ну, і апогей нав’язування дітям антидержавної думки

6. Є ще перелік з 5 питань, серед яких треба вибрати свій варіант: «Украина становится частью большого союза, который включает Россию», «Украина распадается на несколько отдельных государств»!!!

Фото №3

Фото №3

Дорогі друзі. Хто ще не зрозумів, так ставити питання дітям не можна. Це все одно, щоб дослідити, наскільки гуманні зараз діти, поставити перед ними питання «Чи готовий ти убити однокласника» – виберіть 7 варіантів відповіді. Або «Якщо на ваших очах убиватимуть людину пострілом в лоба чи ножем у серце, виберіть наскільки цей спосіб гуманний по семибальній шкалі. Брєд? Так. Як і брєд задавати питання дітям про наперед неприйнятні ситуації з Україною.

Україна – унітарна, соборна, цільна країна – ІНШИХ ВАРІАНТІВ НЕ ДАНО. Зі своєю ВЛАСНОЮ культурою, самобутністю, історією і мовою. КРАПКА.

Нас знищують. Через мову, через несформовану свідомість наших дітей. Це гібридна війна, друзята, ви це знаєте, і отакий опитувальник – це її елемент.

Ви запитаєте, що робити? Відповідаю: «Все в наших руках». І одна людина може змінити світ, але коли нас буде багато, ці зміни настануть швидше. Тож прошу Вашої допомоги. Треба написати листи на СБУ та Міністерство освіти. Не кивайте один на одного. Пишіть усі. Чим більше листів, тим краще.

ГОЛОВІ СБУ. Прошу дати оцінку на причетність до сепаратизму та порушення територіальної цілісності України (через маніпулювання свідомістю учнів) розробників опитувальника для 7-11 класів працівниками Національної академії педагогічних наук України та директора департаменту середньої освіти МОН, який погодив даний опитувальник та розіслав місцевим управлінням освіти до застосування.

МІНІСТРОВІ ОСВІТИ України. Вимагаємо звільнення Директора департаменту середньої освіти Юрія Кононенка за дії, не сумісні зі статусом державного службовця, та посадою директора департаменту.

Завершую цей допис. Зараз у моїй поштовій скриньці висить 5 листів від батьків, які змагаються з директорами, хто кого, у праві не вивчати/вчити російську. Я сяду їм повідписую, поскидаю різні витяги з законів, бо у кожного свій варіант директорських маніпуляцій, а Ви сьогодні чи завтра сідайте за листи в СБУ та МОН. Гаразд? Бо мене однієї на все не вистачить. Та Ви самі це розумієте.

 

Джерело

Новости Крымнаша.19.09.2016 «Пришло время чёрных воронков"

1.      В базу сайта “Миротворец” внесли всех членов “избирательных комиссий” Крыма за участие в преступлении против Украины https://twitter.com/kattyfun1/status/777824416126345216 (скрин сообщения). Также Украина передаст международным партнерам список причастных к “выборам” в Крыму для включения в санкционные списки http://ru.krymr.com/a/news/28000466.html

2.      Гоблин разочаровался в крымчанах. Явка со всеми накрутками составила 40,32% в Севастополе и 42,37% по Крыму. На последних выборах в Верховную Раду, в которых принимали участие жители Крыма и Севастополя, итоговая явка была 49,45% в Крыму и 49,65% в Севастополе — БЕЗ МАСШТАБНЫХ НАКРУТОК И ЗАПУГИВАНИЙ http://fresh.org.ua/novosti/123024/krymchane-na-vyborakh-ne-opravdali-nadeshd-aksenova_2016-09-19

3.      Члены “избирательных комиссий” говорят, что явка на “выборах” была меньше на 20-25%, чем во времена Партии регионов. При этом после 15 часов данные о не явившихся ежечасно передавали “властям”. Те принимали соответствующие меры принуждения к голосованию.

4.      Ватник вчера написал: “Судя по тому, как шли люди, если явку нарисуют больше 20-25%, то это будет курам на смех” https://twitter.com/KrimRt/status/777820078234562561 (скрин).

5.      По информации родственников полицайки, стало известно, что до мусоров довели негласную информацию — по Крыму проголосовало только 30% избирателей.

6.      Из 30 опрошенных сотрудников только 3 ходили на “выборы” — им лично звонили представители оккупантов, пришлось идти.

7.      Явка по моему району на 19:00 была около 50% (официально), потому что после 15:00 не явившихся чуть ли не пинками пригоняли на участки. Прессовали не по-детски: за каждого проголосовавшего крымского татарина “главе администрации” отзванивался его “заместитель” Решитов.

8.      Со всеми их принуждениями голосовать бюджетников, вбросами и каруселями в Крыму они не смогли сделать явку больше 50%. Жалкие оккупантишки.

9.      Услышал диалог двух пенсионерок: “ — Ты на выборы ходила? — Нет, они нас обманули. Когда в россию вступали, столько всего обещали, а мы всё нищаем. — Согласна, но в Украине ещё хуже. Посмотри, что там творится. — Ты знаешь, я уже начинаю сомневаться, что нам по телевизору правду говорят”. После чего обе тяжело вздохнули…

10. Интересуюсь у ваты, за кого голосовала: “Оно мне надо? Муж уже В Украине, бизнес продали, уезжаем из дурдома”. Во крысы!

11. ЯдРо опять победило? Отлично))) Именно они тянут россию в ад.

12. Севастополь. Опросил друзей, знакомых, родню — всего человек 20-30. На “выборы” ходили двое. Один голосовал за “зеленых”, второй за “Справедливую россию”. А победило ЕдРо.

13. Знакомая вата вчера ближе к вечеру пошла голосовать. Вернулась в шоке — на участке пусто, бюллетеней мизер в корзине. Горюет, чувствует себя лохушкой.

14. Немного юмора. В Кремле отказались считать явку на выборы низкой: “Не низкая, а президентообразная”, — заявили в ведомстве.

15. “Выборы” прошли, оккупанты не заклеили в пятницу и субботу ни одного билборда. Какой день тишины, какой закон? Наплевать! http://ru.krymr.com/a/news/27998799.html (прочтите статью на эту тему “В Керчи и Севастополе в день российских выборов продолжалась агитация”).

16. ЛДПР Жириновского на третьем месте? Партия клоуна и фриков занимает третье место в стране клоуна и фриков.

17. Со стороны россия выглядит тонущим Титаником. Даже хорошо, что либералы не будут виноваты в её развале. Украина на этом фоне выглядит маленькой лодочкой, которой надо отгрести подальше, чтобы не утянуло на дно.

18. Уточки из тёплых домиков обеспечили себе и своему альфа-селезню ещё много-много сочной зелени.

К другим темам:

19. В Крыму вчера вечером полицаи задержали активиста Алексея Шестаковича. Формальным поводом стала запись в ВКонтакте от 2010 года!!! http://ru.krymr.com/a/news/27998775.html (здесь подробности). Шестаковича уже задерживали во время попытки провести пикет в поддержку крымских политзаключенных 2 июля 2016 года http://ru.krymr.com/a/news/27835594.html (видео от 2 июля).

20. Крымчанина задержали в Ялте за украинские номера, нужна помощь адвокатов! Сейчас мужчина находится в Ялтинском городском “суде” оккупантов. Ему грозит штраф и АРЕСТ! http://ru.krymr.com/a/news/28000554.html (здесь подробней).

21. Никитский сад уволил сотрудника за отказ принять “гражданство” оккупанта. За проукраинскую позицию уволены ещё несколько человек. Прочтите историю полностью http://crimeahrg.org/v-kryimu-uvolili-molodogo-uchenogo-posle-ego-otkaza-ot-rossiyskogo-grazhdanstva/

22. Дагестанцы приехали в Крым виноград убирать. Целыми семействами.

23. Прочтите обсуждение крымчан про катастрофу в медицине и нищенские зарплаты. До некоторых дошло, что крымчан замещают россиянами https://twitter.com/KrimRt/status/777785068341387264 (скрин).

24. Путлерюгенд: в Ялте прошел военно-спортивный турнир “Будь готов — 2016”, на котором юных крымчан одели в камуфляж и учили, как правильно умирать за шубохранилища и золотых уточек http://www.3654.ru/news/1371730 (фото).

25. Послевыборье. Оккупанты окончательно решили снести торговый центр “Еда” на набережной Ялты http://fresh.org.ua/novosti/123043/edu-v-yalte-razberut-ekskavatorami_2016-09-19 (фото).

26. На россии банковская система, перешла в режим “Минус банк в день”. Скоро в Крыму рай наступит: “ЦБР отозвал лицензии у трех банков (Росинтербанк, Финпромбанк и РКБ), два — из первой сотни” http://ru.reuters.com/article/businessNews/idRUKCN11P0IY

27. В Ялтинском зоопарке “Сказка” родилась зебра, которую Зубков назвал Думой. Тем временем раха продолжит нагибать Зубкова http://ru.krymr.com/a/news/28000641.html

28. У нас есть и стабильные успехи: 1,7 тонны украинских и польских сыров и колбас оккупанты арестовали и уничтожили http://ru.krymr.com/a/news/28000382.html

29. Атмосфера после “выборов”: В Феодосии проведут выставку “Смертная казнь: за и против” в рамках проекта “Власть и общество” http://news.allcrimea.net/news/2016/9/19/v-feodosii-provedut-vystavku-smertnaya-kazn-za-i-protiv-66194/ . А в россии путин решил создать МГБ (Министерство госбезопасности). Речь идет о фактическом возвращении ФСБ функций Комитета госбезопасности СССР http://kommersant.ru/doc/3093174

P.S. Выборы прошли, пришло время чёрных воронков.

КРЫМский бандеровец @CrimeaUA1

Новости Крымнаша. «Завтра россия станет страной 404

1.      На некоторых предприятиях (государственной и частной собственности) оккупанты обязали руководителей отзваниваться сегодня каждые 1-2 часа и сообщать ПОФАМИЛЬНО о сотрудниках, которые проголосовали (или не проголосовали) на “выборах”. Списки всех сотрудников предприятий собраны оккупантами заранее! (прим. Эту же информацию ватники подтверждают своими сообщениями в соц. сетях https://twitter.com/KrimRt/status/777424598174425089 (скрин). Тем временем СМИ сообщают, что не явившимся на “выборы” звонят с угрозами http://www.sobytiya.info/news/16/66341 — ссылка).

2.      На российском правительственном сайте “Карта нарушений на выборах” на карте россии отсутствует КРЫМ! https://twitter.com/CrimeaUA1/status/777521530578362368 (фото и ссылка).

3.      Помните, как крымские пропагандоны с канала “Крым-24” заманивали на избирательные участки, обещая розыгрыш смартфонов? Победителями оказались зелёные человечки в прямом смысле этого слова – в балаклавах и камуфляже https://twitter.com/CrimeaUA1/status/777528508469899264 (фото).

4.      Мы живем недалеко от избирательного участка. Раньше из окна было видно, как люди тянутся туда. Сегодня — пусто…

5.      В Едыкуйском (Ленинском) районе самая высокая явка по Крыму — аж 27% (на 14:00). Возле “избирательных” участков “аншлаг”. Оцените сами https://twitter.com/kazantip_region/status/777459123663298561 (фото из Щёлкино). В Керчи тоже не наблюдалось ажиотажа на участках https://www.youtube.com/watch?v=YlPVP46xVrs (видео).

6.      “Первый Крымский” пропагандистский канал в день “выборов” нахваливает работу “вице-спикера” Крыма Бахарева. Он же кандидат “ЕдРа” в Керчи https://twitter.com/krymrealii/status/777481962407792640 (видео). Рекламировали и кандидата от путинской партии Светлану Савченко https://twitter.com/krymrealii/status/777514045360463872 (видео).

7.      13:00. В 20-ой школе в Симферополе видно пустое помещение с избирательной комиссией, тетками, торгующими пирожками, и мент на входе. Ни одного голосующего!

8.      Ватная родственница, у которой окна выходят на избирательный участок, с утра смотрела, когда ажиотаж закончится, чтобы спокойно пойти проголосовать. Ажиотаж так и не начался.

9.      Группа людей возле избирательного участка обсуждает, как оформить нарушение избирательного процесса. Предмет обсуждения — украинский флаг на гараже напротив участка. Лучше бы они так реагировали на рекламу наркотических солей, которыми зарисованы все вертикальные поверхности.

10. В дверь позвонили. Приглашали на “выборы”! Когда такое бывало? Видно, совсем никого нет.

11. Некоторые крымчане писали на бюллетенях оккупанта “СЛАВА УКРАЇНІ” https://twitter.com/CrimeaUA1/status/777538664058486784 (фото) и “Все ворьё. Я против оккупантов!” https://twitter.com/CrimeaUA1/status/777543902865784834 (фото).

12. Севастополь. Увидел стайку местных нарядных алкашей. Бухие, счастливые. Праздник у них. Барина выбирают! (прим. Голосовали не только счастливые алкаши, но и крымскотатарская “журналистка” Эльвина Сеитова, которая считает россию своей родиной https://twitter.com/funky_ua/status/777514555559800832 — скрин и фото).

13. Симферополь. Прошелся по городу и самое активное волеизъявление граждане проявляли в алкогольных отделах http://15minut.org/news/163608-v-simferopolskom-rajone-aktivisty-sfotografirovali-izbiratelnyj-uchastok-dva-cheloveka-vmesto-tolpy (фото одного из пустых участков в Симферопольском районе).

14. В Ялте нет никаких признаков т.н. “выборов”, кроме бухарей, волающих про СССР.

15. Ялта. Днём проходила возле школы №9, где оккупанты организовали участок. Не знаю, как внутри школы, но вокруг не было ни души! ПУСТО!

16. Феодосия. “Толпы” желающих проголосовать пытаются прорваться на избирательные участки https://twitter.com/Crimea_inUA/status/777554133222064129 (фото пустого участка в 12:00), https://twitter.com/Crimea_inUA/status/777549521928630272 (видео пустого участка в 16:00), https://twitter.com/Crimea_inUA/status/777552865774538753 (видео пустого участка в 19:00).

17. 19:45. Вижу окна избирательного участка, но не вижу в них света. Что там происходит?! (прим. Уже вбрасывают бюллетени – в темноте).

18. Чтобы не сомневались в любви к россиянии, нарисуют явку выше российских регионов под 70-80% с преобладающими голосами за партию “Денег нет, но вы держитесь”.

19. “Поклонская назвала сумасшедшими заявления Киева о санкциях к участникам выборов в Крыму” — конечно, из палаты №6 “прокурору” всея рашистской империи при Николае ІІ, сидя в клетке под названием “Крым”, куда более виднее… http://15minut.org/news/163607-poklonskaya-nazvala-poroshenko-sumasshedshim

20. Прекрасно, что есть ТВ-каналы, на которых не услышишь мути о “выборах”. Сегодня это Карусель и Дискавери. Детям говорю: “Надо бы немного убраться”. Они в унисон отвечают: “Отсюда?”

21. Если в бюллетени на “выборах” в ГосДуру расии не будет стоять твоя галочка напротив “Едры”, там будут стоять войска НАТО!

22. Скоро все узнают, что выборы прошли без особых нарушений — демократично и с наивысшей явкой. “ТВ-1 Крым” в 19:00 уже передал, что ожидают явку 70-75%.

23. Крым, бабушки на скамейке: “Надо идти голосовать, а то пенсию платить не будут”. Ржунимагу)))

24. Мои ватные родичи неистово голосуют, как будто это что-то изменит в лучшую сторону. Ну, пускай верят, бараны. Стричь и еще раз стричь.

25. Пенсионерка: “Как тяжело сейчас стало жить, этот год очень тяжелый, скорей бы он закончился. Все жалуются, для всех он тяжелый”.

26. В Крыму координатору проекта «РосУзник» разбили машину: “Я не верю в случайные совпадения, тем более здесь и сейчас. Что это — привет от силовиков, попытка запугать или «наказать»? Показать самые открытые и честные выборы? Не знаю. Но зато теперь знаю, как в Крыму встречают” http://ru.krymr.com/a/news/27998003.html (фото и подробности).

27. Предательница на ватофоруме предлагает остальным сделать то, что сама не сделала за 23 года независимости Украины — свалить из Крыма: “Как могут люди, проголосовавшие на референдуме ЗА, теперь обсуждать как бы правильней проехать, какой паспорт показать, а какой спрятать, как бы в обход совести получить хохлосвидетельство о рождении, как бы провести хавчик с территории государства, которое объявило нас страной-агрессором, как бы правильней переделать документы на машину, чтобы там ее подороже продать, и прочее, и прочее. Действительно, честней было бы отказаться от российского гражданства и УЕХАТЬ ТУДА, ГДЕ ВАМ ЛУЧШЕ, где много родственников, друзей и знакомых” https://twitter.com/CrimeaUA1/status/777520199692083200 (скрин).

28. Новости переправы в бархатный сезон: “Приехали в порт в 11:45, в 12:00 заехали на паром. Очереди практически нет. Сразу отправляют на погрузку” https://twitter.com/KrimRt/status/777448730454876160 (скрин).

P.S. До последнего момента думал, что путин прикажет отменить “выборы” в Крыму, но он решил, что если тонуть, то с музыкой. После объявления результатов российских выборов Госдума перестанет быть легитимной, а сама россия превратится в то, что многие годы приписывает Украине — в страну 404.

КРЫМский бандеровец @CrimeaUA1

Країна з необов’язковою мовою

Україна з необов’язковими українцями

Рік тому Пентагон додав українську мову до списку пріоритетних та розширив кадровий запит для людей зі знанням української мови.

Те відчуття, коли іноземці роблять для нашої мови більше, ніж наша держава.

Натомість, президент України у своїй публічній заяві зневажив українців відвертою неправдою про ставлення до української мови захисників України. За його словами «більшість» бійців АТО розмовляють російською. Натомість, соціологія показує інше:

"Украінська мова є рідною для 73% учасників АТО, іх рідних і близьких. Росіиська – для 6%, обидві мови – для 19%. Серед непричетних до АТО украінську мову вважають рідною 55%, росіиську – 19%, обидві мови – 23%. Украінською та переважно украінською вдома розмовляють 60% учасників АТО та 46% не причетних до АТО, росіиською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%". http://razumkov.org.ua/upload/Identi-2016.pdf

У XIV столітті поляки вторгалися в Галичину і на Волинь, мотивуючи це захистом етнічних поляків, які ідентифікувалися за мовною ознакою. Та сама історія з Гітлером. Та сама історія з Путіним.

Одні країни ревно захищають і розвивають власну мову. Одні навіть умудряються робити її інструментом експансіоністської політики.

Лише в Україні українська мова не захищалася ні до ні після Революції. І відроджувалася, розвивалася і поширювалася не завдяки, а в супереч державній політиці та гуманітарному наступові Кремля.

Я приїхав до Києва у 2008 році і навіть на той час відчувався величезний контраст. За ці роки Київ став у рази більш україномовним.

Це я до чого. З нас сміється весь світ. Країна із необов'язковою мовою. Влада плює на державну мову, аби хтось не дай боже, не подумав, що в нас тут не поважають мову держави агресора. Політики, державні люди чи навіть відомі блогери наполегливо її ігнорують, вважаючи, що російська розширює для них аудиторію, хоча це повна маячня. Практично всі українці, громадяни України розуміють і сприймають державну мову. Як у Києві, так і в Донецьку. Всі. Окрім, хіба що тих, хто і російської не знає, наприклад неосвічені терористи, які до війни мили машини і з потугою отримали атестати про середню освіту… або й не отримали.

І навіть при нинішній владі, рівень нехлюйства в цьому питанні залишається вражаючим. Одна тільки згадка про мовне питання, навіть у позитивному контексті тягне за собою критичні напади і неприховану агресію. І не лише від накачаних пропагандою обивателів, а й, здавалося б, освічених людей. Будь-які слова про відстоювання цього національного інтересу викликає натуральну істерику, абсолютно хворобливу і нічим не обґрунтовану. Згадаймо який шквал ненависті спричинив невинний законопроект, який пропонував виділити третину ефірного часу для української музики. Не 70 %, не 90 % чи 100%. Всього лиш третину! Згадайте яка була істерика в тих, хто здавалося б, до цього не був помічений в такій вже відкритій ненависті до українського, а потім показав своє обличчя.

Ну і ще «аргумент» – «не важливо». Про неважливість цього питання чомусь постійно торочать. А потім ще звинувачують у порушенні прав мовних меншим. Та Боже збав. Ніхто нікому ротів не затикає, нічого не забороняє.

От тільки в усьому світі це питання важливе, а в Україні – ні.

Країна з необов'язковим військом, з необов'язковою мовою. Україна з необов'язковими українцями.

Під таким соусом подавалася нам промосковська гуманітарна політика. Наслідки її ми чітко бачимо. Люди, які піддалися на цей вплив, ненавидять країну, в якій живуть та взяли до рук зброю, коли на нашу землю прийшов окупант. І активно цьому окупантові допомагають.

Пора робити висновки, панове.


Квартал №95 або «Лабухів не б'ють»


pwkgwfxbmha
Дивно, але навіть в перший робочий день нового тижня скандал із Зеленським та його 95 Кварталом не скинув обертів.
Насправді, цей невеликий епізод став ланкою в цілому ланцюзі скандалів останнього часу. Інтер, Лещенко і ось Квартал. Насправді, реакцію на репризу Зеленського потрібно сприймати як щось позитивне і обнадійливий, яке вказує на тектонічні зрушення свідомості хоча б частини українців. Реакція була на те, що довгі роки сприймалося як норма, а тепер ось пішло відторгнення, як і з телеканалом і журналістом-слідчим. Люди перестають цьому вірити і замовляти саме таке.

Що стосується «гумористів», які заявили про те, що вони - патріоти, але як митці - так бачать проблему, в її гострій формі, то це слід копнути глибше, бо там криються механізми, створені при совку.

Насправді, нинішній естрадний гумор відпрацьовує суспільний запит. Тобто, гумористи підлаштовуються під смаки публіки і видають номери, які повинні виявитися смішними для публіки. Це - проста схема і начебто звинувачувати паяців немає сенсу, але така точка зору вірна лише частково.

При найближчому розгляді нинішніх естрадних діячів легко помітити один важливий об'єднуючий фактор. Вони не є професіоналами в профільних областях. Там немає письменників, акторів або взагалі людей, що мають відношення до мистецтва. За великим рахунком, це - художня самодіяльність і вимагати від неї високого рівня виконання, а тим більше - смаку, просто нерозумно. Так, вони можуть видавати щось цікаве, але тримати планку і не скочуватися на рівень шинкарських посиденьок - не можуть. І тут виникає питання про те, як така маса народу, що захлеснула телевізор, раптом стала гумористами.

При найближчому розгляді виявляється, що вся ця публіка - вихідці з КВН імені товариша Маслякова. Мережі цієї гидоти розкинуті по всьому постсовкові простору і діють приблизно в одному алгоритмі. Спочатку будучи мало не дисидентським проектом при совку, КВН повторився як фарс, обходячи гострі кути і знижуючи інтелектуальну планку проекту до максимально низького рівня. У цьому випадку, не виникало непорозумінь з владою і як наслідок - в Лету канули всі перешкоди.

Заданий алгоритм дуже швидко опустив планку гумору до позначки урогенітальних гегів, де власне і залишився. Поступово і весь телевізійний гумор прийшов до цієї самої позначці. І тут виникла дуже небезпечна ситуація. З рідкісних походів в теми цього рівня, гумор повністю пішов в низькопробні жарти і виникла синергія, коли сцена заряджала зал, а зал вимагав подібних виробів. В якийсь момент, від КВНу стали відбруньковуватися окремі проекти, але з тієї ж самої заряженностью.

У Росії це вилилося в Камеді Клаб і подібні передачі, навіть у нас виник філія цього шоу. 95 квартал став українським аналогом пост-КВНівських передач і справа пішла. З любителів-жартівників персонажі шоу стали перетворюватися в естрадних ідолів і з часом самі увірували в свою велич. І тут колишній КВН перетворився в ракову пухлину масової свідомості, став давати метастази. Виявилося, що діячі, зайняті в естрадних номерах, рушили в співаки і актори, миттєво витісняючи професіоналів з цих областей. Пішли пачки фільмів, де ролі грали Гарики Бульдоги Харламова і подібні до них діячі у нас. За концертним залам прокотилася хвиля вчорашніх гравців КВН, стали співаками. Коротше кажучи, вуха вчорашніх гумористів не стирчали хіба що з собачих консервів.

Але справа в тому, що російський «гумор» був свідомо і вдало вбудований в пропагандистську систему обдурення населення. Петросян, Маслякова і інші Регіна Дубовицька виконували роль рубанка або навіть шкурки, зачищаючи суспільну свідомість рівно за рівнем гумки від трусів і врешті-решт їм це вдалося. Якщо для росіян це пройшло легко і безболісно, то для українців це - протиприродний процес. Майже весь літературний гумор імперії і совка корінням в Україні. Практично всі письменники, у творчості яких присутній гумор - просякнуті повітрям України. Гумор - частина нашої культури і він не був тією низькопробної виробом, до якої докотилося нинішнє позорище.

Найогидніше, саме в цій області естради, було бажання українських «гумористів», сподобатися багатим росіянам або комусь ще. Це змушувало і змушує їх влазити в рамки їх поняття про смішному і як правило - грати на сцені або тупоголових, збиткових виродків, або алкашів. 95 квартал органічно пішов по шляху, протоптана Кроликами, Маменко та іншими діячами «гумору на винос». Вони хочуть сподобатися, а відсутність мудрості, знань і професіоналізму неминуче заштовхує їх в область тупорилих ублюдків, яких вони із захватом грають.

Так, є Жванецький, що залишився при своїх, незважаючи на те, що працює на російську публіку. Але він виявився стійким і мудрою людиною, який не дозволив спустити себе в стічну канаву. Тому його творчі вечори сприймаються як вишукану страву гурмана, а не Мівіна 95 Кварталу. Можливо це тому, що він в душі тримає марку одесита і тому, що він - єврей, а євреї - завжди залишаються євреями. У будь-якому випадку, він залишився недосяжним острівцем для низькопробних, помийних «гумористів» і продемонстрував, що не варто опускатися до рівня деградованої публіки, а може бути навіть вдасться потягнути її з болота. Принаймні - показати щось інше - іскрометний, мудре і красиве.

Так ось, про скандал. Сам факт того, що публіка починає плюватися від цього гумору і гумористів, як від ганебного телеканалу або завравшегося викривача-журналіста - хороший знак. Публіка вже вийшла на той рівень, коли починає відкидати відверте свинство. Тепер справа за паяцами. Якщо вони цього не зрозуміли і продовжать тягнути свою публіку назад, в болото, то вони хоч собі тату «патріот» на лобі наколють - не допоможе. Вони залишаться частиною скотинячої пропагандистської машини окупанта.

Тобто, сам скандал - показник руху. Зазвичай творчі люди кудись рухаються, а публіка на це реагує захопленням або засудженням, але рух відбувається на сцені. У нас же відбувається більш масштабне явище. У рух прийшов зал для глядачів і в цьому русі він помітив те, як на сцені погано збудовані декорації, а блазні виявилися зовсім не такими великими, бо без мікрофона у них немає голосу, а без освітлення - виду. І взагалі, виглядають вони зацьковано і злякано, бо не розуміють що і як їм говорити, в цій ситуації, а нести те, що можна нести вічно - НЕ пріучіни.

За це лицедіїв можна просто не дивитися і не слухати, але не бити. Вони і так будуть страждати. Крім того, є старе правило ресторанних бійок: «лабухов (музикантів, артистів) не б'ють»
http://defence-line.org/2016/09/kvartal-95-ili-labuxov-ne-byut/

Порошенко не був котом в мішку.

Суддя Конституційного суду у відставці про те, хто і як може «прибрати» президента, за що потрібно посадити Яценюка і чому наші реформи – це картковий будиночок

У 90-х роках ця людина стояла біля витоків формування практично всієї законодавчої бази нової держави – незалежної України. Перший генпрокурор, тричі нардеп і суддя Конституційного суду, Віктор Шишкін сьогодні має унікальну можливість аналізувати ефективність роботи як мінімум трьох державних структур – прокуратури, парламенту і судів.

Він володіє не лише величезним практичним досвідом, але й докладною інформацією про закулісні ігри всередині згаданих структур. І на відміну від діючих суддів, яким демонструвати свою особисту позицію щодо цих питань забороняє Конституція, приставка «у відставці» дозволяє йому відверто висловлювати свою думку.

Завдяки цьому UA1 вдалося обговорити з Віктором Шишкіним найбільш гострі та болючі питання, що стосуються процесів, які відбуваються в цих гілках влади. І почати вирішили з найбільш близької йому судової системи.

Справа судді Миколи Чауса, який втік з України та який зберігав хабарі в скляних банках, знову підняла питання: чи має бути у суддів недоторканність? Адже поки парламент дозволить заарештувати суддю-хабарника, той уже буде пити коктейль на березі океану.

З одного боку судді потрібно забезпечити недоторканність від зловживань так званих органів правопорядку – поліції, СБУ, прокуратури.

На відміну від них суддя приймає остаточне рішення – ніхто не несе такої відповідальності. І він повинен мати право вирішувати, не будучи під дамокловим мечем.

У 90-х роках, для того, щоб захистити суддів, ми перегнули палицю з недоторканністю. Але ми ж не могли передбачити, що суддівський корпус буде заточений під кримінал і хабарництво.

Думаю, зараз найбільш правильний вихід в тому, що підозрюваного суддю має бути одразу затримано, навіть якщо це помилка. Зараз в Конституції передбачено термін затримання на 72 години. Я вважаю, потрібно піти молдавським шляхом – їх Конституція передбачає затримання на 48 годин.

Навіть якщо прокуратура помилиться або буде заточена на неправомірні дії, і суддя буде затриманий незаконно – через 48 годин перед ним вибачаться, компенсують йому шкоду. Але це вихід з положення, затримувати потрібно відразу.

Це схоже на елемент залежності. Сьогодні й так занадто багато фактів говорить про те, що суддів жорстко контролюють люди з АП. Вам щось відомо з цього приводу?

Знаєте, є такий суддя Богдан Футей? Це єдиний українець-федеральний суддя США. Федеральних суддів призначає президент, йому вони приносять присягу. Я питав Футея: після того, як ти бачив президента, коли присягав, ти його ще раз бачив особисто? Він каже – жодного разу.

Наші ж судді самі себе позбавили незалежності. Я іноді критикую суддів КС – чого це ви пішли на засідання парламенту? Що ви там втратили?

Що стосується суддів загальної юрисдикції, просочується інформація, що їх контролюють так званою системою переведення, коли нормальних суддів з Києва переводять в інше місто, а на їх місце присилають з периферії.

Так звана судова реформа не дає суддям незалежності, а навпаки – поглиблює їх залежність від АП.

Тобто в їхню роботу все ж втручаються?

У мене немає достовірних фактів, але є непрямі докази. Наприклад, ситуація з суддею Чернушенком (екс-глава Апеляційного суду Києва, в 2015 році звинуватив Петра Порошенка і заступника голови АП Олексія Філатова у втручанні в кримінальні справи, які ним розглядалися – ред.).

Я його знаю і вірю його словам про те, що на нього у справі Пукача тиснув Філатов. У мене немає підстав не довіряти Чернушенку.

І ще одне: поява людей з АП на суддівських форумах, конференціях. Це не відповідає європейським нормам, це совок. І той же Філатов, інші співробітники Адміністрації є елементами совкового менталітету разом зі своїм патроном Порошенком.

У такому разі, що ви думаєте про ініціативу залучати іноземних суддів та прокурорів? Можливо, вони будуть більш незалежними?

Я категорично проти. Це держслужба, де мають працювати громадяни України, інакше ми руйнуємо саме розуміння держслужби. Крім того, вони повинні скласти іспит на знання нашої правової системи.

Наприклад, попри моє достатнє знання німецької правової системи я не зможу там працювати, тому що їх право потрібно знати поглиблено. Понад те, француз так само не зможе працювати в Німеччині, а німець – у Франції.

Навіть у австрійців і німців можуть бути проблеми через відмінності в термінології. Наприклад, одне й те ж слово у німців означає вбивство, а у австрійців – вбивство з обтяжуючими обставинами. Не знаючи цих нюансів і просто філологічно перекладаючи цю термінологію, в Україні можна помилитися.

Тоді повернемося до українських суддів. За останній місяць зафіксовано масову подачу заяв з проханням про відставку. Це дивним чином збіглося зі стартом електронного декларування доходів. Як ви думаєте, це справді втеча корупціонерів із судів?

А чим загрожує судді електронне декларування? Він зобов'язаний здати декларацію за попередній рік, тобто сьогодні – за 2015-й. А якщо звільниться зараз, то в наступному році він все одно зобов'язаний її подати за 2016 рік. І якщо будуть виявлені якісь порушення, то звільнення ні від чого суддю не захищає.

У нас несприятливий інвестиційний клімат незалежно від того, оголошено воєнний стан чи ні.

До речі, вже зараз лунають заклики закрити для громадськості доступ до інформації електронних декларацій чиновників. З такою ініціативою виступив міністр юстиції Павло Петренко. Що ви про це думаєте?

Подивіться на наших бідних, як церковна миша, прокурорів. Проте є два будинки у матері, три будинки у тещі, три у двоюрідної сестри. Електронне декларування має всіх цих родичів показати.

Подивіться на Кончу Заспу – там стоять стіни висотою в п'ятиповерхівку. Якби всі ці стіни забрати і перенести на кордон з Московією, то не потрібно було б стіну Яценюка будувати. Якщо ми публічне суспільство, вся ця скритність повинна бути ліквідована й інформація має бути доступною.

Звичайно, в електронному декларуванні є перекоси, але для розкриття і публічності інформації про майно і доходи я вважаю цей крок правильним.

І все-таки в чому ж тоді причина масового звільнення суддів?

Незважаючи на ганебно неправдиву розрекламованість так званої судової реформи, вона не дає суддям незалежності, а навпаки – поглиблює їх залежність від АП.

Звільняються судді, які зрозуміли, що вони ще більше будуть залежними і не хочуть цього. Навіщо їм доповідати якомусь Філатову? Або стояти струнко перед якимось головою районної чи обласної держадміністрації?

І які основні чинники цієї залежності?

Перехідні положення говорять про те, що за президентом до 2017 року залишаються повноваження переведення суддів.

Також суддів довічно призначає президент, а не парламент. А що це означає в нашій пострадянській системі? Це кабінетне непрозоре рішення.

Ми в 1995-96 роках, коли писався сучасний текст Конституції, намагалися піти від цього, зробити максимально прозорим призначення і звільнення суддів.

Але найголовніше у так званій судовій реформі – Конституцію взагалі не можна змінювати в умовах воєнного стану, це державний злочин з боку депутатів, АП і президента.

Волонтери і добровольці опинилися поза правовим полем, вони є незаконними військовими формуваннями.

Але офіційно воєнний стан не введено, а противники цього запевняють, що такий крок обвалить економіку – у країну, яка воює, ніхто не буде інвестувати.

Є купа аргументів, типу завтра путінські танки будуть в Києві, це оголошення війни і т.д. Я це називаю системою маніпуляції. У спецслужбах є таке поняття, як операція прикриття. Це прикриття, спроба уникнути головного. А головне – це невиконання президентом України своїх конституційних обов'язків Верховного головнокомандувача.

Не буде інвестицій? Так їх і так не буде – у нас несприятливий інвестиційний клімат незалежно від того, оголошено воєнний стан чи ні. У нас є зовнішній фактор – ведення бойових дій. І внутрішні – корупція та адміністрування, те, що називається документальною тяганиною. Ці три складові і є перепоною для широких інвестицій.

Ще кажуть, що у такому разі будуть істотно обмежені права та свободи громадян.

Не потрібно боятися слова «обмеження», тому що іноді вони потрібні. Наприклад, американці пішли на обмеження своїх конституційних прав після терактів 11 вересня. Тому що є питання доцільності та пріоритетів.

Так, якісь обмеження були б корисні. Тоді у нас не було б проблем з «Інтером» та іншими телеканалами, які проводять проросійську політику в Україні, і фактично є батальйонами ідеологічного фронту противника.

Або взяти наших громадян на окупованих територіях – вони вже обмежені у своїх правах. Ми не можемо їх захистити. Вони не можуть пред'явити претензії Росії, тому що Україна не оголосила її країною-агресором, і не ввела воєнного стану.

Обмежені права волонтерів та добровольців. Ті, хто зараз захищає Батьківщину, опинилися поза правовим полем, вони є незаконними військовими формуваннями. Хоча ця проблема також вирішується введенням воєнного стану.

Сьогодні президенту Порошенку можна висунути практично всі звинувачення, які було висунуто Януковичу.

Є ще одна думка – воєнний стан може стати благодатним ґрунтом для воєнного перевороту. Чутки про нього періодично спливають, і в зв'язку з цим згадують прізвище Авакова.

Для того щоб прийти до влади в ході перевороту, необов'язково оперувати воєнним станом. Дивіться, сьогодні президенту Порошенку можна висунути практично всі звинувачення, які було висунуто Януковичу. Зокрема, самоусунення від виконання своїх президентських обов'язків. Поясню чому.

Відкриваємо першу статтю Закону про воєнний стан. Там написано, коли він вводиться: за умови нападу на нашу територію та загрози нападу.

У нас є напад на територію? Та у нас цілий Крим окуповано і анексовано! Вторгнення військ на Донбасі – у нас купа доказів участі російських військ. Цей напад.

Тобто президент повинен ввести воєнний стан. А він самоусунувся від виконання своїх обов'язків Верховного головнокомандувача і обов'язків із введення воєнного стану. Понад те, він їх не просто ігнорує, а й усім намагається довести, що у нас немає умов воєнного стану. При цьому він проводить мобілізацію.

Тому будь-яка структура – добробати, Аваков зі своїм МВС, кагебешнікі зі своїм СБУ і навіть парламент – можуть завтра сказати, що Порошенко на посаді президента України самоусунувся і не виконує своїх обов'язків. Так заявили стосовно Януковича.

І думаю, в АП цей варіант вже прорахували, тому що в КС є подання про визнання постанови ВР з таким формулюванням щодо Януковича неконституційною. Тобто Порошенко намагається себе захистити, він зрозумів, що й до нього може бути застосовано ту ж формулу.

А ось введення воєнного стану якраз може його трохи убезпечити від тих дій, які можуть послідувати від Авакова. Ось чому він і заговорив про це.

Порушення кримінальної справи проти Авакова за часів Януковича – це не лише політична розправа, для цього справді були підстави.

До речі, Аваков є людиною Яценюка. Саме через нього Арсеній Петрович продовжує контролювати уряд. Колись ви говорили, що не проти посадити Яценюка. За що ви його так?

Його можна посадити хоча б з формулюванням «замах на зраду Батьківщині», коли він сказав, що хоче продати мільйон гектарів української землі. Оскільки він це не здійснив, то це так званий замах.

А в принципі у нас є такий термін, як «зловживання службовим становищем», «перевищення посадових повноважень», «неналежне виконання службових обов'язків». У цьому блоці Яценюку можна згадати все, пов'язане з пенсіями, доходами громадян, комунальними тарифами, іншими його ініціативами – там півкодексу можна набрати, якщо захотіти. І термін давності не минув.

Що стосується фігури Авакова, то я до нього ставлюся негативно не лише з точки зору його належності до олігархічного клану. Думаю, що у нього попередній бізнес був не такий вже й чистий. І порушення проти нього кримінальної справи за часів Януковича – це не лише політична розправа, для цього справді були підстави.

Тобто за часів Януковича комусь все ж діставалося по заслугах?

Зрозумійте, ми не повинні все бачити тільки чорним або тільки білим. Елементарний приклад: всі ми знаємо злочинну організацію гестапо. Але в їхніх повноваженнях була і боротьба з корупцією. Хто скаже, що боротьба з корупцією – це погано?

І коли ми говоримо, що при Януковичі відкрили кримінальну справу, то це не обов'язково негатив. Просто проти своїх вони не відкривали, а проти політичних конкурентів, але таких же економічних злочинців, відкривали.

Всі, хто хоче обійняти політичні посади в державі, повинні пройти курс навчання, що таке держава і презентувати свій погляд на державний устрій.

Незважаючи на це, Аваков став главою МВС і зараз дуже гордий новою поліцією. Але останнім часом створена ним красива картинка починає розсипатися. Що пішло не так?

Це картковий будиночок. Не так все закладено в основі. Який фундамент закладався, такий і результат. Наших поліцейських не навчили навіть елементарним речам – правильно складати документацію. Те, що називається протоколом затримання або фіксації доказів.

Правильно оформлена документація – це правильне оформлення доказової бази. А якщо вона викликає сумнів, то злочинця практично не можна посадити.

Мені давали почитати їхні «творіння». Так ось, на одній із суддівських конференцій я запитав: хто може звинуватити Шишкіна в корупції? Не піднялося жодної руки. Я тоді кажу – беремо будь-які десять протоколів, і я виправдаю всіх, хто звинувачується на підставі цих документів. Тому що вони оформлені так, що не можуть розглядатися як допустимий доказ.

Тобто у нас сотня розстріляних на Майдані, тисячі убитих на сході, а ми тупцюємо на місці. Що ж ще має відбутися в країні, щоб ми рушили вперед?

Знаю тільки одне – Яценюки, Порошенки, Гройсмани, Парубії не повинні бути у владі.

Наступний етап – всі, хто хоче обійняти політичні посади в державі, зобов'язані пройти курс навчання, що таке держава, державний устрій і державне будівництво. Потім пройти іспит, презентувати свій погляд на державний устрій, і лише тоді їх можна допускати до роботи.

Тому що зараз це просто зміна кланів. Причому з кожним разом клан все гірший і гірший.

Клан Януковича бачив перед собою конкретну мету – створення механізму розграбування держави. У тих, хто прийшов на зміну, є мета грабувати, але у них немає механізму, вони кидаються з крайності в крайність. Причому, якщо та банда намагалася ділитися з тими, кого грабували, то ця – ні.

Але найголовніше, за що їх потрібно судити, – обман народу. Адже Янукович народ не обманював. Нормальні українці знали, що це бандитська група. А ці прийшли до влади на крові патріотів, і одразу ж почали працювати проти народу.

І яким ви бачите шлях перетворень – революційний чи еволюційний?

Сьогодні еволюційний крок нічого не дасть. Це все одно, що лікувати виразку шлунка медикаментозно, коли необхідне хірургічне втручання.

Елементи хірургічного втручання були на Майдані під час Революції Гідності. Вони зробили кровопускання, але виразку не вирізали. Система збереглася і навіть зміцнилася. То, можливо, в цьому винен сам народ. Тому що того ж самого Порошенка і клани, які йдуть до влади, потрібно було перед виборами аналізувати.

Порошенко не був котом в мішку. Хіба ніхто не міг прочитати, що він двічі був міністром в уряді Азарова і Януковича? Був шефом РНБО і депутатом усіх скликань, крім першого? На превеликий жаль, ми маємо звичайне безголів'я.

Зміни можуть відбуватися будь-якими шляхами, але напевно, революційний кращий. Колись я був за революційний крок – проголошення незалежності України, хоча й побоювався його. В інших ситуаціях я був еволюціоністом. Тепер я вважаю, що це, найімовірніше, було помилкою.

Грязная и бессовестная элита Украины

Так случилось, что бывшие рэкетиры и наперсточники стали украинской элитой. Они, рукоположенные нами во власть, очень уютно чувствуют себя там

«Это у вас охрана или конвой?» - спросил однажды психолог, какими-то судьбами приглашенный на фуршет к украинскому олигарху. Разумеется, этого остроумца на другие подобные встречи после этого публичного вопроса уже не приглашали. Спустя несколько недель после этого красочного события (один из присутствовавших даже поперхнулся во время еды), я познакомился с любознательным психологом на какой-то неинтересной конференции. Мы решили уединиться для продолжения беседы в ближайшей кофейне.

Я напомнил ему о недавнем фуршете. Мой собеседник, назову его Сергей, оказался знатоком средневековой философии. Свой вопрос к олигарху он объяснил так: «Одиночество гораздо труднее вынести в толпе, чем в уединении. Это слова Майстера Экхарта, часто перечитываю его тексты. Там, во время фуршета, куда я попал случайно, в качестве своеобразного немого украшения, я оказался в толпе совершенно незнакомых людей, богато одетых и явно кичащихся своим социальным статусом. Когда я вышел из зала искать туалет, я увидел в коридоре нескольких «бычков», с подозрением преследовавших меня глазами. После туалета вернулся в зал. Мне там было трудно, душно. Я живу и работаю иначе, достаточно уединенно. А тут ещё и усиливавшаяся головная боль. Вот я и задал тот вопрос очень громко. И сразу же ушёл. Надеюсь, навсегда».

Мышление и запоминание – это тот способ, каким мы, люди, пускаем корни, занимаем своё место в мире, куда все мы попадаем чужаками. Каждый – свое и только свое место. Сегодня я знаю о Сергее больше. Уединенные размышления и нежелание тратить жизненное время на чрезмерное общение привели к тому, что он потерял многих клиентов, нуждавшихся в его профессиональной помощи психолога. Рынок психотерапии в Украине заполнен шарлатанами и плохими специалистами. Сергей не смог, не захотел делать себе рекламу. Остроумный, глубокий человек, он не был допущен и к преподаванию психологии в университете. Он и там – чужой. Обычный наш мир украинской псевдонауки и агрессивного непрофессионализма Сергей определяет известным изречением Сократа: «Крупные буквы читать проще, чем мелкие». Он, Сергей, предпочитает читать тексты, исполненные мелкими буквами.

Так случилось, что бывшие рэкетиры и наперсточники стали украинской элитой. Они, рукоположенные нами во власть, очень уютно чувствуют себя там. Уютно и уверенно. Кстати, в отдаляющиеся советские времена подобного не было, власть была властью, а элитой были поэты, писатели, актеры кино и совсем не провластные публицисты и философы. Сергея ни разу не пригласили на телевидение, его удел – редкая полемика в фейсбуке.  Он – не элита. Как и великолепный Мирослав Попович, насыщенный знаниями и желанием делиться ими Тарас Возняк, классик в Европе (но не у нас) Леонид Бурлачук, горький и честный Ярослав Грицак, скромная Наталья Яковенко…

В стране другая элита, грязная и бессовестная. Обильно говорящая и никогда не читающая серьезные книги. Совесть приобрела свой специфический моральный характер лишь тогда, когда стала пониматься как орган, посредством которого человек слышит слова Бога, а не свои собственные. Это наблюдение мудрой женщины Ханны Арендт. Впрочем, украинская элита такое не читает. Чтение мудрых не учит зарабатывать скорые и грязные деньги.

Семен Глузман

Семен Глузман