хочу сюди!
 

светлана

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Хто насправді керує Україною, Єрмак чи Зеленський?

Хто насправді керує Україною, Єрмак чи Зеленський?

Марія Бойко

Після звільнення Андрія Богдана Офіс президента очолив Андрій Єрмак. Його зараз називають чи не першою людиною в Україні, яка курує міжнародну політику та без посередників спілкується із Москвою. 

Хто такий Єрмак? 

Про постать Андрія Єрмака є мало інформаціїВідомо, що його мати – росіянка, вона родом із Санкт-Петербурга. Батько – українець, киянин, він за часів СРСР працював у держкомітеті із профтехосвіти. А у 80-тих роках його відрядили до Афганістану. До слова, багато фахівців зазначають, що такі люди могли активно співпрацювали із КДБ. У Єрмака немає дружини та дітей. Проте у нього є молодший брат – Денис Єрмак. 

Андрій Єрмак у 90-х роках закінчив Київський інститут міжнародних відносин, має ступінь магістра із міжнародного приватного права. Далі – він заснував міжнародну юридичну компанію, котра займається захистом інтелектуальних прав. Окрім того, Єрмак є продюсером фільмів: «Скворт32», «Межа», «Правила бою».

Свою політичну кар’єру Єрмак почав із того, що був помічником депутата від «Партії регіонів» Ельбруса Тадеєва. Також він був довіреною особою кандидата на пост президента України Арсена Яценюка під час виборів у 2010 році. 

Окрім того Єрмак успішний бізнесмен: він має свою частку в більш, ніж 20 компаніях, а це – фармацевтика, юридичні послуги, будівництво та інші сфери. 

Деякі ЗМІ вважають, що Єрмак у часи «регіоналів» був «смотрящим» за МАФами у Києві. 

Скандали із Єрмаком

Після перемоги Зеленського, журналісти стверджують, що Єрмак почав призначати своїх людей на різні посади. Про це і свідчать «плівки Єрмака», опубліковані депутатом від «Слуги народу» Гео Леросом, – записи розмов із молодшим братом керівника ОП, у яких той обговорює призначення на важливі державні посади. 

Колишній соратник Зеленського Андрій Богдан заявив, що Єрмак уклав із Москвою договір, у якому Україна повинна виконати 13 пунктів, серед яких це – подача води до Криму, амністія бойовиків, вибори на Донбасі та ін.

Інший скандал – це призначення Вітольда Фокіна у склад Тристоронньої контактної групи в Мінську. Так, онучка 87-річного комуніста Маша Фокіна зізналась, що це вона познайомила діда з Андрієм Єрмаком, через те, що у них «є спільні погляди на відновлення миру на Донбасі». До слова, сам Фокін заявляв, що для «миру» Україна має амністувати бойовиків та визнати «особливий статус» Донбасу. 

Також Єрмака звинувачують у зриві спецоперації СБУ з «вагнерівцями». Нібито через нього не вдалось доправити в Україну російських найманців. 

То ж яка роль Андрія Єрмака в українській політиці та чи є він настільки впливовим, як про це говорять? 

Про це ІА “Вголос” запитало у політолога Кирила Молчанова, заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, політтехнолога Ярослава Макітру та очільника Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна. 

Яка роль Єрмака в українській політиці?  
Кирило Молчанов:

Андрій Єрмак – це «сірий кардинал» при президенті. Єрмак по суті уже перебирає на себе роль міністра закордонних справ у плані перемовної лінії по Донбасу. Також він на сьогоднішній день досить вдало монополізував доступ до самого президента: Єрмак стоїть на вході доступу Зеленського до інформації, а Мендель – на виході, тримаючи керівника держави у теплій інформаційній ванні. 

Ярослав Макітра:

Вплив Єрмака на політичну ситуацію в країні є великим. Він поширюється на кадрові рішення та ключові політичні питання. Його вплив пов’язаний із наближеністю до президента. Теперішня ситуація справді особлива, оскільки Єрмак приймає і кадрові рішення і те, що стосується міжнародної політики. Але це винятково через те, що його до себе приблизив президент.

Амбіції в Єрмака справді дуже високі. Він хоче ледь чи не у «ручному» режимі керувати Верховною Радою та Кабінетом міністрів України, що йому і вдається. Ми бачимо, які зараз законопроекти проштовхуються. І це ще гірше, ніж це було навіть за Богдана. 

Його вплив зараз є дуже великим, але, як на мене, зараз є великий ризик втратити все. І ту гру, яку веде Єрмак – вона дуже ризикована та контраверсійна. Бо якщо порівняти його з Богданом, то той формував команду, краще володів ситуацією. Як наслідок – багато його людей залишилось при посадах. Єрмак зараз все намагається переробити під себе, але йому це не надто вдається, оскільки такі ж політичні амбіції є у голови Верховної Ради та у деяких міністрів у Кабміні. 

Єрмака часто звинувачують у роботі на Росію, це можливо?  
Олег Соскін: 

Щоб зрозуміти, хто такий Єрмак, варто подивитись на те, а ким є його батьки. Складається враження, що і батько Зеленського, і Єрмака ще з радянських часів можуть мати стосунок до ГРУ – окремого розвідувального підрозділу, автономного від КДБ. От батько Зеленського кілька разів був у Монголії, де відряджався на роботу в один із найстратегічніших комбінатів цієї країни, а без співпраці із спецслужбами – це неможливо. Схожі посади закордоном займав і батько Єрмака, його відправляли в Афганістан. І я вважаю, що ці люди – батько Зеленського і Єрмака між собою знайомі. І тепер вони у цей весь процес підключили Фокіна, який має великий вплив на фінансові структури. І я думаю, що у цьому процесі можуть бути Звягільський і Волков. 

«Єрмак може мати стосунок до російських спецслужб» Також вже зрозуміло, що куратор українських питань в Росії Козак теж представляє ГРУ. Як наслідок – маємо коло проросійських людей, які так чи інше причетні до агресії РФ проти України.  І, як на мене, весь життєвий шлях Єрмака, його дії, можуть свідчити про те, що він має стосунок до російських спецслужб. 

Єрмак відповідає за кадрову політику, зовнішню політику, він відповідає за перемовини із оточенням Путіна. Від має прямий вихід на Кремль. І складається враження, що саме через ГРУ. Єрмак зараз грає роль «чорного кардинала». Зеленський, ймовірно, про все знає. 

Єрмак також відповідає і за фінанси. Пригадаймо плівки, які опублікував Лерос, про те, як відбувається призначення на державні посади, а саме – через молодшого брата Єрмака. І всім зрозуміло, що це не за «дякую». Я не здивуюсь, якщо Єрмак усі свої кадрові рішення узгоджує із Москвою. Виглядає так, що він пройшов якийсь вишкіл і його завдання зараз – це реалізація плану із здачі України Росії. 

У мене складається враження, що Єрмак – це низ айсберга, Зеленський – його вершина, а під низом є ще хтось, але це не Медведчук, бо той хоче їх усунути. 

Чому Єрмак фактично замінює Зеленського?  
Олексій Голобуцький: 

Слабкий президент в усіх розуміннях цього слова – це погано, бо тоді є фаворити, які стають сильними. Наш президент не дуже обізнаний з державною політикою, йому не все подобається, він ігнорує багато сфер діяльності, за які є відповідальним. Зеленський займається політичним аутсорсингом, віддаючи свої повноваження певним особам. Зараз країною фактично керує Єрмак, не займаючи ніякої конституційної посади. Проте він виконує багато функцій, які не властиві президентській канцелярії. 

Але відповідатиме за все, зокрема і за Єрмака, буде Зеленський: перед історією, перед виборцями. Також рейтинг падає не в Єрмака, а у Зеленського. 

Ярослав Макітра:

Все це залежить від вольових якостей самого президента, його роботоздатності. Якщо президент хоче комфорту: вчасно лягати спати, добре обідати та вечеряти, і мати багато вільного часу, то керівник Офісу президента йому це забезпечить. Але тоді президентом де-факто стає цей чиновник, а не законно обраний лідер держави. Бо очільник ОП – це людина, яка планує, а президент, той хто ухвалює рішення. І коли президент свої функції по суті віддає секретарю, то це не зовсім добре. Проте тим не менше, є інші гравці, які намагаються впливати на президента та на ті рішення, які він ухвалює, і це призводить до хаосу. 

Те, що Зеленського у його роботі підміняють керівники Офісу президента – це очевидний факт. Більше того – це чітко видно по діяльності у сфері міжнародної політик та оборони. От Єрмак їздить по міжнародних зустрічах, коментує війну на сході. От це і є контроль над тими сферами діяльності, якими повинен займатися президент. 

Зеленський - це єдиний президент, при якому керівник його Офісу має такий вплив?  Кирило Молчанов: 

Ні. Такою людиною свого часу був Льовочкін при Януковичу, а при Ющенку – Балога. 

Ярослав Макітра:Насправді за Зеленського керівники Офісу президента є досить впливовішими у порівнянні з іншими президентами. Єрмак по-суті підміняє Зеленського. Якщо пригадаємо часи Петра Порошенка, то жоден із голів Адміністрації президента – ні Ложкін, ні Райнін, не підміняли самого главу держави. От у Ющенка був Балога, який теж впливав на ситуацію в державі. Чи можлива відставка Єрмака? Кирило Молчанов: 

Єрмаком не задоволена фракція «Слуги народу», оскільки він з  нардепами не надто комунікує, через що виникають різні скандали. Але я сумніваюсь, що Зеленський його звільнить, бо у того банально закінчились кандидати на високі державні посади. 

Ярослав Макітра:

Історія Єрмака та Зеленського може закінчитися ще гірше, ніж раніше це було із Богданом. Бо Богдан він імпульсивний і по ньому видно, чого він хоче. А це одразу відкривало усі його карти. Попередник Єрмака також досвідченіший у політиці. І те, що Богдан сам пішов – це була вимушена дія у розумінні Зеленського, а сам Богдан ймовірно усвідомлював, куди це все котиться. І складається враження, що він не захотів бути до цього причетним. А от Єрмак ймовірно не може піти вчасно. І як наслідок – це все може закінчитися розколом у партії «Слуга народу», Кабміні. Ми вже за цим спостерігаємо. А далі – члени президентської фракції можуть почати збирати підписи за відставку Єрмака. 

 

 






7

Коментарі

119.09.20, 13:26

    219.09.20, 13:27Відповідь на 1 від Guest*

      319.09.20, 15:24

      Якщо мене не зраджує пам'ять, тут дехто стверджував, що дЄрмаківська кандидатура була схвалена Госдєпом та ніякої зради в тому що він ОПі немає..

        419.09.20, 16:19Відповідь на 3 від ЖЁЛТЫЙ

        Якщо мене не зраджує пам'ять, тут дехто стверджував, що дЄрмаківська кандидатура була схвалена Госдєпом та ніякої зради в тому що він ОПі немає..Не зраджує. Стверджував один. До речі, щось давненько його тут нема.
        Але справа в тому, що він багато чого стверджував.
        Але ні ....уя не збулося. Ну крім перемоги зебєні.

          520.09.20, 13:34

            620.09.20, 18:50Відповідь на 5 від Андрій1961