Народний дім ім. Івана Франка уже другий день без світла

  • 12.03.10, 10:14

Вчора, 11 березня, міський голова Микола Гук провів нараду, на якій йшлося про зясування причин відключення електроенергії від Дрогобицького народному дому ім. І. Франка. Без електроенергії народний дім залишився ще 10 березня. 

Начальник Дрогобицького управління Державного казначейства Оксана Савран повідомила, що в управлінні казначейства  9 березня були зареєстровані платіжні доручення Народного дому. Загальна сума боргу становила 6,942 тис. грн. Однак проплата буде проведена після вказівки ГУДК України у Львівській області.

Як повідомив сьогодні, 12 березня,  начальник відділу культури та мистецтв виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Олег Яводчак, робота відділу культури, який розміщений у народному домі, паралізована. Станом на сьогоднішній ранок подача електроенергії не відновлена. Хоча, як зазначив Олег Яводчак, оплата була проведена ще вчора.

Переможців міських конкурсів нагородили грамотами та подарунками

  • 11.03.10, 15:08

             11 березня у приміщенні сесійної зали Дрогобицької міської ради відбулося нагородження студентів та учнів загальноміських шкіл, які брали участь у міських  конкурсах. Заступник міського голови з гуманітарних питань Богдан Пристай за перше місце у конкурсі з написання реферату-есе, присвяченого лицарському подвигу юних українців під Крутами, нагородив Іванну Роняк та Наталію Здендяк. За перші місця у конкурсі рефератів до Дня рідної мови нагороди отримали Уляна Калічак (ЗОШ № 17), Оксана  Благута   (ЗОШ № 17), Христина Марітчак (Дрогобицький механіко-технологічний коледж). Серед робіт з описання туристичних маршрутів міста найкращим визнано доробок Віктора Яковлєва (Дрогобицький професійно-політехнічний ліцей). У конкурсі читців поезії перші місця здобули Віталій Сливка (Дрогобицький нафтовий технікум), Ілона Сенів (Дрогобицьке музичне училище ім.. В. Барвінського) та Зеновій Кішко (Дрогобицький механіко-технологічний коледж). Грамоти та подарунки отримали також номінанти другого і третього місць.

У Дрогобичі збільшився тариф на вивезення та утилізацію сміття

  • 11.03.10, 14:13

Згідно із рішенням виконавчого комітету, розмір тарифу на комплексну послугу із вивезення та утилізації 1 куб. м твердих побутових відходів для населення у Дрогобичі збільшився з 38,91 грн – до 43,44 грн, що становить 11,6 %.

Як зазначив міський голова Дрогобича Микола Гук, підвищення тарифів мало відбутися ще минулого року, чинні тарифи не покривали фактичних витрат підприємства. Через те, що КП «Комбінат міського господарства» не запровадив нових економічно обґрунтованих тарифів, підприємство було оштрафоване Державною інспекцією з контролю за цінами у Львівській області на 450 тис. грн. Теперішнє підвищення тарифів має сприяти поліпшенню якості надання послуг споживачам.

«Варта» пильно охороняє громадський порядок

  • 11.03.10, 10:31

              Минулої неділі   представники громадського формування «Варта» допомагали працівникам Дрогобицького МВ ГУ МВС України у Львівській області  забезпечувати громадський порядок під час традиційного щорічного хресного походу вулицями міста. Зокрема, на патрулювання вийшли Орест Болюк, Роман Саракула, Ярослав Каспрук, Юрій Шаповалов, Андрій Федина, Ярослав Янушевич.

 Як зазначив заступник начальника штабу ГФ «Варти» Ярослав Янушевич, відповідно до плану  на цей місяць, передбачено залучення членів громадського формування  спільно з працівниками Дрогобицького МВ ГУ МВС України у Львівській області у заходах щодо запобігання адміністративних правопорушень і злочинів в сфері порушення правил торгівлі, благоустрою території міста, несанкціонованої торгівлі на вулицях, запобігання бездоглядності, безпритульності і жебрацтва серед неповнолітніх  та охорони громадського порядку  у  Дрогобичі та Стебнику. Сьогодні громадське формування «Варта» налічує приблизно 540 осіб.

Штаб ГФ «ВАРТА» висловлює подяку інспектору  по роботі з населенням та громадськими формуваннями Дрогобицьким МВ ГУ МВС України у Львівській області Наталії Постойко за активну участь у проведеній роботі.

                                               

Звернення про українську мову

  • 10.03.10, 10:05

Координаційна рада Блоку національно-демократичних сил Дрогобичини просить Віктора Януковича не чинити наруги над українською мовою

 

 

Координаційна рада Блоку національно-демократичних сил Дрогобиччини прийняла звернення до Президента України Віктора Януковича, у якому просить його не надавати російській мові статусу державної в окремих областях України. У зверненні, зокрема, йдеться:»  Висловлюємо рішуче обурення антиукраїнськими заявами  про надання в Україні російській мові статусу офіційної. Ці ганебні антинаціональні наміри останнім часом сколихнули нашу державу, стурбували усі національно-патріотичні сили. Втрата мови може призвести не лише до знищення української державності, а й зникнення  національної ідентичності. Є мова -  є нація, нема мови -  нема й нації.  Узаконене право вживати російську мову в державних структурах, школах  стане чи не останнім  кроком на шляху знищення української мови. Ваш задум  та наміри ваших соратників – дорога у  минуле, яка призведе до духовної трагедії.

Тому закликаємо Вас не чинити наруги над українською мовою, а навпаки подбати про її відродження і належну популяризацію. Саме українська мова повинна стати основним чинником для об’єднання усього українського суспільства,  яке Ви декларуєте у своїх заявах. Сьогодні найвища пора в незалежній Україні прийняти Закон про українську мову, адже закон теперішній, прийнятий ще за часів Радянського Союзу, не досконалий і не виконується. Вимагаємо удосконалити законодавство, передбачити сувору відповідальність за  нехтування ним, забезпечити розширення вжитку української мови в засобах масової інформації, у сфері освіти, науки, культури. Державна політика повинна бути спрямована на утвердження поваги до української мови: усі громадяни України зобов’язані знати і шанувати українську мову. Україна має самобутню багатовікову культуру, свої звичаї і свою мову, яка справедливо вважається однією з наймилозвучніших у світі. Це мова Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки.

 На вірність Українській державі Ви присягли на сокровенній пам’ятці нашого народу - Пересопницькій Євангелії, яка написана українською мовою, котра впродовж століть була святим оберегом нашого поневоленого народу. Тому Ваш найперший моральний, суспільним обов’язок – берегти і розвивати мову тієї держави, Президентом якої Ви стали. Інакше залишите в історії України слід ганебного служителя, який запродався Росії, насаджуючи  двомовність, який хотів потоптати найдорожчу цінність української нації. Прийдешні покоління українців ніколи б не пробачили Вам такого гріха. Сподіваємося, що Ви засвідчите державницьку мудрість і не підете на такий антиконституційний злочин проти українського народу, як надання статусу державної в окремих областях України російській мові. Інакше Ви свідомо станете на бік постімперських сил, які і донині не хочуть визнавати ні України, ні української мови. Подбавши про пріоритет і престиж української мови, Ви матимете змогу  втілити свій задум щодо об’єднання України. Адже зумисне зросійщені  мешканці Сходу та Півдня України не мають  можливостей для реалізації своїх духових потреб» Координаційна рада висунула вимогу відповідального підходу і ставлення до української мови, а також заявила, що рідну мову відстоюватиме всіма законними способами.  

Продавати пиво, алкогольні напої неповнолітнім заборонено

  • 10.03.10, 09:32

Відділ сім’ї, молоді та туризму виконавчого комітету Дрогобицької міської ради повідомляє,  що внесено зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, конячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

       11 лютого 2010 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв».

       Основною метою цього законодавчого акту є стимулювання здорового способу життя, підвищення культури споживання слабоалкогольних напоїв.

        Згідно з вимогами зазначеного Закону забороняється споживати пиво, алкогольні і слабоалкогольні напої:

у навчальних та освітньо-виховних закладах;

у громадському транспорті, на зупинках транспорту, у підземних переходах;

у закладах культури;

у закритих спортивних спорудах;

на дитячих майданчиках;

на спортивних майданчиках.

Забороняється куріння тютюнових виробів:

у ліфтах і таксофонах;

у навчальних та освітньо-виховних закладах;

на дитячих майданчиках;

на спортивних майданчиках;

у громадському транспорті.

Забороняється продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів:

особам які не досягли 18 років;

у приміщеннях та на території навчальних закладів.

     Працівники органів внутрішніх справ поряд з попередженням фактів розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у скверах, парках та в інших заборонених місцях, також будуть проводитися рейди, щодо  продажу алкогольних напоїв особам, які не досягли 18-ти річного віку.

    Просимо доручити  працівникам відділу освіти довести до відома директорів шкіл про зміни до даного Закону, а також про те, що будуть проводитися рейди по виявленню, придбанні та розпиванні пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

 

Начальник відділу сім’ї, 

молоді та туризму                                                                                            О.Пашко

 

Універмаг таки приватизують?

  • 09.03.10, 14:58

 

    Суд зобовязав Дрогобицьку міську раду продати універмаг трудовому колективу

Cьогодні, 9 березня, на оперативній нараді міський голова Микола Гук повідомив , що суд своїм рішенням зобов’язав Дрогобицьку міську раду продати цілісний майновий комплекс «Універмаг» трудовому колективу.

«Нас зобовяжуть продати не за 15 мільйонів як ми хотіли, а за 4 мільйони. А місту потрібні кошти. Висновки не зроблені після того як був проданий кінотеатр "Прометей"», - сказав Микола Гук. Він повідомив, що скерував рішення суду для розгляду на депутатські комісії, щоб порадитися, що у цій ситуації ще можна зробити.

 

 

Нагадаємо, ТзОВ «Універмаг-К», яке створено працівниками комунального підприємства «Універмаг», подало позовну заяву до Господарського суду Львівської області з вимогою відмінити рішення Дрогобицької міської ради щодо приватизації цілісного майнового комплексу КПРТ «Універмаг» шляхом проведення аукціону.

Свого часу депутати міської ради прийняли рішення про приватизацію універмагу шляхом викупу трудовим колективом. Проте, протягом року, який було виділено колективу на приватизацію, він з різних причин не зумів завершити її. Тому трудовий колектив у своїй позовній заяві вимагає від суду зобов’язати Дрогобицьку міську раду приватизувати універмаг шляхом викупу його ТзОВ «Універмаг-К». Адже щоразу процес приватизації універмагу гальмувався на затвердженні сесією міської ради експертної оцінки комунального майна.

Саме таким чином свого часу було приватизовано цілісній майновий комплекс КП «Кінотеатр «Прометей». Міська влада не дотрималась відповідного порядку приватизації кінотеатру і це стало причиною прийняттям судом рішення на користь трудового колективу комунального підприємства. Щоб «Універмаг» не пішов шляхом «Прометею», який міськрада змушена була продати за рішенням суду за мізерну суму, депутати  проголосували за включення ЦМК КПРТ «Універмаг» до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації у 2010 році.

 

У Дрогобичі вшановують пам'ять Тараса Шевченка

  • 09.03.10, 10:14

   У Дрогобичі Тараса Шевченка вшанують покладанням квітів та літературно-мистецьким вечором

Сьогодні, 9 березня, понеділкову оперативну нараду Дрогобицький міський голова Микола Гук розпочав із цитування вірша Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі».

«Сьогодні Українське національне Різдво - день народження українського національного Ісуса – автора національної Біблії - Кобзаря», - сказав Микола Гук.

Він привітав присутніх із сьогоднішнім святом і запросив усіх взяти участь у покладанні квітів до пам’ятника Кобзареві та літературно-мистецькому вечорі, який розпочнеться о 18.00 у Народному домі ім. І. Франка.

У неділю вулицями Дрогобича пройде Хресна дорога

  • 05.03.10, 13:05

У неділю, 7 березня, о 15.00 у Дрогобичі від Кафедрального храму Пресвятої Трійці  вулицями Івана Мазепи, Лесі Українки, Пилипа Орлика, Володимира Великого, Петра Сагайдачного і Андрея Шептицького пройде  Хресна дорога, під час якої дрогобичани і гості міста віддадуть шану страстям Христовим.

Процесію очолить єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Юліян Вороновський.   Завершиться Хресний хід встановленням  хреста  на місці майбутнього храму св.Пантелеймона УГКЦ.

Борг із виплати зарплати у Дрогобичі становить 6959,9 тис. грн.

  • 04.03.10, 15:20

4 березня перший заступник міського голови Петро Суда провів засідання колегії з питань соціально-економічного розвитку, на якому проаналізовано стан заборгованості з виплати зарплати. Як зазначалося на колегії, станом на 1 березня цього року заборгованість допустили 37 підприємств на суму 6 959,9 тис. грн., з них 22 економічно- активних, 4 підприємства-банкрути, 11 - економічно-неактивних підприємств. Найбільшими боржниками на сьогодні є: ВАТ «Долотний завод» , ТзОВ «Бурова компанія «Надра», ДП «Кераміка», ДГХП «Полімінерал», ВАТ «Машинобудівний завод». Продовжує зростати заборгованість із виплати зарплати у будівельному комплексі. Найбільшу суму боргу допустили: ТзОВ «Універсал, БУ № 24, ВАТ «Промхімсантехмонтаж», ДП «БУ № 45», ДП «БУ № 41», апарат управління ВАТ «Прикарпатбуд».  Заборгованість у сфері торгівлі зменшилася на 7,2 тис. грн.

Складна ситуація на підприємствах комунальної власності міста. Сума заборгованості із виплати зарплати з початку року зросла на 73,0 тис. грн. за рахунок КП «Комбінат міського господарства»- 679,0 тис. грн. та КП «БУ № 3» - 263,5 тис. грн.

На колегії, зокрема, прийнято рішення скерувати матеріали про підприємства-боржники до прокуратури. Петро Суда наголосив, що що невдовзі Великодні свята, то треба провести результативну роботу, щоб до свят люди могли отримати заборговані гроші.