Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

98 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Зроблено за Петра Порошенко в Україні на тепер

ГОЛОВНЕ ДОСЯГНЕННЯ

Чотири роки тому Петро Порошенко став президентом України. Сьогодні будуть з цього приводу багато писати. Будуть перелічувати його досягнення. Так, ProZorro. Так, прибутковий «Нафтогаз». Так, в Україні з’явилася дипломатія. Так, армія. Так, квоти на українську мову. Так, безвіз.

Але я напишу про одну єдину реформу, яку я особисто вважаю не просто найбільшим досягненням, а більше – ґрунтом для будівництва нової України. України наших мрій.

Про – децентралізацію.

Що таке децентралізація? Це передача на місця, органам місцевого самоврядування частини повноважень та фінансів від центральної влади. Робота з підготовки реформи децентралізації була розпочата ще у квітні 2014 р., тодішнім міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Володимиром Гройсманом. Так – нинішнім прем’єр-міністром. Саме тоді почали готувати під децентралізацію законодавчу базу. Роботу зробити треба було пекельну – було потрібно внести зміни до Конституції України. А всі пам’ятають які баталії гриміли навколо змін до Конституції – аж до гранат і загиблих нацгвардійців під будівлею ВР. Опір реформі долати довелося жорстокий.

Які ж результати децентралізації ми маємо зараз? Я хочу щиро подякувати команді Дніпровської ОДА - завдяки їй, біля місяця тому, я побував на Дніпропетровщині і на власні очі побачив децентралізацію в дії. Опустимо емоції – наведу чисті цифрі по одній конкретній ОТГ.

Межівська об’єднана територіальна громада Дніпропетровської області. Утворена в листопаді 2017 р. Об’єднує 30 населених пунктів. Населення – 15780 осіб, серед них 8340 – міське населення, 7440 – сільське. У березні 2018 р. відкритий Центр надання адміністративних послуг – за 2 місяці надано 774 послуги. Був створений мобільний офіс ЦНАП, який обслуговує людей з особливими потребами – вдома або у лікарні. Було придбано комплекс очищення води. Були проведені реконструкція одного дитячого садка і ремонт іншого. Купили обладнання для виробництва тротуарної плитки – заходилися ремонтувати тротуари. В місцях перебування людей встановили 6 камер відео-спостереження – зразу зменшилася вулична злочинність. З’явилася приватна сонячна електростанція на 30 кВт. Встановлені 4 автономні системи освітлення переходів зі світлофорами. Заходилися капітально ремонтувати дороги і водогін. Почали будувати нову амбулаторію. Подано більше двох десятків інвестиційних проектів. Ми спілкувалися з головою Межівської ОТГ Володимиром Зражевським – він сповнений планів і ідей.

Як так вийшло? За децентралізацією, в ОТГ лишаються: 60% податку на доходи фізосіб, 100% податку на майно, 100% єдиного податку, тощо й тощо. Розпоряджатися цими коштами тепер може сама ОТГ. Як похідне – стало поліпшуватися збирання податків. З іншого боку – підприємці теж зацікавлені в розвиткові інфраструктури, тож коли вони бачать, що їхні податки вкладаються в реальні справи – готові співпрацювати. ОТГ зацікавлена залучати до себе інвесторів. В іншій – Іларіонівській ОТГ інвестори-чехи відкрили цех з виробництва взуття (ТОВ «Прабос-Україна») – а це вже робочі місця.

Звісно, не скрізь все гладко. Гарно тим громадам, де існують прибуткові підприємства або міцні фермерські господарства. Гірше там де їх нема. Грішми кожен розпоряджається по-своєму. Хтось заходився ремонтувати палац культури часів совка – хтось створив пересувні кінотеатри і тепер кіно крутять не тільки в райцентрах, а й по селах. Багато залежить і від голови ОТГ. Хтось будує у себе Європу – хтось розвинутий совок.

Дніпропетровська область наразі територіальних громад має найбільше. В п’ятірці лідерів також Житомирська, Хмельницька, Запорізька та Волинська області. Наразі в Україні 731 ОТГ об’єднують 6,4 мільйони людей (18% населення України) на площі 180 тис. кв. км. (32,2% країни).

Але головне – не кількість. Головне те, що у керівництва країни є розуміння – не можна вирішувати через Київ або обласний центр те, що мусять вирішувати самі люди на місцях. Залишення коштів на місцях убиває корупцію – у центрі красти нічого. Приклад успішних ОТГ УЖЕ переймають нові і нові наші громадяни. І це – ґрунт для створення зовсім іншої України. Без перебільшення – України майбутнього. Де люди просто не дадуть себе грабувати корумпованому чиновнику. Де прямо на місцях громади самі залучатимуть до себе бізнес, самі забезпечуватимуть його трудовими ресурсами і самі розбудовуватимуть свій добробут. І це – уже працює!

Це – серйозний заділ на майбутнє. 
Все це створено командою президента Порошенка за президентства Петра Порошенка.

Але тут існує ще одна небезпека. 
Мої сільські родичі на все, що я їм розповів про побачене на Дніпропетровщині, лише відмахнулися: «Зміниться влада – буде вам децентралізація. Все зразу повернеться як було». 
Голови ОТГ з якими ми спілкувалися, неодноразово зазначали, що на організацію ОТГ вони зважилися, бо відчували підтримку з боку обласного центру – команди ДніпроОДА на чолі з Валентином Резніченко. Під час розмови, голови ОТГ обережно подейкували про це – чи не закінчиться децентралізація разом з виборами?

Я переконаний – не закінчиться.

Дмитро Вовнянко

Світлина від Олени Юріївної Марценюк.
7

Коментарі

18.06.18, 13:46

Адабрямс! Я понимаю что порох тут нидочого, но еще, оказывается, за 4 года построено 120 заводов по всей Украине и еще 60 стоится!!!
Но все равно Зрадомазохізм у нас зашкаливает!!!

    28.06.18, 14:00

    Наша біда -- це те, що завжди знаходяться "моськи", які заповзято (ознака проплаченості ) оббріхують владу на верхах...
    Причому знаходяться як "перевізники"-розповсюджувачі такої інформації, так і "підгавкувачі" (у собак, як відомо, стадний інстинкт -- гавкіт однієї собаки тут же підтримується всіма )
    Важливо розуміти, що атака (критика ) на верховну владу допустима тільки у разі, якщо критик (критикун-крикун ) звертався до місцевих органів (але не отримав належного реагування ). Не завжди Верховна влада винна у тому, що недопрацював ЖЕК, наприклад.
    Адже Європейський Суд, наприклад, не приймає заяв, якщо позивач не звертався до нижчих судів підпорядкування позивача.

      38.06.18, 14:00Відповідь на 2 від Mykolaj_58

      Огульне критиканство, хаос не на користь державі!

        48.06.18, 14:24

        Про ОТГ сперечатись не буду, сама задумка гарна. Але ж в нашій реалізації ніхто не знає як буде Все залежить від того, кого виберуть керувати конкретним ОТГ і головне від підприємств на території ОТГ. Бо до виборів у нас всі білі і пухнасті, а після - словно подмєнілі...

          58.06.18, 14:25Відповідь на 2 від Mykolaj_58

          Не завжди Верховна влада винна у тому, що недопрацював ЖЕК, наприклад.
          Ото ж дуже багато залежить від людей на місцях. А на місцях чого тільки не твориться

            68.06.18, 15:15Відповідь на 5 від Каре

            Є гарна приповідка: влада має знаходитись на довжині протягнутого кулака.
            Який сенс щось питати з місцевого начальства раніше, коли вони моло що могли вирішувати і ще менше мали ресурсів для того, що могли. Як кажуть: до Києва далеко, а на місці - порожньо. Тепер є з кого спитати тут на місці - ось що змінилося. Як і обирати треба вдумливо, а не за гарні слова. Звичайно, що не все просто, але це вже щось реальне.

              Гість: сонный

              78.06.18, 16:58

                88.06.18, 20:15

                  98.06.18, 20:17

                  Дякую за Вашу думку

                    109.06.18, 18:18Відповідь на 2 від Mykolaj_58

                    Ви правильно визначили: спершу на місці розбирись і сам щось зробити спробуй, а тоді і кричи, що і де не так. А з дивана перед телевізором критикувати легко.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна