хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Пузата Україна. Які регіони годують державу



Які регіони дійсно годують Україну, і які з них приносять найбільшу валютну виручку.
П'ятниця, 10 лютого 2017

Ще не так давно частина українців була твердо переконана в тому, що "Донбас годує Україну". Цей міф народився із тих міркувань, що переважно на Сході зосереджена промисловість.

Подібні тези раніше звучали на бізнес-форумах, з найвищих політичних трибун та навіть в урядових кабінетах, робочий клас вбирав ці меседжі як губка. А потім виявилося, що "годувальник Донбас" отримував з держбюджету майже вдвічі більше, аніж відраховував.

Ще один аргумент на користь такої риторики — метал, руда і продукція хімпрому, які також переважно вироблялися в східній частині країни, були основним постачальником валюти в Україну.

Проте часи змінилися і "металевих" мільярдерів замінили "аграрні". Починаючи з 2014 року пальма першості належить аграрній галузі. І зараз витягують український експорт з прірви уже не корисні копалини, а продукція, вирощена на землі.

Темпи зростання фантастичні. За словами заступника голови Мінагрополітики Ольги Трофімцевої, експорт українських аграрних та харчових продуктів перевищив 15,5 млрд доларів за минулий рік —  42,5% від загального експорту країни. У 2015 році — 38%, у 2014 — 31%.

Отже, Україна з кожним роком все більше перетворюється на справжню аграрну країну. З новими героями і "годувальниками". Тож ЕП вирішила нарешті дати відповідь на хвилююче питання "які регіони дійсно годують Україну?"

"Зернові" монстри

У 2015-2016 маркетинговому році Україна встановила декілька нових рекордів. Перший — експорт 39 млн тонн зерна, попередній рекорд у минулому сезоні був побитий на 13%. Ймовірно, що ненадовго, адже у сезоні 2016-2017, за прогнозами уряду, це досягнення  буде перевершене.

Врожай — рекордні 65,9 млн тонн. Лідери у зборі зернових — Полтавська та Вінницька області. На їх території виростили 17% усіх зернових країни за 2016 рік. Хоча, насправді, частка цих регіонів у вирощенні зернових, навіть порівняно з 2013 роком, суттєво не змінилася — вони традиційні лідери галузі.

Що ж до Полтавщини, то її мешканцям уже можна висувати свого кандидата на посаду президента і створювати свій клан. Враховуючи, що на території області чимало нафтогазових свердловин і гірничо-збагачувальні комбінати, Полтавщина може оголошувати себе "першою" годувальницею країни.  

"Олійниці" країни

Однією з найбільш вагомих складових аграрного експорту є зовнішня торгівля соняшниковою олією. Протягом 2011-2016 років питома вага цієї продукції в загальній структурі експорту товарів і послуг з України збільшився з 4,6% до 10,2%.

Лідери у вирощенні соняшнику — Харківська, Дніпропетровська, Кіровоградська та Миколаївська області. Тут у 2016 році виросло майже 40% українського соняшнику.

Недарма саме компанія "Кернел", для якої експорт олії є ключовим бізнесом, була першою українською компанією, яка з початку війни зуміла розмістити єврооблігації — на 500 млн доларів.   

Хто годує Україну овочами  

2016 рік у зборі овочевих культур не став рекордним, зібрали врожаю наші аграрії на 2,2% більше, ніж минулого року. Одноосібним лідером тут є Херсонщина. Після окупації Криму її частка у вирощенні овочів зросла з 11,8% до 13.6%. Факт її лідерства вже давно широко використовується в рекламі продукції з помідорів.

Картопляний край

"Досить скиглити, беріть лопату і садіть картоплю, капусту…". Цей відомий вислів належить великому "класику" — екс-прем'єру Миколі Азарову. Тоді, весною 2011 році, коли його перебуванню в Україні нічого не загрожувало, він розповідав журналістам, як з жінкою в городі вирощує картоплю.

Пізніше журналісти з Forbes.ua виявили, що у сім'ї Азарова є інтереси в картопляному бізнесі, а в селі Семиполок Чернігівській області у екс-прем'єра є потужності для зберігання картоплі на 10 тисяч тонн.

Урожай картоплі, яку так полюбляв "копати" Азаров, цього року в Україні виріс майже на 5%. Але все одно менше, ніж в тому ж 2013 році. Лідери з вирощення картоплі — Вінницька, Київська та Львівська області. У цих областей у 2016 році зібрано близько 23% української картоплі. Однак, не варто забувати, що в Україні широко розповсюджене непромислове вирощення картоплі.

Цукрові лідери

Знову Вінниччина і Полтавщина в авангарді. Тут було зібрано 34% урожаю цукрового буряка 2016 року. Урожай цукрового буряку у 2016 році виріс порівняно з іншими культурами найбільше — на цілих 34,3%.

2016 рік став рекордним за багатьма показниками. До рекордного показника з експорту зернових та соняшникової олії додалася найбільша за всю історію цифра з експорту цукру — майже 466 тисяч тонн.

Україна продовжує нарощувати експортний потенціал. І якщо згадати, що аграрна продукція є основним експортним товаром України, то виходить, що "годують" Україну Вінницька і Полтавська області— як валютною виручкою, так і хлібом з олією.

Роман Кириченко

http://www.epravda.com.ua/publications/2017/02/10/620112/

7

Коментарі

112.02.17, 11:23

Экспорт стал больше в процентном отношении. а на самом деле рост маленький в цифрах. А процентовка такая потому, что упали металлисты. Это называется манипуляцией...

    212.02.17, 12:27

    Тут мораль така. Раніше експорт переважно забезпечував схід України за рахунок металу та хімії. Але цілком прогодувати себе продуктами східняки не могли. Якби вони жили умовно окремо, то їм би доводилося купувати харчі за валюту — чи в центрі або на заході України, чи в Росії, чи будь-де.

    До війни по наших селах (Чернігівщина) їздили машини і скуповували за не дуже дорого горіхи, картоплю тощо й везли на Донбас.

    Так само центральноукраїнські сількогосподарські підприємства, якби в них перестали купувати на сході продовольство, знайшли б інші ринки збуту на кордоном. Що частково й відбувається зараз.

      312.02.17, 12:29

      СЕМИПОЛКИ — це ще КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ, а не Чернігівська. Броварський район, Калитянська селищна об'єднана територіальна громада ("децентралізована" "по-новому" ). Велике село вздовж Чернігівської траси.

      У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ є свій олігарх — ЖИВАГО. Він якраз видобуває руду й займається металопрокатом. Апетити в нього великі — через них відселяються цілі села, аби на їхньому місці рити кар’єри. У нього, як і в кожного порядного олігарха, є свій футбольний клуб — ВОРСКЛА.

        412.02.17, 12:37

        У Полтавській області найпромисловіший район — Кременчук на Дніпрі, а також супутники Світловодськ із ГЕС та Горішні Плавні з видобуванням та збагаченням руди. Агломерація налічує 450 тисяч жителів. У Кременчуці роблять швидкісний поїзд Тарпан і пасажирські вагони.

        А ще видобувають газ — у багатьох місцях області. Плюс сільське господарство.

          512.02.17, 12:40

          Забув написати — Світловодськ із ГЕС належить Кіровоградській області.

            612.02.17, 14:50

            Для справки, за первых девять месяцев 2016 года валютная выручка от экспорта товаров из Донецкой области составила 2,5 млрд. долларов. Это та самая Донецкая область, которую долбят и грабят, дает почти 3 миллиарда в год. А всё сельское хозяйство благополучной Украины - 15...
            А з яких джерел ця інформація? Що експортували і чи валютна виручка дійшла або вкотре - обійшла державний бюджет України?