Нова радість стала, яка не бувала !!!


Нова радість стала,
Яка не бувала:
Над вертепом дзвізда ясна
На весь світ засіяла.
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ осіяла.

Пастирі з ягнятком
Перед тим дитятком
На колінця припадають,
Царя-Бога вихваляють.
На колінця припадають,
Царя-Бога вихваляють.

Ой ти Царю, Царю,
Небесний владарю,
Даруй літа щасливії
Цього дому господарю.
Даруй літа щасливії
Всему світу й  господарю.

   Ангели співають,

«Слава!» — воскликають

І на небі, і на землі мир провозглашають.

І на небі, і на землі мир провозглашають. 

І ми теж співаймо,
Христа прославляймо,
І з Марії рожденного смиренно благаймо
І з Марії рожденного смиренно благаймо

Просим тебе, Царю,
Просимо всі нині:
Верни волю, пошли Славу
Нашій ненці-Україні.
Верни волю, пошли Славу
Нашій ненці-Україні.

http://music.i.ua/user/4765385/44565/

Якщо ти українець - то приєднайся !!!

ura
Друзі,   я  створив  групу "Я - українець". Запрощую  усіх,  хто  має  бажання,  взяти  участь у  її роботі !!!
applauseapplauseapplause

Український весільний обряд

Утворенню  сім’ї  українці завжди надавали великого значення. Відповідно до цього формувалася весільна обрядовість — справжня народна драма, що включала ігрові дії, танці,  співи, музику.

У характері Весільного обряду відбилися народна мораль, звичаєве право, етичні норми та світоглядні уявлення, що формувалися протягом століть.  Наприклад, збір дружини (весільний похід)  молодим, імітація викрадення нареченої (посад молодої), подолання перешкод на шляху до молодої (перейма) - це свідчення давніх форм шлюбу умиканням, а діалог старостів про куницю та мисливця, обмін подарунками між сватами, викуп коси, виплата штрафу за безчестя - своєрідний відгомін звичаю укладання шлюбу на основі купівлі-продажу.

Пережитком матріархату є й пріоритетна роль матері у весільних дійствах.  Саме вона вирішувала питання про заміжжя дочки,  зустрічала весільний поїзд, виряджала молодих до вінчання, вбирала дочку-наречену у вінок, вела молодих на посад. Рудиментом шлюбу дохристиянської доби є звичай накривати сина-нареченого білою переміткою у барвінкових обрядах.

У цілому ж українське весілля поділяється на три цикли: передвесільний, власне весільний і післявесільний. У свою чергу кожен із циклів складався з низки обрядів. Передвесільна обрядовість включала сватання, умовиш, оглядини, заручини, бгання короваю і дівич-вечір.  Власне весілля складалося із запросин, обдарування, посаду молодих, розплітання коси, розподілу короваю, перевезення посагу, перезви, рядження. Післявесільний цикл присвячувався вшануванню батьків молодими, прилученню невістки до родини чоловіка. Це обряди хлібин, свашин та гостин.

"Сценарій" традиційного народного весілля в основних рисах зберігся й дотепер - більшою мірою в сільській місцевості та у значно трансформованому вигляді в умовах міста.

Дошлюбне спілкування

Весіллю передували дошлюбні обряди, важливим компонентом  яких була ритуалістика молодіжного спілкування.

Українці кажуть: Як склався у людини шлюб, так піде і все її життя. Ця народна мудрість виходить з того величезного значення, яке надавали шлюбу й сім’ї,  особливо у минулому, коли одружувалися на все життя і тільки з однією людиною. Тож момент вибору судженого був дуже відповідальним. У виборі шлюбного партнера перепліталися різні інтереси.

Дівчина прагнула зустріти обранця, котрий припав би їй до душі, батьки жадали помічника у домі, громада - голову міцного господарства.

Система Д. с. передбачала певні норми залицяння та сватання, які майже до кінця XIX ст. грунтувалися на патріархальних засадах.  Молодь спілкувалася переважно в межах свого села, а в містах — у межах вулиці, навіть свого "кутка". На рубежі XIX—XX ст. цей принцип був порушений і молодь нерідко шукала собі пару не тільки у своєму селі, а й у навколишніх. Хлопці та дівчата зустрічалися на вулицях, ігрищах, толоках, вечірніх сходах, ярмарках.

Найпоширенішими формами Д. с. були вулиці,  забави, годенки, вечорниці тощо. На забавах молодь розважалася, співала, танцювала, водила хороводи. У холодну пору збиралися в приміщенні на досвітки та посиденьки. Приходили самі лише дівчата і не стільки заради розваг, скільки для роботи; на супрядки - і хлопці, і дівчата частково для роботи, частково для розваг; на вечорниці - в основному для розваг.

Хлопці та дівчата спілкувалися на людях, тобто п еребували під певним соціальним контролем. За звичаєм, дівчина наодинці з хлопцем могла бути лише до заходу сонця, а, наприклад, на Прикарпатті на забавах були присутні батьки або старші родичі. Це, втім, не заважало молоді цілуватися та милуватися, проте свою цноту дівчата берегли.  Колись уся громада  зневажала дівчину, яка давала волю нестримному коханню. Траплялося, таких дівчат били мотуззям від дзвонів, намоченим у соляній ропі. В західних районах України майже до XX ст. побутував звичай фізично карати хлопця і дівчину за перелюбство.

Однак подібні випадки траплялися рідко, оскільки вся система виховання молоді грунтувалася на дбайливому, лицарському ставленні хлопців до дівчат і наречених, на романтизації почуттів.

Сватання

(Сватанки, змовини, брання рушників, рушники, згодини, слово). Починалося весілля С., коли посли від молодого (старости, свати, сватачі, посланці) йшли до батьків обранки укладати попередню угоду про шлюб. Свататися було прийнято у вільний від польових робіт час (на М’ясниці та від Паски до Трійці). Зі старостами до дівчини йшов парубок, на Поділлі - ходили і його батьки, а на Закарпатті - ще й брат або сестра.

Досить складний обряд С. вельми стисло описав Т. Г. Шевченко: "Покохавши літо чи два . парубок до дівчиного батька й матері посила старостів, людей добромовних і на таку річ дотепних. Коли батько і мати поблагословлять, то дівчина, перев’язавши старостам рушники через плечі, подає зарученому своєму на тарілці або крамну, або самодільну хустку" ... .

...........................


А я все жду ...


Пройшла весна й сховалося у серпанку літоІ сніг уже летить на мокрий тротуар.Я Вас все зву - але знову немає привіту -І нестримно проривається поетичний.дар

Прийшли до влади, щоб обкрадати свій народ !!!

Лідер партії «Громадянська позиція», нардеп від НУНС Анатолій Гриценко звинувачує міністра-злодія від палива та енергетики Юрія Бойка в розкраданні державних коштів при проведенні тендерних закупівель. Як повідомляється ним, дежавна компанія Міністерства палива та енергетики /підпорядкована особисто Бойку ???/ заплатила $400 млн. за бурову установку вартістю  $250 млн. Політик підмітив, що участь в тендері приймали підставні - британска і новозеландська компанії. Сайти цих компаній, зроблені нашвидкоруч  в Києві накануні тендера, містили інформацію на англійській мові з безліччю помилок, а в контактах - розміщувався тілько мобільный телефон, додзвонитися по якому було неможливо. «Минуло вже два тижні з обнародування журналістського розслідования про те, що держава Україна /а точніше народ України - бо це наші податки/  втратила 150 млн. при закупівлі цієї бурової установки,  ... але злодій Бойко і надалі залишається на своему посту. Ніхто по факту крадіжки державних грошей в особливо великих розмірах не відкрив !!!???  ...  При таком підході, підкреслив Гриценко, ні про який добробут населення в Україні в майбутньому не можу бути й мови - обурюється депутат  -  Розкрадання здійснюється масово, владою !!!

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

15%, 5 голосів

85%, 29 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Чому ми не захищаємо свій інформаційний простір ???

  • 11.03.11, 13:11
… З огляду на стрімкий розвиток інформаційних технологій попит на IT-спеціалістів має зростати. … Представники рейтингових агентств стверджують, що таких фахівців розбирають ще зі студентської лави, але це неправда !!!  Понад 10% найкращих програмістів з багаторічним досвідом не мають роботи, бо не хочуть працювати по «чорному» на великі транснаціональні компанії, … які /практично усі в Україні/ "полюють" на комп'ютерних геніїв  і … заставляють !!!  їх  працювати,  грубо порушуючи законодавство / область інтелектуальних прав власності/ … ???  Держава Україна ніяк не реагує на грубі порушення законодавства у цій царині -  ... практично відсторонилася від захисту свого  інформаційного простору !!!