Будучи
учнем Магамбінської середньої школи в Танзанії Ераста Мпемба робив
практичну роботу з кухарської справи. Йому потрібно було виготовити
саморобне морозиво - закип'ятити молоко, розчинити в ньому цукор,
охолодити його до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник
для замерзання. Мабуть, Мпемба не був особливо старанним учнем і
забарився з виконанням першої частини завдання. Побоюючись, що не
встигне до кінця уроку, він поставив в холодильник ще гаряче молоко. На
його подив, воно замерзло навіть раніше, ніж молоко його товаришів,
приготоване за заданою технологією.
Після
цього Мпемба експериментував не тільки з молоком, але й зі звичайною
водою. У всякому разі, вже будучи учнем Мквавської середньої школи він
поставив запитання професору Деннісу Осборну з університетського коледжу
в Дар-Ес-Саламі (який був запрошений директором школи прочитати учням
лекцію з фізики) саме з приводу води: "Якщо взяти два однакових
контейнери з рівними обсягами води так, що в одному з них вода має
температуру 35 °С, а в іншому 100 °С, і поставити їх в морозилку, то в
другому вода замерзне швидше. Чому?" Осборн зацікавився цим питанням і
незабаром у 1969 році вони разом з Мпембою опублікували результати своїх
експериментів у журналі "Physics Education". Відтоді виявлений ними
ефект називається ефектом Мпемби.
Досі
ніхто точно не знає, як пояснити цей дивний ефект. У вчених немає
єдиної версії, хоча їх існує багато. Вся справа в різниці властивостей
гарячої та холодної води, але поки не зрозуміло, які саме властивості
відіграють роль в цьому випадку: різниця в переохолодженні,
випаровуванні, формуванні льоду, конвекції або впливі розріджених газів
на воду при різних температурах.
Парадоксальність
ефекту Мпемби в тому, що час, протягом якого тіло охолоджується до
температури навколишнього середовища, має бути пропорційний різниці
температур цього тіла і навколишнього середовища. Цей закон був
встановлений ще Ньютоном і відтоді багато разів підтверджувався на
практиці. У даному ж ефекті вода з температурою 100 °С охолоджується до
температури 0 °С швидше, ніж така ж кількість води з температурою 35 °С.
(з інтернету)
Коментарі
Гість: Манго
118.08.22, 12:05
Не проверять на морозтлках))) испортите мотор
NoTaRь
218.08.22, 14:39Відповідь на 1 від Гість: Манго
Ніщо не може зупинити справжнього дослідника
Голубка
318.08.22, 14:52Відповідь на 1 від Гість: Манго
Голубка
418.08.22, 14:52Відповідь на 2 від NoTaRь
Це точно...
Makcімаліст
518.08.22, 16:51
Що це за вчені, які не можуть пояснити фізичні явища?
Мне обещали
618.08.22, 16:56
Не удивительно что несколько лет назад интернет был набит фотографиями когда через голову с размаху опрокидывали емкость с кипятком .
Но мороз тогда бил все рекорды
NoTaRь
718.08.22, 18:42Відповідь на 5 від Makcімаліст
Поясніть
Голубка
818.08.22, 19:50Відповідь на 6 від Мне обещали
Голубка
918.08.22, 19:50Відповідь на 5 від Makcімаліст
вони вивчають і думають
NoTaRь
1018.08.22, 19:58Відповідь на 6 від Мне обещали
Це трохи інше, наз.сублімація