хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Звгвдки, які заганяють вчених у глухий кут...

У цій добірці представлено 10 цікавих загадок живої природи, відповіді на які до сих пір не знайдені.

Магнітний компас в коровах.


Готові посперечатися, що ви ніколи навіть не замислювалися про це. Та і ніхто не замислювався до появи Google Earth. Але саме цей сервіс дозволив вивчити тисячі знімків корів, які пасуться і виявити одну вельми дивну закономірність: корови завжди повертаються головою строго на північ або на південь в той час коли їдять або п’ють. Це спостерігається на всіх континентах, незалежно від погодних умов, особливостей місцевості та інших факторів.

Алкалоїди в рослинах.

Ми й самі не знаємо навіщо їх стільки потрібно, але факт залишається фактом: у сучасних рослинах міститься близько 7000 різних видів алкалоїдів. Причому найпоширенішим з них є морфін. Якщо ви до цих пір не знаєте що таке алкалоїди, то радимо погуглити, як мінімум для того, щоб не зустрітися з ними в життя. Але ось навіщо вони знадобилися рослинам – це загадка.

Чим ближче до екватора – тим більше видів.

Ви коли-небудь помічали, що в екваторіальному кліматі панує найбільше розмаїття видів не тільки тварин і рослин, але навіть найпростіших вірусів. Будь-яка зараза типу лихоманки Ебола зароджується і поширюється саме з Африки чи Південної Америки. Теорій про те, чому найбільше видове різноманіття зосереджено саме біля екватора існує десятки, але всі вони суперечать один одному.

Аргентинські мурахи.

Як би там не було, але ці мурахи є єдиними живими організмами на Землі крім людини, які зуміли самостійно заселити три континенти. Як їм це вдалося зробити – досі загадка. З’явившись в Південній Америці вони змогли самостійно проникнути в Європу і Азію. При цьому, потрібно зазначити, що їх генетичний код весь цей час залишався без змін.

Занадто велика кількість фітопланктону.

Фітопланктон – це такі мікроорганізми, які плавають в світовому океані. Їх основна таємниця полягає в тому, що їх на Землі дуже багато. Основна теорія еволюції унеможливлює виживання такого великого числа різних мікроорганізмів. Через це тріщить по швах основна теорія еволюції.

Залежність від кисню.

До недавнього часу вчені вважали, що це багатоклітинні організми на Землі так чи інакше залежать від вмісту в атмосфері кисню. Тим не менше, кілька років тому в Середземному морі були знайдені тварини (важливе уточнення: чи не одноклітинні, а саме тварини), які можуть обходитися без кисню. Притому це був не поодинокий випадок, який можна списати на спонтанну мутацію, а відразу три різних види безхребетних Люцифера. Вчені до цих пір не мають ні найменшого поняття як вони еволюціонували.

Поява видів з нізвідки.

Над цією загадкою вчені б’ються вже багато років. Справа в тому, що багато видів тварин і рослин на нашій планеті просто з’явилися. У них не було предків з яких вони могли еволюціонувати, вони просто з’явилися. Так було, наприклад з земноводними: точно невідомий той етап, на якому риби дали життя земноводним. Найперші сухопутні тварини з’являються вже з добре розвиненими кінцівками, плечових і тазовим поясом, ребрами і чітко вираженою головою. Причому відразу дюжина різних видів. Те ж саме і з ссавцями. Найбільш ранні ссавці були маленькими тваринами, які вели потайний спосіб життя ще в епоху динозаврів – 100 або більше млн років тому. Потім, після передбачуваного катаклізму близько 65 млн років тому, який привів до вимирання динозаврів, в викопної історії в один і той же час – близько 55 млн років тому – з’являються відразу кілька різних груп ссавців.

Дивовижна збалансованості всесвіту.


І тут мова йде не тільки про Землю, де ми спостерігаємо неймовірну узгодженість різних параметрів і факторів, які і зробили можливою розумне життя. Мова про весь Всесвіт.
Взяти до прикладу Сонце. Якби ядерні сили атомів були менші лише на кілька відсотків, не було б пального для сонячної енергії, а значить, і життя на Землі.
А були б ядерні сили трохи більше, Сонце б вибухнуло. За найтоншому розрахунку величина ядерних сил знаходиться саме в тому вузькому діапазоні, де ні та, ні інша катастрофа не може відбутися.
Зміна відстані від Сонця до Землі всього лише на 2% зробило б життя на нашій планеті неможливим. І це лише основні параметри тієї «найтоншої настройки». Чому все у Всесвіті так ідеально злагоджено – загадка.

Чому вимерли мамонти?

Справа в тому, що до цих пір на півночі Сибіру і на Алясці вчені іноді знаходять абсолютно цілі, що чудово збереглися туші мамонтів. Це можуть бути і дорослі особини і маленькі мамонтята. Але найцікавіше, що в шлунках цих мамонтів, та й не тільки в шлунках, а навіть просто в пащі деяких екземплярів була виявлена недоперетравлена і навіть недожована зелень.
Це говорить про те, що дані тварини загинули абсолютно несподівано, причому всі разом, буквально за власним обіднім столом. Чому це сталося вченим поки невідомо.

Кембрійський вибух.

Першим цю дивину виявив Родерік Мурчисон. Вивчаючи скам’янілості стародавніх епох, виявлені у відповідних відкладеннях, він виявив, що шари цих відкладень розділені різкою кордоном.

Нижче цієї межі вони вкрай бідні біологічними останками і демонструють повсюдне поширення одних лише найпростіших одноклітинних організмів – бактерій і водоростей, а потім, починаючи з кембрійської епохи, близько 550 мільйонів років тому, раптово обзаводяться небаченим багатством нових біологічних форм.

Сучасна наука розвіяла частину цієї таємниці, встановивши, що багато хто з груп тварин, які знаходять в кембрійських товщах, жили і в криптозої. Просто в більшості своїй це були м’якотілі істоти, що не мають твердого панцира або скелета. Але загадка Кембрійського вибуху все одно залишилася, просто тепер розмова йде не про те, що складні форми життя з’явилися з нізвідки, а про те, чому дуже багато хто з них раптом обзавелися мінеральним скелетом.

Джерело


16

Коментарі

116.09.21, 11:28

    216.09.21, 11:49

      316.09.21, 12:04

        416.09.21, 12:25

        Про Сонце - якби продавні московські люди разом з українськими нелюдями не збросили капсулу порятунку до нашого космосу то й Сонце давно б згасло. А так капсула потрапила до небесного світила яке розгорілося й досі горить завдяки сміливому московському народу та його мужньому правителю...

          516.09.21, 14:09

          Цікаво!

            617.09.21, 03:58

            в обране!

              717.09.21, 09:15Відповідь на 1 від Стрийко Зеник

                817.09.21, 09:15Відповідь на 2 від БезЛица

                  917.09.21, 09:15Відповідь на 3 від Вурдалак

                    1017.09.21, 09:16Відповідь на 5 від Андрій1961

                    Цікаво!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна