Вино – алкогольний напій, отриманий шляхом бродіння винограду.
Природний хімічний склад винограду дозволяє йому бродити без додавання цукрів, кислот, ферментів, води чи інших поживних речовин.
Вино вважається одним із найблагородніших напоїв у всьому світі.
Виноробство бере свій початок із незапам’ятних часів.
Вино згадується в Біблії та Корані, грецькій та римській міфологіях, де були свої боги вина (наприклад, Діоніс).
Крім того, майже кожен народ має свою легенду, яка розповідає про появу божественного еліксиру – вина.
Існує навіть ціла наука, яка вивчає цей виноградний алкогольний напій, і зветься вона – енологія.
Варто зазначити, що вино можна отримати і з інших фруктів (вишні, сливи, яблука, абрикоси), а також квітів і багатьох інших продуктів, в тому числі пшениці.
Однак всі вони мають інші характеристики і назви, наприклад – яблучний або грушевий сидр, пальмове вино тощо.
І класичним, тобто справжнім, вином вважається саме напій, виготовлений з винограду.
• «Ароматом» називають запах молодого вина, тоді як більш витриманий напій має тонший запах, що називається «букетом».
• У Стародавній Греції господар будинку під час гуляння першим робив ковток вина, щоб гості переконалися, що напій не отруєний. Таким чином виник вираз «пити за здоров’я».
• У Стародавньому Римі жінкам заборонялося вживати вино.
Чоловік мав повне право вбити свою дружину у разі порушення цього закону.
У 194 року до н.е. замість смертної кари запровадили розлучення.
• Дегустація вина – це, по суті, оцінка запаху. Тому жінки підходять на роль дегустаторів краще, ніж чоловіки, оскільки вони мають більш чутливий нюх, особливо в період репродуктивного віку.
• Червоне вино має червоний колір через те, що під час ферментації воно насичується кольором виноградної шкірки. Біле вино не проходить процес ферментації.
• Не всі вина покращуються з часом. Переважна більшість вин відразу готові до вживання і не мають потенціалу, і лише деякі з них покращуватимуться при зберіганні десятиліттями.
• Найстаріша пляшка вина у світі була знайдена поблизу німецького міста Шпайєр і датується 325 роком нової ери.
Експонат знаходиться в Історичному музеї Пфальца.
• Під час дегустації вина необхідно трохи потримати рідину в роті і лише потім проковтнути (або сплюнути у плювальницю). Хороше вино матиме довгий післясмак, тоді як вино низької якості – ні.
• Регулярне, але помірне вживання вина може зменшити ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, інсульту.
• Хоча вино загалом позитивно впливає на організм, воно також може стати причиною виникнення раку шлунково-кишкового тракту, зокрема стравоходу.
Існує також ризик захворювання на рак молочної залози.
• Варто пам’ятати, що дорогі, важчі продукти поєднуються лише з важким вином; легкі продукти потребують легкого вина. Крім того, червоне вино зазвичай подається з червоним м’ясом, біле вино – з білим м’ясом або рибою, а солодке вино – на десерт.
• Стандартний келих сухого білого чи червоного вина містить близько 110 калорій. Чим солодше вино, тим більше калорій.
• Багато хто помилково вважає, що шампанське винайшов чернець Дом Периньйон. І хоча титул першовідкривача йому не належить, він зробив значний внесок у вдосконалення ігристих вин.
• Згідно із законодавством Європейського союзу, ігристе вино, вироблене за межами французької провінції Шампань, не може називатися «шампанським».
• Існує правильний і неправильний спосіб тримання келиха з вином.
Необхідно тримати келих за ніжку, а не за чашу, оскільки тепло вашої долоні буде нагрівати напій.
• Традиційно прийнято спочатку подавати легкі вина і потім переходити до більш міцних. Крім того, біле вино має бути подано перед червоним, молоде вино перед старим, а сухе вино перед солодким.
• У стародавньому світі вино сприяло встановленню контактів між народами і було засобом торгівлі. Наприклад, греки обмінювали напій на дорогоцінні метали, а римляни – на рабів.
• Як правило, червоне вино має сильніші антиоксидантні властивості, ніж біле, і містить ресвератрол, завдяки якому зменшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
• Червоне вино складає приблизно 55% від продажу всіх вин у ресторанах.
Відповідно на біле та рожеве вино разом приходиться 45%.
• Європейські вина, як правило, називаються на честь їхнього географічного місця виробництва (наприклад, Портвейн, Мадера або Бордо), тоді як неєвропейські вина (наприклад, Піно-нуар, Мерло) названі здебільшого на честь сорту винограду.
• У більшості випадків вино подається в келиху з вигнутими краями, які сприяють утриманню ароматів. Чим тонше скло та обід, тим краще.
• Винні сорти винограду посідають перше місце серед світових плодових культур за площею посівних полів.
• Сіра гниль на винограді у певних випадках є доброякісним грибком, завдяки якому виготовляються елітні солодкі десертні вина.
• Одна тонна винограду – це приблизно 60 ящиків вина або 720 пляшок, тобто одна пляшка вина містить близько 1270 грамів винограду.
• У світі існує дуже багато різних фобій.
І одна з них торкається сьогоднішньої нашої теми: оєнофобія – це страх перед вином.
• Вино, яке здається водянистим на смак, вважається «розбавленим». В тому сенсі, що воно могло бути виготовлене з винограду, який збирали під час зливи.
(з мережі)
Коментарі
Котяча мама
121.02.24, 21:11
У мене від червоного мігрень Біле напівсолодке люблю
The Martian
221.02.24, 21:27
А шо вы мне тыкаете?
Да я его с детства люблю. Но пить начал только в институте, когда работали на уборке помидоров.)
bagheera
321.02.24, 21:28
крайне редко пью вино (дико болит желудок). мне подходят очень редкие виды вина. пью коньяк.
The Martian
421.02.24, 21:29Відповідь на 1 від Котяча мама
От Каберне или Гымзы?)))
Котяча мама
521.02.24, 21:39Відповідь на 4 від The Martian
будь яке червоне. Там якийсь компонент, що провокує напади мігрені, медично підтверджений факт А я так люблю десертні червоні...
The Martian
621.02.24, 21:43Відповідь на 5 від Котяча мама
Десертные - сладкие! А Каберне - сухое. Почти сок. Молодое не всем может подойти. А то что уже выстоялось - и дети пьют.
Хотя... я вот мёд плохо переношу. Но тут есть особая причина. Аллергия на пыльцу в детстве, а сейчас на амброзию.
Котяча мама
721.02.24, 21:49Відповідь на 6 від The Martian
хоч сухе, хоч солодке - червоне провокує мігрень. Біле ні. От така петрушка)
The Martian
821.02.24, 22:23Відповідь на 7 від Котяча мама
Та я понял с первого раза. Но не понял почему мигрень. От сладких поджелудочная может реагировать и др. Но мигрень от сухаря для меня это открытие. Буду уточнять.)
Котяча мама
922.02.24, 01:17Відповідь на 8 від The Martian
в тирнеті пишуть:
Голубка
1022.02.24, 09:27Відповідь на 1 від Котяча мама
Я теж люблю напівсолодкі вина, правда дуже рідко їх вживаю...