хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Викликають одночасно шок і цікавість

Китайська культура одна з найдавніших, вона виникла тисячі років тому. Ще цікавіше те, що багато старовинних традицій проникли і в сучасне життя. Ми вирішили розповісти про найбільш самобутні звичаї, які не можуть не вражати.

«Броня» для нігтів

 

З точки зору давньокитайської естетики чим довші і тонші пальці, тим жінка красивіша, а ніготь візуально подовжує палець. За часів останньої династії Цін довгі нігті були символом статусу, показуючи, що цій людині буквально не потрібно ворушити і пальцем, щоб виконати якусь роботу. До речі, довжина нігтя могла бути 15 сантиметрів і більше.

Берегти таку красу допомагав спеціальний аксесуар: у перекладі з китайського хучжі ( ) означає «захист пальців». Хучжі робили з дорогоцінних металів та прикрашали каміннями. Цікаво, що у наші дні виробники з Азії пропонують модницям кільця на нігті.



 

З нігтями пов’язана ще одна традиція: раніше багаті чоловіки відрощували довгі нігті або один ніготь на мізинці. Так вони наголошували на своєму статусі, адже людина з довгими нігтями точно не займається фізичною працею. Традиція збереглася і донині: якщо у чоловіка довгий ніготь на мізинці, значить, він хоче справити враження і заявити про своє матеріальне становище.

Одруження євнух



Незважаючи на те, що євнухи не могли мати власних дітей, вони залишалися чоловіками у гендерній ідентичності та соціальній ролі. Вони прагнули життя «як у всіх»: деякі євнухи за часів династії Мін одружувалися і всиновлювали дітей.

Їхніми дружинами ставали наложниці чи дочки чиновників, адже із впливовим євнухом було вигідно поріднитися. Відомі випадки, коли, овдовівши, євнухи не брали до будинку іншу дружину, залишаючись вірними колишнім почуттям.


Чоловічий та жіночий уклін

 

Протягом століть Китай був відомий як країна обрядів. У давнину існували різні формальні вітання, серед них жест з долонею, що прикриває кулак. В історичних дорамах, як видно на ілюстрації, герої часто складають кисті одна над одною. І хоча сьогодні китайці зазвичай обмінюються під час зустрічі рукостисканням, люди все ще використовують цей жест. Важливо: у чоловіків ліва рука зверху, а в жінок навпаки.


Імператор та його 40 тисяч наложниць

 

У китайців навіть у гаремі панувала бюрократія. Ранги були не лише у міністрів, а й у наложниць, що зручно: одразу зрозуміло, хто головна. Отже, за правління династії Чжоу в імператора були:

  • 1 імператриця («хуан хо»);
  • 2 жінки («фей»);
  • 3 дружини («фу рен»);
  • 9 імператорських наложниць («пінь»);
  • 27 молодших наложниць («ши фу»);
  • 81 гаремна дівчина («юй чи»).

Разом 121 жінка. Але це ще скромно за китайськими мірками.




Незважаючи на таку велику кількість красунь, до нас дійшли приклади міцних почуттів. Відносини імператора Сюань-цзуна та його наложниці Ян-Гуйфей створили стійкий фразу, яка використовується в сучасній китайській мові. Вона звучить як «крило в крило, переплетені гілки» — так говорять про справжнє кохання між чоловіком та дружиною.

Підміна під час оглядин

 

За часів династії Мін усі молоді незаміжні жінки, чи то дворянки, чи простолюдинки, проходили процес відбору в гарем. Виняток становили лише дівчата, які перебувають у шлюбі або мають фізичні вади. Багато батьків з багатих сімей не бажали дочкам гаремного життя і замість них приводили на оглядини служниць.

Дійсно довге волосся у чоловіків

 

Які зачіски носили чоловіки в Європі XIV століття, можна побачити у фільмі “Король”. Персонаж Роберта Паттісона схожий на свій історичний прототип, гримери явно орієнтувалися на портрет золотоволосого дофіна Людовіка.

На контрасті, в стародавньому Китаї чоловіки всіх станів носили справді довге волосся. Вважалося, що волосся як частина тіла дісталося дітям від батьків, і вкоротити його було б неповагою до предків. Тому в китайських історичних дорамах чоловіки ходять у довгих перуках, як, наприклад, Ван Ібо.




За часів династії Хань у повсякденному житті і знать, і простолюдини збирали волосся у пучок. Згодом з’явилася зачіска «манчжурська коса», її носив навіть глава держави. Усі чоловіки були змушені ходити з такою зачіскою, ось чому існує думка, що зазвичай китайці завжди плели косу. Насправді, все залежить від епохи.

Відрижка – це комплімент

 

Відрижкою після їжі в Китаї прийнято дякувати за смачну їжу господарю або шеф-кухарю. Така поведінка означає, що людина ввічлива і вихована і хоче висловити своє захоплення.

Очманіти.



18

Коментарі

121.12.23, 19:00

А ще китаянки не голять пахви. Взагалі

    221.12.23, 19:01

    І плюються на вулиці

      321.12.23, 19:14Відповідь на 1 від NoTaRь

      А ще китаянки не голять пахви. Взагалі

        421.12.23, 19:15Відповідь на 2 від NoTaRь

        І плюються на вулиці

          521.12.23, 20:00Відповідь на 4 від Голубка

          І плюються на вулиціВважається що це корисно для здоровя і сприяє балансу енергій

            анонім

            621.12.23, 20:12

            Цікаво

              Гість: Наталя

              721.12.23, 21:17

              Дякую. дуже цікаво.
              Про уклін. На третьому фото у чоловіка долоня правої руки зверху... і очі не долу.... очі зрозуміло... але чому він руки тримає не за традицією....

              Цей дивний дивний Китай....

                822.12.23, 00:37Відповідь на 7 від Гість: Наталя

                Дякую. дуже цікаво.
                Про уклін. На третьому фото у чоловіка долоня правої руки зверху... і очі не долу.... очі зрозуміло... але чому він руки тримає не за традицією....

                Цей дивний дивний Китай....
                Можливо, контекст сюжету. Це могло бути щось типу неповаги до людини, якій вклоняються. Чи просто прокол постановщиків)

                  922.12.23, 00:37

                  Дуже цікава стаття, дякую

                    1022.12.23, 07:29

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна