Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Дегустація ерзац-продуктів

Бажання спробувати ерзац-продукти виникло спонтанно, як тільки розпочалась повномасштабна війна. Причиною цього було очікування економічної кризи та суттєвого зниження купівельної спроможності, через що довелося б споживати дешевші замінники дорогої їжі. Однак, на щастя, цього не трапилось і ціни зростали поступово. Проте подорожчання все ж відчутне — і по вартості, й по зменшенню ваги. Ще й зарплата топчеться на місці. Тому все одно в родині змушені економити на харчах. Особливо, напередодні чергового здорожчання енергоносіїв. Тож частіше замислюєшся: чи не замінити молочні жири на рослинні, а каву на цікорій або ячмінь? Відповідно, дегустація ерзац-продуктів напросилась сама по собі.

Правда, перелік продуктів-замінників довелось розробляти самому, оскільки ніхто не підказав. Та й здешевлені аналоги в магазинах треба було ще пошукати.

1. На роль ерзац-продуктів вибрав паштет печінковий "Домашній з грудинкою" (замість ліверної ковбаси), ікру червону імітовану, суміш рослинно-вершкову, продукт молоковмісний сирний плавлений "Дружба", крабові палички, морозиво молочно-рослинне, напій ячмінно-цикорієвий "Галка" і продукт молоковмісний згущений з цукром. Ці продукти заміняють ковбасу, ікру лососеву, масло вершкове, сир плавлений, м'ясо краба, морозиво вершкове або пломбір, каву та згущене молоко.

Звичайно, ідеальний варіант огляду — зробити порівняння ерзац-продуктів зі справжніми. Але така дегустація була би дороговартісною, а зйомки довгими. Тому обмежився лише замінниками. І, як виключення, порівняв деякі з них. А головне — порівняв за вартістю з оригінальними продуктами.

2. Розпочну з продукту молоковмісного сирного плавленого "Дружба" під маркою "Розумний вибір" (мережа "АТБ"). Виготовлений Пирятинським сирзаводом. Коштує 10,20 грн./75 г. Звичайний плавлений сир "Дружба" коштує 16-23 грн. Отже, замінник плавленого сиру виходить дешевше в півтора-два рази.


3. Перелік складників величезний. Замінником молочного жиру служать  рафіновані соняшникова, пальмова та соєва олії.


4. Плавлений сирний молоковмісний продукт блідий. Але є і молочні сирки такого кольору. Коротше, за виглядом від справжнього не відрізнити.


5. Але якщо принюхатись, відчувається глутамат натрію (хоча у складі його немає) і сиру. Консистенція сухувата. На смак можна помітити різницю.


6. Порівняв з голландським плавленим сиром (ліворуч). Навіть попри те, що він містить підсилювач смаку. Втім, нехай і в такому варіанті, плавлений сир виграє у плавленого сирного молоковмісного продукту. Замінник я би не купляв.


7. Зверху праворуч — плавлений сир. Знизу ліворуч — плавлений сирний продукт.

8. На наступний день плавлений сирний продукт висох і потріскався. Не пригадую, щоб плавлений сирок так змінювався.

9. Суміш рослинно-вершкова (в даному разі — "Тульчинка") виступає замінником вершкового масла. Коштує від 26,90 до 40 грн. за 180 г., тоді як масло аналогічної ваги та жирності коштує від 65 до 88 грн. Тобто, в два рази дорожче. Як не дивно, подібних сумішей у продажу небагато.


10. Вміст молочного жиру 10%. Рослинного — 90%. Рослинні олії — пальмова, кокосова, соняшникова.


11. Аромат "маргариновий". А на вигляд від вершкового не відрізнити. Чого не скажеш про смак. Він мені нагадує охолонувший смалець, який з рідкої форми перейшов у тверду. За відчуттями приблизно те саме.


12. Порівняв з вершковим маслом. Воно все ж смачніше (нехай на огляді було залежале).


13. А ще рослинна суміш швидше тане і легше намазується. Хоча на смак не дуже. Тому не рекомендую суміші. Краще вершкове масло.


14. Паштет "Домашній з грудинкою" (печінковий паштет) за 16,30 грн./125 г. Ковбаси продають по 48-87 грн. за 100 г. В будь-якому разі вони дорожчі.


15. "Ковбасний паштет", якщо можна так назвати цей виріб, пахне приємно. За запахом схоже на свинячі сардельки. В складі вказано, що є ароматизатори кардамону та м'яса.


16. Даний паштет має м'яку консистенцію. Ароматний. Солоний, але не надто пересолений. За смаком нагадує Фермерський паштет з датського сухпаю


17. Типовий гарний паштет. Хіба шо зі шматочками м'яса. Ну і підсилювачі смаку з ароматизаторами та стабілізаторами присутні. Але для паштетів це норма. Тому такий замінник ковбаси цілком непоганий.


18. Крабові палички "Розумний вибір" (теж АТБші) — доволі поширений продукт. Він є замінником крабового м'яса. Конкретно ці палички коштують 32,50 грн./240 г. Але ціна може доходити до 70,90 грн. А м'ясо камчатського краба продають по ціні від 700 до 1000 грн. Тому ерзац явно в рази дешевший.


19. Така їжа мені не дуже-то подобається, оскільки на третину це рибний фарш сурімі, а інше — крохмаль, стабілізатори, ароматизатори, барвники (в тому числі, шкідливий Е171).


20. Хоча палички виглядають прикольно, оскільки кожна загорнута в окреме пакування.


21. Палички складаються з загорнутої по спіралі імітації волокон. Консистенція текстурована. Смакують непогано. Солоно-солодкуваті. Пахнуть морепродуктами. Однак розумієш, що це не краб, а штучний замінник. Для якогось салатику цілком ОК, але крабові палички я не люблю.


22. А тепер справжній делікатес — рибна ікра імітована. Купляв за 27 грн., але ціна коливається в межах 26-43 грн./100 г., тоді як лососєва ікра заважить на 249-369 грн , ікра горбуші— на 550 грн. А ікра нерки взагалі коштує 1250 грн.


23. Справді, виглядає, наче справжня лососєва ікра! А от запах не дуже схожий на лосося. Відчувається кислий аромат (можливо, так пахне консервант).


24. Ікринки різного розміру. Не знаю, добре це, чи погано. Ну а виготовлені з лососєвого фаршу, соняшникової олії, підсилювача смаку (глутамату натрію) і шкідливих барвників Е110 і Е124. Ще й з ароматизатором.

25. На смак, як мармелад з риби. Розумієш, що імітація. Крім того, зроблені з заборонених барвників. Лише солоне, як справжня ікра. Тому не рекомендую.


26. Цей ерзац червоної ікри не йде в ніяке порівняння з білорусько-українською імітованою ікрою від "Санта-Бремор", яку роздавали на початку повномасштабної війни. Той замінник був, як справжня лососєва та осетрова ікра.


27. Напій розчинний ячмінно-цикорієвий "Галич ранок" від фірми "Галка" — найдешевший замінник сублімованої розчинної кави. Купляв його за 27 грн. Напій з цикорію дорожче — від 37,90 до 64,69 грн. Ну а кава продається за ціною від 88 до 499 грн. Але, як мінімум, втричі дорожче ячмінно-цикорієвого замінника.


28. Ще й якась наліпка незрозуміла на упаковці. Ну а щодо вмісту, цей напій на 80% складається з ячменю і на 20% з цикорію.


29. Порошок схожий на розчинну каву. Хіба що, відтінок трохи інший. Якогось аромату не має.


30. Готовий напій на вигляд, як кава. Але не пахне кавою.


31. На просвіт — бурштиново-жовтий. Кава коричневіша.

32. Особливого смаку немає. Просто водичка з незрозумілим ароматом, який нагадує сигарети. Як альтернатива каві не підійде.

33. Від імітованого делікатесу переходжу до ерзац десерту — продукту молоковмісного згущеного з цукром (33,90 грн./300г.). Це замінник молока згущеного з цукром або, по-простому, згущенки, яка коштує в півтора-два рази дорожче (51,30 - 64 грн.).

34. На хлібі більш-менш смачно.

35. Зроблений з сироватки, сухого молока та пальмової олії. Завдяки ароматизатору "згущене молоко" (не знав, що такий існує) справді схоже на "згущенку". Якби не смак...  Відчувається маргарин. Можна не порівнювати зі згущеним молоком — різниця помітна.

36. Розвівши у воді розчин вийшов не білий, а каламутний. Коли п'єш, враження, ніби хтось налив туди олії. Зовсім не смачно. Тому згущений молоковмісний продукт навряд чи ще куплю.

37. На завершення дегустації — найдешевше морозиво вершково-рослинне, чи точніше, рослинно-вершкове, "Розумний вибір" (8,40 грн./65 г.). З наповнювачем. Ескімо та пломбір аналогічної ваги коштують від 12,90 до 33,30 грн. Тобто, справжнє морозиво обійдеться дорожче в 1,5-4 рази. Цей зразок з "АТБ", але подібні дешеві морозива є у кожної мережі супермаркетів. А щодо молочного жиру, то тут його 2,4% з 8% загального.

38. Морозиво приємно пахне ваніліном. Ванільний стаканчик теж ароматний. На смак непогане. Як ерзац піде. Але пломбір більш молочний.

39. Оскільки таке морозиво зроблене з сухого молока та води, то воно дуже швидко тане. А іноді попадаються крижинки, що означає наявність води.

40. Ну, хоч начинкою не обділили!

На завершення можу сказати, що дегустація була епічною. Хоча можна було й краще. Але зйомки й так пройшли в складній обстановці та затягнулись на декілька днів. Тому вийшло непогано.

Вердикт — ерзац-продукти зовні нагадують імітовані. Однак на смак в більшому чи меншому ступені відчутно, що щось не те. Можна споживати хіба що паштет і морозиво. Бо інші різновиди лише здалеку нагадують імітовані продукти.

8

Останні статті

Коментарі

115.04.24, 13:02

Сгущенку можно и в OLX заказать батонами по 3-4 кг. За счет более дешевой упаковки и отсутствия наценок магазина(наценка продавца не такая большая, да и доставку можно подешевле выбрать) вполне экономичненько выходит. И хватает надолго. Но и шанс напороться на паршивый продукт остается, но тут уже ничего не попишешь.

А с имитацией икры дело сложное. Лучше Санта-Бремор почему-то ничего на прилавках не попадалось. А так, взять иногда побаловаться можно. Но лучше всего вариант в стекле, как по мне, хотя конвееер почти наверняка один и тот же.

    216.04.24, 03:19

    Ну це Ви вже місцями зовсім трешові продукти взяли. Хоча краще, аніж наркотики, звичайно ж.

    Сирок сам по собі — це вже якась дешева заміна, щось другосортне. Але вони трохи смачні. Зазвичай у магазинах типу Varus, АТБ, Сільпо є знижка на якийсь із сирків — по 13–14 грн. Як показує практика, зі знижкою саме СИРКИ (але сиркові продукти) можна сміло брати будь-які (особливо відомих марок), рідко коли трапляється щось відверто погане.

      316.04.24, 03:25

      Щодо цикорію — сам по собі він уже є ерзац-продуктом. Хоча більше не через ціну, а через інший вплив на організм (не підвищує тиск, зате допомагає травленню). А у Вас уже замінник цикорію вийшов (ячмінь). Галка — найгірший варіант. Там порошок дуже дрібний і летючий, легко підіймається вверх і сиплеться на стіл. На смак ячмінь — наче щось палене розчинили у воді. Сьогодні колега на роботі пригощав ("із шипшиною", червона пачка) — ну й розсипав на стіл.

      У тому ж АТБ продають у жовтих пакетиках відносно недорогий повноцінний цикорій — 30+ грн. Бувають акції, тоді ми беремо пачок 5. Спробуйте його — це зовсім не кава, але теж має свій виражений смак (по-своєму гіркий). Краще беріть за політичними мотивами індійський, а не іранський.

      Іще є кава без кофеїну...

        416.04.24, 03:37

        Є ще порошковий замінник вершків, брав на пробу в АТБ. Блакитна пачка. Трохи схоже на вершки, але консистенція не рівномірна, плавають шматочки. Якщо додати каву або цикорій плюс цукор, то терпимо, але просто замість молока — категорично ні. Мій один родич таке полюбляв, коли сторожував на роботі (сподіваюсь, він живий).

        Також є 3 в 1 — цикорій, цукор і див. вище. Називається типу Latte, пачка темно-кремового кольору. Терпимо, пити можна, але потрібно сипати багато (ложку з верхом або й більше), щоб був виразний смак.

          516.04.24, 03:51

          Паштетики типу ліверних колись купляли в кінці 1990-х. Туди кидають багато спецій, і воно умовно смачне. Ще була соєва варена ковбаса — там навіть консистенція була інша, вона розвалювалася й "танула" в чомусь гарячому й водянистому.

          Є ковбаси "першого ґатунку" по 200–250 грн, за акцією — по 160 грн. Наприклад, Укрпромпостач Закарпатська. Умовно їстівні, елементи м'яса явно присутні. Таким можна перебитися, коли немає вареного м'яса.

          Ну й сосиски — класика.

            616.04.24, 03:55

            Узагалі зараз більше економимо на їжі. Купуємо щось не за виробником, а за акційною ціною (сметану, зефір абощо). Є щось зі знижкою — беремо побільше, щоб надовго вистачило. Зате можна трохи задонатити на ЗСУ... Ну і все-таки не зовсім гівно купуємо — стараємося щось нормальне...

              716.04.24, 04:01Відповідь на 2 від Nech sa paci

              (але сиркові продукти)
              (але НЕ сиркові продукти)

                816.04.24, 04:03Відповідь на 2 від Nech sa paci

                Раджу спробувати сирок КОМО зі смаком крабових паличок. Щось таке цікаве.

                  анонім

                  916.04.24, 11:53

                  Цікаво
                  А я тільки що брі купила у магазині, а він виявився зіпсований. Я точно знаю як смачний брі пахне.
                  Повернула сир до магазину і кажу:
                  - Дівчата, ваш сир зіпсований, понюхайте. Не псуйте мені День народження, поверніть гроші

                    1017.04.24, 11:37Відповідь на 2 від Nech sa paci

                    Ну це Ви вже місцями зовсім трешові продукти взяли. Хоча краще, аніж наркотики, звичайно ж.В тому-то і суть. Інакше було б нецікаво.

                    Як показує практика, зі знижкою саме СИРКИ (але сиркові продукти) можна сміло брати будь-які (особливо відомих марок), рідко коли трапляється щось відверто погане.Бачив професійну дегустацію — сказали, що якість плавлених сирів погіршилась. Додають більше води, солів-плавителів та розбавляють наповнювачами.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна