Дегустація, яку давно очікував: порівняння двох найбільших торгових
марок українських вермішелей швидкого приготування, що конкурують між
собою — оновленої "Мівіни" (яку роблять на іншому заводі) та нової
"Reeva" (що виступає замість "Rollton"). Під таку дегустацію навіть
змінив назву звіту на більш коректну — з "нових смаків вермішелей і
локшин" на "нові вермішелі та локшини", що є більш точним визначенням
моїх оглядів.
Чому саме таке порівняння? Тому що "Мівіна" є
найстаршою і найбільшою торговою маркою вітчизняного виробника продуктів
швидкого приготування. До повномасштабної війни їх виготовляли у
Харкові на заводі "Техноком", який увійшов до міжнародного концерну
"Nestle", а віднедавна виробництво відновили, але вже у іншому місці —
на заводі у Волинській області. Щодо "Reeva", то з осені 2022 року її
виробляє завод "Маревен-Фуд Європа" у Білій Церкві, на Київщині. Раніше
вони співпрацювали з в'єтнамсько-японським холдингом "Mare ven Food" і
виготовляли продукцію під міжнародною торговою маркою "Rollton", однак
через порушення логістики (за офіційними повідомленнями), а ймовірніше —
через випуск "Роллтона" на росії, виробництво зупинили. Новим
інвестором стала компанія Jelmond Ltd, що володіє міжнародним брендом
"Reeva". А самі вермішелі, локшини, супи та пюре тепер роблять за
в'єтнамськими технологіями. Ось така захоплююча передісторія.
1. У цій дегустації: вермішель "Мівіна" зі смаком курки (негостра)
[оновлена], вермішель "Мівіна" зі смаком курки (гостра) [оновлена],
вермішель "Reeva" зі смаком курки, вермішель "Reeva" зі смаком гострої
курки, вермішель "Reeva" зі смаком грибів. Смаки класичні (переважно,
курячі, які я не люблю), проте це нові або оновлені найменування. А
ідентичні смаки дозволять краще порівняти різні марки. Тому все одно має
бути цікаво.
2. Оновлена класична вермішель "Мівіна" з класичними смаками курки
нестрої та гострої. Упаковка майже не відрізняється від довоєнної, проте
тепер вона не харківська. Тому вирішив продегустувати.
3. Вермішель швидкого приготування "Мівіна" зі смаком курки (негостра). 15 грн./59,2 г. (купляв 2 місяця тому).
4. Зворотній бік упаковки з інструкцією приготування і складом.
5. Плюсом є відсутність підсилювачів смаку. А у вермішелі є крохмаль і клейковина — тому повинно бути смачно.
6. Брикет вермішелі складений надвоє, однак нерівномірно загорнутий.
7. В упаковці лише два компонента: брикет вермішелі та приправи (у сріблястому пакетику).
8. Приправи пахнуть куркою і... томатами. Дивний, хоч і приємний пряний аромат.
9. В процесі настоювання.
10. Вермішель непогана. Чим довше настоюється, тим більшою стає.
11. Пахне вареною куркою, як у домашньому супі. Бульйон ледве солоний
(що дуже здивувало, адже зазвичай пересолюють). З зелені та овочів лише
петрушка і морква. Хотілося б більшого різноманіття. Ну а в цілому,
пристойна вермішель. Ароматна. Вермішелінки гарні. Хоча бульйон
простенький. Треба було ще щось додати. І досолити. Тому 4.
12. Вермішель швидкого приготування "Мівіна" зі смаком курки (гостра).
Чомусь коштує дорожче за негострий різновид — 16,49 грн./59,2 г.
Гострого перцю аж 1,7%, що забагато. Мабуть, буде дуже гостре.
13. Інструкція приготування запарювання та адреса виробника (напевно, юридична).
14. А тут брикет вермішелі рівненький.
15. Пакет з приправами звичний для "Мівіни". На зворотньому боці вказаний смак.
16. Висипаю приправи. Спеції коричневого кольору. Аромат схожий на попередню вермішель: якісь прянощі з томатом.
17. Бульйон гірчичного кольору. Після того, як залив окропом, з'явився аромат курки.
18. Вермішель аналогічна попередній (а чого б їй бути іншою?). Оскільки добряче запарилась, збільшилась в об'ємі.
19. Солі більше, ніж у негострої курки. А може просто гострота підсилює
солоність. Власне, гострота вище середньої. Відчувається пекучий
післясмак. В цілому, "Мівіна" з гострою куркою сподобалась більше,
ніж з негострою. Якщо врахувати відсутність підсилювачів смаку і меншу
дозу солі, відчутну гостроту, аромат, якісну вермішель, то можна оцінити
на 5. Хоча хотілося б побільше зелені та овочів.
20. Вермішель швидкого приготування "Reeva" зі смаком курки. Новинка,
замість "Rollton"! Ціна двомісячної давнини становить 11,39 грн./60 г.
Це дешевше, ніж аналогічна "Мівіна".
21. Традиційний знімок інструкції приготування.
22. Тильна сторона упаковки. Нажаль, серед інгредієнтів є глютамати в
приправах. А у вермішелі — пальмова олія. Проте також є куряче м'ясо.
23. Всередині пакету, на відміну від "Мівіни", три компоненти — брикет вермішелі, приправи та олія.
24. Можливо, олія в окремому пакетику, це — добре. Однак більша частина
олії залишилась на стінках пакетика. Ще й забруднив штани:(
25. Бульйон насиченого жовтого кольору. Пахне інакше, ніж "Мівіна". Але
не схоже на запах вареної чи смаженої курятини. При цьому бульйон
солоніший, ніж у "Мівіни". Можна сказати, що солі достатньо. Є гостринка
(дивно, враховуючи, що негострий різновид).
26. Смачна вермішель. Хоча від "Мівіни" здалась смачнішою, попри те, що вона не настільки розбухла.
27. Чомусь не вся вермішель запарилась.
28. Вермішель, яка заварилась, збільшилась настільки, що за розмірами
стала схожою на локшину. Хіба що форма інша. Від цього порція видається
великою. Нею можна наїстись. А ось смаку та аромату не відчув. Тому
ставлю 3.
29. Вермішель швидкого приготування "Reeva" зі смаком курки. Але тепер —
гострої. Традиційно, коштує дорожче, ніж негостра — 12,59 грн./60 грн.
Але все одно дешевша, ніж "Мівіна".
30. Складники не порівнював, але, здається, вони схожі у смаку з негострої та гострої курки. Гострого
перцю мабуть стільки ж, скільки й у негострому різновиді. Як мінімум,
повинно бути менш гостро, ніж від гострої курячої "Мівіни".
31. Розпаковується погано.
32. Вміст пакету такий же, як і у негострої курячої "Reeva".
33. В пачці залишились крихти.
34. Перед залиттям окропом поламав брикет вермішелі та висипав приправи. Від таких кадрів відчуття дежавю.
35. Виглядає непогано. Однак приготована вермішель теж викликає враження дежавю. Як не дивно, бульйон світлий. У "Роллтона" з аналогічним смаком куркуми не пожаліли.
36. Ще один "класичний" дегустаційний ракурс.
37. Відчутний аромат жирної курки з приправами карі. Схожий на аромат
турецьких локшин. Не подобається такий аромат. Смак бульйону чомусь дуже
гострий. А перцю чилі у складі небагато. Бульйон солоний. Зелені
малувато. Цю вермішель можна охарактеризувати як смак курки карі. Сама
вермішель непогана, хоч аромат не сподобався. Помірно солона. Дуже
гостра. Вважаю, що можна оцінити на 4.
38. Вермішель швидкого приготування "Reeva" зі смаком грибів у якості бонуса. 12,59 грн./60 г.
39. Пачку з вермішеллю довелося розрізати.
40. Брикет вермішелі. При розпакуванні одразу запахло грибами.
41. Все так само, як і у вермішелі "Reeva" з курками: брикет, приправи, соняшникова олія.
42. Схоже, що у приправах багато чорного перцю.
43. Попри те, що бульйон темний, у складі не знайшов барвника. Хоча дуже схоже на карамельний барвник.
44. Потужний аромат грибів і сушеної цибулі. Бульйон темний. Вермішель
чогось погано запарилась, однак, незважаючи на це, вона смачна.
45. Грибна вермішель "Reeva" сподобалась смачною величезною вермішеллю,
достатньою солоністю, сильним грибним ароматом, темним бульйоном. Тому
сміливо ставлю п'ятірку.
Порівняння двох найбільших виробників вермішелей швидкого приготування
було б ще кращим, якби я продегустував їх одразу, а не за два дні. Втім,
й так можна скласти перше враження. Правда, треба порівнювати лише
однакові смаки, тому грибна "Reeva" залишиться "поза дужками". Отже, ціна: "Reeva" коштує дешевше, ніж "Мівіна". При тому, що важить більше майже на 1 грам. 0:1 на користь "Reeva". Щодо
інгредієнтів: у "Мівіни" немає підсилювачів смаку, а у "Reeva" вони є.
Виходить, що рахунок зрівнявся — 1:1. Хоча варто відзначити, що м'ясо
курки є і там, і там. Кількість складових: у "Мівіни" лише
вермішель і приправи, а у "Reeva" — вермішель, приправи та олія. Важко
оцінювати за цим критерієм, тому що олія у готовій страві все одно була.
Але можна додати бал за окремий пакетик з олією — 1:2. Аромат:
"Мівіна" пахне вареною куркою і куркою карі, а у "Reeva" нормальний
аромат лише у гострої курки. Тому треба дати бал "Мівіні". Тож, виходить
2:2. Бульйон: "Мівіна" недосолена (це краще для здоров'я, хоч не
так смачно), а у "Reeva" солоність достатня. Тут важко сказати, що
краще. Напевно, вермішель з нормальною солоністю на смак. Тому рахунок —
2:3. Вермішель: "мівінівська" хоча менш розбухає, проте трохи смачніша. Так що результат порівняння — нічия: 3:3. Виходить, що "Мівіна" і "Reeva" доповнюють одна одну. Тому на мій суб'єктивний погляд і смак важко сказати, яка краще.
Коментарі
Nech sa paci
120.05.23, 16:22
Дякую.
Обидві марки бачив за аналогічною ціною в Сільпо біля себе. Думаю купити на зиму / для дачі штук 20 про запас. Хоча аналогічні пюрешки (штук 15) лежать пропадають, нікому не треба. "Сухий спирт" теж лежить на антресолях. Ну й нехай: краще трохи підстрахуватися на випадок чого, аніж потім страждати. Хтозна, що буде взимку.
Makcімаліст
224.05.23, 11:21Відповідь на 1 від Nech sa paci
Пюре можна приготувати й самому. А домашню вермішель не зробиш.
анонім
330.05.23, 01:53
Грунтовно.
В вас пропадає науковець. Хоча може ви таким і є.
Makcімаліст
431.05.23, 12:08Відповідь на 3 від анонім
Скоріше, дивак.
анонім
531.05.23, 13:45Відповідь на 4 від Makcімаліст
Всі науковці - диваки з точки зору звичайної людини.
Але таким і залишайтесь.
Мій блог - https://blog.i.ua/user/229540/