Як зарадити хворому на туберкульоз

  • 14.11.13, 10:29
Щогодини в Україні помирають від туберкульозу двоє людей
Сьогодні говорити на тему туберкульозу легше, ніж у минулі часи, адже маємо могутню офіційну медицину з надійними засобами лікування. А народна медицина виступає як помічник, партнер офіційної.

Хворому, який лікувався офіційними методами 5-7 місяців (декому доводиться лікуватися рік, а то й довше), народна медицина пропонує свою допомогу.
З давних часів найчастіше для лікування туберкульозу застосовували рослину, яка називається живокіст.
Настій з живокосту
40 г подрібненого кореню живокосту залити 1 л гарячого молока, настояти ніч у термосі або в духовці (наші предки настоювали ліки у печі). Пити по півсклянки 4-5 разів на день або по склянці тричі на день.
Ефективні настої робили з плодів черемхи.
Ліки з черемхи
1ст. ложку плодів черемхи залити склянкою окропу, тепло закутати, 2 год. настояти, процідити. Пити по 2 ст. ложки 3-4 рази на день за 20-30 хв. до вживання їжі.
Насіння гірчиці є також дуже добрим засобом для лікування туберкульозу. І навіть ліки не треба готувати.
Лікує насіння гірчиці
Дрібку насіння гірчиці покласти в рот, ретельно пережувати і проковтнути. Робити це тричі на день за 15-20 хв. до вживання їжі.
І апетит посює, і лікує.
У народній медицині для профілактики та лікування туберкульозу готували також повидло з бузини трав’янистої. Це та бузина, яка росте не кущем, а травою - близько метра заввишки. Вона зцілює судини, поліпшує кровообіг, усуває набряки, зміцнює імунітет, заспокоює нервову систему.
Є ще доступніші ліки: бруньки сосни і молоді шишки в рівних пропорціях.
Ліки з бруньок та шишок сосни
Подрібнити 70-75 г бруньок, стільки ж шишок сосни залити 1 л води і покип’ятити на слабенькому вогні 10 хвилин. Потім тепло закутати і настоювати 1 годину.
Пити по півсклянки тричі на день.
Ліки з волоського горіха та меду
Готують їх з таким розрахунком, щоб на 1 частину подрібненого ядра горіха припадало 3 частини меду. Ретельно вимішати. Вживати по 1 ст. ложці вранці та ввечері перед сном упродовж місяця. Можна зробити перерву тиждень-два і далі лікуватися цими смачними ліками.
Ефективні ліки з конюшини лугової рожевої та кореня лопуха.
Настій з конюшини і лопуха
12 ст. ложок подрібненої трави конюшини лугової і кореня лопуха залити 1 л окропу. Настояти впродовж шести годин. Процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хв. до вживання їжі.
Приготовленим настоєм можна користуватися 2-3 дні, але зберігати в холодильнику. Пити ліки теплими (можна додати трохи окропу). Теплі ліки швидше всмоктуються і краще діють.

Важливість профілактики туберкульозу
Туберкульозові краще запобігти, ніж потім його лікувати. Коли бактерія туберкульозу - паличка Коха - потрапляє в організм, це ще не означає, що людина неодмінно захворіє. Якщо у людини сильний імунітет, якщо вона харчується нормально, не виснажена нервово і фізично, то захворюванню на туберкульоз можна запобігти.
Ця бактерія надзвичайно живуча. У річковій воді вона може жити до пяти місяців, у грунті 1-2 місяці, у рекаліях і пасовищах - понад рік, у молочних продуктах, що зберігаються на холоді, - до 10 місяців.

Харчування хворих на туберкульоз
Якщо вражені лімфатичні вузли черевної порожнини, в харчовому раціоні слід збільшити кількість білка і зменшити кількість вуглеводів.
Можна призначити смажені м’ясо та рибу, яйця, некислий сир, не давати картоплі та незбираного молока. Дозволяється підсушений чорний хліб, свіжі соки, продукти, що містять вітаміни А і В1.
У випадку туберкульозу кишківника дуже важливо збільшити у раціоні кількість білка, тому що посилюється його розпад, і організм виснажується.
Можна призначити посічене м’ясо (напівсмажене) невеликими порціями, суп-пюре з м’яса з вершковим маслом, негострий сир, некислий сир. Корисно давати достатню кількість вітаміну С (смородина, відвар шипшини, лимонний, мандариновий, апельсиновий соки - 50-100 г на один раз). Пивні дріжджі, слизисті супи з пшеничних висівок призначають, щоб поповнити в організмі запас вітамінів групи В.
У разі блювання, проносів хворому треба вживати достатню кількість кухонної солі (20 г на добу). Для цього дають міцний м’ясний бульйон із сіллю, оселедці.
При туберкульозі гортані не можна швидко їсти, споживати тверду їжу, дуже холодні або гарячі страви, алкогольні напої, гострі і солоні продукти, в тому числі підливи і соуси. Хворому давати їжу в рідкому і желеподібному стані і вдосталь вітаміну Д (риб’ячий жир). Щоб запобігти проникненню інфекції до кишківника, бажано за 10-15 хв. до їди полоскати горло слабким розчином соди.


Лікуймо застуду правильно, щоб не постраждала печінка

  • 14.11.13, 10:23
Надворі – осінь. Дні стають відчутно коротшими, ночі холоднішими, маємо чималий перепад денних і нічних температур, до того ж школярі повертаються за парти, що теж сприяє поширенню вірусних захворювань.

Зазвичай пацієнтам з респіраторними вірусними захворюваннями призначають домашнє лікування. Найперше затямте: ГРВІ чи грип, особливо з температурою, не можна переносити на ногах — постільний режим обов’язковий! При цьому подбайте, аби приміщення, де перебуває хворий, регулярно провітрювалося.
Забезпечте хворого, дитина це чи дорослий, теплим питтям. Найправильніше рішення — це узвар, чай з гілочками або ягодами малини, смородини, квітками липи. Такі напої до того ж допоможуть впоратися з температурою. Намагайтеся не давати хворому жирної, смаженої і солоної їжі. Взагалі, не наполягайте на обов’язковому харчуванні. Не хоче — нехай не їсть.
Із таблетками теж треба бути обережними. Для лікування застуди лікарі, як правило, призначають противірусні, антигістамінні, відхаркувальні засоби. Іноді рекомендують препарати, які зміцнюють судини, або краплі в ніс із судинозвужувальним ефектом (якщо утруднене дихання).
Антибіотики призначають тільки тоді, коли приєдналася бактеріальна інфекція. Зазвичай це трапляється через 5-6 днів після початку основної хвороби. Звичайно, оцінювати стан хворого має лікар.
Медики зі стажем радять знімати жар дідівським методом — обтирати тіло 9-процентним оцтом, розведеним на дві третини водою. Це дозволить організму справитися з температурою самостійно. А ось самопризначені жарознижувальні засоби можуть спровокувати ускладнення.
При грипі не намагайтеся усіма засобами збити температуру, якщо вона не піднімається вище як 38,5 градуса. Це означає, що імунна система бореться з вірусами, і не треба їй заважати це робити. Адже лихоманка — це важлива захисна реакція організму. Але якщо все ж температуру збити необхідно, то в жодному разі не приймайте аспірин. Краще використайте засоби, що мають у своєму складі парацетамол, це безпечніше.
Крім того, досвід показує, що за систематичного приймання жарознижувальних препаратів довше тримаються такі симптоми, як запалення дихальних шляхів і інтоксикація, підвищується і ризик ускладнень.
Найпоширеніші наслідки грипу — бронхіт, пневмонія, риніт, синусит або отит. Річ у тім, що віруси грипу викликають руйнування епітелію (поверхня дихальних шляхів). Тож відкривається доступ інфекції в легені. Часто після грипу та ГРВІ розвиваються запальні захворювання серцево-судинної системи.
До речі, печінка - терплячий орган, але він потребує постійної підтримки, особливо після лікування ГРВІ. Якщо у вас виникли після застуди ускладнення і лікар призначив антибіотикотерапію, обов’язково простежте, щоб він прописав курс лікарських засобів або фітопрепарати для підтримки печінки. Це допоможе їй «вижити» після токсичного удару таблетками.
І навіть якщо ви не приймали таблетокі, можете підтримати свій організм таким народним засобом: до 3 л свіжого молока додаємо 1 кг цукру і 50 г свіжих дріжджів. Закриваємо і тримаємо в теплі 7 днів. Потім знімаємо зверху сирну масу, проціджуємо і ставимо отриману суміш у холодильник. Приймаємо по одній столовій ложці тричі на день за 10 хвилин до їди, не запиваємо. Під час курсу лікування (2-3 тижні) виключаємо з меню копченості, маринади, соління і гостру їжу.

Всі хвороби – від нервів

  • 14.11.13, 10:10
Психологи довели, що кожна недуга – наслідок психологічних проблем

Ми звикли вважати, що хвороби – наслідок підступності вірусів, мікробів або ж сигнал про те, що з внутрішніми органами не все гаразд. Однак психологи дійшли висновку, що причини фізичних недуг криються у психологічних проблемах. Отже, стан нашого здоров’я прямо залежить від життєвих драм.

Часто ми потрапляємо у полон хвороби не тому, що перемерзли або не долыкували попередню застуду, а тому, що не маємо можливості відпочити. Нерідко недуга звалює людину тому, що їй бракує уваги від рідних. Відомо чимало випадків, коли діти хворіють лише тому, що не хочуть, аби батьки цілими днями пропадали на роботі. Трапляються випадки, коли пацієнти позбуваються важких недуг після інтенсивного курсу психоаналізу.
Намагаючись позбутися життєвих негараздів, людина краде енергію з різних місць власного тіла. Саме там і ховаються наші хронічні недуги. Завдяки зонам фізичного болю можна виявити, які психологічні проблеми не дають спокою. Усунувши їх, можна позбутися докучливих захворювань.
Вуха. Біль та часті отити свідчать про те, що хворий не хоче чогось чути. Часто ця проблема сягає корінням у дитинство, коли у батьківській сім’ї було багато крику. Це може бути причиною утворення вушних корків.
Горло. Біль у горлі свідчить про те, що пацієнту важко себе реалізувати, він не може заявити про себе у суспільстві. Можливо, рідні або колеги по роботі не дають йому висловитися.
Мігрень. Часті головні болі спричиняє внутрішній конфлікт. Людина має амбіції та бажання, але змушена весь час чинити всупереч власній волі. Нерідко мігрені свідчать про те, що хворий змушений пригнічувати внутрішні бажання.
Шия. Якщо ця частина тіла перенапружена – вам на голову тисне психологічний тягар. Біль при повертанні шиї свідчить про вразливість, відсутність моральної гнучкості.
Груди. Дискомфорт у цій ділянці виникає, коли людина змушена придушувати власні почуття. На думку біоенергетиків, у загрудинній ділянці міститься енергетичний панцир, який дає про себе знати з допомогою перенапруження м’язів.
 Якщо людина жертвує власними інтересами, позбавляє себе радощів життя заради тих, кого любить, виникають болі у серці. Нерідко від неприємних почуттів потерпають внаслідок таємного кохання.
Очі. Короткозорість притаманна людям, які не бачать перспективи у житті, тому не робить рішучих кроків. Пацієнти, що скаржаться на далекозорість, звикли жити лише майбутнім і не помічають “плюсів” сьогодення. Від різноманітних очних хвороб страждають, коли не хочуть бачити реальності або навпаки – бракує інформації.
Ноги. Переломи та ушкодження – ознака того, що людина прагне рухатися вперед, проте надто поспішає або не має можливості реалізувати свої плани та задуми.
Руки. Цю частину тілу ідентифікують з втіленням думок у реальність. Правою рукою ми даємо, лівою – отримуємо. Хвороби або переломи правої руки свідчать про те, що хворий не бажає щось робити або віддавати. Негаразди з лівою – відмова приймати або одержувати інформацію або сторонню допомогу.
Легені. Видихючи повітря, ми віддаємо відпрацьовану енергію у всесвіт, вдихаючи – оновлюємося. Проблеми з легенями свідчать про неможливість відпустити старий досвід та прийняти новий.
Спина. Негаразди з хребтом означають, що жертва недуги не відчуває підтримки, тому ображається на близьких людей і шкодує себе.
Шлунок. Дискомфорт у животі свідчить про те, що пацієнт не хоче “перетравлювати” думки та ідеї, які навіює йому оточення. Виразка шлунка – ознака самоїдства. Якщо після походу в гості вас нудить, можливо, господарі – лукаві та лицемірні.
Суглоби. Запалення у суглобах та болі свідчать про придушені обурення та образи. Зазвичай такі хвороби трапляються у психологічно негнучких, вразливих людей зі слабкою нервовою системою.
 Медична практика знає траплялося чимало випадків, коли хворі дивним чином одужували відразу після того, як втілювали власні мрії у життя. Тобто бажання, яким не дозволяємо здійснитися, провокують серйозні недуги. Досвід показує, що поєднання медикаментозного та психологічного лікування приносить найкращі результати, адже будь-яка хвороба має “душевне” підгрунтя.