День української писемності та мови


9 листопада народилися:

1872 — Богдан Лепкий, український поет, прозаїк, літературознавець, критик, перекладач, історик літератури. Творча спадщина Б.Лепкого складає понад 80 власних книг, у тому числі цикл романів «Мазепа», він — упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями.

«Колисав мою колиску Вітер рідного Поділля І зливав на сонні вії Степового запах зілля. Колисав мою колиску Звук підгірської трембіти, Що від неї зорі меркнуть І росою плачуть квіти» (Богдан Лепкий)

Питання походження слов'янської писемності залишається досі остаточно не з'ясованим. Але однозначно визнано факт її існування ще до Хрещення Русі. Про це маємо декілька свідчень у стародавніх літописах.


У «Житії» слов'янського просвітника Кирила зберігся переказ, що він бачив у 860 в кримському Херсонесі (Корсуні) книги, написані «руськими письменами». Ці ж «руські письмена» згадують й арабські письменники Х століття. В історичних джерелах зустрічається також повідомлення про те, що руська писемність, нарівні з староєврейською, розповсюджувалася в Хазарії. Важливим свідченням того, що писемність була відома в Київській Русі ще до хрещення, стала знайдена в 1949 р. в одному зі смоленських курганів глиняна посудина середини Х ст. з давньоруським написом «гороухща» (гірчиця).

У світі нараховується близько трьох тисяч мов, а якщо ще діалекти порахувати, як самостійні мови, то загальна кількість мов у світі сягне п’яти тисяч. Таким чином, на кожен мільйон осіб припадає одна мова.

Українці – нація козацька

"Українці – нація козацька. Вона живе за межами якогось проекту, тому що не існує такого проекту – бути вільним. Воля не передбачає певної мети, якою є державне будівництво, сплата податків і підпорядкування сенсів, що нам огидні. У поляків у головах була чітка концепція держави. А в нас правове бездержавне суспільство капіталістичного типу. Простіше – анархія. Це такий вид порядку, коли кожен є главою держави, де влада не може бути священна. Гетьмана в нас вибирають для того, щоб відповідав за наслідки. Він повинен сісти на кіл – за те, що не вдалося (козаки при оточенні часто відкуповувались від польської адміністрації тим, що здавали своїх отаманів в обмін на свободу"


"Якщо раптом такі люди кажуть: давайте в Євросоюз, то треба шукати кримінальний мотив"

В музейну справу прийшла чергова красуня

Як стало відомо 31 жовтня 2013 р., Національний військово-історичний музей України отримав нового заступника генерального директора. Ним призначено Анастасію Фурман, 23-річну красуню-блондинку, випускницю Київського національного економічного університету. Деталі: "вес (52), грудь (88), пояс (60), бёдра (90), размер обуви (38), размер одежды (40).


В землі віки лежала мова

В землі віки лежала мова
І врешті вибилась на світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна.
Цвіти і сяй, моя державна...

І розцвіла, як квітка, мова
На рідній ниві, над струмком,
Але прийшла на лан корова
І завертіла язиком...
Недовго думала і ждала,
Взяла і всю її злизала...

Отож чужих корів годуйте
Сінцем, помиями в хлівах,
Але вночі і вдень пильнуйте,
Щоб не ходили по ланах.
Коли ж у вас серця телячі,
Зробіть намордники собачі.

13.Х. 1918 Олесь

Ін-т сходознавства та інститут археографії під загрозою закриття

Дві наукові установи - інститут сходознавства та інститут археографії під загрозою закриття. Президія Академії наук вирішила приєднати їх до інших наукових закладів і цим зекономити значні кошти. Сходознавці та історіографи , які завтра можуть опинитися поза наукою, залишили звичні кабінети і вийшли на мітинг. В президії Академії наук пообіцяли, що реорганізацію відкладуть. Утім не сказали, як надовго.



Академічний стиль змінився на мітинговий. Під президією академії наук співробітники двох поважних інститутів - археографії та сходознавства борються за виживання.

У національній академії наук визріла ідея - реорганізувати інститут історіографії та інститут сходознавства, приєднавши до інших наукових установ.. Учені ж впевнені - це фактично ліквідація установ. І обіцянкам, що всі і надалі працюватимуть, учені не вірять.

Ліквідацію двох авторитетних інститутів не можна допустити, переконаний президент Києво-Могилянської академії. Академік Оніщенко, якого колеги перестріли на ганку, бере на себе авторство об’єднавчої ідеї. І пояснює - це не від доброго життя.

Революційний запал науковців змушує академіка дати обіцянку. Якби вони не протестували, їхніх інститутів не стало б уже сьогодні, впевнені мітингувальники. Бо питання реорганізації планували розглянути на засіданні сьогоднішньої президії академії наук.

Юди проти Франка

У Відні хочуть знести пам’ятник Іванові Франку

Спровокував дискусію виходець з Одеси Еміль Лянґерманн, котрий у 1970 році з родиною перебрався до Австрії. Саме він переклав німецькою і подав до магістрату Відня «антисемітські» цитати з Франкових творів.

Тупа брехня

Одних былин киевского цикла собрано: в Московской губернии — 3, в Нижегородской — 6, в Саратовской — 10, в Симбирской — 22, в Сибири — 29, в Архангельской — 34, в Олонецкой — до 300. Всех вместе около 400, не считая былин новгородского цикла и позднейших (московских и других).(де вони взялися пізніше?)