Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

День української писемності та мови


9 листопада народилися:

1872 — Богдан Лепкий, український поет, прозаїк, літературознавець, критик, перекладач, історик літератури. Творча спадщина Б.Лепкого складає понад 80 власних книг, у тому числі цикл романів «Мазепа», він — упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями.

«Колисав мою колиску Вітер рідного Поділля І зливав на сонні вії Степового запах зілля. Колисав мою колиску Звук підгірської трембіти, Що від неї зорі меркнуть І росою плачуть квіти» (Богдан Лепкий)

Питання походження слов'янської писемності залишається досі остаточно не з'ясованим. Але однозначно визнано факт її існування ще до Хрещення Русі. Про це маємо декілька свідчень у стародавніх літописах.


У «Житії» слов'янського просвітника Кирила зберігся переказ, що він бачив у 860 в кримському Херсонесі (Корсуні) книги, написані «руськими письменами». Ці ж «руські письмена» згадують й арабські письменники Х століття. В історичних джерелах зустрічається також повідомлення про те, що руська писемність, нарівні з староєврейською, розповсюджувалася в Хазарії. Важливим свідченням того, що писемність була відома в Київській Русі ще до хрещення, стала знайдена в 1949 р. в одному зі смоленських курганів глиняна посудина середини Х ст. з давньоруським написом «гороухща» (гірчиця).

У світі нараховується близько трьох тисяч мов, а якщо ще діалекти порахувати, як самостійні мови, то загальна кількість мов у світі сягне п’яти тисяч. Таким чином, на кожен мільйон осіб припадає одна мова.
15

Коментарі

Гість: NeManul

110.11.13, 19:50

Дуже гарно писав

    210.11.13, 19:57

    Пізнавально

      Гість: ЛемБой

      310.11.13, 20:05

      Проросійські люблять насміхатись з галицьких говірок. Але в той же час кожна мова сильна якраз діалектами.

        анонім

        411.11.13, 07:52

        Мова один з елементів середовища!!!
        Порушеня його,як і іншого, приведе до разбалансировки (вибачте за вживання рос.), тобто, до конфлікту.
        Наші пращюри залишили нам чисті озера, гаї й степи, традийії, співучу мову,та.......700 років нищать мову,то татаро-монголи, то росіяне, то поляки, то німці, то , нарешті, комуняки.
        Слава Україні!