хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

«Продуктовий маневр» зі стратегічним керунком

  • 21.03.18, 12:15

«Продуктовий маневр» зі стратегічним керунком

Дні італійської та української кухні у військовій їдальні вже не фантастика, а «сувора» реалія армійського життя

Ще три місяці тому, на місці цієї красивої двоповерхової споруди був типовий «довгострій». Авіатори з 16-ї окремої бригади армійської авіації навіть перестали мріяти, що коли-небудь харчуватимуться в нормальних умовах. Та все змінилось із включенням бригади до експерименту із забезпечення процесу харчування особового складу за новими стандартами Найперше що відчули льотчики та технічний склад частини — це значна зміна раціону їжі. Справа в тому, що з командування та тилових служб зняли радянську «зобов’язалівку» із закупівлі продуктів та переліку страв, що мають готувати кухарі.

— З моменту введення, так званого, «каталогу продуктів» на склад частини почали поступати продукти у значно більшому асортименті, — розповів начальник продовольчої служби бригади капітан Сергій Капустюк. — Зокрема у великій кількості додались фрукти, різноманітні молочні продукти. Крім цього, з’явився асортимент різних фруктових соків. Тепер перелік продуктів, якими ми забезпечуємось, складає близько чотирьох сотень позицій. Це дає змогу мені, як начальнику продовольчої служби, робити своєрідний «маневр». Замовляти ті продукти, які нам потрібні. Звичайно є похибка на сезонність. Але це нормально. Також, відповідно до проведеної реформи забезпечення харчуванням збільшився кошторис на закупівлю необхідних інгредієнтів для страв. Звичайно, це ще не НАТОвський стандарт, але вже набагато ближчий до нього.

Все це робиться в тісній співпраці з кухарями їдальні. Адже саме вони складають меню на тиждень. І тут авіаторам теж пощастило. Бо на їхній кухні працює колектив, що відданий кухарській справі і вважає приготування їжі для такого багаточисельного військового колективу не ремеслом, а цілим мистецтвом. Близько сорока років цей колектив «білих фартухів» очолює шеф-кухар Світлана Муравська.

— Ви знаєте, на цій новій кухні хочеться просто співати! — поділилась враженнями шеф кухар Світлана Муравська. — Завдяки такому широкому асортименту, та можливості самим обирати собі складові для приготування страв ми отримуємо шалене задоволення від приготування їжі. Щодня в нас два-три вибори супів, три-чотири блюда з м’яса, чи овочів. По кілька видів гарнірів. Тепер кожен може обрати собі за своїм смаком чи м’ясне, чи вегетаріанське блюдо. Більш того! Раз на тиждень ми готуємо якесь специфічне меню. Розпочали все з дня української кухні. Зараз опановуємо день італійських страв. А на майбутнє планується впровадити й день французької кухні. А чому б ні? Наприклад, такі наші прагнення вже припали до душі нашим відвідувачам. Але все це було б неможливим без якісного обладнання. Скажу як професійний кухар — про те, що ми маємо зараз на кухні, я навіть боялась мріяти. Бо це справжній крок вперед у плані технології приготування їжі.

І це дійсно так. Під час ремонту та закупівлі обладнання було враховано все до найменших дрібниць. Наприклад, інженери врахували, що варочний цех займає перший поверх їдальні, а зали для прийому їжі знаходяться на другому. Щоб кухарі не носили важкі ємності зі стравами по сходах між місцем приготування їжі і «конвеєром» для роздавання встановлено спеціальний ліфт. Звичайно це не дешево, але значно економить час кухарів та офіціантів. Сучасна система вентиляції створює комфортні умови для роботи всіє кухарської бригади. Адже завдяки новим потужним витяжкам-кондиціонерам у залі, де вариться їжа, завжди комфортна температура, зникли випаровування від страв, а у всій їдальні відсутній знайомий всім військовим специфічний запах притаманний радянській «армійській їжі». Сучасні варочні поверхні, котли та духові шафи дозволять готувати різноманітні страви навіть у великій кількості. Продумано тут також і питання гігієни. Для того, щоб витрачати багато коштів на постійне забезпечення їдальні гарячою водою, тут біля кожного умивальника встановили спеціальний проточний бойлер, що вмикається лише тоді, коли відкриваєш кран.

Сучасний ремонт у залах, де їдять військовослужбовці, вражає привабливістю та затишком. Нові столи зручно розташовано так, щоб всім вистачало місця. Крім цього, для сервіровки столів закуплено новий посуд та столове приладдя. Обов’язковим елементом кожного столу є не лише звичний всім нам набір: сіль, перець, гірчиця. Сюди додались також й серветки та кетчуп. Можливо хтось зауважить, що це дрібниця. Але… той, хто служив в армії радянського зразка зрозуміє наскільки це важливо. Також було закуплено новий «фірмовий» одяг кухарям та офіціанткам.

— Навіть не хочу порівнювати цю нашу їдальню з тим, що ми мали ще рік тому, — наголосив командир бригади полковник Ігор Мазепа. — Завдяки вдало проведеному експерименту з продовольчим забезпеченням, та проведеному ремонту їдальні можна сказати, що і бойовий дух та ставлення наших людей до служби стало іншим. Бо вони реально бачать турботу про себе з боку керівництва держави та Міністерства оборони України.

Тарас ГРЕНЬ.

6

Коментарі

121.03.18, 12:25

дай Бог нашому теляті вовка з"їсти

    221.03.18, 12:36

    завидуй молча

      анонім

      321.03.18, 16:54

      А где ты видел в поле станционарную кухню Ты Скиф пизди но не запездивайся. На полигоне Вустров я видел ее но там была вообще другая ситуация кстати были и казармы.

        421.03.18, 18:20

        Гарно, але оті баняки з такими жахливими написами - це як "союз нерушимий"

          Гість: сонный

          522.03.18, 03:24

            анонім

            622.03.18, 09:12

            Ты там был? Я только в своей войсковой части был и говна как ты описываешь не видел. Вообще то есть такая должность - зампотыл и многое зависит от него и его подчиненных. Если Широкий Лан полигон то там и должны стоять палатки или модульные домики, поскольку он постоянно действующий то кухня , санчасть и душевые в основном станционарные. Ты был на Яворивском полигоне или под Ужгородом - уверен нет вот там такого нет. Если происходят сборы и количество людей превышает то что может обслужить станционарные объекты разврорачиваюся полевые средства. Так что не пизди - ты в армии явно не служил раз такое пишешь. Ну а плеснуть бензином в буржуйку это наверное от большого ума произошло. А про полигоны будешь рассказывать чечако и др. а я на них побывал по времени по более ваших и сравнить могу.