хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Росіяни, хто вони?

"Галицько-волинського князя Романа Мстиславича називають "самодержцем усієї Русі", у той час як, скажімо, щодо Андрія Боголюбського літопис повідомляє, що він "хотів бути самовладцем усієї Суздальської землі".

Відтоді всі галицько-волинські князі, продовжуючи цю традицію, називалися князями і господарями "Руської землі" або "всієї Руської землі", а на їхніх печатках був відображений титул "короля Русі" (Rex Russiae). І в XV, і в XVI, і навіть у XVIII столітті у літописах географи чітко розрізняють Московію і Русь (див., наприклад, французьку карту 1754 р.). У самій Московії терміни "Росия", "Россия" на позначення країни вперше і дуже обмежено почали вживати лише в XVI столітті, з того часу, як в Москві з’являється ідея "Третього Риму", а московські царі починають претендувати на землі України.

Московія перейменувалася за царськими командами 1713 і 1721 років. Етнонім "русский" закріпився і того пізніше – лише наприкінці XVIII століття, коли цариця Катерина II "высочайшим повелением" остаточно наказала московському народові називатися "руськими" і заборонила йому вживати назву "московитяне".

Цікаво, що Московщина взяла для своєї нової назви грецьку транскрипцію слова "Русь", хоча, навряд чи є ще народ, який би взяв назву своєї країни з іноземної мови. До речі, Україна, як і Московія, теж міняла назву, але тільки один раз, і взяла цю назву з власної мови.

Саме той факт, що Росія, отримавши свою назву в кращому разі в XVIIІ столітті, претендувала на історичний спадок Русі, створений на сімсот років раніше, дав підстави Карлу Марксу стверджувати у своїй праці "Викриття дипломатичної історії XVIII століття", що "Московська історія пришита до історії Русі білими нитками".

Додамо, ця праця Карла Маркса – єдина, що ніколи не друкувалася в СРСР без купюр. Українці ніколи не визнавали крадіжки імені "Русь". Вже в середині 18 століття в Україні з’являється "Історія русів", яка стверджує однозначно український характер Русі.

Тарас Шевченко у своїх творах жодного разу не застосовує слів "Русь" і навіть "Росія" і завжди пише про "Московщину".

В сучасній українській літературній мові утвердився етнонім "росіяни", у той час як прикметник "руський" залишено для всього давньоукраїнського. Наостанок треба сказати, що в Русі назвою народу були етноніми "русин" (в знаменитій "Руській правді", княжих грамотах, літописах) і, зрідка, "рус". У літописах рус чи русин – це завжди мешканець Київщини.

Етнонім "русичі" зустрічається лише в "Слові о полку Ігоревім", і, на думку сучасних істориків, в побуті не вживався, а був ознакою високого мовного стилю.

Саме цей етнонім "русин" масово зберігався на Західній Україні до ХХ століття, а подекуди на Закарпатті – й до сьогодні.

Виходячи з усього вищенаведеного, історія Росії має таке ж відношення до історії Русі, як, скажімо, історія Анголи і Мозамбіку до історії Португалії." 

 

http://www.pravda.com.ua/articles/4b1a9c98720c9/

5

Коментарі

Гість: Aaaaandrij

110.02.10, 08:03

дякую, хороша стаття ...
коротко і ясно ..

    210.02.10, 15:07

    Жаль,що цього не сприймають i не сприймуть так званi "русские".

      310.02.10, 19:26Відповідь на 2 від Alter ego*

      Це не зовсім так... Мабуть, я Вас здивую, але я й сам росіянин... Точніше, русо-українець (як "афро-американець" . Тай взагалі, розумніших, та зліших критиків "росіянства" ніж самі росіяни, ще пошукати. Звісно, з тих не більше 20%, що не пропили свій мозок та здібні адекватно оцінювати реальність.

        410.02.10, 22:46Відповідь на 3 від Танк_

        Це не зовсім так... Мабуть, я Вас здивую, але я й сам росіянин... Точніше, русо-українець (як "афро-американець" . Тай взагалі, розумніших, та зліших критиків "росіянства" ніж самі росіяни, ще пошукати. Звісно, з тих не більше 20%, що не пропили свій мозок та здібні адекватно оцінювати реальність.Це я зрозумiла ще iз статтi,бо читала дуже уважно,навiть взяла в обране.Ми,украiнцi,теж любимо себе критикувати та займатись "самобичеванием".

          510.02.10, 22:50Відповідь на 2 від Alter ego*

          Жаль,що цього не сприймають i не сприймуть так званi "русские".Тут я мала на увазi ТАК ЗВАНИХ "русских",а не росiян.Тих,хто проживаэ в украiнi не перше поколiння,а все ще б"э себе в груди та волаэ:"Я-русский",а не какой-то там хАхол!"

            611.02.10, 00:34Відповідь на 5 від Alter ego*

            Дякую, я так приблизно і зрозумів

              713.10.10, 16:15

              Виходячи з усього
              вищенаведеного, історія Росії має таке ж відношення до історії Русі, як,
              скажімо, історія Анголи і Мозамбіку до історії Португалії."
              --------------------------------------------- ----------------------------------------
              Останнє речення дуже влучне

                Гість: СКОРЦЕНІ 3

                813.10.10, 17:11

                  913.10.10, 17:13Відповідь на 7 від Цвях

                  Так, тут все дуже коротко та конкретно

                    1013.10.10, 17:14Відповідь на 8 від Гість: СКОРЦЕНІ 3