Матір просить допомоги

  • 30.12.11, 20:23
У ці передріздвяні дні не хотілося чіпати гидотну тему" доктора ПІ" але чергова публікація у "Експресі" заставила змінити плани.Її поки немає чомусь у інтернеті, отож подаю дослівний передрук.

      ---ВІД РЕДАКЦІЇ---
У ці передріздв*яні дні ми просимо всіх, хто може, допомогти Катерині Коляді, відважній матері, яка не побоялася кинути виклик безкарності. Саме вона, подолавши страх і відкинувши погрози першою написала заяву в міліцію. І саме її заява стала приводом для арешту псевдолікаря.
Учинок цієї жінки врятував не одне життя.
Сьогодні Василькові та Андрійкові, синам Катерини, одного з яких заледве не звів зі світу псевдолікар, потрібні гроші на справжнє лікуванння. Без дорогого препарату "Хуміра" діти не зможуть ходити. 
Катерині самій не під силу впоратися з бідою.Тож поможімо їй всі разом! 
Номер рахунку: 262515001786
Жовківське відділення Ощадного банку №6325
МФО 385219
Код ЗКПО 02762671
Коляда Катерина Василівна (для лікування синів)
Інд. код.: 2517817705   

Про діяльність "доктора ПІ" можна дізнатися наприклад тут
Прохання розіслати цю статтю друзям і розповсюдити у соціальних мережах.

Важкий гріх міністра Табачника

  • 22.12.11, 15:09
22.12.2011 13:00
Важкий гріх міністра Табачника
Сьогоднi друкуємо сенсацiйнi документи, якi остаточно викривають мiнiстра — покровителя Доктора Пi!.

Наприкiнцi минулого тижня мiнiстр Табачник здiйснив третю вiдчайдушну спробу врятувати себе i своє крiсло пiд тиском очевидних фактiв, якi засвiдчують, що вiн — один iз тих таємних покро­вителiв, котрий останнiми роками безпосередньо опiкувався скандальним псевдолiкарем Слюсарчуком.

Такий крок мiнiстра був очiкуваним, бо вiн справ­дi втрапив у халепу. Ще б пак, посадовець особисто зробив усе, аби людина, яка нi­коли не закiнчувала нiякого вищого навчального закладу, не мала жодного диплома про вищу освiту, стала “професором кафедри нейрохiрургiї”. Без пiдпису Табачника на атестатi цього не було б нiколи. Особистий пiдпис мiнiстра зробив неможливе можливим — те, що, здавалось би, не продається за жоднi грошi, сталося: аферист став “професором”. У лапках, звiсно, але з бланком справжнього документа.

А потiм Табачник пiшов ще далi. Як голова Комiтету з присудження державної премiї у галузi освiти особисто пiдписав подання Президентовi на нагородження свого спритного пiдопiчного та його безпутного водiя, Сашу Червоного, державними премiями — кожному по 150 тисяч гривень. Можна сказати, що все у цих людей iшло чудово. I, найiмо­вiрнiше, нiхто нiчого нiколи не запiдозрив би. Псевдолiкар щедро дiлився б зi своїм най­бiль­шим патроном грошима, що їх отримував вiд родичiв убитих ним жертв, високопо­ставлених друзiв-збоченцiв псевдопрофесора, якi гвалтували дiтей, студентiв, котрi ставали наркоманами. I, скидається на те, мiнiстр не гребував би такими вiддяками, бо, як засвiдчує подальший перебiг по­дiй, мораль i мiнiстр Табачник — це двi планети, якi рухаються орбiтами, що не перетинаються.

Усе це напевно вiдбувалося б, якби хтось там, на небi, стежачи за подiями цього майже двадцятирiчного i майже детективного трилера, не вжах­нувся. Нам, журналiстам “Експресу”, судилося викрити усе те, що так ретельно приховували, маскували, фальшували. За кiлька тижнiв розслi­ду­вання ми дiйшли одного з найважливiших висновкiв — Слю­сарчук дiяв не сам. За ним стояли впливовi покровителi. Ми документально довели: один iз них — мiнiстр Табачник.

Країною i свiтом уже котилася хвиля викриття найгуч­нiшої з афер, яка дiяла пiд прикриттям Мiнiстерства освiти України. I замiсть того щоб попросити у покалiчених, у родин померлих вибачення та подати у вiдставку, мiнiстр й далi вдавав, що нiчого не сталося.

А потiм Табачник неспо­дi­вано вiзьме вiдпустку i зникне. Вiн навiть не з’явився 5 груд­ня на зустрiч з євроко­мiсаром iз питань освiти Андрулла Вас­сiлiу. Це — вершина нетактовностi, бо така зустрiч була заздалегiдь внесена до плану мi­нiстра. I важлива для Ук­раїни.

Чому ж так вчинив мiнiстр Табачник? А що йому мертвi чи єврокомiсар... Рятувався сам. Бо лише одна причина могла бути поясненням усього цього: мiнiстр i його команда працюють над обгрунтуванням нової версiї, що мала кiнцево пояснити, як сталося, що україн­ське Мiнiстерство освiти зро­било з бездипломного петеуш­ника-афериста професора та лауреата держпремiї.

I ось п’ятниця, 16 грудня. Мi­нiстр Табачник дає прес-конференцiю. Звiсно, для обмеженого кола журналiстiв, оскiль­ки чи не вперше анонс прес-конференцiї не був роз­мi­ще­ний на сайтi мiнiстерства. Ви­никало враження, начебто мi­нiстр хоче, аби його думки по­чуло обмежене коло людей: наприклад, Президент, вiд котрого залежить його доля.

Однак, на нашу думку, було б дуже несправедливо, якби думки мiнiстра Табачника не почув широкий загал. Адже вони висловленi на офiцiйному заходi, а отже, можуть у подальшому мати велику цiннiсть для слiдства.

Схематично сказане Табачником зводилось до такого:

1) Слюсарчук справдi не має вищої освiти, вiн не закiнчував росiйського вузу.

2) Мiж Росiєю i Україною дiє мiждержавна угода, яка встановлює еквiвалентнiсть освiтнiх документiв обох країн пiсля процедури їх визнання. 3) Слюсарчук надав для визнання свого начебто отриманого в Росiї диплома про вищу освiту його ДУБЛIКАТ. 4) Цей дублiкат вiн отримав унаслiдок помилки працiвникiв росiйського медичного вузу. 5) Помилка сталася тому, що працiвниця архiву п. Крикун сфальсифiкувала “архiвну до­вiд­ку”, яка послужила пiд­ста­вою для видачi нею дублiката диплома. 6) Панi Крикун звiльнено з вузу ще торiк. 7) Росiйськi чиновники визнали свої помилки i щиро розкаюються. 8) Вiн, мiнiстр, доклав неабияких зусиль, щоб нарештi з’ясувати iстину в цiй скандальнiй iсторiї.

Висновок, який зробив мi­нiстр Табачник, генiальний. Цитуємо: “Росiяни визнали дев’ять своїх помилок, якi призвели до видачi ними фальшивого диплома”. Про свої огріхи мі­ністр скромно промовчав.

Упевнений, що пiсля прес-конференцiї мiнiстр Табачник, зачинившись у кабiнетi, залпом випив щонайменше 200 грамiв коньяку за те, аби цього разу всi повiрили у сказане ним.

На жаль, Дмитре Володимировичу, на жаль, хоч ви — мi­нiстр, але iстина дорожча. Хоч ми дуже добре знаємо, як ви любите Росiю, як вiрите в неї, цього разу вона вам точно не допоможе.

Ця ваша версiя, пiдкрiплена навiть листом за пiдписом першого проректора вузу пана Хабрiєва, справдi блискуча. Вiдчувається, скiльки ви вклали в неї особистої працi думки, справжньої сутi душi своєї. Та є лише один маленький, але дуже суттєвий дефект — вона неправдива. I ви нiколи не вдалися б до її озвучення, якби бодай для себе вчасно зрозумiли, що ваш пiдопiчний, пан Слюсарчук, насправдi бiльш талановитий аферист, анiж ви, мiнiстре Табачник. Вiн перевершив вас, забувши, правда, вас про це поiнформувати. Ось тому ви зробили в минулу п’ятницю таку фатальну помилку, навiть не пiдозрюючи цього. Ви викрили себе цiлковито, навiть того не збагнувши.

Тому читайте далi дуже уважно, пане мiнiстре.

Отже, пункт перший i най­важ­ливiший: працiвниця архiву п. Крикун НIКОЛИ не вида­вала “архiвної довiдки №264”, на пiдставi якої начебто було видано дублiкат диплома про вищу освiту.

Що дозволяє нам зробити такий висновок? Дуже простi, але беззастережнi факти: ця довiд­ка пiд одним i тим самим номером iснує... щонайменше в чотирьох варiантах. У рiзних справах рiзних рокiв вона фiгу­рує як єдиний i неповторний оригiнал. Нiкому, мабуть, у життi не спало б на гадку ворушити кадровi справи багатолiт­ньої давностi та зiставляти їх. Але ми це зробили. I результат вразив.

 

 

Слюсарчук та його бригада, "штампуючи" довідки-підробки, навіть не завдавали собі клопоту виправити елементарні помилки.      

У першому варiантi довiдки, що з’явилась на свiт ще в далекому 2005-му, ви, пане Табачник, можете знайти дивовижнi речi. Наприклад, українську лiтеру “i” у росiйському словi “унiверситет”, слово “соцальний” замiсть “социальный” у назвi росiйського вузу. I найголовнiше, помилку в прiзвищi завархiву — “Кригун” замiсть “Крикун”. I ще з десяток граматичних помилок.

Чи могли цю так звану архiв­ну довiдку виготовити в Росiї, як це стверджують Табачник i новий обдурений ним перший проректор московського вузу п. Хабрiєв? Нi, бо в росiйському навчальному закладi нiхто не використовує клавiатури з українською розкладкою, тож лiте­ру “i” у текстi документа, який справдi готують у Росiї, вдрукувати неможливо.

По-друге, завархiву мала би бути хiба що дуже п’яною, аби пiдписати документ, де її прiз­вище так перекручено.

По-третє, завархiву вищого навчального закладу мала би бути дуже неграмотною людиною, аби допустити стiльки помилок у документi.

По-четверте, завархiву мала би бути самогубцем, якому наплювати на Кримiнальний кодекс, якби вона могла безкар­но з 2005-го по 2010-й видавати довiдку з одним вихiдним номером, але з рiзними датами, та щоразу з удосконаленим, краще вичитаним текстом.

Ми теж дуже любимо Росiю та росiян, а тому навiть не будемо продовжувати цього ана­лiзу, бо то справдi може їх образити. Бо вони таки не причетнi до фальсифiкацiї цiєї так званої архiвної довiдки. Ви, шановний мiнiстре Табачник, даремно втягнули цiлковито невинну людину панi Крикун i першого проректора пана Ха­­брiєва у цю свою нову та досконало непродуману аферу. Такi вашi дiї ображають два народи.

Але, ми розумiємо, ви пiшли на це, розраховуючи, що Слюсарчук дiяв логiчно, рацiональ­но, вiдповiдально, якщо хочете, у своїх безвiдповiдальних вчинках. Ось тут i криється ключова помилка. Ви, пане мi­нiстре, звиклi до розкошi, розманiженi улесливiстю оточення, нiколи не зможете збагнути логiки дiй iнтернатiвської дитини-сироти, здатної на все, аби пробити собi шлях у життi. I готовий вiн був це робити в будь-який спосiб i за всяку цiну.

Отже, хто тодi пiдробив ключовий документ, що став головною пiдставою для того, аби ви визнали i фальшивий диплом про вищу освiту, i фальшивий атестат професора Слюсарчука, який вiн, зрозумiло, нiколи не мiг отримати у Росiї теж? Якщо цього не зробила завархiву росiйського вузу п. Крикун, то хто?

Вiдповiдаємо: особисто Слю­сарчук i його помiчник Роман Ференц, теперiшнiй помiчник прокурора мiста Iршави. Вони це зробили в гуртожитку №14 м. Львова тодi, коли домовились зi слiдчим мiлiцiї, котрий вiв справу доведеного до суїциду студента Микити, про те, що її “закриють” пiсля восьми рокiв розслiдування. Бракувало лише документа, який дозволив би слiдчому написати в постановi про вiдмову в порушеннi кримiнальної справи заповітні слова — “за вiд­сут­нiстю в дiях Слюсарчука ознак складу злочину”. I ось цi два аферисти нашвидкуруч виготовили на своєму комп’ютерi “довiдку”, яку й хотiв слiдчий. Вони навiть виготовили для цiєї мети печатку росiйського вузу, яку потiм серед десяткiв iнших печаток у великому чорному пакетi кинуть пiд лiжко в кiм­натi на четвертому поверсi цього гуртожитку.

Вони тодi ще не думали анi про вченi ступенi, анi про звання. Вони рятували свої задницi, а тому побоялися дати цей документ, цю першу “архiвну довiдку” людинi, котра виправила б помилки.

Але слiдчий старший лейтенант Т.С. Керод, пiдполковник мiлiцiї В.О. Демчук, майор мiлiцiї В.В. Кирилюк, чиї пiд­писи стоять на вiдмовнiй постановi, вдадуть, що помилок не помiтили. “А.Т. Слюсарчук не є суб’єктом злочину, оскiльки здобув вищу медичну освiту”. Так напишуть, навiть не почер­вонiвши. Цi слiдчi, цi негiд­ники — якщо бути точними, стали першими, на кому Слюсарчук i його бригада вiдпра­цьовували свою концепцiю — “лiкар, який навчався у Мос­квi, але у зв’язку з втратою оригiналу надає дуб­лiкат свого диплома та архiвну довiдку, що пiдтверджують факт навчання у росiйському вузi”.

Коли б не вони, не було би подальших убивств, не було би насилля — у тому числi й до малих дiтей. Прокурор теж не побачив порушень. Боже, який цинiзм, яка ницiсть, яка нi­к­чемнiсть! Як цi люди можуть i далi носити погони, називатись пiсля всього мi­лiцiо­нерами, прокурорами!?

Але джина випустили з пляшки. Вашому пiдопiчному Слю­­сарчуковi, пане мiнiстре, усе сходило з рук. I наступну вер­сiю довiдки, бiльш досконалу, Слюсарчук подасть при пра­це­влаштуваннi до Iнституту но­вiтнiх технологiй iменi Чорновола. Номер довiдки — той самий.

Що змiниться? Хтось порадить забрати з довiдки рукописний текст, вiн, мовляв, мо­же допомогти шляхом почеркознавчої експертизи встановити, хто причетний до її створення.

Потiм ще один варiант до­вiдки нададуть — у наступнi мiсця працi. Вiн стане ще досконалiшим. А вже (чи лише) 2010 року цю ж “довiдку”, пiд тим самим номером i майже без помилок, iз правильним прiзвищем завархiву Слюсарчук ОСОБИСТО принесе у ВАК та мiнiстерство освіти.

Як би все те Табачник знав, вiн, звiсно, нiколи б у п’ятницю, 16 грудня, не вийшов на прес-конференцiю.

Однак вiн, бiдолашний, не вiдав про цi деталi, йому не вистачило такої ж наполегливостi, з якою вiн вибиває український дух iз навчальних програм, у простiшiй справi — перевiрцi достовiрностi документiв, що їх подають на визнання.

Усе ж можна було викрити так просто! Мiнiстерство, пiд­тверджуючи начебто здобутий у Росiї диплом Слюсарчука про вищу освiту, мало би дотриматись формальної процедури. А саме: надiслати до Москви запит i — ОФIЦIЙНИМИ КАНАЛАМИ — отримати належну вiдповiдь. Натомiсть це про­iгноровано, чиновники в телеефiрах пiдтверджують, що Слюсарчук особисто принiс документи до мiнiстерства.

Тож процедура дотримана не була. Це пiдтвердив i мiнiстр Табачник на прес-конференцiї, заявивши, що ли­ше тепер, у груднi, росiйськi колеги вперше дали пiдтвердження того, що дипломи сфальсифiкованi.

Уперше? А як тодi встановлювали достовiрнiсть диплома пiд час нострифiкацiї? Що дало пiдстави вам, пане мiнiстре, у листi до прокуратури Львiвської областi 27 травня 2010 року дослiвно написати таке: “Процедурою визнання в Українi диплома (дублiкат) ВСБ 0917142... було встановлено факт навчання Слю­сар­чука А.Т. у вищезазначеному навчальному закладi (очна форма навчання)”. I поставити пiд цiєю маячнею свiй пiдпис? I, на запит редакцiї у жовт­нi 2011 року, пiд­твер­дити, що такий лист ви справдi пiдпи­сували? Невже тi 300 тисяч доларiв, про якi в кулуарах говорять вашi колеги як про винагороду, що начебто ви отри­мали вiд Слюсарчука?

А якщо нi, то що? Ненависть до українцiв, котрих ви дозволили “лiкувати” бездипломному петеушнику?

Вiдповiдати на ці запитання теж до­ведеться. Прес-конференцiя пiд­твердила лише те, що знали на цей момент уже всi — Слюсарчук справдi не здобував вищої освiти в Росiї. Однак на сьогоднi цього вже замало. Якщо вину за появу сфальсифi­ко­ваного дублiката про вищу освiту мiнiстр ще спробував — недолуго i без­пiдставно — перекласти на росiй­ських колег, то питання про походження “росiйського” атестата професора взагалi зосталось без вiд­повiдi. А саме на пiдставi процедури визнання цього документа мiнiстр Табачник зробив з випускника Червоноградського ПТУ “українського професора” Слюсарчука.

Мiнiстр Табачник безпросвiт­но застряг у полонi несусвiт­ньої брех­нi. Це абсолютно очевидно й документально доведено.

Йому термiново слiд готувати наступну, фiнальну прес-конферен­цiю. Схематично ми допоможемо мiнiстровi накидати її тези. Ось що мiнiстр повинен сказати:

1) Я звiль­няю керiвникiв департаменту Мiнiстер­ства освiти, що допомагали менi здiйснювати цю аферу i вводити в оману громадськiсть, — Бондаренка, Нагiрного, Сулiму.  

2) Я визнаю, що хотiв використати Президента кра­їни у своїх цiлях, зробивши подання стосовно нагородження двох аферистiв держпремiєю. 3) Я винен, легалiзу­вав­ши афериста без будь-яких пiдстав на це, зробивши його “професором нейрохiрургiї”. Я винен у смертi та сльозах сотень громадян країни. Я винен у калiченнi долi дiтей. 4) Я подаю у вiдставку i прошу слiдчих довести мою вину в судi, обiцяю їм усiляко в цьому сприяти.

От що вам треба сказати, пане Табачник. Цього разу повiдомте, будь ласка, широкому загаловi точнi дату i годину своєї прес-конференцiї. Усi вже зачекались її.

Iгор ПОЧИНОК 

Псевдолікар, секс і наркотики

  • 18.12.11, 21:42
Псевдолікар, секс і наркотики
*** Слюсарчук давав юнакам психотропні препарати і передавав безвольних дітей високопосадовцям для сексуальних оргій**** СБУ, вочевидь, має інформацію про те, що Слюсарчук займався поставлянням наркотиків. Але чому СБУ мовчить? *** Гомосексуалізм, педофілія, інші збочення, гроші й наркотики в ешелонах влади -- ось така вона жорстока відповідь на запитаня про те, хто і чому 20 років покривав псевдолікаря***

...Писати про таке - огидно. Але мовчати про це ми не маємо права. Бо подiбного Україна ще не знала: це не просто шахрайство, коли обдурено тисячi українцiв i двох президентiв. Бездипломний манiяк, називаючись "професором, кандидатом медичних наук", безперешкодно заходив у державнi лiкарнi. I для розваги брав дриль у руки, задля задоволення свої патологiчних фантазiй робив трепанацiю черепа людям, якi, перебуваючи пiд наркозом, не могли себе захистити.

У тi митi вiн був єдиним, який знав напевне: пiсля таких "операцiй" людина помре. Але робив це. Робив, не маючи елементарних медичних знань, квалiфiкацiї. Робив не знаючи, навiть назв хiрургiчних iнструментiв i їх призначення. Це була, якщо хочете, гра його розпаленої уяви, яку не обмежувало почуття вiдповiдальностi. Експеримент, де в ролi пiддослiдних були люди.

Далі тут

Анастасiя Волочкова: "Лайно - це комплiмент для партiї Путiна"

08.12.2011 10:20
Анастасiя Волочкова: "Лайно - це комплiмент для партiї Путiна"
Знаменита балерина розповiла "Експресовi", чому насправдi вийшла з партiї Путiна - Медведєва, за що критикує Росiйську Православну Церкву i чим їй сподобались зйомки в рекламi... батончикiв

...Ще вчора вона була у Венецiї, сьогоднi - у Парижi, а завтра збирається в Лозанну. Анастасiя Волочкова буквально живе в лiтаку, долаючи кiлометри i часовi пояси. Наша вiдверта бесiда, до речi, вiдбулася в аеропорту. Знаменита балерина чекала свiй лiтак...

Про полiтика, помсту i несправедливiсть

- Пiсля виходу з партiї "Єдина Росiя" вам мстили?

- Так, звичайно. Я навiть не чекала, що зiткнуся з такою потужною протидiєю. З ефiрiв федеральних каналiв знiмали програми з моєю участю, перешкоджали проведенню турiв, органiзацiї благодiйних акцiй i т. д. Але я настiльки звикла у своєму життi до того, що менi ставлять пiднiжки, що сприйняла це спокiйно. Правда.

Я тiльки не могла зрозумiти - за що? За те, що я вiсiм рокiв була з тими "дiячами" разом? Так, я вирiшила, що не варто лицемiрити перед собою, перед людьми, i вийшла з партiї. То за це треба мстити? Чоловiки, котрi мають грошi, владу та можливостi, стали мстити менi - балеринi, жiнцi. Хотiлося спитати їх: а з якого переляку я комусь щось винна? Це що, "Єдина Росiя" створювала моє шоу? Це що, "Єдина Росiя" по 5-6 годин у балетному залi гарувала? Чи, можливо, вони хоча б студiю надали менi для роботи? (То радше зроблять добрi люди в Українi).

Чи, може, це "Єдина Росiя" створювала мої костюми, оплачувала хореографiв, якi ставили номери, або органiзовувала мої тури? А як тiльки завадити, то тут вони першi! Ось вони себе i викрили. Тому я не дивуюсь, що в "Єдиної Росiї" впали рейтинги. Вiдразу ж. Бо чимало людей, якi хотiли би вступити до цiєї партiї, бачили, що вiдбувалося зi мною, i розумiли, що, вступивши до "Єдиної Росiї", стануть заручниками банди. З якої потiм вийти не так просто. Знаєте, як в анекдотi: вхiд - рубль, а вихiд - два. Це правда!

Я переконана, що в Українi все ж iнша ситуацiя. Так, я знаю, що у вас теж не все так просто з полiтикою. Але все одно, менi хочеться вiрити, що такого "бєспрєдєлу" у вас не могло б бути. Я не уявляю, аби в Українi зi мною так могли повеститися.

- А рiшення давно визрiло? Все-таки ви вiсiм рокiв були в партiї...

- Так, ви знаєте, воно зрiло, зрiло, була ще надiя, що якось усе налагодиться. А потiм я побачила "бєспрєдєл" на виборах: зокрема те, що вiдбувалося в Сочi (я ж брала участь у виборчiй боротьбi за пост мера). Але "Єдина Росiя" усе вирiшила заздалегiдь! Вони за тиждень до виборiв влаштували святкування: пили шампанське - за перемогу. Причому в тому залi, де мав проходити мiй благодiйний концерт, але його в останнiй момент скасували, а всi афiшi зiрвали... Тодi я не стала виходити з партiї, подумала: та нехай уже виграють свої нечеснi вибори. А через якийсь час все ж сказала собi: "Досить!" I от цього року оголосила про свiй вихiд з "Єдиної Росiї".

- Це правда, що ви назвали партiю Путiна, перепрошую, лайном?

- Я дозволила собi нецензурнi вирази про "Єдину Росiю", оскiльки iнших слiв для них просто не знайшлося у моєму лексиконi. Але зараз я не хотiла би повторюватись... Потiм сама себе картала: навiщо я так сказала? Менi було соромно за свої слова, якi зiрвались в емоцiйному поривi. Але тепер, пiсля всiєї тiєї протидiї, яку цi "клоуни" влаштували щодо мене, заявляю: тi слова - це був комплiмент. Ось тi слова, сказанi мною на радiо "Свобода", були комплiментом цiй партiї.

- Як ви вважаєте, чому так багато людей мистецтва i спорту у Держдумi?

- От вони там i займаються клоунадою! Хтось iде, бо пообiцяли якiсь блага, хтось - бо спортивна кар'єра вже закiнчилася, робити нiчого, а так посидiти, пiдмалювати губи на засiдання Держдуми - нiби й нормально. До того ж можна потусуватись...

Я не розумiю, навiщо полiтики залучають артистiв. Все-таки Державна дума це ж не Великий театр i не концертний зал, i кожен повинен займатися своєю справою. Що виходить, у полiтикiв не вистачає власного ресурсу популярностi та вiдомостi, тож вони просять артистiв станцювати концертик (або заспiвати концертик) пiд час передвиборної кампанiї?

Та ви й самi бачите, на що схожi вибори. Будь-якi. Клоуни вивiшують свої портрети: "Здрастуйте, я - дядя Вася, я добрий, я ось бабусям грошi роздаю на вулицi, я ще щось вам добре зроблю, не забудьте, що через мiсяць - вибори". Усi обiцяють цiлий мiшок, а потiм... У полiтикiв усе так: їхня дiяльнiсть спрямована тiльки на процес, а за результат навряд чи хто вiзьме на себе вiдповiдальнiсть.

Про Церкву і Великий театр 

- Ви вiдомi не тiльки рiзкими висловлюваннями на адресу влади, але й Церкви...

- Так, я не приховую своєї позицiю. Я вiруюча людина, але не релiгiйна. I для мене вiра, релiгiя, Церква i полiтика — рiзнi речi. Зовсiм. Але сьогоднi в РПЦ - Росiйськiй Православнiй Церквi - на жаль, усе перезмiшалось. До речi, менi хочеться вiрити, що подiл Росiйської та Української Церков стане не розколом, а просто наведенням хоча б якоїсь святостi. Тому що в Росiйськiй Православнiй Церквi вона фактично вже перестала iснувати. Людей просто дурять!

Я вже не кажу про ту моторошну iнформацiю, яка з'являється в iнтернетi, що РПЦ пов'язана з якимось наркобiзнесом, але те, що очевидно, так це - зв'язок iз владою i тотальна корупцiя.

- Коли в Україну приїжджав Патрiарх Кирило (а вiн частий гiсть у нас), багатьох здивував годинник на його руцi за 30 тисяч євро...

- Я теж вважаю: священики повиннi жити скромно, до того ж у вiдлюдництвi й молитвах за нас. А вони сидять в ефiрах телеканалiв, хизуються, пiаряться, роз'їжджають усюди мерседесами, живуть у хоромах. Я багато разiв бувала в монастирях, вони сьогоднi крутiшi, нiж 5-зiрковi готелi! А у нас, у Росiї, дiти, розумiєте, помирають вiд голоду. Це тодi, коли золотом покривають куполи. Втiм не все те золото, що блищить. На цих реконструкцiях храмiв стiльки вкрадено грошей, що, знаєте, мама не сумуй!

- До речi, про реконструкцiї: недавно вiдкрили Великий театр. Деякi експерти кажуть, що це найбiльша фiнансова афера нинiшньої кремлiвської влади за останнi п'ять рокiв...

- Цiлком iз цим згодна. Нi для кого не секрет, що перший бюджет, який видiлили на реконструкцiю театру, повнiстю розiкрали. До такої мiри, що довелось видiляти другий. I оскiльки театр треба було термiново-термiново вiдкривати, його будували тяп-ляп, лише б швидше це все здiйснилося. Щоб замилити всiм очi: "Дивiться, ми театр вiдкрили". Вiдкрили, але яким?

Я ж прослужила у Великому п'ять рокiв i знаю, як там усе було. Колишнього розкiшного оздоблення просто немає. Покрали все! Вiд шикарних люстр у глядацькiй залi до бронзових ручок i дорогезного паркету. А лiпнину з бронзи замiнили пластмасою, приклеєною, здається, на ПВА. Сьогоднi-завтра все це вiдпаде... Справдi скандал!

А що за кулiсами: гримерки на 14 чоловiк без єдиного вiкна. I замiсть паркету - бiла плитка. Ну все так, як у психiатричнiй лiкарнi! У балетних залах - такi низькi стелi, що балерини мають шанс одержати струс мозку, коли їх пiднiматимуть хлопцi...

Про життя на валiзах

- Для вас, мабуть, борт лiтака став ледь не рiдним домом, Анастасiє?

- Так. (Усмiхається). Я от зараз лечу до Молдови, опiсля мене вже чекають в Українi: Донецьк, Харкiв, Днiпропетровськ, Львiв, Київ, Одеса... Цього мiсяця заплановано десять концертiв, а наступний вiдкривається двома великими виступами - у Петербурзi та Москвi. Опiсля я вiдразу ж лечу в тур Швейцарiєю — шiсть мiст, а по поверненнi - ще кiлька концертiв у Росiї.

Уявляєте, як це витримувати такий графiк? На щастя, у мене є друзi, котрi можуть на один-два днi висмикнути мене з цього процесу i подарувати полiт на приватному лiтаку до Венецiї чи Парижа (буквально днями я повернулася з Францiї). Це не тiльки романтика, а й можливiсть хоча б на кiлька годин, я вже не кажу на цiлий день, вимкнути телефон. (Усмiхається).

- А на кого в таких випадках залишаєте дочку Арiадну?

- Ну, звичайно, її нiхто не доглядає, i вона - як покинута дитина - валяється вдома сама. (Смiється). Богдане, безумовно, у неї є двi нянi, є бабуся - моя мама, є мiй колишнiй чоловiк Iгор, який придiляє час Арiшi, є i його мама. Тобто в нас усе гаразд. Навiть бiльше - я ж їду ненадовго, донечка навiть не встигає скучити. До того ж вона дуже зайнята людина: займається в дитячому музичному театрi, бере уроки вокалу, вчить англiйську мову, вiдвiдує мою школу танцю, де навчаються її ровесники. Арiшi справдi нiколи нудьгувати.

- П'ять рокiв тому, коли ми зустрiчалися з вами в Москвi (як зараз пам'ятаю, у кафе "Шоколадниця"), ви згадували, що у вас українськi коренi...

- Так, це правда. Обидвi мої бабусi народилися в Українi: одна - у Львовi, друга - у Запорiжжi. Та й сьогоднi безлiч моїх родичiв живуть у Києвi... Ви знаєте, українськi коренi дали менi дуже багато. Вiд батька, який був спортсменом, менi генетично передалися фiзична витривалiсть i стiйкiсть духу. Цi риси не раз допомагали, коли доводилося вiдстоювати свою честь i гiднiсть. А таких випадкiв, як ви знаєте, було чимало!

...Я досить часто буваю в Українi: засiдаю в журi, як було в "Майдан'si", знiмаюся в телешоу, проводжу благодiйнi акцiї. I можу сказати вiдверто: менi дуже багато чого у вас подобається, особливо те, що Україна стає ближчою до Європи. Навiть ваше телебачення сьогоднi бiльш, скажiмо так, добропорядне i творче, анiж росiйське. Тому я завжди з радiстю приїжджаю в Україну й дуже люблю людей, котрi живуть у цiй країнi.

- На українських телеканалах знову крутять рекламу "Снiкерсу" з вашою участю. Скажiть, одразу погодились на цi зйомки?

- "Поцiлуй мене в пачку?" (Смiється). Я спочатку вiдмовилася вiд участi в цiй рекламi, бо розумiла: нiхто не повiрить, що я, балерина, їм шоколад. Але коли менi показали сценарний план (баскетболiсти, пуанти, пачка, м'яч, ця фраза), я вiдразу ж погодилася. Зйомка проходила в Торонто, i це було супер. Знаєте, я люблю бути несподiваної, люблю дивувати. I, як на мене, це вдалося. Ой, Богдане, я повинна йти на лiтак. Уже мiй рейс...

Богдан БОНДАРЕНКО

Звезды журналистики приезжают отбеливать имидж украинских полити

Ларри Кинг.  © arrykinglive.blogs.cnn.com

В то время как Украина попадает в мировые новости из-за ухудшения демократии, заключения в тюрьму оппозиционеров и ухудшения бизнес -климата, в страну прибыли два известных в мире журналиста, чтобы рассказать гораздо более позитивные истории.

Ведущий футбольный корреспондент американского канала CNN Педро Пинто приехал в Киев работать над серией репортажей о подготовке к Евро 2012. Его прибытие практически совпало с визитом его бывшего коллеги, ушедшего на пенсию из CNN знаменитого ведущего Ларри Кинга, который приехал делать интервью с премьер-министром Николаем Азаровым.

Оба журналиста приехали в страну с фанфарами в украинских СМИ, и практически сразу успели удивить многих украинцев.

Ларри Кинг, который за время своей 25 -летней карьеры в CNN общался с мировыми лидерами и звездами, приехал брать интервью у Азарова в тот же день, когда было обьявлено о том, что Кинг назначен "специальным советником" компании Black Iron.

Black Iron, главный офис которой находится в Канаде, владеет рудниками в центральной Украине, а Кинг был нанят, поскольку имеет "ценный опыт в международных делах, а также знакомства как в Украине, так и за границей".

После интервью с украинским премьером Кинг удивил многих, поделившись своими безупречно позитивными впечатлениями об Азарове. Известный ведущий назвал довольно противоречивого украинского премьера "прямым и честным человеком с глубоким знанием мировых трендов, особенно в сфере экономики", добавив, что он "был бы успешным политиком в США".

Украинские политики, которые встречались с Кингом говорят, что у них сложилось впечатление, что известный ведущий приезжал чтобы наладить контакты с Азаровым для Black iron.

Несмотря на то, что компания является публичной и ее акциями торгуют на бирже в Торонто, основные держатели акций неизвестны.

Интервью Кинга с Азаровым вообще не записывалось для трансляции. Это была "скорее дружественная светская беседа".

"В то время как непонятно когда и где это интервью выйдет в эфир, Азарова наверняка уверили в том, что он стал мировой звездой", - говорит один из украинских народных депутатов, который встречался с Кингом, но говорил с Kyiv Post на условиях анонимности потому что не хочет испортить отношения с известны ведущим.

CNN уверило Kyiv Post, что интервью Кинга не имеет ничего общего с ними. Интересно, что по словам самого Кинга, интервью будет готово уже на этой неделе, а вот вице- президент компании Black iron Аарон Вулфе заявил Kyiv Post, что интервью вообще не записывалось для трансляции. "Это была скорее дружественная светская беседа", – сказал Вулфе Kyiv Post.

В то время как Кинг делился своими приятными впечатлениями об Азарове, Педро Пинто из CNN хвалил украинскую подготовку к Евро 2012 и вице-премьер- министра Бориса Колесникова, который отвечает за подготовку к чемпионату.

На пресс- конференции в Киеве 30 ноября Пинто назвал украинские стадионы "потрясающими", добавив, что был "впечатлен" Колесниковым, который был "очень открытым".

За день до пресс-конференции Пинто вместе с Колесниковым посетил все четыре города Евро 2012 в Украине, облетев их на самолете за день.

Репортажи выходят в эфир на CNN с 3 по 5 декабря, в них Пинто не упоминает ни о каких противоречивых фактах, связанных с проведением чемпионата в Украине – ни о завышенных ценах, ни о сомнительном выборе посреднических компаний, о которых сообщает пресса.

Причиной такой лояльности может быть то, что министерство самого Колесникова спонсирует серию передач Педро Пинто. Пресс-секретарь CNN Джоэль Браун подтвердил, что репортажи спонсирует Центр коммуникаций "Украина-Вселенная", государственная организация, которая находится под руководством Колесникова.

Причиной лояльности CNN к работе Колесникова может быть то, что сам Колесников спонсирует эту серию передач. Пресс-секретарь CNN Джоэль Браун подтвердил, что репортажи спонсирует Центр коммуникаций "Украина-Вселенная", государственная организация, которая находится под руководством Колесникова.

Браун добавил, что спонсор не влияет на содержание репортажей. По словам самого Пинто, CNN оплачивает все его расходы во время его пребывания в Украине.

За матеріалами  KyivPost

Сергiй Хрущов: "Росiйськi спецслужби фальсифiкують нашу iсторiю"

01.12.2011 13:20
Сергiй Хрущов: "Росiйськi спецслужби фальсифiкують нашу iсторiю"
В iнтерв'ю газеті "Експрес" син радянського керманича розповiв, навiщо Сталiн пiдпоював своє оточення, як Брежнєв хотiв влаштувати замах на Хрущова i чому ходить вулицею... босонiж.

Як ви думаєте, де живе син Микити Сергiйовича? У провiнцiї - щоправда, не росiйськiй чи українськiй, а американськiй — у мiстi Провiденс. Рiвно 20 рокiв тому Хрущов-молодший перебрався з дружиною за океан, де викладає в унiверситетi, пише iсторичнi книги (насамперед про батька) та їздить на конференцiї...

"Це мав би санкцiонувати Путiн"

- Ви, мабуть, уже знаєте, що в Запорiжжi вiдкрили недавно пам'ятник Сталiну, який торiк пiдiрвали? До такого сталiнiсти навiть у Росiї не додумались, а у нас -- будь ласка...

- Так, я бачив усе по телевiзору. На жаль, - каже в ексклюзивному iнтерв'ю "Експресу" Сергiй Хрущов. - Однак я б так емоцiйно не реагував на цю подiю. Якраз встановлення пам'ятника Сталiну свiдчить про те, що в Українi панує демократiя. Нехай з усiма негативними рисами, характерними для перехiдного перiоду (зокрема судами над опозицiєю), але демократiя! У Росiї таке справдi неможливе, бо подiбну акцiю мав би санкцiонувати Путiн. Вiн цього, звичайно ж, не зробить. Хоча, з точки зору вiдродження сталiнiзму (а не появи десь там якогось пам'ятника), Росiя, безумовно, пiшла так далеко вперед, що, мабуть, її вже нiкому не наздогнати.

I взагалi - сьогоднi в Росiї при владi значною мiрою перебувають представники ФСБ, котрi намагаються реабiлiтувати полiцiйну державу як таку. Тому чи варто дивуватись, що вони обливають брудом мого батька, а Сталiна i Берiю представляють, кажучи сучасною лексикою, ефективними менеджерами. Звичайно, це - нонсенс, але якщо вам постiйно втовкмачуватимуть такi речi, то рано чи пiзно ви в них повiрите. I я це прекрасно розумiю: сам же свого часу навчався в унiверситетi за коротким курсом ВКП(б) i вiрив, що Троцький завжди був ворогом народу, а Ленiн та Сталiн робили революцiю. У той час як Бухарiн ночами сипав скло в тiсто, з якого робили булки. (Усмiхається). Ось сьогоднi в Росiї люди живуть приблизно за такою iсторiєю. Не дай Боже, щоб це сталося i в Українi!

- Як ви коментуєте те, що кажуть i пишуть росiйськi iсторики? Наприклад, вони стверджують, що в 1937 роцi Хрущов, будучи першим секретарем Московського обкому КПРС, випрошував у Сталiна збiльшення лiмiтiв для розстрiлу "ворогiв народу"...

- У Федеральнiй Службi Безпеки є спецiальнi вiддiли, якi й вигадують подiбнi речi, а також чимало iнших. I багато хто потiм вiрить у цi фальсифiкацiї. А насправдi ж нiяких документiв, якi пiдтверджували б те, що ви кажете, немає! Такi факти виголошують без жодних посилань, просто пишуть: "У нас є вiдомостi..."

Насправдi того не могло бути. Не тому, що це суперечило характеру батька (тут ви можете зi мною сперечатись), а просто в умовах тоталiтарної держави жоден регiональний керiвник - нi Хрущов, нi Каганович, нi Косiор - нiякими репресiями керувати не мiг. Тому що державою управляв Сталiн - через НКВС. Вiн приймав його керiвникiв, яким давав чiткi вказiвки, вони складали списки — i  по Москвi, i по Українi, i по iнших регiонах. А потiм приносили їх (iнодi й не приносили) на вiзування.

Якби Хрущов чи хтось iнший мiг сам цiєю справою, так би мовити, завiдувати, напевно, Сталiн потрапив би у тi списки одним iз перших та закiнчив життя десь у "мiсцях вiддалених"...

- А правда, що Йосип Вiссарiонович споював своє оточення?

- Не те, щоб споював, а перiодично пiдпоював. З одного боку, це були такi собi жарти, а з iншого -- Сталiн сподiвався, що хтось на п'яну голову вiзьме й проговориться... Мiй батько знайшов спосiб, як давати собi раду: просто розбавляв алкоголь водою (i не тiльки вiн), потiм його, правда, викрили. Причому зробив це Берiя. "Симулянтам" добряче перепало, i їх споїли за повною програмою. Тодi Микита Сергiйович повернувся вiд Сталiна аж надранок. I це, до речi, був єдиний раз, коли я бачив батька п'яним.

- Кажуть також, що Будьонний, Ворошилов i Молотов влаштовували на таких посиденьках "танцi народiв свiту"?

- ...Будьонний справдi умiв танцювати навприсядки, Молотов був спецiалiстом, як тодi казали, у мiських танцях, а Мiкоян виконував лезгiнку. Те, що Хрущов танцював гопак, на жаль, неправда. Якби вiн умiв танцювати i мiг, напевно, танцював би. Але не мiг i не вмiв.

Зрештою, не слiд розцiнювати усе те, що вiдбувалось на дачi у Сталiна, як якесь приниження. Уявiть собi: там збирались ще не дуже старi, але й не молодi люди, з дня у день - тi ж п'ять-шiсть чоловiк, їм же було скучно, от вони i влаштовували такi розваги. Перiодично Сталiн заводив платiвку й казав присутнiм: "Давайте танцювати!" Або ж за пiанiно сiдав Жданов, щось там грав i спiвав, як кажуть, вульгарнi частiвки...

"Вишиванку вiддав у музей"

- Як у Москвi ставились до того, що Микита Сергiйович ходив у вишиванцi?

- Тодi це не вважалось чимось особливим. Деякi вишиванки вiн сам купував, деякi йому дарували. Батько справдi любив одягати такi речi: цiнував вишиванки i за зручнiсть, i за красу. До слова, одна з українських сорочок у мене збереглась: недавно я вiддав її до музею Берлiнського муру - на якийсь час.

- Хто взагалi обшивав Хрущова? Дехто стверджує, що в Микити Сергiйовича був iталiйський закрiйник...

- Нi-i-i. Одного разу, коли приїздив президент Iталiї Гронкi, його дружина поцiкавилась у Микити Сергiйовича: "Це правда, що ви шиєте в iталiйцiв?" Вiн їй сказав: "Нi, я шию тут, у Москвi, на Кутузовському проспектi". Там справдi було ательє, "кедебешне", яке обслуговувало вищих керiвникiв держави.

Причому спочатку шили досить погано, але коли в захiднiй пресi з'явились статтi з насмiшками з приводу того, як одягались радянськi керiвники (зокрема мiй батько), тi ж кравцi стали шити, очевидно, за iншими лекалами. I рiч не в тiм, що вони ранiше не вмiли. Просто за Сталiна вимагали робити напiввiйськовi френчi, от вони i розiвчились шити костюми, а потiм знову... навчились. Думаю, росiйськi євреї були аж нiяк не гiршими кравцями, нiж iталiйськi. (Усмiхається). До речi, у тому ж ательє одягалась i моя мама.

- Iсторики пiдкреслюють той факт, що Нiна Петрiвна була першою з дружин радянських лiдерiв, яка супроводжувала його пiд час вiзитiв за кордон. Це якось обговорювалось удома?

- Нi, не обговорювалось. Просто, коли країна почала вiдходити вiд сталiнiзму, наших керiвникiв стали запрошувати за кордон з дружинами. Правда, дехто i далi дотримувався ортодоксальних поглядiв (наприклад, Молотов), iншi просто не хотiли їздити на Захiд зi своєю "половиною" (скажiмо, Булганiн жив окремо вiд дружини). А коли головою Ради мiнiстрiв СРСР став Хрущов, вiн скрiзь брав i маму, i нас, дiтей. По-моєму, на Заходi це справляло дуже гарне враження, судячи з тих вiдгукiв, якi були в пресi...

- А це правда, що вашi батьки офiцiйно зареєстрували шлюб лише через 41 рiк пiсля знайомства?

- Правда. Адже в той час, коли вони одружувались - у 1924 роцi, шлюбiв у РАЦСi нiхто не реєстрував. Ну й вони не реєстрували. А потiм у цьому просто не було потреби.

- Кажуть, у вас удома був цiлий зоопарк?

- Так, у Києвi. У нашому будинку жили i бiлки, i лисеня, i собаки, i кiшки. Микита Сергiйович любив тварин. Часто приносив тим же бiлкам горiхи, i вони, за звичкою, порпались у його кишенях, шукаючи щось поживне...

А мамина мама взагалi розводила цiле господарство: кроликiв, гусей, качок, цесарок. Так-от, лисеня, яке у нас жило, весь час воювало з бабусею. Воно вважало, що цi качки належать йому, а бабуня - що їй. (Усмiхається).

Оскiльки дiлянка була велика (колись вона належала київському аптекарю), там жили навiть павичi. Вони ходили територiєю, вiдкладали яйця, сидiли на деревах. Але потiм Микита Сергiйович сказав, аби вiддали птахiв до зоопарку. Мовляв, люди почнуть говорити: "Ось Хрущов павичiв порозводив", а це полiтично неправильно...

"То було великою помилкою"

- З 1991 року ви живете за океаном. За тi 20 рокiв, чого вас навчила Америка?

- Наприклад, того, що треба усмiхатись людям. Ось усi - i в Українi, i в Росiї -- ходять похмурi. Зиркають одне на одного, нiби хочуть вкусити. Коли я приїджаю в Москву, сам себе ловлю на думцi: "Стоп, стоп, не можна усмiхатись!" Бо на тебе дивитимуться як на ненормального, якщо ти ходитимеш вулицею усмiхненим.

- А босим ви в Америцi стали ходити? Це якась оздоровча методика чи...

- Я став ходити босонiж ще тодi, коли жив у Києвi. А потiм упродовж тривалого часу не мiг цього робити. Хоча б тому, що в Москвi холодно. (Усмiхається). А тут, у Провiденсi, i тепло, i мiстечко невелике. Тому я знову iз задоволенням ходжу босим — з травня по жовтень.

Однак навiть в Америцi люди звертають на мене увагу. Нi, сусiди вже звикли, а от на вулицi iнодi зупиняється машина й невiдома дама цiкавиться: "Що з вами сталося? Чи треба вам допомогти?" Iнодi телефонує в полiцiю: "Тут iз людиною щось трапилось, ходить босою!" Приїжджає полiсмен, запитує: "Вам треба чимось допомогти?" Я кажу: "Не треба!" (Усмiхається).

- Рiвно 50 рокiв - у 1961-му -- ваш батько сказав знамениту фразу, що "нинiшнє поколiння людей житиме при комунiзмi" (маючи на увазi 80-тi роки). Як ви сьогоднi її оцiнюєте?

- Звичайно, говорити щось таке було нерозумно... До того ж уже тодi, за економiчними показниками, американцi жили при комунiзмi! Так-так, тi данi, що їх закладали радянськi економiсти як прогнозованi на найближчi 20 рокiв (мовляв, "при комунiзмi" у людини буде стiльки-то того, стiльки-то того), в Америцi в 60-тi вже були реальнiстю... Тож сьогоднi можна сказати, що та фраза виявилась справдi великою помилкою мого батька!

Богдан БОНДАРЕНКО

Про Брежнєва

-- З розповiдей голови КДБ СРСР Семичастного ми знаємо, що свого часу Брежнєв хотiв влаштувати замах на мого батька. Мовляв, давай усунемо Хрущова -- влаштуємо авiакатастрофу чи отруємо, i тодi не буде головного болю, а я очолю країну без усiляких проблем. Однак Семичастний не повiвся на це, а Брежнєв, звичайно ж, не мiг офiцiйно вiддати йому такого наказу...

Про анекдоти

- Коли батьковi приносили щоденнi звiти про стан справ у країнi (i вiд ЦК, i вiд КДБ), на вiдмiну вiд Сталiна, який вимагав вихваляння, Хрущов казав: "Там, де мене хвалять, ви це залиште собi! Краще включайте у зведення те, де мене (скажемо так ввiчливо) критикують, у тiм числi й анекдоти". Тому батько i читав усiлякi анекдоти про себе, хоча й не любив їх, вважаючи виявом низької культури.

Про маму

- Моя мама, Нiна Петрiвна Кухарчук, народилась поблизу Холма. Востаннє вона була там у 1939 роцi, коли поїхала забирати батькiв. Сказала їм, що треба термiново вiд'їжджати, бо через кiлька днiв прийдуть нiмцi. Порадила передати й iншим односельцям цю звiстку. Ну вони й передали! А незабаром прибiгли хлопцi з НКВС - маму хотiли заарештувати за поширення чуток.

До речi, Хрущов свого часу виступав за те, щоб до України приєднали не тiльки Львiв, але й Холм. Однак Сталiн на це не погодився... А пiсля вiйни мама так i не побувала на малiй батькiвщинi. Хоча завжди за нею тужила! 

Збоченці міністра Табачника . Закінчення.

Закінчення - початок тут

- Я - член таємної ради при академiї. Такi факти мають мiс-це. Буває, що нострифiкують роботи, якi захищали в Росiї. Сьогоднi менi дуже прикро. I я хочу сказати вiд iменi колег, котрi брали участь у тому захистi, що вони свiдомо долучилися до цiєї спецради, думаючи, що слухатимуть якусь суттєву роботу. Принаймнi тi вiдповiдi, якi давав пан Слюсарчук, можу чесно сказати, з хiрургiчного боку викликали певнi запитання. Коли виникали якiсь питання, вiдповiдей не було, усе пояснювали таємнiстю роботи.

- Вас нiчого не здивувало тодi?

- Єдине, що мене здивувало в тiй ситуацiї, деяка неординарнiсть самого здобувача.

- Можете пояснити?

- Здобувач поводився не зовсiм ординарно. Документи були всi оформленi, у нас не було пiдстав не довiряти тим дипломам, що ми бачили. I то не входило в нашу компетенцiю - перевiряти дипломи. Нинi, коли з'явилось багато публiкацiй, бачимо певнi проблеми.

- Скiльки часу ви мали на вивчення роботи?

- Ця iнформацiя не зовсiм коректна. Я самої роботи не бачив, бачив лише доповiдь. Роботу ми не розглядали.

- Вона була настiльки таємною?

- Я не знаю, чи на сьогоднi гриф "таємно" знято. Якщо грифа не знято, то не маю права спiлкуватися на цю тему.

- А ви не думаєте, що вас пiдставили?

- Я уже потiм те зрозумiв. Але рiч не в тiй людинi.

- Вам дали вказiвку?

- Щодо вказiвки. З моїм характером мною важко керувати. Але рiч у тому, що справдi розглядали цю роботу. Коли мене попросили бути головою на цьому захистi, я поставив єдину умову, що хочу побачити доповiдь, якщо не можу ознайомитись iз самою роботою. Менi доповiдь подали.

- Доповiдь була iдеальною?

- Я вже не пам'ятаю свого сприйняття тiєї роботи. Але можу сказати, що вона була професiйною. Не була iдеальною щодо побудови, а з точки зору термiнологiї, питань, вiдповiдей досить непоганою.

- Вас використали чи пiд-ставили?

- Пiсля бiйки махати кулаками не треба. Стосовно мене це було все досить коректно побудовано. У Вченiй радi були професiонали своєї справи.

- Нiхто з вас не засумнiвався. Усi поставили свої пiдписи...

- Ну, ви розумiєте, що ми заслухали нейрохiрургiв, неврологiв, вислухали їхнi думки, попри те, що були досить жорсткi зауваження до здобувача, рiшення прийняли - нострифiкувати цей диплом.

- Ви сьогоднi маєте багато iнформацiї про цю особу, як можете прокоментувати те, що вiдбулося?

- Менi дуже прикро. Дуже прикро, вiдверто скажу. Особисто таке враження, що я не помив руки.

Ось вона, хвилина слави мiнiстра: вiн оголошує лауреатами першої держпремiї аферистiв Слюсарчука та Червоного.    

 

А от Бойчак Михайло Петрович, професор, начальник Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру МОУ, щойно почув, що "Експрес" цiкавиться переатестацiєю Андрiя Слюсарчука, взагалi втiк вiд журналiстiв.

- Я вас попрошу, я зараз занятий. Зачекайте секретаря, вона пiдiйде i тодi зайдете. Потiм по-говоримо. Але ви не там копаєте, - заявив пан Бойчак та втiк iз кабiнету.

Бiльш багатослiвним виявився ще один член спецiалiзованої Вченої ради Олександр Данчин.

- Я був на захистi. Але це не повноцiнний захист, там не було опонентiв Слюсарчука. Вiн вийшов, щось зачитав. Ми ж працi не бачили, ми почули лише п'ять вiдсоткiв усiєї роботи. Я так й не зрозумiв, про що та робота. Але Слюсарчук виглядав упевнено. Здається, усе тривало недовго. Мене дуже здивувало, що мене запросили на такий захист, я вперше брав участь у таємному захистi. Усе це виглядало дивно. Але, напевно, так комусь треба було. Хтось "згори" сказав, от й органiзували. Я хоч там був, а от наш начальник (начальник Бойчак Михайло Петрович, професор, начальник Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру МОУ), здається, нi.

От вам i пояснення, чому пан Бойчак так несподiвано уник спiлкування зi журналiстами. Навiть бiльше, у деяких членiв ради виникла амнезiя. Зокрема Бiбiк Тарас Антонович, доктор медичних наук, доцент, начальник клiнiки амбулаторної допомоги Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру МОУ, заявив, що не був присутнiй на захистi.

- Кажуть, що були. Принаймнi ваше прiзвище є у списку членiв тiєї Вченої ради.

- Не було. Нiчого не розумiю. Усi питання лише до командира.

У неофiцiйнiй обстановцi члени "спецкомiсiї" були ще бiльш говiркими. Вони лаялись, не добираючи слiв, називали подiї цього дня "пiдставою" та "аферою", казали, що їм соромно, визнавали, що не знають, куди сховати очi вiд сорому.

Ми записали i цi свiдчення.

У пiдсумку, 14 квiтня 2010 року з'являється рiшення Президiї Вищої атестацiйної комiсiї Українi №12-08/3-з, у якому зазначено: на пiдставi прилюдного захисту дисертацiї Слюсарчуку Андрiю Тихоновичу видано диплом "доктора медичних наук за спецiальнiстю нейрохiрургiя".

Це - iсторiя найбiльшого приниження найвiдомiших людей країни, органiзована збоченцями з колишнього ВАКу, а теперiшнього Мiнiстерства освiти.

"КИШЕНЬКОВИЙ ПРОФЕСОР I ГЕНIЙ ТАБАЧНИКА"

Пiсля "переатестацiї" дорога до звання "професора" була вiдкрита. Рiзниця у процедурi на цей раз полягала лише в нюансах. Якщо переатестацiєю Слюсарчука-"доктора" займався ВАК, то возвести його в чин професора належало Мiнiстерству освiти. А якщо точнiше - Атестацiйнiй колегiї мiнiстерства, яку очолює особисто мiнiстр Дмитро Табачник.

Зайдiть на сайт Мiнiстерства освiти. Тут у роздiлi "Дiяльнiсть", у пiдроздiлi "Визнання iноземних документiв" ви знайдете цiкаву iнструкцiю. Ось вона:

"Опис процедури визнання документiв про освiту, виданих навчальними закладами iнших держав (нострифiкацiйна процедура), включає в себе: а) перевiрку автентичностi поданих для визнання документiв — факту навчання та видачi документiв..."

12 граматичних помилок в одній підробці - це занадто. Соромно, фальсифікатори, мову Пушкіна треба вчити ретельніше. 

Себто атестацiйна колегiя, перш нiж нострифiкувати начебто "росiйський диплом" Слюсарчука, мала перевiрити двi дуже важливi речi — факт навчання та факт видачi документiв. Натомiсть пiдлеглi Табачника поклали в особову справу копiю того липового листа нiбито з Росiї, який використали у процедурi переатестацiї у ВАКу, та виготовлену кустарним способом архiвну довiдку №264, яка мала начебто "пiдтвердити", що у Слюсарчука є вища освiта. I все.

Чиновники Табачника не перевiрили абсолютно нiчого, вони не надiслали до Росiї жодного офiцiйного запиту, вони не отримали офiцiйно жодної вiдповiдi з РФ. Зрозумiло, що нiхто i нiколи з чиновникiв мiнiстерства не пiшов би на це, якби не мав вказiвки найвищої посадової особи вiдомства - мiнiстра.

Тож уже 17 червня 2010 року, завдяки особисто Дмитровi Табачнику, Андрiй Слюсарчук стає "професором кафедри нейрохiрургiї". У складi атестацiйної колегiї - теж прiзвища дуже вiдомих у країнi людей. Серед них - науковцi, ректори, професори. Нiхто з них навiть припустити не мiг, що чиновники й особисто мiнiстр пошиють їх у дурнi.

Звiсно, тiльки наївнi люди можуть думати, що мiнiстр не вник у цю справу i поставив свiй пiдпис на атестатi автоматично. Зважте, що Табачник у цiй ситуацiї дiяв не просто як мiнiстр. Вiн ставив пiдпис як голова атестацiйної колегiї. I, звiсно, зобов'язаний був особисто перевiрити увесь пакет документiв Слюсарчука.

А тепер помiркуймо разом. Ось на стiл Табачнику кладуть пакет документiв, якi мають зробити з петеушника Слюсарчука "професора". Впродовж року звання професора отримують в Українi зовсiм не багато людей, тому абсолютно зрозумiло, що мiнiстр освiти глибоко вник у кожен нюанс особової справи Слюсарчука. Чи мiг вiн не звернути уваги на той факт, що, згiдно з офiцiйною бiографiєю, Слюсарчук начебто в 19 рокiв закiнчує вищий медичний заклад улюбленої країни Табачника - Росiї? Звicно, Табачник розумiв, що це зi сфери фантастики, але все-таки пiшов на те, аби людинi без нiякої медичної освiти видати атестат професора кафедри нейрохiрургiї.

Подальшi подiї засвiдчують, що мiж аферистом Слюсарчуком i мiнiстром Табачником на певному етапi виник якийсь магiчний зв'язок. Мiнiстр дiє так, наче перебуває у станi глибокого гiпнозу. Вiн по-батькiвськи почав опiкуватися Слюсарчуком у наступнi кiлька мiсяцiв, обдаровує афериста небаченою увагою.

"ОБДУРИТИ ПРЕЗИДЕНТА"

Сьогоднi, наприклад, багато хто не може збагнути, як Президент України мiг пiдписати указ, згiдно з яким Слюсарчук та його водiй Саша Червоний стали лауреатами першої Державної премiї у галузi освiти. А уважний аналiз того, як то сталося, приведе нас навпростець до автора тiєї нової афери. I це - знову мiнiстр освiти Дмитро Табачник.

Саме Табачник згадає, що ще у далекому 2006 роцi парламент вiдповiдним законом запровадив цю премiю. Але її вiдтодi жодного разу не виплачували, бо бракувало механiзму. Люди Табачника пiдготували вiдповiдний проект указу Президента, i вiн був пiдписаний 30 вересня 2011 року. Головою комiтету з нагородження став... Табачник.

Того самого дня, 30 вересня, Слюсарчука беруть на роботу на кафедру iнформацiйних технологiй Львiвської полiтехнiки.

1 листопада комiтет почав прийом матерiалiв на здобуття держпремiї. 22.02.2011 року вчений секретар Полiтехнiки Юрiй Ятчишин пiдготує на пiдпис ректоровi Полiтехнiки Ю. Бобалу звернення щодо висунення на здобуття держпремiї чотирьох людей - завкафедри В. Пасiчника, Ю. Нiкольського, А. Слюсарчука i О. Червоного.

Пасiчник - це "хрещений батько" афери зi ставленням "рекорду пi". Вiн особисто органiзував "експертну комiсiю", яка мала його засвiдчити. Але допустив кiлька органiзацiйних помилок, якi дали можливiсть через п'ять рокiв виявити, що це була звичайнiсiнька афера. Нiкольський - права рука Пасiчника.

Як пояснить у розмовi з нами вчений секретар науково-дослiдної частини Полiтехнiки Юрiй Ятчишин, список людей, котрих слiд внести до подання, йому продиктує особисто Юрiй Нiкольський. Вiн надасть також вiдомостi, що ляжуть в основу подання. Жодної наукової роботи, про яку йдеться у поданнi, до того подання не докладуть. Пояснять, що автори мають намiр надiслати її до мiнiстерства особисто.

18 квiтня 2011 року в залi колегiї Мiнiстерства освiти вiдбулося засiдання комiтету пiд особистим головуванням мiнiстра Табачника. Вiн, виступаючи, наголосив на "чiткому дотриманнi процедури, експертизи та громадського обговорення видатних досягнень кандидатiв, колективiв, якi висунутi на здобуття державної премiї". За пiдсумками засiдання комiтету прийнято рiшення затвердити список кандидатiв на держпремiю.

Мрія "професора" Слюсарчука - з особистим підписом Табачника.

Сталась лише одна дивна рiч - прiзвища Пасiчника i Нiкольського зi списку зникли. Пiзнiше вони пробуватимуть пояснити, що це тому, що вони вже колись були лауреатами держпремiї, а двiчi її отримувати не можна. Звiсно, це неправда. По-перше, Державну премiю у галузi освiти вручали вперше, ранiше її нiхто не отримував. По-друге, положення про премiю не забороняє отримати премiю тим, хто ранiше був лауреатом iнших держпремiй.

Пасiчник i Нiкольський виступили в цiй iсторiї "буксирами", людьми, чиїми iмена мали заретушувати недолiки безграмотного петеушника Слюсарчука та його водiя Червоного. Ще нюанси. Подання у мiнiстерство пiдписав особисто ректор Полiтехнiки Ю. Бобало. Це той самий Бобало, який 26.01.2006 року в листi тодiшньому мiнiстру освiти Нiколаєнку повiдомив, що "на пiдставi детального розгляду заяви батькiв студента - Микити В.А. та Микити Г.А. - спецiальною комiсiєю прийнято рiшення про виселення Слюсарчука зi студгуртожитку". Нагадаємо, що Микита - це студент, якого Слюсарчук, зачинивши в окремiй кiмнатi гуртожитку, накачував психотропними речовинами. Батьки силомiць викрали власну дитину з гуртожитку i доставили у психiатричну клiнiку, щоб врятувати вiд смертi.

Тодi виконувач обов'язкiв ректора Ю. Бобало чудово знав цю iсторiю.Але через п'ять рокiв вiн поставить свiй пiдпис на поданнi мiнiстровi Табачнику i цього разу проситиме мiнiстра... нагородити афериста Слюсарчука держпремiєю. I зробить для Слюсарчука не лише цю послугу.

 

Подання на держпремію підписав ректор Політехніки.

Чи мiг наважитись на такий крок ректор Полiтехнiки, шанована людина, не отримавши особистих гарантiй мiнiстра? Країна чекає пояснень, пане ректоре Бобало.

Подання пiсля одного iз засiдань уряду за пiдписом Табачника потрапило на пiдпис Президентовi.

30 вересня 2011-го став днем, який мiнiстр Табачник i його спiльники з Полiтехнiки - професори Пасiчник та Нiкольський - можуть записати до свого активу - вони талановито обдурили Президента, використавши його у своїх цiлях. Саме у цей день з'явиться воiстину унiкальний документ: указ про вiдзначення двох авантюристiв - Слюсарчука i Червоного - держпремiями.

На цьому Табачник не спиниться. Пiсля прийняття комiтетом рiшення про лауреатiв держпремiї Слюсарчука звiльнять iз Полiтехнiки. А вiзьмуть на роботу до Києва, в Iнститут iнновацiйних технологiй Мiнiстерства освiти.

Трохи згодом саме мiнiстерство виступить патронатом ще однiєї афери - "шахового матчу столiття", де Слюсарчук начебто мав обiграти найскладнiшу шахову комп'ютерну програму. Ми вже ранiше з допомогою шахiстiв мiжнародного класу довели, як iз допомогою технiчних засобiв цей захiд перетворився на виставу. Однак смiялись не всi, наприклад, ТзОВ "Лайт сiстемз Україна", використовуючи офiцiйний "патронат Мiнiстерства освiти", зiбрало на цю "гру столiття" величезнi кошти зi спонсорiв. А мiнiстр особисто делегував на захiд керiвника одного з департаментiв мiнiстерства, щоб вручити аферистовi Слюсарчуку вiд його iменi спецiальну грамоту.

Усi цi факти свiдчать про те, що саме мiнiстр Табачник в останнi роки став головним покровителем бригади Слюсарчука. I тут немає нiякої полiтики.

Тут лише кримiнал.

СЕКС I НАРКОТИКИ

Якi висновки з цiєї iсто-рiї становлення "видатного науковця i професора Слюсарчука Андрiя Тихоновича" напрошуються? Дуже простi. Мiнiстр освiти Дмитро Табачник, його пiдлеглi чиновники з Мiнiстерства освiти, якi мали би бути еталоном чеснот, на практицi виявились нiкчемами, що забули про закон, совiсть, честь.

Мiнiстр, який став не лише прикриттям, а й активним учасником впровадженням у життя цiєї афери, не може заслуговувати лише на презирство. Не може щонайменш з однiєї причини: саме документи, виданi мiнiстерськими лиходiями, спричинили бiду i страждання десяткiв людей. Прикриваючись саме цими незаконно виданими документами, псевдолiкар Слюсарчук калiчив, убивав, зловтiшався.

Цi люди - Табачник, Баранов-Мохорт, Мачулiн, Бондаренко, Пасiчник та Нiкольський, якi ставили свої пiдписи на документах чи готували їх, чесно заслужили мiсце в закладi, де сьогоднi перебуває створений ними псевдопрофесор Слюсарчук. Разом їм буде що згадати i чим гордитись: так професiйно всю країну, у тому числi й Президента Януковича, ще нiхто не дурив.

Що керувало цими ницими людьми? Вiдповiдь на це питання криється в унiверсальнiй формулi, яка описує головнi мотиви, що рухають бiльшiстю людей: грошi, здоров'я, слава i... секс.

Цi люди не були бiднi. Цi люди дуже добре виглядають, що не вказує на очевиднi проблеми зi здоров'ям. Цi люди обiймали й досi обiймають найвищi посади в освiтнiй iєрархiї.

Отже, залишається секс. А якщо точнiше - секс i наркотики.

Продовження сенсацiйного розслiдування - у наступному номерi.

Свiтлана МАРТИНЕЦЬ, Iгор ПОЧИНОК

P. S. Висловлюємо подяку телеканалу TVI, зокрема його журналiстовi Денису Бiгусу, за допомогу i технiчне сприяння у пiдготовцi цього матерiалу.

Збоченці міністра Табачника

01.12.2011 14:20
Збоченці міністра Табачника
Сьогоднi ми друкуємо ту правду, яку мiнiстр освiти прагнув сховати за грифом "таємно"

Як петеушник, що немає жодної вищої освiти, зумiв отримати диплом доктора медичних наук? Як людина з дипломом "швачки" Червоноградського ПТУ змогла досягнути звання "професор"? Як могли першу державну премiю дати не одному з тисяч справдi гiдних педагогiв, а авантюристовi й аферистовi?

Отi три на цей момент ще кiнцево не розкритi таємницi досi не дають спокою тисячам людей, якi слiдкують за детективною iсторiєю псевдолiкаря Слюсарчука.

Будь-яка розумна людина скаже, що таке неможливе. Теоретично — це правда. Якщо заглибитись у Порядок присудження наукових ступенiв i вчених звань, справдi легко вiднайти досить громiздку вiдповiдну процедуру. До прикладу, щоб стати професором, слiд щонайменш бути доктором наук, захистивши вiд-повiдну дисертацiю, працювати завкафедри чи проректором (ректором), мати стаж педагогiчної роботи, написати не менше як десять наукових праць, опублiкованих пiсля захисту дисертацiї, готувати кандидатiв наук.

Але є ще одна найважливiша умова, щоб отримати науковий ступiнь чи звання, людина повинна мати базову вищу освiту!

Що iз цього списку здобуткiв мав Слюсарчук станом на 17 червня 2010 року, коли мiнiстр освiти України Дмитро Табачник поставив свiй пiдпис на атестатi професора, який вручили Слюсарчуковi? Нi-чо-го! Але вiн, мiнiстр, це зробив.

Пiсля серiї резонансних публiкацiй в "Експресi" неабияк подивованi правоохороннi органи, щоб встановити iстину в цьому заплутаному питаннi, звернуться до Мiнiстерства освiти з вiдповiдним запитом. "Слiдством встановлено, що у Московському державному медичному iнститутi iменi Пирогова Слюсарчук не навчався та не отримував диплома про здобуття вищої освiти", - це цитата з подання мiлiцiї. Слiдчi услiд за журналiстами повторно встановлять, що в Слюсарчука нема вищої освiти, а його "дублiкат диплома про здобуття вищої освiти є завiдомо пiдроблений". А тому слiдчi попросять мiнiстра Табачника письмово пояснити, на якiй пiдставi Слюсарчук став "доктором медичних наук" i "професором", та надати вiдповiднi документи.

Слiдчi не помилилися адресою, оскiльки пiсля лiквiдацiї Вищої атестацiйної комiсiї уся документацiя щодо захистiв дисертацiй докторами потрапила до вiдомства Табачника, а документацiя стосовно набуття звання професора завжди тут була.

Появи мiлiцiонерiв у мiнiстерствi, видається, не чекали.

За вказiвкою рознервованого мiнiстра, один iз його заступникiв зателефонував у Мiнiстерство внутрiшнiх справ i висловив своє обурення несподiваним вiзитом львiвських правоохоронцiв до столичного освiтнього вiдомства. Треба визнати, це подiяло. Мiлiцiонерам дали вказiвку зупинити примусове вилучення документiв, натомiсть чиновники Мiносвiти пообiцяли добровiльно видати "папери" через три днi, тобто в п'ятницю.

Цей тайм-аут Табачник i його спiльники взяли неспроста. Вони розраховували, що за той час зможуть знайти вихiд iз патової ситуацiї або якось вплинути на перебiг подiй. Скажемо бiльше: нам вiдомо, що тривога у "верхах" передалась i членам низового рiвня бригади Слюсарчука. Вони почали пропрацьовувати най-рiзноманiтнiшi варiанти, щоб допомогти своїм патронам. Один iз них навiть передбачав сценарiй пiдриву примiщення редакцiї "Експресу". У буквальному сенсi цього слова. Їхнiй перший план полягав у тому, щоб домовитися з мiлiцiонерами, а "Експрес" - знищити. Вони серйозно вивчали таку можливiсть, цiкавились iншими способами за всяку цiну зупинити вихiд газети "Експрес", допоки їм популярно не пояснили, що таке зробити неможливо.

Тодi вони обрали iншу тактику захисту. Чиновники Табачника з'явились на телеекранах, щоб створити iлюзiю упевненостi мiнiстерства у своїй бездоганнiй роботi. Чиновники розповiдали, що Слюсарчук чесно отримав свої звання i ступенi, а всi його "дипломи справжнi". Це була гидка низькопробна брехня, однак у них, з їхньої точки зору, не було iншого вибору.

Коли журналiсти просили оприлюднити якiсь подробицi, вони вiдгороджувались вiд вiдповiдi фразою, що деталi повiдомити неможливо, бо, мовляв, науковi працi Слюсарчука "засекречено", а на всiх документах - гриф "таємно".

Вони грали так професiйно, що мiлiцiя вимушена була навiть подбати про те, аби отримати спецiальнi допуски до "таємних документiв", якi планувалось вилучити.

Звiсно, через три днi мiлiцiї не надали жодного документа, що були вказанi в запитi. Крiм одного - акта про те, що всi документи щодо здобуття Слюсарчуком ступенiв та звань знищено.

Чому чиновники Табачника пiшли цим шляхом? Бо вiдчули, що втрапили на слизьке. Вони зрозумiли, що земля горить пiд ногами. Вони почали поспiшати.

Поспiх - не найкращий помiчник у справi, де все треба ретельно приховати. Вони того не врахували.

Cьогоднi ми вiдхиляємо завiсу над кухнею, де створювали головнi фрагменти цiєї, без перебiльшення, найвидатнiшої афери наших днiв.    "ЗАСЕКРЕЧЕНИЙ ДОКТОР"

Крок за кроком, зiставляючи й аналiзуючи документи, свiдчення, подiї, ми вiдновили картину, що дозволяє зрозумiти, як петеушник за неповнi три мiсяцi став "видатним ученим" iз вiдповiдними дипломами й атестатами.

Чиновники, котрi допомогли йому це зробити, скористались процедурою, яка має доволi цiкаву назву - "переатестацiя та нострифiкацiя". За цiєю процедурою, квалiфiкацiйнi документи державного зразка, що їх видають органи атестацiї iнших країн, можуть бути порiвнянi на еквiвалентнiсть за спецiальною процедурою. Станом на 2010 рiк, коли впроваджувалась у життя ця афера, за переатестацiю дипломiв доктора наук вiдповiдала Вища атестацiйна комiсiя. А за нострифiкацiю (визнання) атестатiв професора - атестацiйна колегiя Мiнiстерства освiти України.

Себто: не треба писати наукових праць, не треба бути ректором чи проректором, не треба мати стаж, досить лише довести, що в якiйсь країнi в тебе все це колись було. А пiдтвердження цього — твої документи "доктора" чи "професора", виданi там, у тiй "iншiй" країнi.

У Слюсарчука була лише одна можливiсть скористатися цiєю процедурою - пiдробити росiйськi документи - "росiйський диплом доктора" i "росiйський атестат професора". Слюсарчук дуже хотiв стати "професором", це дозволяло йому вийти на багату клiєнтуру, рiзко збiльшити свої доходи.

I вiн пiшов ва-банк. Тим паче, характер послуг, який вiн надавав чиновникам, якi могли втiлити його мрiю, був таким, що вiдмовити своєму "постачальниковi" у цiй примсi вони не могли.

Тут, за закритими дверима військового госпіталю, з петеушника зробили "професора".

Слюсарчук за невеликi грошi отримав потрiбнi липовi росiйськi документи. А чиновники Вищої атестацiйної комiсiї та Мiнiстерства освiти, з поруйнованими збоченнями головами, допомогли йому реалiзувати надзвичайно зухвалий план.

За перший етап його плану вiдповiдав на той момент перший заступник ВАКу Вiктор Бондаренко (вiн же - рiдний брат народного депутата Володимира Бондаренка, БЮТ). Цей перший заступник голови ВАКу — особа досить цiкава. Афера з так званою переатестацiєю тiсно пов'язана з його iменем. Як прослiдковується з документiв, саме вiн виконав усю брудну роботу, що мала створити видимiсть дотримання процедури. Вiн безпосередньо працював у тiсному контактi зi Слюсарчуком, узгоджував iз ним деталi.

Що дозволяє дiйти такого висновку? Наприклад, ось цей ключовий "документ" зi штампом "Федеральной служби по надзору в сфере образования и науки" (див. фото вгорi). Це - лист, який начебто адресований Бондаренковi з росiйського вiдомства i який має пiдтвердити, що Слюсарчук нiбито отримав у Росiї "диплом доктора" та "атестат професора".

Ось вiдеокамера випадково "схоплює" секретний документ, що лежить на столi чиновника Мiносвiти. Для уважного журналiста цього досить.

Проаналiзуймо неупереджено цей документ. По-перше, то не вiдповiдь росiйського ВАКу, як потребує процедура, а лист якоїсь малозрозумiлої "федеральної служби". По-друге, як ми встановили, телефон, вказаний у штампi цiєї "служби", останнi тридцять рокiв належить приватнiй родинi, котра проживає у Москвi. По-третє, у цьому "шедеврi" епiстолярної думки - дванадцять (!) помилок, а будь-який спецслужбiст скаже вам, що у правдивому документi спецслужби такого бути не може. I, по-четверте, звернiть увагу на напис "З оригiналом вiрно". Його начебто поставив керiвник вiддiлу українського ВАКу М.П. Петрук.

Де ж оригiнал, який нiбито надiйшов iз Росiї? А оригiналу нiколи й не було! Бо то не прос-то фальшивка. Це - фальшивка, яка потрiбна була Бондаренку. I з'явилась вона не як офiцiйна вiдповiдь на запит. Її виготовляли або безпосередньо пiдлеглi Бондаренка, або люди Слюсарчука - за iнструкцiями Бондаренка. Щоб надати хоч якоїсь значимостi цiй пiдробцi, поставили штамп "З оригiналом вiрно" та круглу печатку канцелярiї ВАКу. I Бондаренко вдав, наче цей лист справжнiй i що вiн його справдi отримував на свiй запит. Браво, видається, київський цирк програв Мiнiстерству освiти, де нинi працює Бондаренко, конкурентну боротьбу за чудового клоуна.

Що було далi? Далi все значно серйознiше. У цю аферу дiйовою особою вступає голова ВАКу пан Мачулiн. Вiн видає секретний наказ, яким органiзовує "спецiалiзовану Вчену раду для разового захисту". Або, якщо хочете, раду одноразового використання. До її складу включають дуже вiдомих осiб - справжнiх медикiв, професорiв, заслужених людей.

Ось їх список:

Голова спецiалiзованої Вченої ради - Заруцький Ярослав Леонiдович, начальник кафедри вiйськової хiрургiї Української вiйськової медичної академiї МОУ. Спецiальнiсть - нейрохiрургiя.

Заступник голови спецiалiзованої Вченої ради, доктор медичних наук, професор Єна Анатолiй Iванович, начальник кафедри органiзацiї забезпечення збройних сил Української вiйськової медичної академiї МОУ. Сьогоднi працює у СБУ.

Вчений секретар спецiалiзованої Вченої ради, доктор медичних наук Бадюк Михайло Iванович, начальник кафедри органiзацiї забезпечення збройних сил Української вiйськової медичної академiї МОУ.

Склад ради:

Бiбiк Тарас Антонович, доктор медичних наук, доцент, начальник клiнiки амбулаторної допомоги Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру Мiноборони України.

Бiлий Володимир Якович, доктор медичних наук, професор кафедри вiйськової хiрургiї Української вiйськової медичної академiї МОУ.

Бойчак Михайло Петрович, доктор медичних наук, професор, начальник Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру Мiноборони України.

Варус Василь Iванович, доктор медичних наук, професор, начальник вiйськово-дослiдного iнституту проблем вiйсь-кової медицини Збройних сил України.

Данчина Олександр Георгiйович, доктор медичних наук, професор, начальник клiнiки нейрохiрургiї i неврологiї Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру Мiноборони України. Головний нейрохiрург Мiноборони України.

Кальниш Валентин Володимирович, доктор медичних наук, професор кафедри авiацiйної, морської медицини та психофiзiологiї Української вiйськової медичної академiї МОУ.

Клiшевич Борис Антонович, доктор медичних наук, професор кафедри вiйськової хiрургiї Української вiйськової медичної академiї МОУ.

Лурiн Iгор Анатолiйович, доктор медичних наук, професор кафедри вiйськової терапiї Української вiйськової медичної академiї МОУ. Спецiаль-нiсть - нейрохiрургiя.

Ярош Олександр Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри вiйськової терапiї Української вiйськової медичної академiї МОУ.

Цей наказ пiдписав Мачулiн. Вiзу поставив начальник вiддiлу технiчних наук Д.А. Пономаренко.

Ми спецiально друкуємо список осiб iз регалiями, щоб ви звернули увагу на одну особливiсть: усi люди - вiйськовi, офiцери.

Аферисти, а iншими словами назвати керiвництво тодiшнього ВАКу язик не повертається, стимульованi Слюсарчуком, просто використають усiх цих знаних людей, як кажуть, "у темну".

Iмовiрно, ще тодi, у той день, вони зрозумiли, що їх мають за нiщо, що їх принижують i використовують. Але нiхто, пiдкреслимо, нiхто з них на той момент не обурився, що їх змушують виконувати злочинний наказ - надати диплом доктора медичних наук бездипломному петеушнику.

На сайтi Мiнiстерства освiти - процедура, яку мiнiстр Табачник грубо порушив.

Тодi вони виконали цей наказ, як часто роблять вiйськовi, не ставлячи його пiд сумнiв. Сьогоднi вони почали говорити. Вони пiдтверджують, що ця подiя дiйсно вiдбулася. Хоча й розповiдають про це не дуже охоче.

Засiдання проводилось на базi Головного вiйськово-медичного клiнiчного центру Мiноборони.

Говорить заступник голови тiєї "разової" спецiалiзованої Вченої ради, доктор медичних наук, професор Єна Анатолiй Iванович.

- 7 квiтня ви були членом спецiалiзованої Вченої ради, на якiй захищався Слюсарчук?

- А, пам'ятаю, пам'ятаю. Значить, це був не захист, а пiдтвердження документiв, котрi нiбито були ранiше захищенi в Росiї. Формально всi документи були представленi правильно. Нам наказали прибути на захист i провести його. Це було доручення одного з вiце-прем'єрiв.

- Ви можете його назвати?

- Нема сенсу. Я знаю, про кого йдеться. Думаю, i ви про це знаєте. Якщо нi, захочете й дiзнаєтеся. Ми - вiйськовi, нам сказали прибути та провести в стислi термiни захист у закритiй кiмнатi на територiї госпiталю. I все - ми прибули й розглянули. Нострифiкацiя - не захист. Це простiша процедура. Документи всi наявнi. Ми ж не мали, скажiмо так, нi можливостi, нi повноважень перевiряти цю iнформацiю через iншi органи.

Спецiалiзована Вчена рада була скликана термiново, сказано, що це розпорядження одного з вiце-прем'єрiв, названо навiть прiзвище. Що це мало вiдбуватися навiть не у нас, у вiйськовiй медичнiй академiї, а в госпiталi. Там i вiдбувся розгляд. От i все. Розгляд був формальний.

- Що вас ще здивувало на тому захистi?

- Здивувала швидкiсть захисту й жорстка детермiнацiя усiх рiшень "згори".

- А сам Слюсарчук був на захистi?

- Звичайно, був. I виступав, вiдповiдав на запитання конкретно. Питання йому задавали по сутi роботи.

- А вiн щось на тому знався?

- Я розумiю, що вiн - авантюрист, але авантюрист пiдготовлений.

- Наскiльки ця робота була таємною?

- Якщо вiдверто, її не подавали в повному варiантi. У мене i ранiше викликала сумнiв таємнiсть iнших робiт, котрi були закритi й навiть пiдозрiлiшi, нiж та. Мене вже нiчого не дивує в цiй країнi, пiсля того, що вiдбувалося. Мене це обурювало, i я не приховував свого обурення. Навiть прийняв рiшення закiнчити службу.

- А чому пiдставляли вiйськових?

- Ви розумiєте, що є спецiалiзована Вчена рада, котра займається спецiалiзованими темами. Значить, не знайшли iншої. Або хтось вiдмовився, а нас пiдставили. Тепер можна тiльки здогадуватися про мотиви, якими керувалися люди, що ухвалювали таке рiшення.

- А безпосередньо вказiвку кому дали? Головi ради?

- Мабуть, так. Не знаю. Ми - як вiйськовi - отримали завдання взяти участь у засiданнi спецiалiзованої ради. Термiново прибути, термiново розглянути. От i все, що було.

Ми також звернулись за коментарем до голови тодiшньої спецiалiзованої Вченої ради Ярослава Заруцького. Ось його безпрецедентнi свiдчення.   - Коли вас призначили головою, хто телефонував?

- Це буде некоректно щодо моїх колег. Порушення корпоративної етики. Перш нiж з'явився наказ ВАКу мене спитали, чи не погоджуся бути головою на секретному захистi. Тодi не знав, про кого саме йдеться i що за дисертацiї. Я дав згоду.

- А часто доводилось брати участь у захистах, коли робота таємна i її захищали в Росiї?

закінчення статті

Бізнес кровосісі


Дачный кооператив и фирма, торгующая горючим, - лишь официальная часть бизнеса семьи премьера Николая Азарова. Интересы сына главы Кабмина распространяются на крупный курортный центр в Гурзуфе и ряд больших объектов недвижимости, - пишет Ирина Соломко в №18 журнала Корреспондент от 13 мая 2011 года.

Есть одна тема, которая неизменно вызывает раздражение премьер-министра Николая Азарова, - то, какой бизнес принадлежит ему и членам его семьи, супруге Людмиле и сыну Алексею. В этом Корреспондент убедился лично, когда в телеэфире одного из телеканалов спросил у главы правительства, чем занимаются его ближайшие родственники. "Оставьте моего сына в покое. Он работает и не совершает ничего противоправного", - раздраженно бросил Азаров в ответ.

Корреспондент решил детальнее познакомиться с тем, как работает сын главы Кабмина, а также разобраться, чем владеют члены семьи номер два в украинской табели о рангах.

Официальная картина бизнеса Азаровых оказалась блеклой - ничего крупного на родных премьера не значится. Так, он с супругой и сыном и еще несколькими людьми владеют дачным кооперативом в Крыму.

Помимо этого, Азаров-младший - один из учредителей компании, торгующей горючим. Правда, у него есть и официальная должность - он является председателем совета директоров компании Группа Развитие, структура собственности которой скрыта от государственных регистраторов.

Именно сын - самый предприимчивый член семьи премьера: с ним и с Развитием связана целая цепочка фирм, занимающихся курортной недвижимостью, туризмом и другими видами деятельности.

Точно оценить стоимость бизнеса, связанного с семьей премьера, невозможно, поскольку неизвестна структура собственности компаний, в которых работает Алексей Азаров. Однако лишь задекларированная собственность Азарова-старшего составляет как минимум $ 5,2 млн. А активы, которыми управляет его сын, по самым скромным подсчетам, исчисляются десятками миллионов долларов.

Официальные владения

С помощью Единого госреестра юрлиц и физических лиц - предпринимателей Корреспондент узнал, что Азаровы числятся совладельцами дачного кооператива Чехово, расположенного недалеко от Фороса, в поселке Санаторное.

В сентябре 2004 года Совмин автономии выделил кооператорам 1 га земли, и каждый из десяти членов Чехова, не потратив ни копейки, стал счастливым обладателем десяти соток прибрежной земли на Южном берегу полуострова. В результате семья премьера - он сам, жена и сын - получила три таких участка. Рыночная стоимость каждой сотки здесь равна $ 10 тыс., иными словами, этот актив потянул на $ 300 тыс.

Сейчас территория кооператива застроена белыми коттеджами с зелеными крышами, правда, местные жители, с которыми общался Корреспондент, говорят, что не видели, чтобы премьер отдыхал тут.

Впрочем, в официальной декларации Азарова есть куда более существенный актив - речь идет о квартире площадью 190 кв. м, расположенной в двух шагах от Софийского собора в Киеве.

Ориентировочная цена 1 кв. м здесь - от $ 26 тыс., а значит, вся эта недвижимость стоит на рынке под $ 5 млн. Кроме того, в собственности премьера есть участок площадью 3,9 га, установить расположение которого не удалось, а также дом (594 кв. м) - его адрес тоже не разглашается. На счетах в банках у Азарова - 786 тыс. грн.

Если суммировать стоимость публичных активов премьера, то окажется, что Азаров миллионер: его капитал составляет почти $ 5,2 млн. Неплохо для человека, который, по его собственным словам, не занимался бизнесом и жил практически на одну зарплату госчиновника. Доход главы Кабмина за весь прошлый год составил 446 тыс. грн. - то есть примерно $ 56 тыс.

Наименее публичный в семье премьера его единственный сын, 39-летний Алексей Азаров. Он редко выходит в люди, журналистам лишь раз удалось его сфотографировать, когда в октябре 2010-го Азаров-младший вместе с детьми посещал в Украинском доме детский спектакль Ангелы среди нас.

Информации о премьерском отпрыске мало. По образованию он инженер. Владимир Рыбак, депутат-регионал и близкий друг Азарова-старшего, как-то рассказывал Корреспонденту, что Алексей учился за границей. После, в начале 2000-х, вроде бы жил и работал вне Украины, а после возвращения работал советником премьер-министра Виктора Януковича на общественных началах.

Действительно, единственная компания, где Азаров-сын значится учредителем, - это неприметная Регион-Нафта, зарегистрированная в Миргороде, что в Полтавской области. Фирма появилась в 2003 году и занимается торговлей топливом.

Впрочем, с сыном премьера связан и более крупный актив - он является председателем совета директоров компании Группа Развитие. В этом статусе Азаров-младший даже вступил в российский Клуб девелоперов, объединяющий владельцев и первых лиц девелоперских и инвестиционных компаний, а также других игроков рынка недвижимости. Официальная статистика не раскрывает структуру собственности группы - среди ее основателей указан лишь безликий реестр держателей именных бумаг, а сама компания нынче прекращает предпринимательскую деятельность.

Однако именно Развитие показывает реальный масштаб бизнес-интересов семьи премьер-министра. Оценить их помогают две вещи - объекты, над которыми работает группа, и юридический адрес, по которому она зарегистрирована.

Группа в развитии

Развитие - компания непубличная. Корреспонденту с трудом удалось найти презентацию группы, в которой указано, что ее основали в феврале 2007 года. Фирма работает на рынке недвижимости и управления капиталом. Через входящие в группу компании Легарт и Амальтея Развитие занимается еще и лизингом и страховым бизнесом.

А также компания ведет большой жилищный комплекс Сан-Сити в одном из спальных районов Севастополя. Всего планируют ввести в эксплуатацию 55 тыс. кв. м жилья. Четыре здания Сан-Сити уже сдали, а еще три (площадью 25 тыс. кв. м) достроят к концу года.

Это не элитное жилье, метраж квартир не такой уж большой, 38-75 кв. м, впрочем, как и стоимость - 5,5-6,0 тыс. грн. за 1 кв. м. По оценкам крупнейших застройщиков Украины, ориентировочная прибыль от реализации данного проекта - с учетом принятой в стране маржи рентабельности - может составить $ 7-10 млн.

Также Группа Развитие занимается еще одним проектом - санаторно-гостиничным комплексом Кипарис на склонах Медведь-горы. По оценкам одной из крупных украинских инвесткомпаний, сделанным на условиях анонимности, стоимость подобного актива, когда все будет закончено, составит $ 6-12 млн.

В официальном заявлении Группы Развитие сказано, что сейчас один из ее перспективных проектов - строительство на территории крымского санатория Пушкино 16-этажной гостиницы Пушкин-Плаза. Площадь этого отеля составит 22 тыс. кв. м, на которых разместятся 250 обычных номеров и 12 апартаментов класса люкс. Построят еще подземный паркинг и открытую автостоянку.

По словам проект-менеджера Егора Пасхалова, строительные работы продлятся около трех лет. Одной гостиницей компания не ограничится и возведет рядом еще и SPA-отель со специализированным оздоровительным центром.

Оценочная стоимость актива после завершения работ может составить $ 17-26 млн. Связь данного проекта с семьей премьера идет не только через Азарова-младшего, но и через его отца и мать.

Пушкин-Плаза строят на землях санатория, принадлежащего благотворительному фонду Гарант. Эта организация появилась в августе 2005 года и стала правопреемницей другого фонда, Профессионал, имевшего особые права по реализации конфиската Государственной налоговой администрации. Это право Профессионалу дали по указанию тогда еще главы ведомства Николая Азарова.

Среди основателей обеих благотворительных организаций нет фамилии премьера, зато есть одни и те же люди: Анатолий Бабич, сейчас - директор Гаранта, Игорь Сотуленко, которого в мае 2010 года правительство назначило членом наблюдательного совета государственного Ощадбанка, и Геннадий Самофалов, нардеп-регионал.

При этом Бабич и сын Самофалова Андрей до 2007 года являлись соучредителями туристической компании Благовест-Тур-Украина, где их партнером была Людмила Азарова, супруга главы Кабмина. Сейчас, правда, Госреестр говорит, что у турфирмы новый собственник - некая киевлянка Галина Недодаева.

Интересно, что фонд Профессионал, еще до превращения в Гарант, приватизировал не только Пушкино, но и Международный молодежный центр (ММЦ) Гурзуфский - санаторно-курортный комплекс, в прошлом - санаторий Спутник, принадлежавший Всесоюзному комсомолу.

С приходом к власти в Украине Виктора Ющенко прокуратура Крыма пыталась отменить приватизацию центра. Татьяна Корнякова, заместитель генпрокурора, мотивировала это тем, что на реконструкцию ММЦ государство потратило 20 млн грн., после чего Профессионал приобрел его вместе с землей за втрое меньшую сумму - 7 млн грн. Но в итоге центр остался в руках благотворительного фонда - дело похоронили в киевском суде.



По словам одного из бывших сотрудников ММЦ, по странному стечению обстоятельств фирма Благовест-Тур-Украина с Азаровой в числе соучредителей в середине 2000-х годов как раз продавала путевки и в Пушкино, и в Гурзуфский.

Сам Азаров на одной из своих пресс-конференций заявил, что не имеет никакого отношения к "каким-то объектам в Гурзуфе".

Корреспондент попытался получить комментарий премьера и его сына по поводу крымских компаний. Но на журналистский запрос глава правительства не ответил, а Алексей Азаров, по словам его помощницы, не нашел времени на общение с прессой.

Причем после очередного звонка в приемную Группы Развитие помощница заявила, что это вовсе не офис, а приемная народного депутата. Правда, назвать фамилию этого нардепа секретарь Азарова-младшего отказалась.

Таинственный адрес

Фонд Гарант и компания Группа Развитие интересны не только общими проектами на Южном берегу Крыма, но и тем, что данные организации зарегистрированы по одному адресу: Киев, улица Бассейная, 7б. Здесь, в центре столицы, расположен небольшой трехэтажный особняк.

Корреспондент попытался попасть в помещение. Охрана не только не пустила журналистов внутрь, но и препятствовала фотосъемке здания. Начальник службы безопасности компании заявил, что хозяин, имя которого он назвать отказался, запретил снимать его собственность, и потребовал, чтобы фотограф покинул территорию, прилегающую к офису.

Рвение охраны в деле защиты здания, расположенного на Бассейной, легко объяснить тем, что оно стало местом прописки для нескольких фирм, связанных с Азаровым-младшим.

По данным Единого госреестра, здесь прописаны компании Аккорд Финанс и Атлантикс Менеджмент Групп. Интересны они тем, что унаследовали доли в четырех предприятиях, ранее принадлежавших Группе Развитие. Кто владеет Аккордом и Атлантиксом теперь, выяснить непросто - компании перекрестно являются соучредителями друг друга.

Известно лишь, что в компании Атлантикс одним из соучредителей является Александр Сысюк, брат которого стоял у истоков Группы Развитие, согласно данным Госреестра. Сейчас он, Вадим Сысюк, занимает пост замглавы Госслужбы молодежи и спорта Украины.

На то, что дом по Бассейной, 7б, может служить штаб-квартирой всего бизнеса семьи Азарова, указывает и факт прописки здесь компании Благовест-Тур-Украина, в которой до 2007 соучредителем значилась супруга премьер-министра Людмила.

Проверить информацию у Азаровых, а также получить комментарии по деятельности структур, базирующихся на Бассейной, Корреспонденту не удалось: в пресс-службе главы правительства и приемной его сына запросы издания проигнорировали.

Оценить стоимость бизнеса, так или иначе связанного с семьей премьер-министра, тоже не удалось. Ведь деятельность этих фирм по большей части непублична. Оценочная же стоимость проектов - Пушкин-Плазы и Кипариса, - находящихся сейчас в разработке у компании под управлением сына главы Кабмина Алексея, составляет порядка $ 22-36 млн. Эта цифра не включает в себя средства, которые может выручить Группа Развитие от реализации проекта Сан-Сити в Севастополе.

"У него разный бизнес - и строительный, и еще какой-то, - рассказывал об Азарове-младшем Корреспонденту друг премьера Рыбак. - Его никто не знает, потому что он спокойный и целенаправленный".

Семейный бизнес премьер-министра

Николай Азаров вместе с супругой и сыном официально являются учредителями дачного кооператива Чехово, расположенного возле крымского Фороса. Помимо этого, сын премьера - один из учредителей компании Регион-Нафта, торгующей топливом. Компания под управлением Азарова-младшего также владеет целой группой крупных проектов недвижимости в Крыму.

Николай Азаров, его супруга Людмила Азарова, сын Алексей Азаров:

Дачный кооператив Чехово

Расположение - поселок Санаторный под Форосом

Уставный фонд - 0 грн.

Учредители: Николай Азаров, его супруга и сын являются соучредителями кооператива. Вместе с ними в состав учредителей входят: Виктор Тимошенко, Александр Ксенофонтов, Галина Садова, Валентин Демчук, Надежда Радзиевская, Сергей Смирный, Севастян Сильчук

Виды деятельности - управление недвижимостью

Алексей Азаров, бизнесмен:

Общество с ограниченной ответственностью Регион-Нафта

Уставный фонд - 18,5 тыс. грн.

Учредители: Алексей Азаров (25%); акционерное общество закрытого типа Агронафтогазсервис (25%); Любовь Петренко (25%); Александр Кривошей (25%)

Виды деятельности: оптовая торговля топливом, другие виды оптовой торговли

Председатель совета директоров закрытого акционерного общества Группа Развитие

Уставный фонд акционерного общества - 500 тыс. грн.

Учредители: реестр собственников именных ценных бумаг, держатель реестра - украинско-американское предприятие в форме общества с ограниченной ответственностью Скринька-регістр

Официальные виды деятельности: исследование конъюнктуры рынка и определение общественного мнения; строительство; консультации по вопросам коммерческой деятельности и управления; предоставление в аренду собственной недвижимости; предоставление других коммерческих услуг; управление предприятиями

Компании, входящие в группу:

Страховая компания Амальтея

Лизинговая компания Легарт

Проекты АО Группа Развитие:

Пушкин-Плаза - лечебно-гостиничный комплекс в Гурзуфе, на территории санатория Пушкино, который приватизировал благотворительный фонд Профессионал (в 2004 году Профессионал был ликвидирован, все его имущество перешло благотворительной организации Гарант)

Кипарис - санаторно-гостиничный комплекс, расположенный возле Медведь-горы

Сан-Сити - комплекс жилых домов в Севастополе

Группа Развитие зарегистрирована по адресу: Киев, ул. Бассейная, 7б

По адресу регистрации компании Группа Развитие, которой управляет младший Азаров, - Киев, ул. Бассейна, 7б, - зарегистрированы множество фирм, часть из которых были ранее связаны с семьей премьера

1. Аккорд Финанс
Виды деятельности: исследование конъюнктуры рынка и определение общественного мнения; строительство домов; консультации по вопросам коммерческой деятельности и управления; предоставление в аренду собственной недвижимости; предоставление других коммерческих услуг; управление предприятиями

2. Атлантикс Менеджмент Групп
Виды деятельности: исследование конъюнктуры рынка и определение общественного мнения; строительство домов; консультации по вопросам коммерческой деятельности и управления; предоставление в аренду собственной недвижимости; предоставление других коммерческих услуг; управление предприятиями

3. Ай-Тодор инвест*
Виды деятельности: строительство домов; управление недвижимостью; покупка и продажа собственной недвижимости; сдача в аренду недвижимости; консультации по вопросам коммерческой деятельности и управления

4. Компания по управлению активами и администрированию пенсионных фондов Развитие Эссет Менеджмент*
Виды деятельности: управление предприятиями; негосударственное пенсионное обеспечение; финансовое посредничество; предоставление кредитов; контроль и регулирование портфеля активов

5. Благовест-Тур-Украина**
Виды деятельности: услуги по организации путешествий

6. Благотворительный фонд Гарант
Виды деятельности: благотворительная деятельность; деятельность общественных организаций

(Этому фонду принадлежат земли санатория Пушкино, на которых компания, управляемая сыном Азарова, строит лечебно-гостиничный комплекс Пушкин-Плаза)

Азур Девелопмент*

Виды деятельности: строительство домов; управление недвижимостью; покупка и продажа собственной недвижимости; сдача в аренду недвижимости; консультации по вопросам коммерческой деятельности и управления

Данные информационно-справочной службы Корреспондента и Единого государственного реестра юридических лиц и физических лиц - предпринимателей

* До 2008 года среди учредителей значилась Группа Развитие

** До 2008 года среди учредителей значилась Людмила Азарова

Таємнi покровителi "Доктора Пі" частина 4

  • 25.11.11, 19:19

БРИГАДА ПСЕВДОЛIКАРЯ

Покровителi з високими чинами з'являться у псевдолiкаря пiзнiше. Їх кiлькiсть зростатиме, особливо пiсля того, як "хрещеним батьком" шахрая стане професор Пасiчник.

Але, незважаючи на новi зв'язки, поруч iз ним завжди була його "бригада". Вiрна "бригада", що готова виконати будь-яку вказiвку.

Майже всi вони з'явилися у судi, де брали пiд арешт їхнього ватажка. Прихали на авто, оформленому на дружину водiя Слюсарчука.

Ми знали, що вони там будуть. Ми серед тисячi фотографiй, якi зробили нашi фотографи, яких ми завбачливо розставили на пiдходах до суду, знайшли їх.

Ось вони:

Червоний Олександр, особистий водiй Слюсарчука. Вiн же — "Саша анестезiолог", вiн же - "асистент професора". Вiн же — молодший науковий спiвробiтник кафедри "полiтеху" у Пасiчника.

Широкому загалов вiдомий, як "учень професора, якому той передає свої знання". У вереснi цього року разом iз Слюсарчуком стає лауреатом першої Державної премiї в галузi освiти розмiром 150 тисяч гривень. 

Шмаков Олександр, колишнiй митник, а сьогоднi — безробiтний. Неофiцiйний фiнансовий директор групи. Вiн же - рекламiст, шукав та органiзовував для псевдолiкаря пацiєнтiв.

24 грудня 2010 року Шмакова звiльнять iз митного поста "Рава-Руська" за те, що пропустив через кордон без жодного оформлення авто "з хiмiєю". "Хiмiя" заховали мiж пластиковими вiкнами.

Ференц Ференс, помiчник прокурора Iршави. Юридичне забезпечення групи, отримував грошi вiд жертв, якi передавали Слюсарчуковi.

Макогон Юрiй. Прокурор Львiвської прокуратури. "Друг" Слюсарчука. За його особистим твердженням -- дуже близький друг. Упродовж тривалого часу рекламував "лiкарськi здiбностi генiя". Пiсля початку скандалу на телефоннi дзвiнки журналiстiв не вiдповiдає.

Макогон перебував на третьому поверсi у кiмнатi №306 гуртожитку полiтехнiчного, де проживав шахрай у той час, коли пiд час манiпуляцiй псевдолiкаря захлиналася вiд власної кровi Iрина Соколовська, комендант цього гуртожитку.

Саме вiн допомiг Слюсарчуковi уникнути кримiнальної вiдповiдальностi за це вбивсто.

Любомир Гучко, кур'єр.

Програмiст. У нас є його фото. Ми встановлюємо його прiзвище.

Депутат Д.С. iз Закарпаття. Особистий друг спонсора Слюсарчука. Ми перевiряємо його роль у цiй аферi.

Продовження теми - наступного четверга, 1 грудня.

Свiтлана МАРТИНЕЦЬ, IГОР ПОЧИНОК  

Детальніше про справу афериста Слюсарчука читайте тут:

Як арештовували псевдолікаря “доктора Пі” (фоторепортаж)

Це просто шок! Псевдолікар убиває дитину священика!

Доктор Пі влаштував у суді справжній цирк Доктора Пі арештовано. Його вже допитують Псевдолiкар сiє новi смертi Псевдолiкар Слюсарчук похоронив свою маму живою Псевдолікар Слюсарчук у пастці Дешеві фокуси Професора Пі! "Псевдолікар Слюсарчук убиває людей!" Міліція далі зволікає

Перші жертви псевдопрофесора Пі Сенсаційне викриття псевдопрофесора Пі

АНОНС ЯК ПРОФЕСОРИ ПАСIЧНИК ТА ТАБАЧНИК ОБДУРИЛИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ   Останнi три великi таємницi "справи Слюсарчука" розкрито: як фабрикували документи на державну премiю, скiльки i кому   треба було заплатити, аби бездипломний аферист став доктором та професором. Секретнi документи, унiкальнi свiдчення Читайте в "Експресi", 1 грудня