хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Політичні сімейні клани: хто кому кум і брат

  • 18.11.10, 19:22


Якось так вийшло, що саме в нашій країні кумівство набуло вищої міри поширення. Особливо в політичних кругах. Початок цієї традиції поклав Віктор Ющенко, а успішно продовжив нинішній Президент Віктор Янукович.
"Любі друзі" додали клопоту
Епоха минулого третього по рахунку президента України запам'яталася, в буквальному розумінні, усеосяжним кумівством на владному олімпі. Політичний непотизм (різновид корупції, заснованої на кровних і споріднених зв'язках) представлявся нам чимось дуже неприємним. Тодішня "біло-блакитна" опозиція завзято кинулася критикувати кумівство в крузі Віктора Ющенка. Та і було за що.
Батьків своїх хрещеників, а також близьких родичів президент щедро обдаровував державними постами. Приміром його рідний брат став депутатом від "Нашої України", а племінник - заступником харківського губернатора. А кумами у Віктора Андрійовича і Катерини Михайлівни Ющенка є політики Юрій Павленко, Олег Рыбачук, Олександр Черевко, Віктор Балога, Володимир Гришко Давид Жванія, Петро Порошенко, Станіслав Аржевитин, Олександр Третьяков, Оксана Билозир, Микола Мартыненко і Микола Катеринчук. Хрестив третій президент дітей і з Оксаною Олександрівною Морозом-Хантом - кумою Олени Леонідівни Кучмы-Франчук. Вніс свій внесок Віктор Андрійович в розвиток і міждержавного кумівства, ставши хрещеним батьком молодшого сина грузинського президента Михайла Саакашвілі - Николоза.

Таємничий хрещеник
Естафету у Віктора Андрійовича успішно підхопив нинішній Президент. Віддаючи данину традиціям, Віктор Федорович явно вважав за краще брати в куми людей солідних, при погонах. Такими виявилися міліційний генерал Микола Джига заступник генерального прокурора України Віктор Пшонка і син головного "вертухая" країни Володимира Левочкина - Сергій. До речі, серед кумів нинішнього голови адміністрації Президента можна знайти і Леоніда Кучму, що хрестив, свого часу екс-міністра сім'ї і спорту Юрія Павленко. Ось такі "родинні" зв'язки.
Крім того, навесні поточного року багаторічна помічниця Януковича, замголови АП Ганна Герман розповіла пресі, що на Паску, 4 квітня він не лише зустрінеться з російським колегою Дмитром Медведєвим в Москві, але і хреститиме онука свого однокласника (швидше за все, з енакиевской середньої школи №34), який дуже просив про це. Президент дійсно так і зробив, проігнорувавши на відміну від своїх попередників, урочисті церковні служби в столиці України. Тому складається таке враження, що обряд був лише відмовкою, щоб з'їздити у черговий раз в Москву. Втім, за православною традицією відмовлятися від почесної місії духовного батька не можна. Однак, з іншого боку, традиції - традиціями, а політична доцільність все ж править світом. Тому з цим пасхальним хрещенням виникає маса питань.
Приміром що це за онук енакиевского однокласника Януковича, коль його хрестить сам Президент України? Чи яким чином Віктор Федорович, приміром, сприяв кар'єрі свого товариша по навчанню? Але ніякої офіційної інформації з приводу особи батька або діда загадкового московського хрещеника немає. Журналісти лише вивідали, що обіцянка другу хрестити його онука Віктор Федорович дав, ще будучи в опозиції. Говорять що з москвичів він дружив з бізнесменом Віктором Душиным, який, проте, загинув кілька років тому. Усі сходяться лише на тому, що хресних дітей у чинного Президента, на відміну від його попередника, не може бути багато адже круг особистого спілкування Віктора Федоровича не так
вже великий.
На жаль, ім'я хрещеника досі невідоме.

"У кумах не бути - і меду не пити"
Що стосується Артема Пшонки, другого хрещеника Віктора Януковича, то цей молодий народний депутат свого часу зробив запаморочливу кар'єру в Донецькій області, отримавши в 28 років полковницькі погони (Дмитру Табачнику що попалося колись на привласненні собі незаслужених військових звань, таке і не снилося!).
Говорять, Пшонку-молодшого майбутній гарант хрестив в нелегкий для "донецьких" 2005-й рік. Як, до речі, і Романа Миколайовича Присяжнюка, сина вихідця з Житомирщини. Нині президентському хрещеникові і, за сумісництвом, міністерському синові (Микола Володимирович очолює МинАПК в уряді Азарова) - 28 або 29 років. Його папа кар'єру зробив саме на Донбасі, ставши в 90-х заступником директора шахти "Ольховатская". Пізніше він перебрався ближче до Києва - в Житомир. Цілком можливо, що хрещеник Президента став тією людиною, яка вивела папу у віртуальний світ, створивши йому один з перших депутатських блогів в країні.
Хрещений батько Олени Сергіївни Левочкиной - Леонід Кучма а спадкоємця, Олексія Сергійовича - регіонал Едуард Прутник, екс-глава Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення України. Віктор Федорович хрестив молодшого сина Сергія Володимировича. Коли і де відбувся обряд - невідомо.
Молодшого сина вінницького губернатора Миколи Джиги, 1987 року народження, Янукович також хрестив в 2005-му. Первісток, Микола-молодший, є координатором соціальних проектів ВМОО "Спілка молоді регіонів України". У цьому збігу простежується паралель з "помаранчевими" - багатьма кумами Віктор Ющенко обзавівся в опальному для нього 2000-м. Віктор Янукович, як і його попередник, мабуть, забезпечував собі лояльність і підтримку певних політичних груп.
До речі у Людмили Януковича в кумах - відомий артист Вадим Писарев (вона хрестила його дочку) і екс-прокурор Макіївки Василь Джарты. Молодший син Президента Віктор хрестив свого племінника Віктора Олександровича Януковича.
Як би то не було хресні і їх хрещеники (з українського істеблішменту) - тема, гідна не одній дисертації. Ми спробували прослідкувати зв'язки найвідоміших публічних співвітчизників. І зрозуміли, що деякі з цих "ланцюжків", на жаль, покриті щільною пеленою таємниці. Що ховається за нею? Гріхи молодості? Спроби приховати особисте життя від нав'язливих папрарацці? Але усе таємне рано чи пізно стане явним. Правда часом може виявитися зовсім не такою вже світлою, як її намагаються нам піднести.

Прагматично


Рідню на владу


У народній традиції хресні батьки грали істотну роль протягом усього життя людини. А духовна спорідненість, в яку вступали хрещені батьки і їх хрещеники, нерідко вважалася навіть сильніше за кровне. Тому запрошення в хресні завжди було почесним і сприймалося як прояв особливої пошани. А само кумівство створювало нерозривні зв'язки не лише між хресними батьками і хрещениками, але і між кумами. Воно нерідко використовується і в сучасній політиці. У українському суспільстві кумівство перетворилося на один з найбільш потужних механізмів солідарності. Як помітив політолог Віктор Небоженко "на базі родинних зв'язків побудовані найпотужніші українські економічні угрупування. І спроба заборонити їх неминуче натрапить на протидію".Експерти підрахували що як мінімум 40 чоловік з найближчого оточення Президента Віктора Януковича - його пряма ріднить або куми - займають різні пости в держорганах влади, судах і працюють депутатами Верховної Ради або місцевих рад. І по цьому показнику нинішня влада давно перевершила оточення Віктора Ющенка, якому докоряли в кумівстві в кадровій політиці.

5

Коментарі

анонім

118.11.10, 20:09

Без сто грам не розберешся в їх кагалі!

    218.11.10, 20:30Відповідь на 1 від анонім

    Краще,Друже,зі Стєчкіним і на допомогу АК,а сто грамів апосля .Вдивися в ці потворні обличчя зрадників Української нації,це ті няньки,дядьки отечества чужого...

      319.11.10, 06:53Відповідь на 2 від UNSO Дніпро

      Смердюче кодло.

        419.11.10, 09:18

        Банда!!!

          519.11.10, 10:10

          "працюють депутатами Верховної Ради або місцевих рад" - щось формулювання неправильне... Зазвичай туди не працювати балотуються...

            619.11.10, 11:13

            ...ворогів до біса, лише одна Вкраїна на меті... (Слова патріотичної пісні)

              Гість: Лютый Гриня

              719.11.10, 11:57

              Так ген.прокурор Пшонка на всю країну сказав, що вони з януковичем не куми.... все життя на брехні побудоване

                820.11.10, 13:39Відповідь на 7 від Гість: Лютый Гриня

                В дитинстві була така казка "Волшебый голос Джельсамино",теперішнє життя нагадує ту казку із дитинства