хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Що потрібно знати про правильний вибір планшетів

  • 12.09.20, 11:52

Планшет, планшетний комп'ютер, таблетка. Скільки назв у одного з найпопулярніших пристроїв. Це щось середнє між ноутбуком і смартфоном. І сьогодні такий гаджет є майже у кожного, адже купити планшет недорого в Україні це не проблема.


Сучасні планшети різноманітні за своїми функціями, характеристиками, конструктивними особливостями. Але об'єднує їх дисплей діагоналлю не менше 7 дюймів, а часто і більше, сенсорний екран, наявність мобільної операційної системи.


Поняття гарного планшета досить широке. Одних цілком влаштовує бюджетний варіант з 7-дюймовим екраном для перегляду відео та соціальних мереж. Іншим же потрібен потужний робочий планшет, здатний працювати з серйозними програмами, зчитувати безліч форматів, програвати відео Full HD дозволі і не тільки.


Підхід до вибору такого гаджета у всіх різних. Але є ряд нюансів і характеристик, на які всім варто звертати увагу.


В даний час вибрати собі оптимальний за всіма параметрами і характеристикам новий планшет не так складно. Але за умови, що будуть дотримані всі правила і виконані ключові рекомендації.


Основні критерії вибору

Плануючи покупку планшетного комп'ютера, потрібно грамотно розставити пріоритети. Дорогий девайс не завжди виправдовує вкладені кошти. Тому відштовхуватися тільки від ціни категорично неправильно.


До числа основних критеріїв вибору слід віднести:


  • діагональ дисплея;

  • тактову частоту;

  • число ядер;

  • оперативну пам'ять;

  • акумулятор;

  • підключення до інтернету;

  • наявність або відсутність SIM-карти;

  • динаміки;

  • камеру і ін.


Параметрів дійсно багато. Але кожен з них може зіграти свою роль, часом вирішальну, визначаючи правильність зробленого вибору.


Діагональ дисплея

Перед тим як вибрати планшет, варто визначитися з розміром екрану, який підходить покупцеві.


Зараз можна виділити кілька основних розмірів. Це 7, 8 і 10,1 дюймів.


Перші два варіанти найбільш компактні. У звичайний кишеню вони не помістяться, але зате будуть займати мінімум простору. Підходять як альтернатива і повноцінна заміна смартфона.


Але все ж правильним вибором стане планшет саме на 10 дюймів. Вони найбільш універсальні, придатні для будь-яких завдань, починаючи з читання електронних книг, закінчуючи роботою, переглядом фільмів і редагуванням фотографій.


Співвідношення сторін

Тут є кілька характеристик, на яких стоїть окремо зупинитися.


Почати можна з співвідношення сторін. Тут є 3 основні варіанти;


4: 3. Якщо ви не знаєте, який варіант пристрою краще вибрати в якості читалки, то тут варто зупинитися на цьому співвідношенні. 4: 3 стане оптимальним вибором, якщо потрібен планшет для читання книг, роботи з офісними додатками, перегляду веб-сторінок.

16: 9. Універсальний варіант для домашнього користування. Цей планшет буде розумно вибрати, якщо завдання полягає в перегляді фільмів в хорошій якості, а також більш детальної роботи з графікою.

16:10. Зазвичай дозвіл таких дисплеїв складає 1280х800 пікселів. Цілком достатньо для програвання відео.

Визначившись з цілями покупки пристрою, вибрати відповідне співвідношення сторін не складе труднощів. Найчастіше беруть саме 16: 9.


Тип сенсора

Переважна більшість планшетних комп'ютерів мають ємнісний сенсор. Він краще тим, що підтримує натискання в 2 точках, і при цьому видає світлопропускну здатність на рівні 90%. Також такі сенсори більш довговічні, оскільки тут зверху ще йде шар захисного скла.


Аналогом ємнісного сенсора є резисторний дисплей. Він працює не тільки при натисканні пальцями, але і іншими предметами, включаючи стілуси, ручки. З ними можна працювати в рукавичках. Їх мінус в низькому рівні прозорості, не більше 85%.


Розширення

Тут все просто. Чим цей показник вищий, тим якіснішим і чітким буде зображення.


Самі бюджетні моделі пропонують близько 800х480 пікселів. У просунутих сучасних моделей цей від 1080х920 і вище, включаючи Full HD і Ultra HD дозвіл. Але за це доводиться платити.


Матриця

Параметри дисплея і якість його роботи багато в чому пов'язані ще і з тим, яка матриця використовується в пристрої.

Зараз практично 99% планшетів роблять на основі LCD екранів. А ось матриці бувають декількох типів:


IPS. Найбільш вигідні, забезпечують відмінну якість картинки, значний кут огляду і зразкову передачу кольору.

MVA. Дешевший аналог IPS. За всіма параметрами поступається, крім ціни. Використовується досить рідко.

PLS. Розробка компанії Samsung на основі IPS матриці. Менше споживає енергії, видає велику яскравість. Не так відблискує при сонячному світлі. Відмінний вибір для подорожей.

TN Film. Проста, дешева, а тому має більше мінусів, ніж плюсів. Так, швидкість відгуку висока. Але якість картинки сумнівне, передача кольору слабка, та й кут огляду маленький.

Як бачите, на екран і його характеристики варто звертати особливу увагу.


Частота процесора

Ця характеристика впливає на продуктивність гаджета. Чим вище буде частота, тим більше операцій зможе виконувати пристрій за одиницю часу.


Важливо розуміти, що частота і кількість ядер тісно пов'язані один з одним, а тому ці параметри завжди розглядаються разом.


Що ж стосується тактової частоти, то 1000 МГц вистачить для перегляду Інтернет-сторінок, музики і фото. Якщо плануєте грати, працювати зі складною графікою, дивитися фільми, краще брати від 1200 до 2900 МГц.


кількість ядер

У міру збільшення числа ядер підвищується і продуктивність процесора пристрою. У планшетах можна зустріти від 1 до 8 ядер.


Тут сенс простий. При більшій кількості ядер пристрій зможе швидше справлятися одночасно з декількома завданнями. Наприклад, якщо у гаджета буквально 1-2 ядра, відкрити близько 10 веб-сторінок вже буде проблемою.


Але якщо ви роздумуєте над тим, як вибрати саме дитячий планшет, тут гнатися за багатоядерними немає сенсу. Двох ядер для таких цілей буде більш ніж достатньо.


Оперативна пам'ять

При виборі планшета не останню роль відіграватимуть показники оперативної пам'яті.


Якщо планується придбати планшет для ігор, тоді рекомендується вибрати девайс з досить солідною оперативкою.


Оперативна пам'ять впливає на загальну продуктивність. Для повсякденних і стандартних завдань 2 ГБ оперативної пам'яті буде достатньо. Для дитячих планшетів, які виконують мінімум функцій, може вистачити і 1 ГБ. Стільки йде зазвичай в самих бюджетних моделях.


Для потужних пристроїв, до яких пред'являються підвищені вимоги в плані продуктивності, підійде оперативка від 4 ГБ і вище.


Вбудована пам'ять і підтримка карт пам'яті

Особливого значення вбудована пам'ять в даний час не має, оскільки переважна кількість пристроїв передбачає можливість установки зовнішнього накопичувача.


Але все ж внутрішньої пам'яті повинно бути досить для установки основного програмного забезпечення, самої операційної системи і деяких файлів. Тут краще відштовхуватися від 8 ГБ і вище.

0

Коментарі