Люди гинуть тому, що ЗСУ не контролюють свої мінні поля

16 січня спецпредставник ОБСЄ в контактній групі з врегулювання ситуації на сході України Хайді Грау заявила, що основною причиною загибелі серед цивільного населення на Донбасі залишаються міни, у зв'язку з чим сторонам конфлікту необхідно посилити протимінну діяльність.


Незважаючи на те, що великі артилерійські калібри, від яких загинули кілька тисяч жителів Донбасу в 2014-2015 роках, зараз застосовуються набагато рідше, мирні люди продовжують гинути. І в більшості випадків причиною їх загибелі стають міни і боєприпаси, що не розірвалися. Хто ж винен у всьому цьому?


Мінними загородженнями, або по-простому-мінними полями, користуються сепаратисти ОРДЛО. Однак з причини банального дифіциту мін, контроль за мінними полями і їх переміщенням дуже жорсткий.


Що стосується мінних полів встановлюваних ЗСУ.... До рук журналістів потрапила довідка-доповідь начальника групи оперативного забезпечення оперативно-тактичного угруповання "Донецьк" Збройних сил України підполковника Полюляка, щодо наявної системи інженерних загороджень у зоні відповідальності підпорядкованих підрозділів на Донбасі.


У довідці наведена інформація за одну з ділянок фронту протяжністю 110 кілометрів, яку утримують чотири бригади ЗСУ. З документа видно, що Мін українські війська не пошкодували: протитанкових мін встановлено більш ніж 21 тисяча, а протипіхотних – більше однієї тисячі.


Крім того, сапери підготували до руйнування за допомогою вибухових пристроїв 5 об'єктів цивільної інфраструктури (по всій видимості виходячи з планів оборони за підручником, виходячи з військових операцій на чужій території): це 4 автомобільних моста, і дамба Миронівського водосховища Донецької області.


При цьому, ніхто не дасть гарантії, що на одному з цих об'єктів сапер випадково не натисне на умовну «кнопку» і не приведе в дію закладені вибухові пристрої. До чого призводять подібні помилки і» людські фактори " ми бачили недавно в трагічній історії з Боїнгом в небі над Іраном.


Необхідно відзначити, що наведені цифри – це тільки офіційно задокументовані мінні поля. Проблема в тому, що мінних полів, які за роки війни встановлювалися і продовжують встановлюватися хаотично, без будь-якої фіксації в документах, в сотні разів більше, а окремо встановлених «розтяжок», кинутих гранат і боєприпасів неможливо порахувати.

Всі війни коли-небудь закінчуються, а їх відгомони продовжують звучати ще довгі роки. Досі періодично з'являються повідомлення про те, що десь виявили міну (авіабомбу, снаряд і т.д.) часів Другої світової війни. На превеликий жаль, Донбас залишається одним з найбільш мінно-небезпечних регіонів світу, і підуть довгі роки на те, щоб вичистити землю від «луни війни».

Чим небезпечний транзит нелегалів через Україну

Іноземці з країн третього світу полюбили Україну за те, що через її кордони можна легко і недорого потрапити в Європу. За даними Держприкордонслужби, потік мігрантів за останній час збільшився на 22%. А наші співвітчизники з радістю надають послуги з переправлення нелегалів за демпінговими цінами.

Україна стала трампліном для нелегальних мігрантів на шляху до Європи, насамперед, через досить легкий, відносно безпечний, а, головне, недорогий шлях прямування. Для жителів прикордонних міст і селищ це прибутковий бізнес, оскільки, відправляючи нелегалів через кордон, вони практично нічим не ризикують. Прикордонники підтверджують: провідників дуже рідко затримують, на відміну від їхніх «клієнтів».

Останніх же стає все більше. Адміністрацією ДПС України відзначається в період з грудня 2019 р.по Січень 2020 р. на ділянці Західного регіонального управління різке збільшення активності нелегальних мігрантів, громадян Туреччини і вихідців з курдського регіону, які прибувають в Україну рейсами комерційних авіакомпаній.

Так, у зазначений період Державною прикордонною службою України затримано дев'ять громадян Туреччини, ще 15 турецьких громадян – прикордонними структурами суміжних країн. Всі затримані силами ДПСУ громадяни Туреччини прибули в країну легально через пункти пропуску «Одеса» Одеського пого і «Старокозаче» Білгород-Дністровського пого, передає прес-служба відомства.

У ДПСУ вказали, що збільшення потоків нелегальної міграції спостерігається через канали легального в'їзду в Україну - аеропорти, автомобільні пункти пропуску.

Іноземці цієї категорії прибувають до нашої країни нібито не маючи намірів їхати до ЄС, а згодом прикордонні підрозділи затримують їх на західних ділянках кордону - у Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях.

Для нелегалів Україна служить транзитною зоною в ЄС через західні регіони країни. Після посилення міграційної політики Євросоюзу і посилення контролю Середземноморського напрямку, біженці стали шукати обхідні шляхи, в тому числі за допомогою української території.  Так бачить ситуацію з напливом незаконних переселенців в основному з Африки та Близького Сходу голова Державної прикордонної служби України:

"Сьогодні ми вже спостерігаємо збільшення їх кількості на каналах легального в'їзду. Потенційні незаконні мігранти, спираючись на підтримку діаспор, офіційно видані документи та інші умовно законні шляхи, намагаються потрапити в Україну, щоб потім тут залишитися на нелегальному становищі або далі незаконно переходити кордон в ЄС».

Проблема полягає в тому, що навіть при успішному перетині кордонів України, ці люди можуть бути спіймані в ЄС і депортовані назад. Між нашою країною та Європейським Союзом підписано угоду про реадмісію, яка передбачає зворотне повернення всіх спійманих нелегалів, які прибули до ЄС з української території. Підписання Києвом цієї Угоди було однією з умов візової лібералізації.

Ризик для країни в тому, що вона може накопичувати такі потоки людей і це безпосередньо буде пов'язано з ефективністю міграційної політики Європи.

Чим ефективніше буде працювати система з повернення нелегальних мігрантів в країнах Європейського Союзу, тим більше людей, які потрапили з України туди, будуть повертатися до нас. Виходить Україна буде перетворюватися в країну, в якій будуть, по суті, концентруватися ось ці нелегальні мігранти.


Відкриття ринку земель або як продати Україну іноземцям


На минулому тижні український уряд продовжив реалізацію вимог МВФ, які є вкрай непопулярними серед населення України і більшості виборців чинного президента.

Верховна Рада України в першому читанні схвалила законопроект №2178-10 про відкриття ринку земель сільгосппризначення. Згідно з документом, з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж сільськогосподарських земель всіх форм власності.

При цьому, незважаючи на прописана заборона іноземцям купувати українську землю до 2024 року, в даний час існує ряд способів його обійти. Приміром:

іноземні корпорації та фізичні особи, які орендують в даний час землю, матимуть первинне право на її викуп;

іноземці мають право спадкування землі;

іноземці можуть купувати акції українських агрохолдингів, які купили українську землю;

законопроект не регулює придбання землі українськими громадянами з подвійним громадянством, мабуть, розглядаючи їх як українців.

В даному контексті обговорення необхідності введення подвійного громадянства в Україні до кінця 2019 р. може мати на меті легітимацію таким способом продажу землі іноземцям до 2024 р.

Максимальне обмеження кількості землі на одного покупця – не більше 8% від загальної площі с/х земель області, тобто, в середньому приблизно 200 тисяч гектарів. Використовуючи вищенаведені схеми, закордонні компанії легко зможуть отримати доступ до цієї землі.

Якщо іноземець отримає землю в спадщину, то протягом року повинен її віддати, але механізму, що буде в разі відмови це зробити, в законі немає. Він зможе її не продавати, пояснюючи відсутністю, що немає хорошої ціни. Не виключено, що бабусі і дідусі, які проживають в сільській місцевості, а також люди, що зловживають алкоголем, почнуть масово писати заповіти на іноземців, щоб уникнути податків.

За іншою схемою-закордонні корпорації можуть створити юридичну особу на території України, що також прописано в законі. Хоча Президент і обіцяє внести відповідні зміни, у це віриться слабо, так як в закон про бюджет на 2020 рік не внесли ніяких змін, незважаючи на обіцянки.

Звичайно, українська економіка на кілька років отримає трохи більше допінгу у вигляді грошей, але потім ми опинимося біля розбитого корита, як свого часу виявилася Аргентина. Землю буде обробляти спеціальна техніка сельхозкорпораций, люди на місцях залишаться без роботи. Вони просто заважатимуть. Як результат в Україні почнуться соціальні проблеми, з сіл почнуть бігти жителі, що залишилися без своїх земель.

Хіба цього ми хочемо, які справжні мотиви відкриття ринку земель України?


Новые стандарты правильных новостей Украины

Власть инициирует уголовные и административные наказания за «манипулирование общественным мнением», а также лишение лицензий убыточных СМИ. Легитимации наступления на свободу слова поможет новый совет при Президенте

6 ноября стало известно, что президент Украины создает Совет по вопросам свободы слова и защиты журналистов – как консультативносовещательный орган.

В тот же день в Верховной раде состоялись слушания с созвучным названием – «Безопасность деятельности журналистов в Украине: состояние, проблемы и пути их решения». Но тон прозвучавших на слушаниях сообщений встревожил украинское журналистское сообщество.

Министр культуры, молодежи и спорта Украины Владимир Бородянский заявил о необходимости введения уголовной ответственности за распространение неправдивой информации, которая влияет на общественное мнение. Он анонсировал «введение в законодательство таких понятий, как «манипулирование общественным мнением», «манипулирование общественным сознанием», и их критериев, а также введение как административной, так и уголовной ответственности за заказ и осуществление такого манипулирования».

Через два дня после слушаний в указе президента Зеленского появилось поручение правительству до конца текущего года разработать стандарты новостей. Это вызвало бурю возмущения.

Глава Национального союза журналистов Украины Сергей Томиленко заявил, что власть под благовидным предлогом пытается осуществить «запугивание СМИ криминалом или налоговыми проверками». И отметил: «Действующее законодательство дает многочисленным правоохранительным органам, спецслужбам и регуляторам достаточно полномочий для борьбы с недостоверной информацией и масштабными манипуляциями… Драконовские поправки в том виде, как они озвучиваются отдельными представителями власти, это точно не о «реформах» и не об «укреплении государства», как говорится в названии указа».

В этом году Украина оказалась среди «частично свободных» в рейтинге Свобода в сети-2019 правозащитной организации Freedom House. Страна набрала 56 баллов из 100 (на 1 выше по сравнению с 2018 годом). Тем не менее, в этом рейтинге Украина по количеству очков стоит на одном уровне с Угандой. Рост на один бал поясняется тем, что интернет в последнее время не отключали на Донбассе. Других позитивных изменений не зафиксировано.

Однако и в этом направлении ведется «активная работа» правительста. Так, в период с 8 по 15 ноября на территории ООС работает комиссия во главе с заведующим сектора информационной реинтеграции Донбасса министерства информационной политики Украины. Целью поездки называют «осуществление представителем министерства информационной политики Украины мониторинга деятельности контрольных пунктов въезда-выезда относительно состояния распространения печатной, издательской, полиграфической, аудиовизуальной продукции, элементов социальной рекламы, размещения внешней рекламы».

Поясняя падение уровня свободы слова, директор представительства Freedom House в Украине Мэтью Шааф отмечает, что власти Украины продолжают блокировать сотни сайтов, в том числе известные новостные и социальные медиа-платформы «пользуясь непрозрачной политикой». Еще семь лет назад страна определялась как совершенно свободная в плане интернета. А сегодня «трудно понять, какой именно контент блокируется и почему, что способствует сильной поляризации общества, демонстрирует отсутствие прозрачности и ответственности за такие решения со стороны правительства и подрывает верховенство права в Украине».

Профессия журналиста остается одной из самых опасных в стране, и при новой власти не произошло никаких положительных изменений. Согласно данным мониторинга Института массовой информации, с начала 2019 года в Украине произошел 191 случай нарушения свободы слова. С июля по сентябрь из 75 нарушений, 53 случая - физическая агрессия в отношении журналистов.

Приведение новостей к определенным стандартам, введение административной и уголовной ответственности в сложившейся ситуации выглядит как очередное наступление на свободу слова. Под прикрытием новых законодательных инициатив журналистам грозят штрафы и лишения лицензий. Не исключено, что будет происходить закрытие ресурсов, неугодных власти. СМИ Украины все более становятся управляемыми. Вопрос – кем?


Оцените уровень свободы слова в стране:

50%, 1 голос

50%, 1 голос

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Курдський урок для України


Операція турецької армії "джерело миру", за ходом якої зараз стежить весь світ, незаслужено обділена увагою не тільки українських журналістів, а й політиків. Та й в цілому, на те, що відбувається в Сирії українці звертають увагу вкрай рідко, зазвичай тоді, коли знаходяться там російські війська потрапляють в чергову халепу.

У той же час події в Сирії, як і те, що відбувається в Україні, є частиною однієї великої геополітичної гри, яку ведуть США, Росія, Євросоюз і ряд гравців поменше. І головним бенефіціаром того, що відбувається зараз в Близькосхідному регіоні виявився російський президент Володимир Путін. А поведінка його американського колеги Дональда Трампа в цій історії може дати українцям гарний грунт для роздумів.

Головний висновок з того, що відбувається – Сполучені Штати не зможуть бути гарантом української безпеки і не захищатимуть інтереси України при нинішній адміністрації, зокрема, при обговоренні майбутнього Донбасу. "Ми будемо боротися там, де це приносить нам користь", – прокоментував Трамп те, що відбувається в Сирії. Це цілком застосовно і до України.

Американський лідер дуже яскраво продемонстрував свій підхід до геополітичних питань – ніяких принципів і зобов'язань, суто прагматичний інтерес. Як, наприклад, у розслідуванні справ проти свого політичного конкурента Джо Байдена, до чого він намагався схилити українського президента. Якщо Трамп такого інтересу не бачить, допомагати іншим країнам він теж не буде, внутрішня американська повістка для нього набагато важливіше.

         
            "Ми в семи тисячах миль від них (курдів)!"– заявив Трамп 14 жовтня. Від України до США відстань ненабагато менша.

Українська влада готується до напливу нелегальних мігрантів


Найближчим часом Україна зіткнеться з напливом нелегальних мігрантів з Туреччини, які намагатимуться потрапити в країну будь-яким способом. 30 жовтня незареєстровані в Стамбулі сирійські біженці повинні покинути місто. Мігранти зобов'язані повернутися в провінції, де проходили реєстрацію. Охочих повернутися в прикордонні райони, де немає ні роботи, ні перспектив, серед вимушених переселенців немає. Їх мрія потрапити в Західну Європу, і заради цього вони готові на все.

Операція "Джерело світу", що проводиться турецькою армією в прикордонних районах Сирії, безумовно посприяє появі нових біженців. Серед яких постараються загубитися і розгромлені бойовики, як це вже не раз було. Однак постійне посилення правил прийому мігрантів європейськими країнами, змушують переселенців шукати нові шляхи.

Україна, що має безвізовий режим з ЄС і низкою держав Близького Сходу, входить в числі пріоритетних напрямків. Біженці, спираючись на підтримку діаспори, офіційно видані документи та інші шляхи, потрапивши в Україну, залишаються на нелегальному становищі або незаконно переходять кордон з ЄС.

Українські силовики відзначають різке зростання кількості незаконних мігрантів з числа вихідців з Близького Сходу на пунктах легального в'їзду. При цьому більшість з них розшукується у себе на батьківщині за протиправну діяльність. Небезпечні терористи, бойовики зі збройних угруповань опозиції, нечисті на руку особистості, які робили гроші на війні, продавали терористам зброю або інформацію, рвуться в Європейський союз через територію України. Навіть якщо частина з них залишиться в нашій країні-це негативно позначиться на криміногенній обстановці.

Українська влада воліє мовчати про проблему, щоб не викликати невдоволення населення, як ніби тисячі нелегалів, які мають бойовий досвід, безслідно розчинятися.


Як потерпілого в зіткненні водія зробили винним


27 вересня 2019 року біля 8.00 години на Яворівщині відбулося ДТП. Поблизу селища Івано-Франкове зіткнулися Nissan X-Trail і Ford Mondeo, обійшлося без жертв. Пасажирка Ford була госпіталізована з травмами різного ступеня тяжкості.

Працювали на місці ДТП співробітники поліції встановили, що водій автомобіля Nissan здійснюючи розворот в недозволеному місці не впевнився в безпеці маневру і допустив зіткнення з рухався в попутному напрямку автомобілем. Ніякі документи на руки учасникам ДТП не видали, мотивуючи це тим, що всі передано приїхав на місце слідчого і зараз слідство буде займатися цим питанням.

Через тиждень слідчий повідомив водієві Ford, що той не стежив за зміною дорожньої обстановки, вчасно не зреагував на ситуацію, що змінилася, тому він також є винуватцем ДТП. А значить і ремонт розбитої машини, і лікування пасажирки за свій рахунок. До постраждалої в аварії дівчині заборонили пускати відвідувачів, крім близьких родичів.

Так з ким же зіткнувся простий роботяга, що правоохоронна система озброїлася на нього.

За наявною інформацією за кермом автомобіля Nissan перебував військовослужбовець армії США, який їхав з Яворівського полігону в свій готель в Івано-Франково після нічних занять. Втомлений військовослужбовець не помітив автомобіль потерпілого та повинен відповісти за всією суворістю закону. Але в "ситуацію вникли" високопоставлені чиновники і слідчий перевернув справу з ніг на голову, щоб "відмазати" американця.

Крім двох повідомлень про сам факт зіткнення ніякої інформації немає в пресі немає.

https://yavoriv-info.com.ua/novini/novini-yavorivshhini/rankova-dtp-na-yavorivshhini

http://4studio.com.ua/novyny/yak-mizh-novoyavorivskom-ta-ivano-frankove-ne-rozmynulys-avtomobili-foto/

Потерпілий в аварії один на один з бездушною машиною правоохоронних органів, іноземець уникнув покарання.

Як говориться перед законом усі рівні, але деякі рівніші.


Сторінки:
1
3
4
5
6
7
8
попередня
наступна