Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

З брудним газом щось пішло не так

  • 04.09.21, 09:08

Зеленський на зустрічі з Міністром енергетики Сполучених Штатів назвав російський газ найбруднішим у світі через викиди метану.
А ще через корупцію, шантаж та маніпуляції.
Практично в цей же час, глава "Нафтогазу України" Юрій Вітренко заявив, що Україна готова продовжити контракт на транзит газу з "Газпромом" ще на 10 років. Але навіть якщо це станеться, домовленість з РФ не стане хорошою гарантією збереження транзиту газу по українській газотранспортній системі.
Вітренко зазначив, що переговори з європейцями на цю тему вже заплановані і скоро відбудуться.
"Найкраща гарантія - це контракти з європейськими компаніями. Ми зараз чекаємо обіцяних консультацій на технічному рівні. Це будуть переговори, які повинні організувати німці".
Він пояснив, що такі контракти гарантують транзит газу через Україну, тому що в разі порушення домовленостей Київ зможе звернутися до європейських судів. У випадку з "Газпромом" такої можливості немає.
До слова, уточнимо, що чинний транзитний контракт України з Росією був укладений 30 грудня 2019 року. Він передбачає, що РФ зобов'язана прокачати через ГТС України 65 млрд кубометрів газу в 2020 році і по 40 млрд кубометрів на рік в 2021-2024 роках.
Однак та ж Європа, на яку посилається пан Вітренко, має інші плани, в яких український транзит не передбачений. Так, до кінця вересня Угорщина планує укласти з російським Газпромом контракт на постачання природного газу.
Контракт почне діяти з 1 жовтня і буде розрахований на 15 років, з можливістю зміни умов через 10 років. За умовами контракту Угорщина отримуватиме по 4,5 млрд м куб газу на рік: 3,5 млрд через Сербію (через турецький потоки його сухопутні продовження) і 1 млрд через Австрію.
Поставки найбруднішого в світі газу, ціна якого вчора піднялася до $607 за 1 тис м куб, будуть організовані в обхід традиційного маршруту через ГТС України, що практично повністю обнуляє значення Закарпаття з його інфраструктурою зберігання і розподілу блакитного палива.
Президент Зеленський не розуміє, що умови для газової ізоляції України вже майже підготовлені.
0

Коментарі