Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Економічне везіння закінчилося. Належить затягнути пояси

  • 27.09.21, 09:22

Україні та українській владі в останній рік дуже щастило з економічною кон'юнктурою. Ціни на український експорт зростали, а на імпорт залишалися порівняно низькими. Це дозволяло Зеленському відчувати себе порівняно впевнено. Але зараз по експорту намітилися серйозні проблеми. Світові ціни на залізну руду, які в нинішньому році зашкалювали, пішли на спад. Навіть при найкращих розкладах, руди по 200 доларів в наступному році вже не буде – максимум по 100.
По зерну ситуація поки більш благополучна. Україна зібрала рекордний урожай пшениці - 32 млн т. Рекорд в наявності. Однак є прикре" але " – якість зібраного зерна. За різними оцінками (виробники, торговці, пекарі), лише 40% зібраного зерна можна вважати придатним для випічки хліба. Нескладна математика і отримуємо вже зовсім іншу картину-зібрано всього 13 млн т продовольчого зерна. Для внутрішнього споживання необхідно близько 6,5 млн т якісного зерна щорічно, здавалося б, немає приводів для занепокоєння, якби не ще одне "але". Мінсільгосп затвердив на 2021/2022 рік граничний обсяг експорту пшениці в 24,3 млн т, з них 14 млн т продовольчої пшениці. Виходить для внутрішнього споживання залишиться фураж.
Тим більше, високий урожай - не привід для зниження цін. Насправді нинішня повсякденність показує, що хліб дорожчає при будь-яких розкладах. Просто в неврожайні роки ціни ростуть сильніше, ніж в рекордні. Українські внутрішні ціни чітко корелюють з глобальними ринками, бо багато років тому Україна обрала ринкові відносини. Так, експортні ціни на пшеницю на початок вересня 2021 р. складають 294-302 доларів за тонну, FOB для поставок у вересні-жовтні, внутрішні цілком їм відповідають з поправкою на місцеві особливості в бік збільшення: корупція, жадібність, податки, інфляція.
З 1 липня по 17 вересня 2021 року вже вивезено пшениці 6,8 млн т, з них продовольчого – 6,2 млн т. Такими темпами плани з вивезення пшениці виконають достроково, залишивши країні-рекордсмену тільки фураж.
На цьому тлі подорожчання енергоресурсів, від імпорту яких залежить Україна, загрожує розгорнути "сировинні ножиці" не на нашу користь. Закупівлі газу по 900-1000 доларів не перекриє ніяке зерно, тому діра в торговому балансі буде тільки рости. А це-великий ризик для курсу гривні, особливо з урахуванням наміченого втечі нерезидентів з наших ОВДП. Іншими словами сировинний фарт,який супроводжував Україну в останні два роки, і дозволив відносно легко пережити кризу, закінчується.
Тому готуйтеся, ціни на " Український "або" Бородинський " будуть вражати нашу з вами уяву ще не раз. Тим більше ніхто поки не може зрозуміти, наскільки зростуть ціни на енергоносії.
0

Коментарі