Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Хто винен, якщо ми замерзнемо цієї зими?

  • 21.09.21, 11:51

Якщо триматимуться високі ціни на газ, то наступний опалювальний сезон для України може стати проблемним. Росія шантажує Європу для просування газопроводу "Північний потік-2", однак дані дії безпосередньо позначаться і на українських споживачах.
Росія домінує на газовому ринку Європи і має можливості впливати на ринок, який виявився дестабілізованим внаслідок обмежень економічної активності через карантин, вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт з питань енергетики Михайло Гончар. Як він пише в статті для порталу "Главред«, якщо в минулому році ціна на газ в Європі була небачено низька і опускалася нижче $50 за 1000 кубометрів, то зараз маятник хитнувся в інший бік, і Москва цим скористалася для того, щоб проштовхнути»Північний потік — 2".
Як продовжує експерт, елементи шантажу присутні ще з травня поточного року, але прямо зараз Росія грає на підвищенні ціни. Також вона може грати і на зниженні, проте, швидше за все, Москва буде утримувати високу ціну на газ.
«Не думаю, що ця стратегія буде однозначно успішною. Адже якщо вони встановлять занадто високі ціни, то, по-перше, скраплений газ з азіатських ринків почне більше йти в Європу, а по-друге, в Європі почнуть більше спалювати вугілля, адже, незважаючи на всю європропаганду, він нікуди не подівся. Ціна на вугілля, звичайно, теж зросла, але не так шалено, як на природний газ, тому ті ж німці будуть спокійно палити вугілля і таким чином обсяг імпортованого газу буде скорочуватися. Тому поточний виграш Росії приносить короткостроковий результат "Газпрому», проте в довгостроковій перспективі це стратегія втрати ринку, тому що чим вище ціна, тим більше буде пропозиція з боку інших постачальників", — пише Гончар.
Він також зазначає, що високі ціни на газ позначаться і на українських споживачах підвищенням тарифів на комунальні послуги, зокрема, на поставках тепла і гарячої води. Однак, вважає Гончар, хоча ситуація не виглядає занадто оптимістичною, але вона і не катастрофічна, принаймні поки.
«Проблеми можуть початися вже в цьому сезоні, адже невідомо, якою буде зима, але більш проблемним може стати наступний опалювальний сезон, якщо в Європі будуть триматися високі ціни на газ. Тому що пересічний український споживач, як правило, людина з невеликими доходами, тому зростання цін на газ пропорційно тому, як це відбувається на європейському ринку, призведе до соціального вибуху», — пише Михайло Гончар.
Потрібно відзначити, якщо наш, зазвичай позитивний в питаннях української енергетики, президент Центру глобалістики» Стратегія ХХІ «Гончар почав» бити в дзвони", то потрібно готуватися до дуже складних часів. Незважаючи на якесь зниження ціни на газ, до $700 за 1000 кубометрів, очевидно, що навіть вартість блакитного палива в $400 буде крахом для нашої енергетики, і, відповідно, «боляче» вдарить по пересічних споживачів України, яким власне все одно хто виграє в перетягуванні «газового» каната – «Нафтогаз», «Газпром» або Європа. Держава зобов'язана піклуватися про своїх громадян, а не грати в політику на шкоду економіки.
0

Коментарі