хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

ЦИТАТИ

попередня
наступна

Ефект Даннінга-Крюґера

ФЕКТ ДАННІНГА-КРЮҐЕРА: ЧОМУ НЕКОМПЕТЕНТНІ ЛЮДИ НАСТІЛЬКИ САМОВПЕВНЕНІ



Для початку трохи історії. Вірніше, про одну історію, яка сталася в 1995 році в Пітсбурзі (США). Макартур Уілер, американець середнього віку, за один день пограбував два банки. При цьому він не приховував свого обличчя і навіть навпаки — під час пограбування підходив до камер і посміхався в них. Не дивно, що в той же день поліція змогла його знайти й затримати.

Чому він поводився так дивно і не боявся, що його впізнають? Річ у тім, що він намастив своє обличчя лимонним соком і щиро вірив, що залишиться невидимим для камер. Адже лимонний сік використовують як невидиме чорнило, а отже, і його обличчя мало б стати невидимим. Чоловік не був божевільним, не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Він просто помилявся.

Цим випадком зацікавилися професор психології Девід Даннінг та аспірант Джастін Крюґер. Вони вирішили порівняти реальні здібності людини з її сприйняттям своїх здібностей. Під час експерименту вони попросили людей пройти тест на логіку, гумор і граматику, а потім самим оцінити, наскільки добре вони пройшли тест.

Результати всіх здивували. Виявилося, що люди зі здібностями нижчими за середні схильні себе переоцінювати. Тоді як люди зі здібностями вище середніх не усвідомлюють, наскільки вони кращі за інших. Це когнітивне спотворення назвали ефектом Даннінга-Крюґера.

Як установили Даннінг і Крюґер, профани не тільки переоцінюють свою компетентність, але й демонструють нездатність адекватно оцінити фахівців із високим рівнем кваліфікації в такій самій сфері діяльності. До того ж профани щиро не вірять, що неправильно відповідають на питання, які стосуються їхньої професійної діяльності, — більшість із них залишилася при своїй думці навіть після того, як їм вказали на помилки та логічно обґрунтували їхню неправоту.

«Я знаю, що нічого не знаю», – повторював мудрець Сократ, який вів більш ніж скромне життя і постійно піддавався нападкам з боку дурнів, впевнених у своїй правоті. Чи здатний хтось із обмежених людей зізнатися собі в цьому? Схоже, таких немає.

Щоб у цьому впевнитися, досить поблукати просторами Фейсбуку. Мабуть, ніде дурні і дурепи з таким завзяттям не вчать розумних, як їм треба жити. Чим впевненіше дописувач доводить свою думку, найчастіше обґрунтовану виключно його переконаннями, а не реальними фактами і доказами, тим нижче, як правило, рівень його компетентності. Якщо ви зустрічаєте безапеляційність, агресивність, ненависть, бажання принизити або образити опонента – перед вами істота, яка стоїть на найнижчій сходинці соціального розвитку. Не витрачайте час на те, щоб у чомусь її переконати – марна справа. Ефект Даннінга-Крюґера діє, і це факт.

Віктор Делюрман

4

Коментарі

129.04.24, 23:46

    229.04.24, 23:57Відповідь на 1 від Lukas-67