Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

У Тернополі презентували виставку "Емалі. Історія. Україна"

  • 03.02.18, 18:09

 У Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася виставка "Емалі. Історія. Україна". 

Це мистецький проект художника Олексія Коваля з Києва. В експозиції представлено більш ніж 20 робіт, які виконані в техніці гарячої емалі.

На виставці є твори, які митець створив у різні роки своєї діяльності, щоб глядачам було видно, як зростала його майстерність у даній сфері. Адже О. Коваль вчився цього витонченного ремесла у майстерні І. М. Кириченка, а також опоновував тонкості емалі у приватних робітнях Європи, Китаю та Індії.

Його роботи відзначаються своєрідністю та неповторністю, він сміливо поєднує кольори, застосовує інкрустацію, використовує різні матеріали, як- то, срібло, мідь, бронзу, дорогоцінне каміння, і, звичайно, експерементує. Так, О. Коваль створив  у царині емалі серію українських портретів, козаків та гетьманів. Ці твори він представив серед своїх інших емалевих робіт та графіки в галереї КУМФу в Торонто. Також він учасник багатьох виставок як персональних, так і колективних. Варто сказати, що його роботи коштують від $1 тис до $10 тис.

Однак у Тернополі це перша виставка Олексія Коваля, і вона триватиме до 25 лютого.

Куратор даного мистецького проекту Ніна Бурневич. Вона сказала на презентації виставки "Емалі. Історія. Україна" в Тернополі:

Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, митець створює емалеві картини, присвячені різним культурам. Не оминув автор і українську тематику. Серія його українських портретів, козаки, гетьмани та українські пейзажі ще багато сторіч будуть розповідати світові про чарівність нашого краю. Таким чином, Олексій – майстер, котрий через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні. 

Після Тернополя виставка емалей Олексія Коваля відвідуватиме й інші міста України в рамках мистецького проекту "Емалі. Історія. Україна".

Про це повідомляє "Тернопіль".

У Тернополі вшанували пам'ять Івана Пулюя

  • 03.02.18, 16:44

У Тернополі 2 лютого вшанували пам'ять видатного науковця та патріота України Івана Пулюя. 

Вшанування було приурочено до 100-річчя від дня смерті вченого. Цей масштабний захід відбувся у Тернопільському національному технічному університеті, яке сьогодні носить його ім'я.

Студенти, викладачі та запрошені особи відзначили цей день з особливою повагою. Промовці докладно розповіли про життєвий шлях та здобутки Івана Пулюя. А присутні віддали йому честь, поставивши лампадки до погруддя наукового діяча, яке знаходиться в холі ТНТУ.  До речі, Університет був достоєний імені Івана Пулюя 1995 року до 150 річчя з дня його народження.

Іван Пулюй був видатним український фізиком та електротехніком, винахідником та знаним у світі науковецем. Однак мало хто знає, що він був талановитим публіцистом та громадським діячем, який принципово сповідував українські патріотичні погляди. Наприклад, він вперше переклав українською мовою Біблію та Псалтир і запропонував під час Першої світової війни видавати ці українські примірники Святого Письма українцям, які йдуть на фронт. І Австро-Угорська висока влада погодилася на це! Тому що істинний патріотизм долає будь-які межі. 

Крім того, Іван Пулюй, ще будучи студентом 1 курсу Віденського університету, переклав українською мовою підручник із геометрії для українських гімназій, яких тоді взагалі не було. Також пізніше з Іваном Нечуєм-Левицьким та Пантелеймоном Кулішем він впорядковував підручники української мови.

До речі, ці всі патріотичні засади Іван Пулюй засвоїв, коли навчався у Тернопільській класичній гімназії, у якій спільно з братами Олександром та Володимиром Барвінськими став співзасновником таємного товариства української молоді «Громада». 

Отож, коли Іван Пулюй відправився до Відня на навчання, то був уже сформованою особистістю та українським патріотом. І впродовж свого життя ці свої переконанння він демонстрував і коли був студентом Віденської семінарії, і коли навчався у Віденському університеті, і коли працював науковцем у європейських фізичних лабораторіях, і коли був викладачем багатьох престижних вузів Європи, і коли був ректором Німецької вищої технічної школи в Празі, і коли був державним радником із електротехніки Чехії і Моравії.

Хоча Іван Пулюй відомий у світі науковець і винахідник, але він є видатним патріотом України. Адже своїми дослідженнями і громадською роботою він поширював думку в Європі про Україну.

Помер Іван Пулюй 31 січня 1918 року в Празі у Королівстві Богемія (Австро-Угорщина).

Про це повідомляє "Тернопіль".

22 сесія Тернопільської міської ради

  • 03.02.18, 16:37

Напередодні у Тернополі відбулася 22 сесія міської ради.
Через події в місті, наприклад, розірвання договорів із перевізниками Тернополя, депутати міськради дозволили укласти договір лізингу КП «Тернопільелектротранс», щоб створити єдину муніципальну транспортну компанію міста і придбати нові автобуси. 
З цією ініціативою виступив міський голова Сергій Надал. Так, міськрада планує купити в Європі 40 низькополих або напівнизькополих автобусів, що розраховані на 80-100 місць. В першому півріччі поточного року закуплять частину автобусів, а інші вкінці року. Таке рішення дозволить місту не залежати від приватних перевізників.
Також серед пріоритетних питань 22 сесії Тернопільської міськради було й ухвалити рішення, що під час урочистостей та національних свят на державних спорудах та комунальних установах разом із синьо-жовтим прапором обов’язково підніматимуть червоно-чорний стяг української національної революції.
Це питання також ініціював мер Тернополя Сергій Надал у відповідь про закон про заборону пропаганди «бандерівської ідеології» Сеймом Польщі. Депутати міскради також прийняли це рішення.
Сергій Надал прокоментував це питання, сказавши, що попри ухвалення зазначеного закону, Польща, як і раніше, залишається партнером Тернополя. Адже сім польських міст є офіційними містами-побратимами нашого міста, з якими розвиваються дружні взаємини.
«Тернопіль завжди мав прекрасні партнерські відносини з польськими містами. Тісно співпрацюють між собою освітні, лікувальні, спортивні та культурні заклади наших міст. І саме завдяки спільним проектами ми показуємо дружбу між нашими країнами та містами.
Переконаний, що жодне політичне рішення не може переписати героїчні сторінки нашої історії. Цим рішенням ми демонструємо, що не дозволимо іншим країнам переписувати сторінки нашої історії. І ще раз офіційно затверджуємо на міському рівні пошану до наших Героїв і їх вклад у боротьбу за Незалежність України».
Також на 22 сесії міськради було розглянуто й інші нагальні питання, в основному земельні.

Поповнення бібліотек на Тернопільщині

  • 17.01.18, 16:16


Національна парламентська бібліотека України надіслала в Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку книжки на загальну суму 2 404 599,91 гривень.

Ці видання закуплені відповідно наказу Міністерства культури України від 31.10.2017 р. № 1132 «Щодо здійснення придбання україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек».

На даний час у Тернопіль прийшло 25 635 примірників книжок, які мають 138 назв. Ці книги опублікували 44 видавництва України. Серед отриманих книг багато сучасних україномовних видань, що вийшли у 2016-2017 роках. Це довідники, науково-популярні та громадсько-політичні книжки. Також серед них є й художня література. Наприклад, «Інтернат» С. Жадана, «Вегетаріанка» Х. Канга, «Спустошення» Л. Дереша, «Син тіні» О. Ульяненка, «Чигиринський сотник» Л. Кононовича, «Останні свідки. Соло для дитячого голосу» С. Алексієвич, «Бузкові дівчата» М. Келлі, «Рейс» С. Лойка, «Чорний лебідь» Н. Талеба, «Мафтей» М. Дочинця, «П’ять секунд, п’ять днів» Є. Положія, «Подив і тремтіння» А. Нотомб, «Шенгенська історія» А. Куркова тощо.

Також Тернопіль отримав багато дитячих книг. Наприклад, «Дивовижні пригоди в лісовій школі» В. Нестайка, «Поліанна» Е. Портера, «Пригоди Пеппі Довгапанчохи» А. Ліндгрен, «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» П. Мельника, «Помста Баби Яги» В. Шкляра, «Веселі пригоди Мицика і Кицика» Ю. Чеповецького, «Знайомтесь: детектив Нишпорка» Г. Касдепке, «Джури козака Швайки» та багато інших чудових видань.

Ці книжки будуть  розподілені між  бібліотеками Тернопільської області. Тому що з Тернополя ці видання надіслали в районні центральні бібліотеки. А районні бібліотеки розподілять їх у публічні бібліотеки свого регіону. Також ці книжки отримають і бібліотеки новостворених громад.

Ці книги потішать і маленьких, і дорослих читачів.

Тому дирекція Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки запрошує читачів  області відвідати книгозбірні та ознайомитися з новими книгами.

Це повідомляє "Тернопіль".


https://ternopil.eu/ua/fullnews/235844

На Тернопільщині відкрито майже 200 пунктів обігріву

  • 17.01.18, 16:08

На Тернопільщині зі складними кліматичними умовами майже у кожному селі та місті відкрили мало не 200 пунктів обігріву. А якщо мороз збільшиться до 20 градусів, то в Тернополі мають намір розгорнути мобільні пункти обігріву, тобто намети. Крім того, будуть чергувати автомобілі підвищеної прохідності.

Ці пункти працюватимуть у парках і біля лікарень. Тут можна отримати першу медичну допомогу, зігрітися, випити чаю та з'їсти гарячої їжі. 

Нагадаємо, що через переохолодження у Тернопільській області вже померли три людини. Першою жертвою морозу став відомий тернопільський режисер театру-студії "Діалог" і бард  Валерій Сеньків, котрому було 49 років. Судово-медична експертиза підтвердила, що митець  загинув від загального переохолодження.

Поза тим, на Тернопільщині цими днями у районну лікарню міста Борщів доправили мешканку села Худиківці Борщівського району 1970 року народження, яка також вмерла від загального переохолодження організму.

Також в нiч нa 15 сiчня  жінка нa Гусятинщинi зaмерзлa дo смертi. Напередодні вона прийшлa дo синa привiтaти із святoм святoгo Вaсиля. Потім попрощалася і піщла додому, а зрaнку нa oкoлицi її знaйшли зaмерзлoю.

Отож, центри обігріву можуть врятувати життя кожній людині. Тут спеціалісти допоможуть кожному жителю Тернопільщини врятуватися від морозу..

Про це повідомляє "Тернопіль" з посиланням на сайт Управління ДСНС України у Тернопільській області, на якому опубліковано список пунктів обігріву, що розгорнуті на території Тернопільської області, станом на січень 2018 року.


https://ternopil.eu/ua/fullnews/235866

Центр розвитку дітей "Золотий ключик"

  • 15.01.18, 10:07

Як повідомляє "Тернопіль", нещодавно у Тернополі почав працювати Центр розвитку дітей із аутизмом та іншими розладами "Золотий ключик". 


Заклад відкрився завдяки тому, що проект Центру переміг у голосуванні за "Громадський бюджет Тернополя". На конкурсі було 43 соціальних проектів, серед яких були й "Мобільність людей із інвалідністю", "Чисті парки – радість для кожного", "Канатна дорога для вейкбордингу на Тернопільському озері", "Центр швидкої допомоги та комплексної діагностики для тварин "Хатіко","Мистецький фестиваль "Ї", "Допомога школярам з вибором професії" тощо. 

Міська рада Тернополя надала приміщення на вулиці Петлюри, 6, і посприяла матеріально і морально, щоб налагодити роботу Центру.

Раніше центр "Золотий ключик" працював при церкві святого Йосафата. До фахівців закладу звернулось понад 150 сімей.

Зараз у "Золотому ключику" навчається 30 дітей від 2 до 14 років. Цим дітлахам   професіонали допомагають адаптуватися до соціального життя, їх навчають просто жити, як нормальні люди. З дітьми і батьками працюють психологи. Навчання в Центрі безкоштовне.

https://ternopil.eu/ua/s/1t/content_news

Як впроваджується медична реформа на Тернопільщині

  • 15.01.18, 09:41

Як стало відомо, Президент України Петро Порошенко підписав указ, що Тернопільська область у 2018 році на розвиток медичної реформи отримає 178 мільйонів гривень.

Так, з початку нового року на Тернопільщині, як і у всій Україні, впроваджується медична реформа. Українці вже усвідомили, що медична реформа має наблизити нашу країну до срахової медицини європейського штибу. Тому що страховка буде покривати лікування кожного громадянина. Перехід на страхову медицину відбуватиметься впродовж трьох років. 

Першим же етапом стане зміна фінансування первинного медичного обслуговування, за якої пацієнт вибирає сімейного лікаря і укладає з ним угоду. В цій угоді є список медичних послуг, які оплачує держава. Гроші за послуги будуть перераховуватися через національне агентство медичного страхування. Це агентство буде технічним оператором,  діяльність якого може контролювати держава та громадськість. 

Крім того, кожен українець має право вибрати сімейного лікаря без територіальної прив’язки - на свій смак і подобу.

Про це заявив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук в телепрограмі "Тема дня" на каналі ТТБ.


Повідомляє "Тернопіль":

https://ternopil.eu/ua/fullnews/235770


Герої спортивного року Тернопільщини

  • 15.01.18, 09:33

Як завжди, на початку Нового 2018 року відділення Національного олімпійського комітету України в Тернопільській області вкотре визначило лауреатів опитування «Герої спортивного року Тернопільщини» за підсумками минулорічного року.

Треба сказати, що в Тернополі є відомі спортсмени, які захищають на спортивних турнірах Україну і в світі, і в Європі. Також наших спортсменів знають і високе керівництво в Україні. Наприклад, Марії Корнійчук та її тренеру Леону Уруському президент України призначив іменну стипендію. І це непоодинокі випадки. Тому що тернополян можна зайти серед призерів та переможців чемпіонатів України, Європи та світу. 


Про це повідомляє "Тернопіль":

https://ternopil.eu/ua/fullnews/235760

З Новим 2018 роком!

  • 01.01.18, 12:09



Вітаю всіх з Новим 2018 роком!

День святого Миколая!

  • 19.12.17, 14:25

Вітаю з Днем святого Миколая!