Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Печатки Київської Русі. Їх торкалися наші предки.

  • 02.10.13, 13:06
На сьогодні найдавніший документ з історії нашої країни датується 1130-ми роками – це Мстиславова грамота, єдина, яка вціліла. Подальші документи – з ХІІІ століття. А цими печатками володіли реальні люди, котрі жили 700-900 років тому...

У Києві завершився Перший міжнародний колоквіум з вивчення візантійських та давньоруських печаток "Сфрагістичний меридіан: Київ - Корсунь/ - ".

У конференції взяли участь найавторитетніші спеціалісти сьогодення з давньоруської та візантійської історії із шести країн світу - Жан-Клод Шене, Вів’єн Прижан (Франція), Вернер Зайбт (Австрія), Іван Йорданов, Ніколай Канєв та Тодор Тодоров (Болгарія), Валерій Степаненко, Олена Степанова, Віра Ченцова, Михайло Бутирський (Росія), Вера Булгурлу (Туреччина), Федір Андрощук (Швеція).

"Це перша за останні 15 років настільки представницька візантієзнавча конференція в Україні", – охарактеризував форум директор Кримського відділення Інституту сходознавства НАНУ Олександр Айбабін.

 Учасники конференції на тлі монети з тризубом

Головним предметом обговорення на колоквіумі стали нові знахідки – раритетні печатки з колекції Музею Шереметьєвих. За словами професора Уральського федерального університету Валерія Степаненка, Олексій Шереметьєв зібрав одну з кращих сфрагістичних колекцій у світі.



Одна з печаток, що опинилася у центрі дискусій та була обрана у якості емблеми форуму, – із зображенням архистратига Михаїла (1080-ті рр.), власником якої був князь Олег Святославич, онук Ярослава Мудрого.

Печатка містить напис, який засвідчує, що князь повернувся із заслання з острова Родос на територію Тмутаракані у званні дуки – людини, яка приїхала керувати від імені Візантії.

Печатка митрополита Київського Максима - кілька десятиріч після знищення Києва Батиєм

"За кожною печаткою стояв документ, - наголосив кандидат історичних наук, науковий співробітник Музею Шереметьєвих Олександр Алфьоров. - На сьогодні найдавніший документ з історії нашої країни датується 1130-ми роками – це Мстиславова грамота, єдина, яка вціліла. Подальші документи – з ХІІІ століття".

За словами музейника, печатки доводять величезну писемну традицію, яка тут існувала.

Олександр Алфьоров

"Історична Правда" попросила Олександра АЛФЬОРОВА розповісти про деякі із презентованих на конференції печаток:

Печатка митрополита Київського Максима (1283-1305):

 
 Печатка митрополита Максима

Митрополит Максим за походженням був греком і першим із Київських митрополитів, хто виїхав із Києва і переселився до Володимира-на-Клязьмі. Цей крок призвів до перенесення митрополичої столиці з Києва на північ, а пізніше - "розколу" Київської православної митрополії на дві частини - Київську і Московську. Канонізований у лику святителів православної церкви.

Печатка Архонта і Дуки Тмутаракані та Всієї Хазарії – князя Олега Святославича (Візантія – Київська Русь, 1080-і рр.):

 
Печатка Олега Святославовича

Олег Святославич – онук Ярослава Мудрого, засновник чернігівської гілки Рюриковичів - Ольговичів. Усе своє життя він провів, змагаючись за батьківський спадок. У боротьбі з іншими Рюриковичами першим з князів запросив половців собі на службу.

Здобуваючи свої володіння зброєю, Олег Святославич захопив Тмутаракань – осібну територію Київської Русі, що знаходилась частково на сьогоднішніх землях Криму і Таманського півострова. У Тмутаракані Олег карбував власну монету та використовував титул князя Тмутаракані, Зіхії та усієї Хазарії.

 Тмутаракань (Крим і частина нинішньої Кубані) у складі Чернігівського князівства

Кілька років Олег провів у засланні на острові Родос, куди був відправлений за велінням Візантійського імператора. У "Слові о полку Ігоревім" Олега названо Гореславичем:

"Отоді за Олега Гориславовича Сіялись-росли усобиці… Той бо Олег мечем незгоду кував, Стріли розсівав по землі. Як ступав він в золоте стремено У Тмуторокані, — Дзвін той чув син Ярославів, Великий Всеволод, А Володимир князь у Чернігові Уші собі щоранку затикав..."

Печатка дружини Олега Святославича "архонтіси Русі" Феофано Музалон (1080-і роки):

 
 Печатка Феофано - дружини князя Олега

Феофано Музалон походила з аристократичного візантійського роду. Її одруження з Олегом відбулось, очевидно, під час заслання Святославича з Київської Русі до Візантії. Ставши дружиною руського князя, Феофано так само стала титулуватись "княжною руською", що видно з її печатки.

Фото: Дмитро ЛАРІН

Верховний провів показові військові стрільби і нагородив.

  • 01.10.13, 23:07

Местные жители говорят, что взрыв убил всю рыбу


Сьогодні, 1 жовтня, президент України Віктор Янукович відвідав Яворівський полігон у Львівській області, щоб ознайомитися з підсумковими навчаннями підрозділів Збройних сил України.

На Яворівський полігон Віктор Янукович прибув на гелікоптері. Журналісти, які очікували на президента в аеропорту «Львів», його так і не дочекалися. Зазначимо, що охорона президента перешкоджала журналістам у спробах сфотографувати вертоліт, і навіть змушувала стирати зняті фотографії.

На самому Яворівському полігоні Віктор Янукович не лише спостерігав за підсумковими навчаннями, але й власноруч натиснув кнопку запуску протитанкових ракет.

Після цього і нагородження службовців, які відзначилися під час навчань, Віктор Янукович здійснив короткий підхід до преси. Під час нього президент відповів лише на три запитання: про останній строковий призов, безпосередньо про самі навчання і про ставлення до старших людей.

Врешті Віктор Янукович, ще коротко ознайомившись із військовою технікою, покинув полігон на власному вертольоті.

Під час демонстративних тактичних навчань підрозділів Сухопутних військ та Повітряних Сил України за участі президента Віктора Януковича одна з протитанкових ракет влучила в озеро, що в селі Грушів. Через це в озері села Грушів загинула риба. Також знесло кілька наметів, які стояли біля водойми.






























По материалам: ZAXID.net

Невилікувані хвороби минулого

  • 01.10.13, 22:54

Попри певні кроки Румунії на шляху до переоцінки власної комуністичної спадщини, значна частина її громадян досі ностальгує за епохою Чаушеску

 
Тиждень продов­жує серію публікацій про діяльність інституцій пам’яті в країнах Центрально-Східної Європи, їхній внесок у декомунізацію та відновлення історичної пам’яті після десятиліть панування тоталітарних режимів. Цього разу пропонуємо огляд румунського досвіду в подоланні комуністичної спадщини.

На Різдво 25 грудня 1989 року на території військової частини Тирговіште за рішенням наспіх зібраного трибуналу було розстріляно багаторічного керівника Комуністичної партії Румунії Ніколае Чаушеску та його дружину Єлену, другу за впливовістю людину в країні. Подружжю довелося на гелікоптері втікати з охопленого повстанням Бухареста, а потім автомобілем, аж поки їх не схопила армія. Румунія стала єдиною країноюЦентральної Європи, у якій комуністичний режим було скинуто в результаті повстання, а колишнього керманича страчено в жахливий спосіб.

Жорстка помста

У жодній іншій державі громадяни не відчували такої ненависті до комуністичного режиму. Румунія була однією з найбідніших країн у Європі, харчові продукти видавали за талонами, використання електроенергії та палива було лімітоване. Повновладним господарем у країні була спецслужба Секуритате, яка викрадала і вбивала незгодних. Культ особи «генія Карпат», як називали провладні медіа Чаушеску, не поступався за своєю силою культу Сталіна, однак набагато перевершував його за ідіотизмом. Чаушеску був у захваті від Кім Ір Сена та Мао Цзедуна й навіть намагався впровадити деякі східні рецепти «на шляху до кращого життя» в Румунії. Картинка заможного життя періоду розвиненого соціалізму з екранів телевізорів разюче контрастувала не тільки з реальністю, а й зі способом життя його родини, що потопала в розкоші. Інакше кажучи, Румунії кінця 1980-х років був властивий стандартний набір атрибутів комуністичного режиму, помножений на місцеву специфіку. Закони та здоровий глузд замінялися волею однієї людини та придвор­ної кліки.

 

Революція 1989-го стала переломним моментом в історії країни, яка провела вододіл між тоталітарним минулим і демократичним теперішнім. Утім, навіть після успішного скинення диктатора ставлення до комуністичного режиму та до особи Чаушеску лишилося неоднозначним. Частина населення вважає соціалістичне минуле нелегітимним і кримінальним, інші ж, особливо в часи економічної кризи та пошуку уявного відчуття соціальної захищеності, з ностальгією озираються на той період.

У всіх країнах Центральної Європи комуністичне минуле було переоцінено та засуджено, і Румунія тут не стала винятком, хоча й робила це не так системно й послідовно, як решта.

Невдовзі після повалення диктатури в країні було заборонено Компартію, хоча колишні партійні функціонери швидко пристосувалися до нових умов і зберегли контроль над багатьма сферами країни. Суспільство час від часу вступало у фазу гарячих дискусій, однак держава уникала активних кроків на шляху до переоцінки комуністичного минулого. Наступники румунських червоних, що були при владі у 1990–1996-му та 2000–2004-му, блокували всі подальші ініціативи у цьому напрямі.

Символічне засудження

Ситуація змінилася 2006 року, коли країна готувалася до вступу в ЄС. Із метою наближення до європейських стандартів політики пам’яті в Бухаресті постала Комісія з аналізу комуністичної диктатури в Румунії, заснування якої довгий час домагалися дисиденти, історики та громадські активісти. Створена при президентові, вона була покликана сприя­ти інтенсивнішому дослідженню епохи комунізму в країні. Хоча треба зазначити, що аналогічна інституція до цього часу вже тут існувала. Однак Інститут дослідження злочинів комунізму координував прем’єр-міністр Калін Попеску-Тарічану, який тоді перебував в опозиції до президента Траяна Бесеску.

Комісія складалася з 20 членів і 39 експертів: учених, інтелектуалів і дисидентів, призначених її головою професором університету Мериленду (США) Владіміром Тісменяну. Вона дістала привілейований доступ до всіх архівів Румунії, що для цієї країни було безпрецедентним кроком.

У результаті проведених досліджень було опубліковано 650-сторінковий звіт, який викривав злочини, скоєні комуністичною владою в Румунії. Бесеску зачитав його у стінах парламенту й уперше в новітній історії держави офіційно засудив тоталітарний режим і його злочини. Звіт Комісії викликав критику, зокрема через те, що на його підготовку пішло лише три місяці й були допущені фактичні помилки. Під час виступу румунського очільника частина депутатів з опозиційних політсил навіть влаш­тувала обструкцію. Це втім, зрозуміло з огляду на те, що понад третина депутатів тогочасного парламенту обіймала в комуністичний період важливі посади.

Політична складова оприлюдненого звіту полягала також у тому, що в ньому було згадано кількох відомих румунських політиків – опонентів Бесеску (ім’я одного з них прозвучало в доповіді 28 разів, а інший фігурував як придворний поет Чаушеску). У відповідь ті закинули йому вибіркове використання історії з метою кинути тінь на своїх супротивників, що за режиму Чаушеску були не останніми людьми в країні. Й навіть звинуватили самого президента в співпраці із Секуритате, адже той у 1980-х був капітаном корабля далекого плавання, а отже, мав звітувати перед румунськими спецслужбами. Бесеску відкинув усі звинувачення, заявивши, що ці контакти були суто формальними.

розстріл родини Чаушеску

Сама доповідь та взаємні закиди, що супроводжували роботу Комісії, викликали неабиякий резонанс у румунському суспільстві, й ця тема на певний час стала топовою в тамтешніх медіа.

Доповідь містила низку рекомендацій, більшість із яких, утім, не були виконані, зокрема в частині спорудження монумента жертвам тоталітаризму, відкриття Музею комуністичної диктатури і навіть офіційного відзначення Дня пам’яті жертв комунізму в Румунії. Не мали конкретних практичних наслідків заклики Комісії надати фінансову підтримку, безоплатний проїзд та лікування колишнім політичним в’язням.

Парламент навіть не ухвалив відповідної резолюції, що мала нагадувати, за задумом членів Комісії, резолюцію № 1481 Парламентської асамблеї Ради Європи «Про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів» від 2006 року.

Також лишаються нереалізованими пропозиції щодо різних заходів проти осіб, що були відповідальними за організацію та здійснення репресій, починаючи від зменшення їхнього пенсійного утримання й закінчуючи скасуванням деяких актів, прийнятих на початку 1990-х, які обмежують кримінальне провадження проти них у зв’язку з терміном давності.

Декомунізація в дії

Таким чином, доповідь стала радше важливим символічним актом і не привела до кардинального зламу в політиці пам’яті у Румунії. Попри це, певні зміни все ж таки були. Найбільший прогрес, зокрема, спостерігався в архівній галузі та запровадженні люстраційних механізмів. Доступ до матеріалів спецслужб для жертв, родичів, колишніх інформаторів, дослідників значно спростився.

Ще 1999 року було створено за німецькою моделлю Інституту Гаука Національну раду з дослідження архівів Секуритате. Остання не лише покликана опікуватися файлами комуністичних спецслужб, а й здійснює перевірку фактів можливої співпраці з колишніми органами осіб, які претендують на державні посади. Перевірці підлягає доволі широке коло людей, починаючи від кандидатів у президенти й закінчуючи лідерами церковних і громадських організацій. Особи, які обіймають публічні посади, зобов’язані за законом підтвердити або спростувати факт співпраці із Секуритате. Щоправда, визнання факту таких зв’язків не тягне за собою жодних юридичних наслідків. Якщо ж чиновника спіймають на брехні, то він має бути покараний за це аж до звільнення.

музей у в’язниці Секуритате

До 2008-го Рада сама мала право публікувати відомості щодо колишніх інформаторів та агентів Секуритате, однак після рішення Конституційного суду за позовом одного з депутатів румунського парламенту вона лише встановлює факт співпраці та робить відповідне подання до суду, який приймає рішення про звільнення. Згідно із законом від 2004 року службовці, які працюють у юридичній системі, також мають підписати декларації про неколаборацію з румунськими комуністичними спецслужбами.

У 2010-му нижня палата парламенту ухвалила закон, за яким усі особи, що працювали в силових структурах комуністичного режиму, мали бути позбавлені права обіймати публічні посади. Однак після приходу до влади Соціал-демократичної партії Віктора Понти його скасував Конституційний суд.

Провідною інституцією пам’яті в країні на сьогодні є Інститут дослідження злочинів комунізму в Румунії, який за можливостями цілком можна порівняти з польським та чеським аналогами (див. Тиждень, № 9, № 22/2013). На сьогодні його очолює Владімір Тісменяну. Займається установа науковими дослідженнями і має право звертатися до суду в разі виявлення злочинів комуністичного режиму, таких як застосування тортур, насильне психічне лікування, викрадення та вбивство людей тощо. Інститут реалізував низку цікавих проектів. Зокрема, було створено кілька баз даних, зокрема фотографій соціалістичного періоду (налічує понад 10 тис. зображень), в’язнів Секуритате та місць поховань жертв комуністичного терору. Також інститут веде список злочинців тоталітарного режиму.

Далеко не повний перелік видавничих проектів Інституту також свідчить про його значні фінансові та організаційні ресурси. Наприклад, було видано перший у країні підручник «Історія комунізму в Румунії», «Історія Секуритате», «Словник комунізму», «Досвід ув’язнення в комуністичній Румунії» тощо. Установа курирує низку наукових проектів, зокрема тих, що стосуються методів роботи Секуритате з дисидентами, функціонування відділу кадрів при ЦК КП Румунії, життя філософського факультету Бухарестського університету за комуністичного режиму тощо. При Інституті діють два музеї, створені на базі колишніх в’язниць румунських комуністичних спецслужб.

закатовані румунські політв’язні

Більшість комуністичних символів і пам’ятників були демонтовані. Також вилучено зображення портретів Ніколае та Єлени Чаушеску. Довгий час мусувалась ідея знесення монумента героям комунізму в Бухаресті та побудови на його місці собору національного спасіння, однак згодом храм вирішили побудувати в іншому місці.

Також у країні функціонують Міжнародна комісія з вивчення Голокосту в Румунії при президентові (створена 2003-го, вивчає, зокрема, участь румунів у винищенні євреїв під час Другої світової), Національний інститут дослідження тоталітаризму (заснований 1993-го, досліджує нацистський і комуністичні тоталітарні режими), а також Інститут румунської революції (постав за ухвалою парламенту 2004-го для наукового аналізу причин, розгортання і наслідків революції 1989 року).

Усе ще в полоні власного минулого

Комуністична минувшина все ще лишається чутливою темою для румунів, що, втім, характерно для всіх країн Центральної Європи. Дискусії стосуються і революції 1989 року, зокрема обставин страти Чаушеску. За результатами опитування фундації «Відкрите суспільство», проведеного у 2009-му, 53% румунів усе ще вважають комунізм доброю системою, а 38% молоді переконані, що за його часів було краще, ніж тепер.

Можна зрозуміти ностальгію людей старшого віку за соціалістичними часами, однак як пояснити некритичне і навіть прихильне ставлення до тоталітарної епохи молодого покоління, яке ніколи не жило за режиму Чаушеску? Річ у тому, що румуни, особливо молодь, вже не розглядають комуністичний період як щось актуальне для дня теперішнього. Радше воно постає для них такою собі «іншою країною» – краєм, де вони ніколи не були.

Люди не готові дати оцінку минулому, адже це передбачає певну активність і зайняття певної громадянської позиції. Багатьом румунам важко зрозуміти, навіщо це потрібно, у чому полягає актуальність тих дій і що це означатиме для них самих. Зв’язок між минулим і теперішнім затирається, як і усвідомлення того, що в майбутнє треба йти без колишніх невилікуваних хвороб. Румунія слугує незаперечним підтвердженням цієї тези.

Звичайно, якщо суспільство динамічно розвивається, як, наприклад, у країнах Балтії або Чехії, і водночас активно проводить переоцінку минулого, то громадяни більше схильні вірити політикам, які закликають їх до таких кроків. Коли ж люди відчувають проблеми і державні діячі не акцентують уваги на тому, щоб дати раду важкому минулому, то складно вимагати від них високої громадянської свідомості.

 Віталій Огієнко

Декларація ПАРЄ:

  • 01.10.13, 22:46
Український парламент повинен підсумувати/завершити формування передумов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС
Тиждень.ua публікує декарацію ПАЄ № 554, яка була ухвалена 1 жовтня у Страсбурзі

Ми вітаємо зусилля української влади щодо проведення реформ для виконання обов’язків та умов, необхідних для членства у Раді Європи та у напрямку формування передумов для підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Приємно відмітити, що Верховна Рада України конституційною більшістю зробила певну кількість кроків у цьому напрямку. Потрібно також наголосити на прогресі щодо реформування прокуратури та змін у процесі прийняття судових рішень.

Особливо позитивним ми вважаємо «Проект Закону про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів», який отримав схвальний відгук у Венеціанській Комісії. Проект був успішно включений у порядок денний Верховної Ради України та надісланий для затвердження в Конституційний Суд України. Швидке прийняття даної версії проекту усіма партіями, які представлені в Українському Парламенті, буде слугувати ключовим показником успіхом проведення конституційної реформи, про яку неодноразово наголошувала Парламентська Асамблея.  

Ще раз підтверджуючи нашу підтримку щодо підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським союзом у листопаді 2013 року, ми заохочуємо владу України, усі політичні сили та усе громадянське суспільство докласти максимально зусиль для зближення України і ЄС.

Підписано:

Гілетчі Валеріу, Молдова, EPP/CD

Бадея Віорел Рікеард, Румунія, ЄНП/СD

Бентон Джое, Великобританія, SOC  

Базелія Ека, Грузія, SOC

Браун Мартон, Угорщина, EPP/CD

Цілевічс Борісс, Латвія, SOC

Діяз Тейшера Аркадіо, Іспанія, SOC

Доббін Джім, Великобританія, SOC

Фенечіу Каталін Дпніель, Румунія, ALDE

Флего Гвозден Стечько, Хорватія, SOC

Флореа Даніел, Румунія, SOC

Ґорґхіу Аліна Стефанія, Румунія, ALDE

Хенкок Майк, Великобританія, ALDE

Ховханнісян Арпін, Вірменія, EPP/CD

Ховханнісян Вахе, Вірменія, ALDE

Іордаче Флорін, Румунія, SOC

Якановіс Ґедімінас, Литва, ALDE

Янтуан Стелла, Молдова,  SOC

Калмар Ференц, Угорщина, EPP/CD

Короді Аттіла, Румунія, EPP/CD

Лейпуте Орінта, Литва, SOC

Магхрадзе Гугулі. Грузія, SOC

Меале Алан, Великобританія, SOC

О’Рейлі Джозеф, Ірландія, EPP/CD

Саковскіс Александрс, Латвія, SOC

Сеїдов Самад, Азербайджан, EDG

Стоілов Янакі, Болгарія, SOC

Строє Іонут-Маріан. Румунія, ALDE

Зінгеріс Емануеліс, Литва, EPP/CD

Зохрабіян Наїра, Вірменія, ALDE

Всього: 30

Пояснення абревіатур:

EPP/CD: Group of the European People's Party – Європейська народна партія

SOC: Socialist Group – Група Соціалістів

ALDE: Alliance of Liberals and Democrats for Europe – Альянс лібералів і демократів за Європу

EDG: European Democrat Group – група Європейських демократів

Від імперського шовінізму до російського націоналізму?

  • 01.10.13, 22:36
Спроби відомого російського блогера Алєксєя Навального балотуватися на посаду мера Москви неабияк розбурхали тихе болото тамтешньої ліберальної інтелігенції. І не лише тамтешньої…

Публічно негативне ставлення Навального до міграції в Росію з країн Центральної Азії та Закавказзя, несприйняття політики федерального центру щодо Північного Кавказу («Досить годувати Кавказ!») викликали різку реакцію ліберально-толерантної громадськості (хоча не всієї). Інша річ, що Навальний не розуміє сам і не пояснює росіянам, що і «годування Кавказу», і міграція є розплатою за імперське минуле Росії. Справді, чому Британія, Франція, Іспанія, Бельгія тощо повинні за нього розплачуватися, а Росія – ні?

Навальний також уникає розмов про те (або щиро не розуміє, цього також виключати не можна), що утримувати у складі Російської Федерації етнічно і культурно чужі території можна або воєнною силою, або фінансовим підкупом. У випадку з Чечнею друге виявилось ефективнішим від першого… Тому Кавказ треба або годувати, або надавати йому незалежність. Але така жорстока правда є дуже болісною для російської свідомості, тому Навальний жаліє вразливу психіку свого електорату. Проте так чи інакше він зачепив цю проблематику й негайно спровокував потік звинувачень у «фашизмі й расизмі». Ліберали в їхніх найгірших традиціях будь-яку спробу вказати на реальні міжнаціональні та міжрасові конфліктні ситуації кваліфікують як злочинну і бажають закрити обговорення, не починаючи його.  

Ліберали смертельно побоюються цієї проблематики, хоча від змови мовчанки вона нікуди не зникне. Табуювання не допомагає вирішувати проблеми. У цьому, хоч як смішно, ліберальна публіка нагадує радянських ідеологів, які навіть у безневинних констатаціях факту расового поділу людства вбачали підступи ідеології Третього Рейху.

Досі не зрозуміло, московські ліберали (та їхні київські колеги) вважають Навального таки фашистом чи нацистом? Адже то є тотожні речі лише для комуністичної пропаганди. Насправді ідеологія, а ще більше практика цих течій доволі суттєво різнилася. Наприклад, на відміну від німецького націонал-соціалізму з його тотальним антисемітизмом італійський фашизм до цього питання ставився доволі байдуже, поміж його видатних діячів були також етнічні євреї. Антиєврейський терор в країні розпочався лише після окупації їїВермахтом у 1943 році.

Німецький націонал-соціалізм приділяв величезну увагу соціальним питанням і намагався забезпечити класовий мир у Німеччині за рахунок нерідко примусової «соціальної відповідальності бізнесу» (як тепер це називають), обмежуючи апетити тамтешнього капіталу.  

Однак жоден критик Навального ще не навів прикладів його антисемітської чи корпоративно-соціалістичної риторики («корпоративною» офіційно називалася Італійська держава часів Муссоліні)… Що ж стосується його не дуже ввічливих заяв про таджицьких та узбецьких двірників у Москві, то чимало аналогічних висловлювань про мігрантів і закликів до обмеження міграції можна почути в демократичних країнах Західної Європи від не найбільш реакційних політиків.

І даремно ліберали згадують заздалегідь про «вимірювання черепів». Це навіть у нацистській Німеччині було доволі слизькою справою, враховуючи значну етнічну міксацію німців. Бо куди ж поділися прусси (є дані, що ще дід Іммануїла Канта розмовляв прусською мовою), куди поділися численні полабські (Лаба – слов’янська назва Ельби) слов’яни, частка яких збереглася від німецької асиміляції (це лужицькі сьорбни в окрузі Котбус, які ще не втратили верхньолужицької та нижньолужицької мов)? Важко говорити про етнічну чистоту там, де Дрезден був спочатку Дерезином, Лейпциг – Липськом,  Бранденбург – Бранибором.

А що вимірювати в Росії, враховуючи споконвічну строкатість російської нації? Видатний історик Васілій Ключевскій писав про антропотип значної частини росіян: «Типовий великоросійський ніс на широкій основі зумовлений фінським впливом». Області РФ, що завжди вважалися еталонно російськими (Рязанська, Іванівська, Володимирська, Ярославська, Московська, Тульська, Тамбовська), – це колишні племінні території фіно-угорських народів: меря, мещера, мурома, чудь, весь, водь і т. д. А 1978 року в Московському університеті вийшла друком книжка професора Баскакова «Русские фамилии тюркского происхождения». До речі, й сам він носій такого прізвища (у шкільному підручнику з історії в радянські часи було вміщено репродукцію картини «Приїзд баскака на Русь»). У книжці наводився цілий список прізвищ російської верхівки: Алябьєви, Аксакови, Бутурліни, Бєклємішеви, Шереметьєви, Мусіни, Юсупови, Бердяєви, Булґакови, Ізмайлови, Тімірязєви, Аракчеєви, Салтикови, Ромадановскі, Єпанчини, Чічеріни, Тютчеви, Шувалови і т. д. На думку Баскакова, носіями таких прізвищ було понад 70% тамтешніх аристократів. Тільки невіглас порушуватиме питання про етнічну і расову чистоту росіян. Навальний такого враження не справляє.

Тривалий час ідеологією Росії був імперський шовінізм як духовна основа імперської надпотуги. Цей шовінізм переживав періоди ідейної мімікрії, коли він виступав або у формі панславізму, або у формі «інтернаціоналізму». Історія людства знає чимало таких генералізуючих ідеологем: пангерманізм, пантюркізм, панісламізм, панарабізм тощо. Однак на основі цих ідеологічних конструкцій дуже важко збудувати нормальну національну державу, здебільшого національні держави будувалися на ідеології націоналізму, що здатна подолати імперський шовінізм. Саме турецький націоналіст Мустафа Кемаль Ататюрк зруйнував Османську імперію, ісламську імперську теократію – халіфат – і створив національну Турецьку Республіку, де ідентифікація «турок» була важливішою за попередню ідентифікацію «мусульманин», «підданий Халіфа-султана».

Аналогічні процеси, хоча з великим запізненням, переживає нині Росія – перехід від імперії до національної держави. Це також перехід від імперського шовінізму до російського націоналізму, коли треба відмовитися від світових імперських місій та облаштовувати власний національний дім.

Лібералізм тут не помічник, він з’являється пізніше, коли всі основні завдання національно-державної розбудови вже реалізовано. Це зрозуміла та частина московської ліберальної інтелігенції, що підтримала Навального, незважаючи на істерику іншої частини, яка почала апелювати до 5-ї графи своїх опонентів, мовляв, як євреї можуть підтримувати «нациста» Навального. Але то абсолютно хибна позиція – ототожнювати націоналізм із нацизмом. То все одно, що ототожнювати соціал-демократію з більшовизмом на тій лише підставі, що обидві політичні течії належать до лівого спектра.
Однак чи означає все це, що в голові пана Навального немає імперських «тарганів»? Є, і доволі багато. Зокрема, у ставленні до України, де він мало чим відрізняється від Путіна. Понад те, власне змішане українсько-російське походження Навального може стимулювати його до тверджень, що українці та росіяни – один народ, адже йому так зручніше. Колись австрійцю й іноземцю в Німеччині, який довго не міг здобути в ній громадянство, Адольфові Гітлеру довелося переконувати публіку, що австрійці й німці – єдина нація. Йосифу Джугашвілі пощастило менше, бо ототожнити грузинів із росіянами зовсім складно, тож він обмежився рекламуванням власної «російськості». Усе це так. Але короля робить почет. Демагоги (так у Стародавній Греції називали вождів мас, негативні конотації з’являться потім) дуже залежні від настроїв свого електорату. А електорат етнічних росіян сьогодні також перебуває в болючій фазі переходу від совкової імперськості до більш чи менш цивілізованого російського націоналізму. Відповідно у стадію швидкого зростання настроїв націоналізму переходять етноси Північного Кавказу, Сибіру, тюрки Поволжя, народи фіно-угорських територій тощо. Тому навряд чи Навальному вдасться знову піднести пошматований прапор панславізму, євразійства та інших «інтернаціонально»-генера­лі­зу­ючих концептів.

У цьому сенсі доволі цікавим є останнє опитування росіян, здійснене соціологічною фундацією ВЦИОМ. Було поставлено запитання: які території вони вважають російськими? Деякі відповіді стривожили українських оглядачів. Наприклад, той факт, що 56% респондентів вважають Крим російською територією (39% не вважають, 5% не визначилися). Але на початку 1990-х таких було понад 80% росіян. Час робить свою справу… Сьогодні лише 29% опитаних висловлюються про Україну як російську територію, 15–20 років тому таких було понад 70%. Водночас 54% і 57% респондентів не вважають Росією Дагестан і Чечню.

У свідомості росіян відбуваються тектонічні зміни, більшість уже готова внутрішньо-емоційно до розлучення з деякими територіями та етносами, що погано вписуються в національну Російську державу.

У контексті радянської історії ліберальні напади на ідеологію націоналізму дещо дивують. Хіба чеченців, інгушів, кримських татар, карачаївців, калмиків тощо нищили й депортували під гаслами націоналізму? Чи то все ж таки була інтернаціоналістична іпостась імперського шовінізму з її демагогією про «дружбу народів»? А хіба не вживався прекрасно в СРСР державний антисемітизм з інтер­націо­нальною офіційною риторикою?

Стійке прагнення деяких лібералів у будь-якому націонал-патріоті обов’язково бачити «рейхсфюрера Гіммлера» є щонайменше помилкою. Як і екзистенційний страх, що хтось із тих «жахливих націо­налістів» почне вимірювати їм черепи. Члени НСДАП не були націоналістами, бо тоді б вони євреям-фронтовикам, героям Першої світової війни, ставили б пам’ятники і надавали генеральські посади в армії. Але були расистами й саме тому вимірювали черепи…  

Для Росії еволюція імперського шовінізму в нормальний державотворчий націоналізм, такий самий, як будь-який інший, є явищем загалом позитивним, принаймні меншим злом. Як і перехід від імперії до національної держави.

Звісно, хотілося б, щоб у російській свідомості відбулося остаточне розлучення з імперією. І нібито всі викладені тут аргументи з погляду європейського раціоналізму витримують критику, але Росія – країна непередбачувана, і в ній, як казав Пьотр І, «й небувале буває»

 Ігор Лосєв

План "Б": Україні потрібна дерадянізація і дерусифікація

  • 01.10.13, 22:22

Праця, яку сьогодні представляє Тиждень, не має автора. Точніше, не має одного конкретного авто­­ра – це плід колективної робо­­ти журналістів Тижня, українських та закордонних експертів. Не буде перебільшенням сказати, що «Дорожня карта дерадянізації України» – це практичний результат діяльності всього нашого видання за час його існування.
Брак ідей і сценаріїв подальшого розвитку країни, принципових засад, на яких вона може відродитися й рухатися далі, вже усвідомила більшість активних громадян. Усім зрозуміло, що наша держава зайшла в глухий кут, зусилля влади навіть не передбачають виходу з нього, а зусилля опозиції здебільшого скидаються на профанацію. Очікувати рішень від політикуму наразі марно. Минулі два десятиліття продемонстрували своєрідний ескепізм «свідомої української еліти»: виявляється, бути лузерами психологічно й матеріально цілком комфортно. Ні за що не відповідати, нічого не міняти й при цьому жалітися на непереборні обставини, серед яких на першому місці пасивність і відсталість власного народу, – така позиція забезпечує престижні білі шати, а в деяких випадках і відчутний особистий добробут.

Вихід слід шукати на рівні початкової установ­­ки: радикальні перетворення в Украї­­ні: а) потрібні; б) можливі. Філософія капітуляції, нішевий характер зусиль багатьох українських патріотів не мають ніякого виправдання в суспільних настроях. Це підтверджує динаміка результатів соціологічних опитувань, а ще краще доводять цифри й факти останніх парламентських виборів, на яких, попри всі маніпуляції режиму, відверто провладні кандидати зазнали відчутної поразки, причому навіть у тих місцях, які традиційно вважаються осередком застою. Український соціум готовий підтримати рішучі зміни, якщо повірить у чисті наміри й безкомпромісність їхніх ініціаторів. Що ж стосується самих змін, то альтернативою їм можуть стати лише незворотний занепад держави, остаточне розмивання її сенсу з неминучим подальшим поглинанням сусідами – частинами або разом.

Провідною характеристикою таких перетворень мали б стати передусім їхня радикальність і комплексність. До того ж що далі відкладатиметься початок рефо­­рм, то більшої радикальності вони потребуватимуть. «Різання хвоста по частинах» заради гуманності не виправдовує себе з жодних міркувань, ані прагматичних, ані власне гуманних, – це підтверджує як позитивний досвід інших посткомуністичних країн, що вже стали частиною єдиної Європи, так і негативний приклад інших колишніх «співтаборників» на чо­­лі із самою Україною. Досвід – найкращий учитель. Орієнтуючись на конкретний результат передусім тих держав, які варто взя­­­ти за взірець (зокрема, країн Балтії – вчорашніх аутсайдерів, а ни­ні повноцінних членів ЄС), можна проаналізувати дієвість тих чи інших політичних рішень, а головне – переконатися в безальтернативності одних підходів і помилковості інших.

Зволікання та саботаж упродовж останньої чверті століття української історії ще більше збили проблеми в незрозуміле кубло, де причини й наслідки тісно переплетені між собою. Питання, за яку ниточку потягти, щоби його нарешті розплутати, не таке схоластичне, як може здатися на перший погляд. Починати слід із того пункту, де Україна звернула зі свого магістрального шляху, визначеного географією та історією. Цей пункт – потрапляння в орбіту ворожої імперії, спершу Російської, потім Радянської. Як, наприклад, Естонія, треба нарешті назвати речі своїми іменами: упродовж багатьох років країна перебувала під ро­сій­­сько-радянською окупацією. Тож послідовне позбавляння оз­нак російсько-ра­дян­­ської колонії на всіх ділянках політичного, еко­­номічного, соціального та куль­­тур­­ного життя означатиме повернення до Європи. Тому дерадянізація, тому дерусифікація.

Стосовно ж конкретних рецептів, то запропонований маршрут «Дорожньої карти», можливо, наразі недосконалий у якихось подробицях (те попере­­ду), зате він конкретний і комплексний. Це, так би мовити, філософія змін. У ньому закладено як засадничі, принципові заходи, яких не оминути, так і конкретні технологічні пропозиції, які можна уточнювати й щодо яких можливі дискусії. До речі, якраз дискусія – це те, на що чекає колективний автор документа. Обґрунтована критика, конкретні уточнення, деталізація тез – необхідний і неминучий етап роботи до того моменту, коли план візьме до реалізації мейнстримна політична сила, яка відповідатиме інтересам української більшості.

Що ж до прецедентів, то їх можна шукати не лише поміж колишніх товаришів по нещас­­тю. Європа, а кажучи ширше, демократичний, західний, «перший» світ, ніколи не була ідеальною. Ступінь досконалості тієї чи іншої цивілізації визначається не браком проблем, а способом їх розв’язання. Конкретні приклади того, як вирішували в різний час різні соціальні, культурні, адміністративні, економічні проблеми в цьому «першому» світі, стали у пригоді в розробках «Дорожньої карти».

Нарешті, щодо позірної радикальності деяких пропозицій, то вона так само не є наслідком ригідності, обмеженості чи поганого характеру авторів. Більш-менш сумлінний аналіз як вітчизняної ситуації, так і вже згаданого іноземного досвіду переконує, що якихось поміркованих, половинчастих, «оксамитових» рішень для розв’язання наявних проблем не існує. Або так, або ніяк, і в разі «ніяк» катастрофічні наслідки неможливо ігнорувати. Зрозуміло, що для реалізації всього комплексу заходів потрібна передусім політична воля. Залишаючи за межами обговорення питання, яка саме конкретна сила мала би й могла би продемонструвати таку політичну волю, неможливо омину­­ти одну суттєву обставину, а саме: чи потрібна для здійснення дерадянізації/деколонізації з усіма названими складовими якась особлива жорстка форма державного устрою? Чи неминуче для цього вдаватися до якоїсь тимчасової більш чи менш авторитарної стадії, щоби згодом повернутися до повноцінного народовладдя, як запевняють деякі шановані інтелектуали? Ми переконані, що звичайних демократичних процедур цілком достатньо, враховуючи суспільні настрої, готовність до перетворень широких мас українців, їхні ментальні засади європейськості, остаточно не знищені багаторічними тоталітарними практиками. Інша річ, що сама по собі демократія може й мусить бути ефективною, дієвою, енергійною та рішучою, але це питання зовсім іншої дискусії.

Аксіоми, що мають бути відправною точкою для всіх політиків, які не стоять на антиукраїнських позиціях

• Сьогоднішнє державне утворення Україна не є українською державою в тому сенсі, як Польща є польською, а Естонія – естонською. Так сталося тому, що всі панівні еліти цієї держави, фактично утвореної на етнічних українських землях шляхом відламу від СРСР/Росії, є прямими спадкоємцями окупаційної адміністрації Радянського Союзу в Україні, отже, цілком логічно провадять економічну та гуманітарну політику утримання контрольованої території в складі наддержавного «Русского міра». Україну не прагнуть втягнути в «Русскій мір» – їй штучно перешкоджають із нього вийти і повернутися в природне для неї європейське національне русло економічного, соціального та культурного розвитку. Всупереч волі більшості мешканців України.

• У сьогоднішній державі Україна немає ринкової економіки, а бізнесом називаються речі, далекі від підприємництва. Російська система обходиться без таких понять, як недоторканність приватної власності, вільне підприємництво, рівність перед законом і ринкова економіка. Нинішня Україна штучно перебуває в російській економічній парадигмі всупереч волі більшості населення України. Через це українці приречені на бідність і не зможуть створити громадянське суспільство, яке є основою функціонування правової держави та демократії.

• Абсолютна більшість мешканців України відкрита до української мови, історії, читання україномовних книжок, преси, перегляду кінофільмів українською тощо. Проте їй штучно перекривають доступ до україномовного культурного та інформаційного продукту шляхом грубих, але системних антиринкових дій і маніпуляцій. Антиринкові махінації, спрямовані на недопущення існування самого ринку україномовного продукту, прикривають фальшивим твердженням про «ринкову» перемогу російської мови в Україні.

• Українським культурним та інформаційним продуктом може бути тільки продукт, створений українською. Адже російськомовний культурний та інформаційний продукт, вироблений на території України, так і залишається російським, створеним на іншій території (Булґаков, Курков, Лузіна – це російські письменники, «Віа Гра» – російський продукт шоу-бізнесу для споживання на території «Русского міра» тощо).

Для українських політиків наведені вище аксіоми мають означати дві речі:

• Не оминути шляху, пройденого країнами Східної Європи. Країна має бути повністю перезавантажена, а радянсько-російські маркери заміщені національними європейськими.

• Цієї єдино конструктивної альтернативи очікує переважна частина українців. Абсолютна більшість хоче успішної економіки, прагне поширення української мови і спроможна сприйняти правдиву українську історію.

tyzhden

Похищение Руси

  • 30.09.13, 12:57
Фото Татьяны Литвиновой

Когда говорят, что Украина не способна нанести Кремлю симметричный удар, я соглашаюсь. В торгово-экономическом плане она действительно мало что может противопоставить российским санкциям. Зато в ее распоряжении – целый арсенал крайне болезненных для Москвы ассиметричных ответов. Более того, Украина способна так ударить по архетипическим символам России, что двухглавому орлу, не ровен час, придется подтверждать свою родословную.

Медведев и Глазьев могут пугать, что Ассоциация Украины с ЕС лишит отношения двух экономик налета "исключительности" и "приоритетности", но это пустые слова. Украина и Россия давно уже торгуют друг с другом равнодушно и холодно – аккурат после того, как Москва перестала продавать Киеву газ по бросовым ценам. В экономических связях двух стран давно уже нет ничего личного, только бизнес.

Однако эта экономическая фригидность вовсе не распространялась на другую сферу отношений – символическую. Москве было крайне важно публично закрепить Киев в сфере своего "имперского влияния". Отсюда – все эти проекты единого учебника истории, поездки икононосных байкеров по Крыму и регулярные визиты Патриарха. До определенного момента украинская власть этому процессу подыгрывала. Министром образования назначили Дмитрия Табачника, срок базирования ЧФ — продлили, закон о правах региональных языков – приняли.

В Москве искренне думали, что у Киева просто нет выхода. Что Виктор Янукович – заложник пророссийского юго-востока, что прозападность для украинских элит чревата потерей власти, что это Кремль делает одолжение Партии регионов, объявляя ее своей главной сторонницей. А оказалось, что юго-восток голосует не за Россию, а за "донецких", потому что те – "свои". Что субъектностью в стране обладают только олигархи, которым проще и безопаснее быть в Европе. И что Москва сама умудрилась вложить в руки украинских властей оружие огромной разрушительной силы.

Потому что вся российская внешняя политика последние десять лет строилась из расчета на "внутреннее потребление" и была в значительной мере имитацией. Неважно, как обстояли дела в реальности — пропагандистская машина Москвы убеждала россиян, что "оранжевый дебош" подавлен, украинские националисты маргинализированы, а Черноморский флот и дальше продолжит грозить сексуально разложившемуся западу. И параллельно эта же машина убеждала россиян и весь мир, что Украина – это не просто неотъемлемая часть исторической России. Она напоминала urbi et orbi, что Украина – это колыбель православия, а Киев – мать городов русских. Теперь эта идеологическая дубина оказалась в руках у Виктора Януковича, которого кремлевская пропаганда не успела вовремя маркировать как "изменника". И Киев может отныне над Кремлем издеваться, медленно и со вкусом разрушая эти песочные замки один за другим.

Для этого не обязательно быть экономическим тяжеловесом. Например, для начала пригласят в гости Папу Римского, наставником которого, как известно, был украинский греко-католический епископ Степан Чмиль. Канонизируют киевского князя Аскольда, принявшего христианство за 130 лет до Владимира. Начнут регулярные полномасштабные учения с НАТО. Запретят дискриминацию геев. Издадут полное собрание сочинений Пушкина на украинском языке. Арсенал недорогих, но крайне обидных для официальной Москвы поступков можно продолжать бесконечно.

Если у украинских элит хватит изобретательности, то они и вовсе могут начать бороться с Кремлем за бренд "Киевская Русь". Киевская Русь — как "истинная европейская Русь" в противовес более поздней азиатской франшизе. Начать с мелочей, пройтись серией ударов по мифологемным почкам, а затем нацелиться на нокдаун. Мол, "парни, все это время вам впаривали подделку! Покупайте натуральное из Киева. Прямые поставки". А если в мировых столицах подтвердят, что, мол, да, Ukraine is the real Russia — то это уже будет серьезно.

Скажете, что вся эта мифологическая чепуха не будет иметь отношения к реальной политике? А что в современной российской публичной риторике имеет отношение к пресловутой real politic? Закон Димы Яковлева, что ли? Гомофобные законы? Потраченные на Олимпиаду миллиарды? Слабость современной России как раз и состоит в гипертрофии ее символической повестки.

И тут уже будет неважно историческое правдоподобие. Россия сама последовательно придавала Украине ореол главной жемчужины в новой имперской короне. И Киеву, сбежавшему под крыло прагматичной Европы, теперь вполне под силу играться этим ограненным символом, лишая Москву ее козыря на "историческую русскую монополию". Россия сама подменила базис и надстройку. И теперь эта символическая надстройка грозит обернуться против нее.

Передавайте привет Геннадию Онищенко.

Павел Казарин


rosbalt

Як "Сім'я" веде до банкрутства "Вугілля України" та держбанки

  • 29.09.13, 11:15



Никто и не сомневался, что рано или поздно в украинском правительстве придумают, как зарабатывать даже на бюджетных дырах.

Недопоступление налогов из-за слишком оптимистических расчетов бюджета уже позволили реализовать потенциально "откатную" схему финансовых векселей.

Эти бумаги заменят реальные деньги при возврате государственных долгов.

Векселями и раздачей гарантий дело не ограничится. На очереди - новые "младомеханизмы". В частности, невыплата банковских кредитов госпредприятиями.

Эти ГП будут ликвидироваться или реорганизовываться под эгидой проведения реформ Виктора Януковича, но с явной выгодой для "Семьи" и олигархов.

Пробным камнем в этой схеме должно стать банкротство ГП "Уголь Украины", которое задолжало банкам и железнодорожникам около 3 млрд грн.

По данным портала "Наші гроші", специализирующегося на мониторинге государственных закупок, план ликвидации ГП "Уголь Украины" было утвержден в Минтопэнерго в августе 2013 года. Это произошло в аккурат после того, как кредиторская задолженность госкомпании подобралась к 3 млрд грн.

Это решение министр Эдуард Ставицкий принимал во исполнение плана реформ Януковича, который еще в 2012 году поручил Кабмину и Минэнергоугля перейти на биржевые торги и прямые договора при продаже угля.

Ads not by this site

Ликвидация ГП по решению Минэнерго позволит "семейным" менеджерам договариваться об индивидуальных условиях возврата этих средств - деньгами, ОВГЗ или векселями. А сыну президента Александру Януковичу и родственному олигарху Ринату Ахметову - вытеснить с рынка газового угля госшахты.

Худшая часть шахт после этого окажется на грани банкротства, а лучшая часть отойдет в нужные руки. Что делать с тысячами работников, нигде не озвучено.

Почему умирает "Уголь Украины"

Госпредприятие "Уголь Украины" было создано в 2003 году для поддержания государственных шахт с высокой себестоимостью и низким качеством угля.

Видимо, "покращыты" ситуацию в отрасли не удалось. Напротив, на госшахтах хроническое перепроизводство никому не нужного угля, засилье "копанок" и коррупционное использование госдотаций - они перетекают в карманы "Семьи".

Невзирая на это, "Уголь Украины" - кость в горле для двух крупнейших угольных трейдеров страны - Рината Ахметова и структур Александра Януковича.

Ахметову схемы "Семьи" с госшахтами мешают развивать собственный угольный бизнес в рамках холдинга "Дтэк" и портят ценовую ситуацию. У Януковича-младшего существует потребность в легализации собственного угольного бизнеса за счет покупки лучших из оставшихся шахт.

При этом именно трейдеры, которых участники рынка связывают со старшим сыном президента Александром Януковичем, активно вытесняют продукцию ГП с рынка.

Малоизвестные компании уже долгое время активно поставляют уголь на государственное объединение "Центрэнерго" и недавно приватизированное объединение "Донбассэнерго". Причем в профсоюзе шахтеров по-прежнему намекают, что этот уголь может быть из печально известных "копанок".

Это не далеко не все сложности "Угля Украины". Из-за существования теневых схем время от времени возникают такие проблемные темы, как квотирование ввоза коксующегося угля. Они угрожают металлургическому бизнесу "Индустриального союза Донбасса" и даже цементным заводам.

Глава "Семьи" Виктор Янукович. Фото nmpu.org.ua

Роль государства в данном секторе сводится к поддержанию и финансированию обширнейшей коррупции. Правительство обязывает частные и государственные теплогенерации покупать уголь только через ГП "Уголь Украины".

Такой шаг позволил бы компенсировать бюджетные дотации, которые выделялись на поддержку убыточных шахт, если бы деньги не перетекали к "Семье".

Речь идет о гигантских суммах. На частичное покрытие расходов по себестоимости угольной продукции в госбюджете-2013 предусмотрено 7,8 млрд грн, из которых 3,224 млрд грн было выделено в первом квартале.

Существование механизма дотирования убыточных шахт приводит к перекосам в цене на уголь. Так, по данным Минэнерго, в 2013 году себестоимость угольного концентрата с шахт под его управлением достигла 1 400 грн за тонну.

Для сравнения, экспортная стоимость угля с частных шахт - около 800 грн за тонну, при этом у ряда частных компаний себестоимость около 500 грн за тонну. Именно по этой цене - 500 грн - приходится продавать уголь госшахтам.

Ads not by this site
 

В Украине наблюдается перепроизводство угля, но большая его часть - низкого качества, он не пригоден для металлургии. Этот ресурс мог бы использоваться в рамках украинско-китайского проекта по замене газа угольным топливом.

Однако украинская сторона сама тормозит этот проект. По некоторым сведениям, кое-кто желает "откусить" в личное пользование часть китайских миллиардов еще до начала проекта. Это намерение вызывает искреннее недоумение у представителей Поднебесной, где за коррупцию в подобных масштабах расстреливают.

Вот и получается, что добытый на госшахтах уголь некуда девать. В начале 2013 года "ДТЭК" уже отказывалась закупать у ГП "Уголь Украины" дорогой газовый уголь для своих теплогенераций. Это оправданно, ведь предприятиям Ахметова хватает топлива собственной добычи. Другое дело, что олигарх нарушает условия договора.

По договору "ДТЭК Трейдинг" до декабря 2013 года обязана купить у ГП 2 млн тонн угольной продукции марки "Г" общей стоимостью 1,656 млрд грн. Этот тип угля используют только ТЭС, которые после приватизации стали собственностью "ДТЭК". В результате, государственным шахтам некуда сбывать свою продукцию.

Ахметов согласился покупать госуголь только после того, как ему дали очередную преференцию - повышение квоты по продаже электроэнергии с собственных ТЭС.

Фото news2000.com.ua

Как государство "кидает" собственные банки

Решение о ликвидации ГП "Уголь Украины" снимает с энергетиков необходимость покупать дорогой и некачественный уголь у государственных шахт и открывает дорогу к их приватизации по бросовым ценам.

В сентябре министр энергетики и угольной промышленности Украины Эдуард Ставицкий уточнил, что планируется продать 60 угледобывающих предприятий.

Причем после ликвидации ГП большая часть из них будут уходить по механизму голландского аукциона - "на понижение". Если при продаже имущественных комплексов или пакетов акций угледобывающих предприятий аукцион не состоится, например, из-за отсутствия покупателей, то ФГИ объявит аукцион второй раз, но уже со снижением начальной цены объекта приватизации на 30%.

Если аукцион еще раз не состоится, тоже из-за отсутствия покупателей, то цену можно сбросить до половины от начальной. Если же и в этом случае продать не удастся, то объект приватизации передадут для продажи на инвестиционном конкурсе - за 1 грн и обещание постараться спасти предприятие.

Можно смело строить прогнозы. Полцены или "за бесплатно" - это именно те параметры, за которые уйдут лучшие объекты. Вряд ли какие-то "инвесторы" захотят встать на пути "Семьи" и Ахметова и заплатить за шахты честную цену.

 "Семья" и прочие. Фото argumentua.com

Еще одно направление для заработков после ликвидации ГП "Уголь Украины" - "работа" с его кредиторской задолженностью - тем, что должны шахты. Сейчас этот долг составляет около 3 млрд грн.

Основная его часть сформировалась в 2010 году, когда в посткризисном бюджете не хватало денег на дотации отрасли. Это привело к тому, что в 2008-2009 и в первом квартале 2010 года произошло значительное падение добычи в Украине. Пеняя на "папередников", правительство Николая Азарова набрало кредитов под обещание, что вскоре исправит ситуацию на госшахтах. Однако потом в угольной сфере началось засилье "Семьи".

Общий долг предприятия перед банками Украины составляет более 2,4 млрд грн. Это без учета просроченных процентов за пользование кредитами. Платить по ним ГП не может из-за сложной финансовой ситуации.

Эдуард Ставицкий и Сергей Арбузов явно в курсе плачевной ситуации в "Угле Украины". Фото comments.ua

Самыми крупными кредиторами госкомпании являются госбанки. В совокупности Укрэксимбанк и Ощадбанк выдали "Углю Украины" 1,3 млрд грн. Еще около 1,1 млрд грн госпредприятию предоставили в долг негосударственные учреждения: "Дочерний банк "Сбербанка России", Проминвестбанк и Альфа-банк.

Как распределялись и куда пошли эти кредиты, в ГП "Уголь Украины" отвечать не стали. Запрос "Экономической правды" остался без ответа.

Можно смело предположить, что "потерянные" ссуды использовались, в том числе, для расчета с шахтами, близкими к Александру Януковичу. В частности, за поставки угля "Центрэнерго" и тогда еще государственному "Донбасэнерго".

Шахты снабжали и продолжают снабжать углем компании, входившие в печально известный "Донбасский расчетно-финансовый центр" - ДРФЦ. Так называлась первая организация, через которую "пилились" угольные миллиарды для "Семьи".

"Донбасский расчетно-финансовый центр" когда-то контролировал человек, очень близкий к Виктору Януковичу – Эдуард Прутник. После победы своего патрона на президентских выборах, Прутник передал свои активы президентской "Семье" и отошел от дел.

С тех пор ассоциацию ДРФЦ стали прочно связывать со старшим сыном президента Александром Януковичем. Сам он, что характерно, связь с компанией отрицает.

Что из себя представляла ДРФЦ? Это был целый пул фирм, которые, в частности, контролировали арендованные у государства еще в начале 2000-х обогатительные фабрики - "Комсомольскую", "Узловскую", "Красную звезду", "Украину" и "Россию".

Согласно подсчетам издания "Наші гроші", только за 2012 год угольная группа "Семьи" заработала на гостендерах более 7 миллиардов гривен. В частности, она выигрывала миллиардные угольные тендеры на Донбассэнерго и Центрэнерго.

Виктор Янукович и Эдуард Прутник

Однако еще 1 июня 2010 года ассоциация "ДРФЦ" прекратила свое существование "в результате реорганизации". Ей на смену пришло ПАО, созданное на основе одного из подконтрольных предприятий - "Центральная обогатительная фабрика" Комсомольская ".

Также под каждую из пяти государственных обогатительных фабрик были созданы отдельные структуры - ОАО "ЦОФ" "Узловская", ПАО "ГОФ "Красная звезда", ОАО "ГОФ "Украина" и ОАО "ГОФ "Россия".

После этого Фондом госимущества была проведена предпродажная оценка этих предприятий, согласно которой арендаторы так улучшили фабрики, что сумели получить в среднем по 75% каждой.

Еще по 25% принадлежало государству, но недолго. В конце мая ФГИ реализовал госпакеты фактически на безальтернативной основе. Таким образом, мажоритарным акционером пяти обогатительных фабрик оказалось некое ООО "ДРФЦ".

Эта структура принадлежит офшору Sarone Holdings, зарегистрированному на Британских Виргинских островах. Как уже писала "ЕП", у этого офшора и самого ООО "ДРФЦ" прослеживаются четки связи с "межигорскими фирмами", на которые в свое время была записала львиная доля имущества президентской "Семьи".

В 2012 году центр преобразовали в ПАО "ЦОФ "Комсомольская" - по названию одной из обогатительных фабрик, входящих в ассоциацию. 25% акций "Комсомольской" принадлежит государству, остальные - ООО "ДРФЦ", созданному в 2009 году.

Ads not by this site
 

ООО принадлежит офшору Sarone Holdings, зарегистрированному на Британских Виргинских островах. Номинальным соучредителем ассоциации "Донбасский расчетно-финансовый центр" в свое время числилась Оксана Решетняк.

По счастливому стечению обстоятельств она стала членом правления Укрэксимбанка именно в тот же период, когда этот госбанк прокредитовал "Уголь Украины" почти на 1 млрд грн. Было это в далеком 2010 году.

Как банкротство "Угля Украины" ударит по госбанкам

В госбанках также не стали отвечать на вопросы ЭП. Какова точная задолженность ГП "Уголь Украины" перед Укрэксимбанком и Ощадбанком, и когда в последний раз проводилось погашение кредита - неизвестно. По примерным подсчетам, государственная структура "висит" государственным банкам 1,3 млрд грн.

Предпочел отмолчаться и Нацбанк, который время от времени предоставляет госбанкам индивидуальные разрешения на нарушение нормативов. Он позволяет госбанкам считать хорошими проблемные и "висячие" займы государственных компаний. В частности, так было с НАК "Нафтогаз Украины".

Это значит, что под эти кредиты не должны формироваться резервы. Проще говоря, госбанки заранее не уменьшают собственную прибыль на сумму убытков, которые почти гарантированно возникнут после невозврата займов.

Вопрос к Нацбанку - какой уровень резервов сформирован под заем, выданный ГК "Уголь Украины", - остался без ответа. По сведениям источников ЭП, в госбанках этот резерв "ниже необходимого".

Украинский шахтер. Фото Фото ukranews.com

Возможно, из-за этого вскоре могут быть пересмотрены рейтинги госбанков рейтингующими их агентствами - Fitch и Moody's. Последнее, к слову, недавно понизило рейтинг Украины до преддефолтного Саа1. Это значит, что рейтинги госбанков уже должны быть снижены до уровня суверена Саа1 (Moody's).

Учитывая задолженность "Угля Украины", они могут опуститься к уровню, который присваивается только глубоко третьесортным банкам. Помимо прочего, это означает катастрофическое подорожание кредитов и еврооблигаций для госбанков.

Это сделает новые внешние займы для данных учреждений делом практически невозможным. Укрэксимбанку, который является лицом правительства на внешних рынках, это сулит катастрофические имиджевые проблемы.

Для Ощадбанка и коммерческих банков проблемы с возвратом средств со стороны ГП "Уголь Украины" не являются столь критичными. Однако уменьшение прибыли банков на сумму этих займов в полном объеме может существенно снизить прибыльность банковской системы и даже вывести ее по итогам года в "минус". Не говоря уже о том, что государственные банки и без того "напичканы" кредитами государственных компаний, которые завтра могут пойти на банкротство по схеме "Угля Украины".

Фото inpress.ua

Например, по данным источников ЭП в НБУ, у одного из банков резервы под кредит ГП "Уголь Украины" не сформированы вообще. Это может означать одномоментное формирование у банка в конце 2013 года отрицательного финансового результата на сумму займа - более 300 млн грн. И это лишь один из банков.

В целом прибыль банковской системы может уменьшиться на миллиарды.

"Младореформаторы" толкают банки к получению векселей?

Как может решиться ситуация, непонятно. Самый радикальный путь предполагает, что государство не заплатит вообще. Менее радикальный - "младореформаторы" предложат банкам получить вместо "живых" денег новомодные векселя.

Как уже писала ЭП, обмен векселей на "живые" деньги впоследствии может происходить через близкие к Арбузову и Ко финансовые учреждения. Причем предполагаемый дисконт при их обналичивании может достигать 50-70%.

Ads not by this site
Главу НБУ Игоря Соркина также причисляют к "Семье". Он никак не вмешивается в процесс, в результате которого в банковской системе образуется "дыра" в несколько миллиардов. Фото из страницы Соркина в соцсетях

Наверняка, банки не захотят получить 30% кредитов вместо возврата всей суммы. Однако, судя по всему, "младореформаторы" их толкают именно к этому.

Данную мысль подтверждает прецедент с Альфа-банком, который отсудил у госпредприятия почти 411 млн грн в погашение кредита, но не может добиться возврата средств даже после решения Верховного суда и ареста счетов ГП.

Высший хозсуд принял решение еще в апреле 2013 года, а недавно в дело вступили судебные исполнители. Тем не менее, госпредприятие платить не намерено, зато угольные миллиарды в пользу "Семьи" продолжают "пилиться".

Более того, в ближайшее время должно состоятся заседание Хозяйственного суда Киева, на котором будет рассмотрено заявление ГП "Уголь Украины" о реструктуризации долга перед Альфа-банком на 20 лет. При условии, что уже через два года компания должна прекратить существование.

Таким образом, государство превратилось в недобросовестного заемщика, борьба с которыми является темой постоянных совещаний в правительстве.

Особенно иронично выглядит этот факт на фоне работы "антирейдерской" Комиссии по борьбе с незаконными поглощениями. Возглавляет ее первый вице-премьер Сергей Арбузов, который курирует финансовый и экономический блоки Кабмина.

Сергей Арбузов стал главным по борьбе с рейдерами. Фото eizvestia

Невозврат кредитов банкам - пробный шаг в сторону невозврата всех долгов государства. Основным источником проблемной задолженности, как известно, является "Нафтогаз". Если сработает схема, апробированная на "Угле Украины", то она сполна проявит себя и на примере "Нафтогаза".

Это уже десятки миллиардов гривен только в госбанках. Искусственное банкротство НАК откроет "младореформаторам" путь к управлению кредиторской задолженностью компании почти на 60 млрд грн.

Это не только заработок на финансовых векселях, но и возможность взять под контроль поставки газа потребителям для структур родственных олигархов. К слову, реорганизация "Нафтогаза" также заложена в программу реформ президента.

Остаются и другие инструменты для творческого подхода "младореформаторов". Например, валютные ОВГЗ, скупка которых часто осуществляется банкирами по "просьбе" сверху. За их счет до сих пор не произошла девальвация гривны, и Минфин все еще может рассчитываться с МВФ.

"Семья" и Ахметов близки как никогда. На фото novosti.dn.ua - бизнесмены Александр Янукович и Ринат Ахметов, глава Администрации президента Сергей Левочкин

Андрій Вишинський, Сергій Лямець,
epravda

Джинса под Януковича

  • 28.09.13, 20:18
spasitel evropy
 
В нашей сегодняшней жизни быть профессионалом не нужно. Необходимы связи, умение воровать, приспосабливаться и… создавать имитацию деятельности. Вот, например, Януковичу объяснили, что не нужно быть. Главное – казаться. Кем – не важно, это – зависит от ситуации, но то, что казаться нужно убедительно, это – он усвоил.

Потому он пытается казаться евроинтегратором, а всякие там не енакиевские, но очень желающие к ним примазаться, начинают уговаривать великого и могучего в том, что он может свершить великую миссию. Исходя из этого, Лена Б, от усердия угодить и умаслить сонцеликого, пошла еще дальше, сравнив низкопошибного шулера с царственной личностью, указав, что для тех, у кого скудоумие, она поясняет: Янукович – не Мазепа. Он – Петр Первый.

Сложно спорить с мадам, что историю никогда не учила, но усвоила штампы СССР, поскольку это - то же, что пытаться объяснить трехлетнему ребенку механизм запуска двигателя. Тем не менее, некоторые нюансы обсудить хочется.

То, что Януковичу уже давно состряпывают дворянскую родословную (на фоне документов о том, что его отец – шеф полиции при Гитлере) – давно не секрет. Некоторые, в желании умаслить венценосного и получить от него хотя бы взгляд (ведь не в деньгах счастье и не в том, чтобы украсть у государства квартиру в Киеве, дабы перебраться из любимого Донецка, да, Лена Б?), готовы писать и говорить о божьем ставленнике Януковиче все, что только придет в больное воображение. Но когда доходит до сравнения Януковича с историческими личностями, то тут есть над чем подумать.

Так, россияне, переврав историю, сравнили Януковича с Мазепой. Хотя Янукович не то что таких знаний, как Мазепа, не имеет, он половину алфавита не помнит. Да и исторически у них разные цели: Мазепа хотел для Украины независимости, а Янукович - желает для себя денег МФВ.

Но вот сравнение гения воровства с Петром первым – это круто. У них, действительно, есть нечто схожее. Если с окном в Европу Лена Б чуть завралась, то во многом другом у этих личностей есть схожести. Так, Петр Первый был ушлым малым, он брал налоги за бороды и дым из изб, а еще – изобрел механизм возврата денег, заплаченных за работу мужикам, строившим флот. Так, чтобы деньги не утекали, он возле мест, где мужики работали, ставил государственные питейные заведения (трактиры). И вот рабочие в пятницу получали расчет и – шли в трактиры и их пропивали. А на следующей неделе они опять получали в пятницу свои же деньги, которые за выходные спускали на водку. Но Петр Первый хоть платил за работу. У Януковича все банальней: на него вся страна должна работать бесплатно! Ну а с введением разных налогов он уже и Петра Первого переплюнул.

При этом Янукович – великий евроинтегратор! Тут даже очень известные СМИ расшаркались перед «затмевающим солнце»: это ж надо как он правильно себя в Ялте преподнес удивленным европейцам! Он им озвучил глобальные тезисы, которые были услышаны и осознаны несознательными парнями из Европы.

Европейцы даже не знали, что были удивлены тем, как он гениально заставил работать на свою победу в 2015 оппозицию, а в случае не подписания соглашения с Европой, уже переложил на нее вину за срыв такого великого плана. Еще выяснилось, что он виртуозно использовал Тимошенко, преподнеся себя стойким правдолюбом и почитателем закона, что позволило ему создать себе имидж евроинтегратора, посланного Богом спасти Европу от кризиса.

Подытоживая статьи в некоторых влиятельных и читаемых СМИ, можно проследить, как они из элементарного жулика лепят героя и мастера дипломатических переговоров, навязывая читателю мысль о том, что Янукович – учится, осваивает тонкости донесения информации и умение переубедить собеседника остротой ума. Те, кто смотрел видео, где он разговаривал с Далей Грибаускайте, по достоинству оценили медвежью дипломатию сонцеликого. Как он ее с газом прокатил, а? Так дипломатично еще нужно уметь отвечать на вопросы. Ну а то, что президент Литвы после (не посоветовавшись с Леной Б!) так недипломатично подняла вопрос Тимошенко, так это - ее проблемы! Пусть идет учиться к Чечетову. Он - такой дипломат и озорник, что все всегда объяснит любую проблему. Помните его сакраментальное: просмотр порно депутатом в сессионном зале помогает работать над законодательством! А незабвенное: страной может руководить уголовник, но с погашенной судимостью! Такому в высших дипломатических школах не научат. Это – жизненный опыт, помноженный на желание услужить главному венценосному эмиру, то бишь - Януковичу.

Иными же словами, народу доказывают, что Дарвин был прав и что из обезьяны с гранатой со временем получается довольно дипломатичный урка с финкой в кармане и камнем за пазухой. И, что немаловажно, изложенную в таком виде информацию в солидных изданиях и джинсой под Януковича не назовешь, ведь назови джинсой, скажут, что недипломатично как-то получается…

Лина ТЫХА, «К и з»

Господа олигархи, воровство – это не бизнес

  • 27.09.13, 23:19
razuha
 
На развалинах Советского союза остался растерянный народ и кучка бывших номенклатурщиков, шедших в партию, чтобы никогда не работать и не держать в руке лопаты, указки, скальпеля или любого другого предмета тяжелее ручки. Рядом с ними присоседились уголовники, осознавшие, что врем «Ч» для воровства, обманна, шулерства и мошенничества – пришло.


Со временем номенклатурщики и уголовники срослись в единое целое и начали рассказывать народу, что воровство – это и есть экономика, и что тогда, когда народ платит за расходы тех, кто присвоил себе чужое – это нормально.

В наши дни мы наблюдаем грустную картину, показывающую, что большинство украинцев за двадцать лет не смогли ни скопить капитала, ни заработать себе пристойную пенсию. Та пенсия в тысячу гривен, что выплачивает сегодня государство – издевательство над людьми, проработавшими на государство по сорок, а то и пятьдесят лет. Хотя государства, как социального гаранта на территории Украины – нет. Есть кучка бывших номенклатурщиков и воров в законе, что узурпировали себе право решать, что и кому государство из бюджета должно выделять. Вот они и начали считать себя государством, не обременяясь тем, что «государство» - это не только монополия на применение силы и сбора налогов, но и социальная гарантия граждан на труд, обучение, лечение, реализацию и обеспечение их прав и свобод.

С точки зрения тех, кто сегодня у власти, народ Украины – не имеет права ни на что, но он обязан за свой счет содержать всех, кто обманным путем пришел к власти. То, как с 1997 года Верховная Рада списывает долги предприятиям топливно-энергетического комплекса, которые давно являются частными, на сумму более чем 50 миллиардов гривен, но при этом вводит пеню для граждан за неуплату услуг по ЖКХ, доказывает, что люди из парламента сознательно перекладывают все траты по частным предприятиям, принадлежащим олигархам, на налогоплательщиков. То, как пытались «спасать» банки и сколько денег получили из бюджета Фирташ и другие, подтверждает, что небольшая кучка людей довольно легко обогащается, занимаясь выкачиванием денег из 46 миллионного населения в свои карманы.

Легко стать богатым, если обязать 46 миллионов граждан оплачивать твои расходы! Но именно этим и занимаются представители власти, когда, собирая налоги, львиную долю их тратят на товары по завышенным тендерам для своих предприятий, покупку автомобилей, закупку ненужных ноутбуков, охрану и т.д. При этом их предприятия делают долги за газ, электроэнергию, воду, электричество, но государство (в виде хозяев этих структур) их - списывает.

В Украине установилось четкое правило: хочешь денег – укради из бюджета. Чиновники это правило усвоили и начали воровать. Кто на дорогах, кто на зеленых насаждениях, кто на структуре ЖКХ, в общем, везде, где можно смошенничать с деньгами и положить их себе в карман. Главное – запустить коррупционные схемы. Так начали появляться миллионеры и миллиардеры, что не создали ни одного реального предприятия (те, что по отмыванию денег – не в счет), не придумали ни одного изобретения, не написали ни одной книги, которая пользовалась бы большим спросом и принесла доход.

И до сего дня правило воровства продолжает работать. Оно работает как в структуре власти, так и в штабах политических партий. Причем оппозиционные – не исключение. Там также есть своя система «заработка», как и у бело-голубых: поставил 2 палатки, отчитался за десять. Выдал две майки, отчитался за 50. А если еще посчитать мертвых душ, на которые выписывают деньги, то осознаешь: воровство среди тех, кто во власти и хочет этой властью стать, превратилось в национальный вид спорта: кто быстрее где чего украдет.

Но воровство не привносит развития. Воровство не позволяет развиваться экономике и основывать большие социальные программы. Воровство – уничтожает государство, и уж тем более, воровство – это не бизнес. До тех пор, пока те, кто стоит у власти, сами не ограничат аппетиты тех, кто воспринимает бюджет как дойную корову для собственного обогащения, в стране не будет порядка. Но также, при таком раскладе, воровство может привести к тому, что и страны также не станет…

К и з