хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Анна Ярославна мандрує Світом дотепер


У бельгійському місті встановили скульптуру київської княжни Анни Ярославни



В одному з найстаріших міст Бельгії, місті Арлон, відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославни - королеви Франції і дочки київського князя Ярослава Мудрого. Цей пам'ятник подарувала громада Києва в рамках проекту «Шлях Королеви», який передбачає встановлення пам'ятників Анні Київській в ключових містах Європи на шляху її проходження до Франції.

Як повідомляє прес-служба КМДА, участь у відкритті взяла київська делегація на чолі з директором департаменту культури Діаною Поповою, посла України в Бельгії Миколи Точицького, мера міста Арлон Вінсана Магнуса, керівництва та громади Арлона.

Анна Ярославна, Арлон, памятник
«Від імені київського міського голови Віталія Кличка хочу висловити величезну подяку керівництву Арлона за те, що ви зробили нашу велику мрію. Фігура Анни Київської є неординарною для всієї історії Європи. Але для нас, українців, вона залишилася маленькою дівчинкою. Саме такий її образ ми хотіли подарувати місту Арлон. Маленька Анна тримає в дитячих долоньках і притискає до серця Реймське Євангеліє. Хотіла б, щоб цей пам'ятник свідчив про те, що ми маємо велике європейське минуле і прагнемо увійти в європейське майбутнє », - сказала на церемонії відкриття Діана Попова.

Анна Ярославна, Арлон, памятник
Пам'ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен. Саме в цій частині пагорба в XI-XVI століттях знаходився замок Арлонского графства. Ймовірно, саме тут гостювала Анна Київська в XI столітті, коли подорожувала до Франції. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції.

Анна Ярославна, Арлон, памятник
«Кілька років тому, після детального вивчення шляху Анни з Києва до Парижа, ми вирушили в автотурне по цьому маршруту Краків - Прага - Лінц - Регенсбург - Люксембург - Арлон - Реймс - Париж. Усі ці давні і прекрасні міста вражають. Але для мене і моїх колег і друзів з Києва Арлон завжди буде особливим, київським по духу, затишним і чистим. Щасливий, що відтепер Арлон і Бельгія є частиною нашого міжнародного проекту «Шлях Королеви». Ця церемонія - тільки початок великої дружби між Києвом та Арлон », - зазначив ініціатор проекту, головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest Федір Баландін.

Анна Ярославна, Арлон, памятник
Скульптура юної княжни Анни авторства Костянтина Скритуцького є реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Довідка:
Анна Ярославна - дочка князя Київської Русі Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інгігерди - в 1048 році виїхала з Києва до Франції, де вийшла заміж за французького короля Генріха I.
Нагадаємо, раніше пам'ятник київській княжні встановили у французькому місті-побратимі Тулуза, а в цьому році - в Джакарті. Також громаді Кракова передана для встановлення авторська репліка пам'ятника Анні Київській. Скульптуру також планують відкрити в Чехії, Австрії та Німеччині.

2

Коментарі