хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Помісна українська церква

Як пише Громадське ТВ, що Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.



Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.

З такою заявою після закінчення зустрічі двох престоятелів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні. Про це повідомляє кореспондент Громадського з місця події.

«Константинопольська Церква сильна і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат з його довгим життям і досвідом — перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту» — зазначив Еммануїл.

Ієрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи розмовляли тет-а-тет у присутності перекладачів.

На початку зустрічі Патріарх Варфоломій тепло привітав гостя з Москви, проте відповідно до церковного протоколу не став називати його «Святійшим», натомість вживаючи слова звернення «Блаженство», що свідчить про верховенство Коснтантинопольского патріарха.

Також Варфоломій нагадав Кирилу про його вчителя, одного з найбільш ліберальних ієрархів РПЦ часів Радянського Союзу митрополита Никодима (Ротова). Зі свого боку Кирило нагадав Варфоломію, що вони знайомі з 1977 року.

Сам Кирило на запитання журналіста про те, як пройшла зустріч сказав «добре, добре».

Зранку 31 серпня московський патріарх Кирило прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм.

З 1 по 3 вересня у Стамбулі відбудеться загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. Очікується, що на ньому обговорять питання про створення єдиної помісної української церкви.

У Російській православній церкві відреагували на заяви президентаУкраїни Петра Порошенка про «твердий намір розрубати зв’язки» з церквою РФ. У РПЦ Московського патріархату заявили, що це було «відчайдушною спробою утримати владу».

Раніше предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою томоса про автокефалію частина Московського патріархату (МП), яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у «Російську православну церкву в Україні».

Як повідомлялося, в УПЦ Московського патріархату заявили, що томос про надання автокефалії Українській православній церкві вже написаний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геть від Москви: чи підтримають прихожани та священики УПЦ МП єдину помісну церкву в Україні?

В УПЦ МП заявляли, що Патріарх УПЦ КП Філарет закликає до «релігійної війни».

Нагадаємо, 19 квітня Рада підтримала звернення президента про створення Української помісної церкви

Порошенко зустрівся з представниками українських церков. Патріарх УПЦ КП Філарет та предстоятель УАПЦ Макарій передали главі держави звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію. Відтак глави українських церков закликали Варфоломія надати дозвіл на створення єдиної української церкви.

УПЦ Київського патріархату також закликала УПЦ МП підтримати створення помісної церкви. В УПЦ МП заявили, що немає ніяких підстав для визнання іншої православної церкви.

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитися по-новому: що таке помісна церква і навіщо вона потрібна

/ Сакен Аймурзаєв

https://hromadske.ua/posts/konstantynopolskyi-patriarkh-povidomyv-patriarkhu-kyrylu-pro-vprovadzhennia-avtokefalii-v-ukraini

3

Коментарі

131.08.18, 16:09

Многая літа Його Святости Варфоломію.

    231.08.18, 17:42Відповідь на 1 від Дід Вовтузяка

    Многая літа Його Святости Варфоломію.